HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Mayıs 2016 Pazartesi - 10:04

İzmir’de AB günü, Kocaoğlu’ndan ‘vize muafiyeti’ çıkışı!

9 Mayıs Avrupa Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Başkan Kocaoğlu ‘geri kabul’de Avrupa’yı eleştirdi. Kocaoğlu ayrıca “Vize muafiyeti abartılıyor” dedi.

İzmir’de AB günü, Kocaoğlu’ndan ‘vize muafiyeti’ çıkışı!

EGEDESONSÖZ - Avrupa Birliği'ne üye ve aday ülkeler başta olmak üzere her yıl dünya genelinde kutlanan 9 Mayıs Avrupa Günü etkinlikleri çerçevesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Türkiye-AB İlişkilerinde Son Durumun Siyasi, Ekonomik ve Sığınmacı Konusu Perspektifinde Değerlendirilmesi ve İzmir'in Konumu” başlıklı panel düzenlendi.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun Avrupa Takımı”nda yer alan Prof. Dr. Yaşar Uysal, Yard. Doç. Dr. Ayselin Gözde Yıldız ve Dr. Can Baydarol konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde, Türkiye'nin imzaladığı ve halen yoğun olarak tartışılan Avrupa Birliği ülkelerindeki göçmenleri kapsayan "Geri Kabul Anlaşması"nın etkilerinin yanı sıra göçmen akımı ve terör nedeniyle zarar gören sektörler, panelde tartışılacak diğer konular arasında yer aldı. Panelin açılış konuşmasını, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu gerçekleştirdi.

BİR ÇOK FIRSATI KAÇIRDIK
Ekonomik büyüme açısından Avrupa Birliği’nin çok yüksek bir cazibesi kalmadığını belirten Kocaoğlu, “Biz AB’nin demokrasiye, hukuka, insan haklarına saygısını göz önünde bulundurarak standardımızı yükseltmek için girmek istiyoruz. Ekonomik büyüme açısından baktığımızda AB’nin çok yüksek bir cazibesi de kalmadı. AB ülkeleri maalesef büyüyemiyor ama zenginlikleri ve yatırımları devam ediyor. İlişkilerimizi sürdürmek durumundayız. Birçok fırsatı kaçırdık. İktidarlarımız kaçırdı. AB’ye girmek için elimizdeki kozları maalesef doğru kullanamadık. 17 Aralık 2004 yılında AKP iktidarında bir dönem hızlanmıştı. Bir de bu yıl bir hareketlenme var” dedi.

VİZE MUAFİYETİ ABARTILIYOR
Gündemde olan vize muafiyeti konusuna da değinen Kocaoğlu, “Bir vize konusu var, azımsanacak bir şey değil. Ama Türkiye’de bugün abartıldığı kadar da önemli bir şey değil. Önemsiyorum ama bu kadar abartmanın da siyasi propagandadan öteye gitmeyeceğini düşünüyorum. 78 milyon insanın 500 binini, hadi en fazla 1 milyonunu ilgilendiren bir konu. Bu 78 milyonu ilgilendiren bir konu değil. Türkiye, AB standartlarında iş yapmaya ve onların kriterlerini almaya çalışmak zorundadır. Türkiye, yüzünü batıya ve medeniyete dönmek zorundadır. Ama ulusal bilinçle, herhangi bir olay karşısında ‘ben ülkemin menfaatini korumak için 'canla baş mücadele ediyor muyum, etmiyor muyum…’ benim için asıl olan budur. Şahsi menfaatimden de kurumların menfaatinden de ülkemin menfaati birinci sırada ise o zaman ben ülkemin geleceğini koruyorum demektir. İnşallah en kısa zamanda AB üyesi olarak bu günleri kutlarız” ifadelerini kullandı.

AVRUPA’DA RAHAT OTURAMAZSINIZ
İzmir’in Avrupa standartlarında bir kent olduğunu söyleyen Kocaoğlu mülteci sorununa değindi. Göç konusunda Avrupa’yı sert dille eleştiren Kocaoğlu, “İzmir, giderek ekonomisini güçlendirmeye, çevresini korumaya ve AB standartlarına yükselmeye çalıyor. AB ile son dönemde yaşadığımız bir mülteci sorunu var. AB, mülteci sorununa ‘Türkiye’de kalsınlar 3-5 Euro verelim’ mantığında bakıyor. Turistik vize muafiyeti bir lütuf gibi sunuluyor. Suriye ve Afganistan’daki iç savaşta, Kuzey Afrika’daki açlıktan gelişmiş ülkelere göçte, mülteci sorununda yahut çaresiz insanların ölümü göze alarak çıktığı yolculuğunda Türkiye’nin payı sıfıra yakındır. Bunu yaratanlar gelişmiş ülkelerdir. Bu sorunla onların uğraşması, gidermesi gerekmektedir. Dünyanın her yerinde susuzluk, açlık, savaşlar, yokluk ve sefalet devam ederken siz Avrupa’da rahat oturamazsınız. Belki bugün mültecileri bir şekilde tutabilirsiniz ama insan haklarına ulaşamayan ve belli baskılar altında yaşayan insanları eğer durumlarını iyileştirmezseniz; kendi ülkelerinde bunlara insani haklarını vermezseniz bu göçler artarak devam edecektir” şeklinde konuştu.

HİÇBİR POLİSİYE GÜÇ TEDBİR OLAMAZ
Başkan Kocaoğlu, ”Ocak ayında Ege sahillerinden, buz gibi suya 29-30 kişinin taşınamayacağı şişme botla yola çıkıyorsa, bu insan ölümü göze almış demiştir. Bunun karşısında hiçbir polisiye güç tedbir olamaz. Yaşanan da budur… O zaman bizim ülkemizin, tüm gelişmiş ülkelerin ve BM’nin açlığa, sefalete çare bulmadan göçün durmayacağı kanaatindeyim. Tarih boyunca da milletlerin neden göç ettiklerini hepimiz okuyoruz. Bataklığı yerinde kurutmanın dünyanın ve insanlığın geleceği açısından çok önemli olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

KAZANÇLI TARAF AB
Kocaoğlu’nun ardından konuşan Dr. Can Baydarol, 3 milyon Suriyeli mülteciye ömür boyu barınma, eğitim ve sağlık hakkı karşılığında biraz para ve vizesiz seyahat hakkı kazanıldığını ifade ederek, “Burada kazançlı çıkan taraf AB… Ancak Türkiye’nin şantaj gücü var; siz vizeye serbest bırakmazsanız geri kabul anlaşmasını askıya alırız diyebilir. Bu çok ahlaki değil ama reel politik bazından böyle bir görüntü var. AB tam üyelik müzakerelerinin başlaması ekonomik istikrarla çok ilgiliydi. Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaşması istikrarsızlık anlayışına yol açabilir. Türkiye’nin AB malı taşıyan 60 bin TIR’ı var; bunun 40 bini yatıyor. Güneydoğu sınırlarımız kapalı, Suriye ve Irak çok zor bir yer. İran en büyük rakibimiz. Ermeni sınırı 40 yıldır kapalı. Rus sınırı da aynı şekilde… Tek çıkış noktamız Bulgaristan ve Yunanistan ve oralarda da çeşitli engellemeler var. Bu ortamda Avrupa’dan gittikçe uzaklaşmaya başlarsak Türkiye’ye yabancı yatırım gelmesini bırakın mevcut yatırımcılar da kaçar. Ekonomiyi düzeltmeden, doğru analizi yapmadan tartıştığımızda maalesef hayat tersine dönüyor” dedi.

“AB ÜLKELERİ ARASINDA ORTAK GÖÇMEN POLİTİKASI YOK”
Yard. Doç. Dr. Ayselin Gözde Yıldız, sığınmacı politikaları ve göçmen politikalarının Avrupa Birliği ülkelerinde çeşitlilik gösterdiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “İzmir şu anda konuyu en çarpıcı boyutta yaşayan şehirlerden biri. Bizler bu şehrin yaşayanları olarak günlük hayatımızda hissediyoruz yaşıyoruz. AB’ye devletler düzeyinde ortak bir iltica politikası yok. Ortak standartları yok yasal mevzuat ülkeler düzeyinde farklılık gösteriyor. Koruma ve idari gözetim açısından AB’nin kendi içinde uzlaşmadığı bir alandan bahsediyoruz. Bunun nedeni sığınmacı başvuruları her ülkede farklılık gösteriyor. Her üye devlet uluslararası korumayı mülteci statü olarak vermiyor. Güvenlik kaygısından dolayı sınırlarının ötesindeki ülkelere göç konusunda kontrol ağırlıklı girişimleri var. Bir yandan da nüfusum yaşlanıyor diyerek ciddi bir göçmen işçi ihtiyacı gerçeği de var. Güvenlik kaygıları ve kalkınma odaklı kaygıları arasında yürüdüğü bir yol var.”

 
Bornova adı Tokat’a taşındı!
 
Toruna çakmaklı işkenceye ne ceza çıktı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova adı Tokat’a taşındı!
Büyükşehir ve Bornova belediyelerinin yardımlarıyla yapılan park, meydan ...
İzmir’in en ünlü kaynak suyu yeniden ihaleye çıkıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Menderes'te bulunan Şaşal Kaynak Suyu'nu ...
Buca’nın anneleri Gölet’te coştu
Buca Belediyesi’nin Anneler Günü’nde Buca Gölet’te düzenlediği Anneler ...
 
Bornova'da her mahalleye eşit hizmet!
Bornova Belediyesi vatandaşları için yaptığı fiziki yatırımları sürdürüyor. ...
Karşıyaka'da şehidin adı sokağında yaşıyor
Karşıyaka Belediyesi, Kuzey Irak'ta şehit düşen, Karşıyakalı Topçu Üsteğmen ...
Konak'ın parkları çiçekle parlayacak!
Konak Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri ilçe genelindeki ...
 
Büyükşehir'den spora destek tam gaz: 13 yeni saha daha!
Gaziemir, Çiğli, Foça, Dikili, Seferihisar, Karabağlar ve Tire’de yeni ...
Şehit anneleri Urla'da unutulmadı
Şehit anneleri anneler gününde Urla’da unutulmayarak acılara ortak olundu. ...
İZSU'dan Büyük Kanal’da 7/24 temizlik
İZSU, Gümrük ve Bayraklı pompa istasyonları arasında evsel atık su taşıyan ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva