HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
30 Ocak 2018 Salı - 09:15

İzmir'de 95. yıl buluşması: Hüzün ve özlem bir arada...

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, 95 yıl önceki mübadele acıları ve hasretliğin küçük bir çocuğun gözüyle anlatıldığı “İki Yaka, Yarım Aşk” filmine ev sahipliği yaptı. Anıların canlandığı gecede hüzün ve özlem vardı.

İzmir de 95. yıl buluşması: Hüzün ve özlem bir arada...

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, mübadele döneminin konu edildiği “İki Yaka, Yarım Aşk” adlı kısa film gösterimine ev sahipliği yaptı. Duygu dolu anların yaşandığı geceye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, filmin yönetmeni Nurdan Tümbek Tekeoğlu ve usta oyuncu Selda Alkor da katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu gecenin açılışında yaptığı konuşmada, “Ege’nin iki yakasında yaşanan acıların mutlaka yeni kuşaklar tarafından da iyi bilinmesi, öğrenilmesi gerekiyor. Bu filmde çok değerli sanatçılar yer almış ve çok güçlü bir konuyu aktarmışlar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Filmin yönetmeni Nurdan Tümbek Tekeoğlu ise 3. kuşak mübadil torunu olarak o günleri dedesinin gözünden anlatmaya çalıştığını söyledi. Tekeoğlu, film gösterimine evsahipliği yapan Başkan Aziz Kocaoğlu’na da teşekkür etti.

Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Ümit İşler, gecede mübadele hakkında bilgi verdi. Bu zorunlu göçte insanların vatanlarından "avuçlarında topraklarla" ayrıldığından bahseden İşler, mübadelenin 95 yılını böyle bir filmle İzmir’de anmanın ayrı bir duygu olduğunu da sözlerine ekledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile filmin çekildiği Karaburun'un Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a birer teşekkür plaketi takdim edildi.

BİR ÇOCUK GÖZÜNDEN…
Salonu dolduran izleyiciler, hüzünlü bir geceye ortak oldu. TRT sanatçısı İbrahim Can'ın Rumeli Türküleri konseri ve filmle beraber anılara yolculuk eden sinemaseverler, gözyaşlarını tutamadı.

Mübadil torunu Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini üstlendiği kısa film, bir çocuğun gözünden mübadele acısını, yabancılığı ve hasretliği anlatıyor. Selda Alkor, Sezai Aydın, Deniz Doğa Tegün ve Zafer Kayaokay ile İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçıları Aylin Kumbaracıoğlu, Selin Üşar, Yağmur Damcıoğlu Namak ve İbrahim Raci Öksüz'ün rol aldığı film, 54. Antalya Film Festivali ve 20. Randevu İstanbul Film Festivali seçkisine alındı, 16. Uluslararası Dhaka Film Festivali ile 12. River Film Festivali'ne yarışma filmi olarak seçildi ve 5. Antakya Film Festivali'nden Jüri Özel Ödülü kazandı.

KUŞAKLAR BOYUNCA UNUTULMADI
Ülke nüfuslarının azınlıkta kalan kısmının karşılıklı olarak yer değiştirdiği "zorunlu" bir göç türü olan mübadeleye en iyi örnek, Türk-Yunan Mübadelesi'dir. 30 Ocak 1923 yılında imzalanan anlaşmayla yaklaşık 400 bin Türk, Yunanistan'dan Türkiye'ye getirilmiş, yaklaşık 150 bin Rum da Yunanistan'a da göç etmişti. Yüzbinlerce insanın yaşamını derinden etkileyen ve her iki taraftan pek çok ailede travmalara yol açan mübadele öyküleri, kuşaklar boyunca hiç unutulmadı.

 
Ödemiş'te alt geçit için düğmeye basıldı
 
'Bornova' adı tarımda marka oluyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bornovalı 30 Ocak 2018 Salı 14:01

Esasen bu acılar okul kitaplarımıza girmeli. Komşuya / diğer ülkelere kin duymak için değil ancak eski neslin neler çektiğini- yeni neslin öğrenmesi için. Maalesef Yunanlı çocukların bir kısmı Türkiye aleyhine yetişiyor. Kitaplarında öyle öğretiyorlar.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bergamalı minikler oraya koştu!
Bergama ilçesinde, Belediye'nin yarıyıl tatilinde çocukları kitap okumaya ...
'İki yaka' Bornova'da buluştu
Bornova Belediyesi, Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği işbirliği ...
İzmir'de Cuma akşamları Sinematek şöleni: Dolu dolu Şubat...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Yeniden Sinematek” gösterimleri, Şubat ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Atatürk’e şahsı için bağlı tek kadın
Mehmet KARABEL yazdı... Atatürk’e şahsı için bağlı tek kadın
İlber Hoca'ya İzmir'de yoğun ilgi!
Tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın ilk biyografi ...
İşte Osmanlı casuslarının gizli belgeleri
Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Arşiv Belgelerine ...
 
Geleceğin sinemacıları Bornova'da yetişiyor
Bornova Belediyesi Dijital Film Atölyesi, yeni eğitim döneminin ilk bölümünü ...
İzmir'de genç keman sanatçıları büyüledi
İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) geleneksel hale getirdiği ...
İzmir'de Şubat ayı, 'sergi' ayı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şubat ayında 4 farklı sergiyi sanatseverlerle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva