HABERLER>GÜNCEL
1 Mayıs 2014 Perşembe - 10:46

İzmir’de 1 Mayıs: Gündoğdu'da bayram günü

Gündoğdu Meydanı’nda kutlanacak Emek ve Dayanışma Günü için sendikalar Konak ve Basmane’den alana yürüdü. Girişte kısa süreli gerginlikler yaşanırken, alanda tam anlamıyla bayram havası yaşandı.

İzmir’de 1 Mayıs: Gündoğdu da bayram günü

İstanbul’da Taksim yasağının gölgesinden sabahın ilk saatlerinden bu yana yaşanan büyük gerginliklerin gölgesinde İzmir’de de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları başladı.

- FOTO GALERİ: İZMİR'DE 1 MAYIS COŞKUSU...

Kentte kutlamaların adresi Gündoğdu Meydanı… Valilikten 09.00-16.00 arası izin alan işçi ve memur sendikaları iki koldan alana yürüyüşe geçti.
 
KESK kolu Konak’ta buluşurken, DİSK’e bağlı sendikaların yanı sıra bu yıl Alsancak Liman tercihini değiştiren Türk-İş sendikaları da Basmane’den yola çıktı.

Türk İş, DİSK, KESK'e bağlı çalışanlar ile çeşitli siyasi partilere üye gruplar Basmane Meydanı'ndaki toplama noktasında birleşti. Daha sonra da ilk olarak Türk İş, ardından DİSK ve diğer gruplar kortej halinde Cumhuriyet Meydanı'na vardı. Burada gruplar hem Cumhuriyet Meydanı'ndaki hem de Ali Çetinkaya Bulvarı üzerindeki iki arama noktasından mitingin yapılacağı Gündoğdu Meydanı'na alınmaya başlandı.

BİBER GAZİ VE COPLA MÜDAHALE
Bu sırada BDP'li grubun üzerlerini aratmak istememesi üzerine polisle aralarında arbede çıktı. Arama noktasından toplu halde geçmek isteyen bir grup ÖDP'liye polis izin vermedi. Bunun üzerine kol kola giren grup, arama noktasına koşup barikatı aşmak istedi. Polis biber gazı ve copla gruba müdahale etti.


 
Çevik kuvvet ekipleri arama noktası önünde girişleri kapattı. Grup, daha sonra polisin oluşturduğu koridordan alana girdi. Bu arada arama noktasında, çantasından sapan ve eldiven çıkan K.A. polis tarafından gözaltına alındı.
 
Gezi olaylarında da sık sık kendi aralarında tartışan ESP ve Göztepe Spor Kulubü taraftarları 1 Mayıs'ta da karşı karşıya geldi. İki grup arasında yaşanan gerginlik de büyümeden diğer grupların araya girmesiyle yatıştırıldı.
 
Bu kısa gerginliklerin yatıştırılmasının ardından kutlamalar saat 13.30'da, Gündoğdu Meydanı'nda coşkuyla başladı.

Slogan atan gruplar, yerel müzik gruplarının seslendirdiği çeşitli ülkelere ait işçi marşlarına eşlik etti. Ancak İstanbul'daki polis müdahalesini protesto eden gruplar, geleneksel 1 Mayıs halayını çekmedi, türkü de söylemedi. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı kutlamalar, Gündoğdu Meydanı'nda devam ediyor.



BAŞKAN DA GÜNDOĞDU’DA
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye bürokratları ile birlikte Gündoğdu Meydanı’na gelerek kutlamalara katıldı. İşçiler tarafından coşkuyla karşılanan Başkan Kocaoğlu, verdiği mesajda, tüm emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı. Taksim yasağına değinen Başkan Kocaoğlu, “İşçilerimiz 1 Mayıs’ı şölen olarak kutlamak istiyorlar. Bugün ülkemizde maalesef 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı özgürce kutlamak mümkün değil. Taksim, işçi ve emekçi için çok önemli. Ancak burada kutlama yapılmasına izin verilmiyor. Bir zorlama, dayatma ve hukuk devletinin zedelenmesi söz konusu. 1 Mayıs’ın tatil edilmesinin amacı, bu bayramın özgürce ve barış içinde hep birlikte kutlanmasıdır. Bütün coşkumuzu, eylemlerimizi yasal çerçevede yapmamız gerekiyor. Bunda herkese görev düşüyor.  Buradan tüm yetkililere sesleniyorum: Umarım önümüzdeki yıllarda 1 Mayıslar, İzmir’de olduğu gibi hem Taksim’de hem de ülkemizin her yerinde özgürce kutlanır” dedi. Alanı dolduran İzmirliler, Başkan Kocaoğlu ile fotoğraf çektirmek için adeta birbiriyle yarıştı. Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu, kutlamaları izleyen basın emekçileri ile birlikte “selfie” fotoğraf da çektirdi.

 
5 BİN POLİS
Kutlama öncesinde bomba uzmanı polisler ile bomba eğitimi alan köpekler, Gündoğdu Meydanı'nda arama yaptı. Yine meydanın çevresinde ve kortejlerin yürüyüş güzergahında, 5 bin polis görev aldı. Ancak kutlamaya katılanlar ile polisler sadece arama noktalarında bir araya geldi.
 
Gerginliklerin önüne geçebilmek için polis, grupları uzaktan izlemeye tercih etti. Bunun yanı sıra alana, polis canlı yayın aracı konuldu. Bu araçtan mobese kameralarından ve havadan da polis helikopterinden gelen görüntüler, Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın makamındaki merkezde toplandı. Görüntülere yardımcılarıyla izleyecek olan Uzunkaya'nın da, talimatlarını bunlara göre verdiği öğrenildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bülent ışık 2 Mayıs 2014 Cuma 09:57

megaköylü körfezden çıkan çöpleri gördün mü? O çöpleri görünce aklıma sen geldin.

Yorumu oyla      13      5  
megaköylü 2 Mayıs 2014 Cuma 09:40

bunlar belediyenin meydana zorla soktuğu çalışanlar.

Yorumu oyla      11      8  
İşçi 2 Mayıs 2014 Cuma 07:20

TOPLAM 5 BİNKİŞİ ANCA VARDI.

Yorumu oyla      12      11  
bülent ışık 1 Mayıs 2014 Perşembe 19:33

15 bin kişi mi? O zaman AKP mitinginde 30 bin kişi vardı.

Yorumu oyla      19      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Camide pankart: 1 Mayıs’ı kutlarız ama…
İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları olaylı geçiyor. Gösterilere katılmayan ...
Polis Kılıçdaroğlu’nun otobüsünü çekmeye çalıştı!
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için gruplar sabah saatlerinde ...
Zaman’dan çarpıcı dosya: Linç siteleri tek merkezden!
Yargıya yapılan suç duyuruları internetteki kara propaganda sitelerinin ...
 
Vali Mutlu'dan 1 Mayıs mesajı
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan ...
OHAL gibi: İstanbul’da polis vur deyince öldürdü!
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı nedeniyle İstanbul'da Taksim Meydanı'na ...
İzmir’de faciadan dönüş: Büyükşehir’in ‘çöp TIR’ı alev aldı!
İzmir’de, Büyükşehir Belediyesi'ne ait çöp konteynırı taşıyan TIR'ın seyir ...
 
Flaş! 1 Mayıs yolunda can pazarı: 38 yaralı
Kayseri 1 Mayıs'a acı bir kaza haberiyle başladı. Kocaeli'nden Kayseri'ye ...
Ceylan Önkol dosyası rafa kaldırılıyor!
Lice'de hayvanları otlattığı sırada, patlayıcı madde ile öldürülen 12 ...
Dakika dakika 1 Mayıs: Taksim'e çıkan her yol gazlı!
Kent olağanüstü bir sabaha uyandı. DİSK Şişli’de toplanmaya başladı. Beşiktaş’ta ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva