HABERLER>GÜNCEL
15 Ekim 2012 Pazartesi - 15:59

İZBAN krizi çözüldü mü? İki önemli açıklama!

Bugün sabah saatlerinde 13 makinistin aldığı şok grev kararıyla patlak veren ve 170 bin İzmirliyi taşıyan İZBAN’daki ulaşımı durdurma noktasına getiren krizinin önemli ölçüde aşıldığı duyuruldu. Gün içinde hem İZBAN hem de Büyükşehir cephesinden yapılan açıklamaya göre şu anda sefer sıklığı 15 dakikaya indirildi.

İZBAN krizi çözüldü mü? İki önemli açıklama!

Fatih YAPAR-EGEDESONSÖZ – İZBAN’da görev yapan ve aylardır toplu sözleşme bekleyen makinistlerin beklenmeyen grevi nedeniyle, kent içi toplu ulaşımda yaşanan büyük krizin İZBAN’ın ortakları Büyükşehir Belediyesi ve TCDD’nin önlemleriyle asgari düzeye çekildiği duyuruldu. Sabah saatlerinde 13 makinistin başlattığı greve başta makinistler olmak üzere şirket bünyesinde çalışan 200'e yakın kişinin destek verdiği öğrenildi. İzinsiz ve kanunsuz eylemi başlatan 13 makinistin iş akti feshedilirken 200'e yakın çalışana yönetim tarafından 'iş başı yapın' çağrısı yapıldığı öğrenildi. Gün içinde alınan önlemler ve sendika ile yapılan görüşmeler sonucunda bazı çalışanların iş başı yapma kararı aldığı öğrenilirken İZBAN ve Büyükşehir Belediyesi'nden üst üste yapılan açıklamalar İZBAN krizinin önemli ölçüde aşıldığı yönündeydi.

İZBAN krizi hakkında her şey

Umit Yaldız yazdı: Perşembenin gelişi...

Fatih Yapar yazdı: Bunun adı yönetim zafiyeti!

Grev kararı alan makinistleri ikna için büyük çaba harcayan Başkan Aziz Kocaoğlu, ikna çabalarından sonuç alamayınca kent içi ulaşımdaki aksaklığı ESHOT otobüsleriyle aşma yoluna gitti. Aliağa’dan –Menderes’e yolculuk yapan trenlerin ilk etapta Menemen’e kadar seyehat etmesi, Aliağa yolcularının ESHOT otobüsleriyle taşınması yönünde alınan önlem kamuoyuna duyuruldu. 20'si TCDD emeklisi 20'si de halen TCDD personeli olan ve aynı işi yapan meslektaşlarından 2-3 kat fazla kazanan 40 makinistin görevine devam ettiği 13 makinistle başlayan grev kararının en çok 60 civarında yeni makinisti ilgilendirdiği belirtilirken, işten çıkarma kararından sonra geri adım atarak işe dönenlerle birlikte makinist sorununun önemli ölçüde aşıldığı vurgulandı.  Makinist eylemine aylardır sözleşme ve zam bekleyen 200'e yakın işçi destek verirken ihbarname gönderilen işçilerden bazılarının akşam saatlerinden itibaren işlerine döndüğü belirtiliyor.  

DAHA ÖNCE DE EYLEM YAPMIŞLARDI AMA…
Grev kararı alan 13 makinisti SMS’le işten çıkaran İZBAN ise gün içinde yaptığı açıklamalarla TCDD’den makinist takviyesiyle sorunu aşma yoluna gittiklerini açıklarken, çok sayıda makinistin de sabah saatinde alınan grev kararına katılmadığı öğrenildi. Yaklaşık 2 ay önce grev sinyali vererek toplu sözleşme taleplerini yineleyen İZBAN çalışanları makyaj yapmama ve tıraş olmama eylemi yapmış sonrasında toplu sözleşme için önerilen yüzde 12’lik artış kabul görmeyerek talep hakem kuruluna gitmişti.

HEM İŞSİZ HEM SENDİKASIZ KALDILAR
İşçilerin bağlı olduğu Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş’in yapılan eyleme açaktan bir destek vermediği, hakem kurulunda olan bir sözleşme için ani grevi doğru bulmadığı, bu nedenle de grevin tüm makinistlere yayılmadığı öğrenildi. Ani grev kararıyla sabah saatlerinde büyük bir ulaşım kaosuna neden oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçilerin kendilerine destek olmayan sendikadan da istifa ederek hem işsiz hem de sendikasız kaldıkları öğrenildi. İşçiler bu süreçte yanlarında durmayan sendikayı suçlarken sendika hakem heyetinde olan ve henüz son noktası konulmamış olan sözleşme sürecini beklemeyen işçilerin hatalı olduğunu savunuyor.

BÜYÜKŞEHİR DE TCDD DE TEYAKKUZDA!
Kentte büyük bir kaosa neden olan İZBAN krizinin en alt düzeyde hissedilmesi için gün içinde ek önlemler alan Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZULAŞ gibi şirketler üzerinden İzmir halkının ulaşım sorununu gidermek için önlem aldı. İlk etapta İZBAN hatlarının daha sık çalışması için tren seferlerini Menemen’de kesen Büyükşehir, Aliağa yolcuları için 15 dakika arayla otobüs seferleri koyduğunu açıkladı.  Öte yandan TCDD bünyesindeki izinli ve yedek makinistlerden yaklaşım 20'si de TCDD tarafından İZBAN’a geçici süreyle verilerek sefer sıklığının 15 dakikaya kadar düşürüldüğü vurgulandı.

İŞTE İZBAN’DAN YAPILAN SON AÇIKLAMA….

İZBAN: SEFER SIKLIĞI 15 DK.’YA İNDİRİLDİ
İZBAN’dan yapılan  eylem kanun dışı açıklamasından sonra ikinci bir yazılı açıklamada, makinist krizi sonrası seferlerin 15 dk.’da bir sıklığına indirildiği belirtildi ve şu ifadelere yer verildi: ‘Aliağa-Cumaovası hattında banliyö işletmeciliği yapan İZBAN A.Ş.’de, bir grup makinistin sabah vardiyasında trenleri teslim almamasıyla başlayan aksamalar, büyük oranda giderildi. ESHOT otobüslerinin devreye girmesinin ardından, hat üzerinde TCDD trenleri de işletmeye alındı. Yapılan çalışmalar ve alınan önlemler sayesinde işletme oranı yüzde 75’e kadar yükselirken, hat üzerindeki mevcut tren sayısı ise 12’ye çıkartıldı. İZBAN hattı üzerinde pik saatlerde bugüne kadar 17 tren seti aynı anda bulunuyordu. Diğer yandan, tren setlerinin daha yoğun hareket edebilmesi için Menemen-Aliağa arasında ring seferler devreye alındı. Tüm çalışmalar sayesinde, tren sefer sıklığı 15 dakikada bire kadar indirildi.’

BÜYÜKŞEHİR’DEN HAT TAKVİYESİ AÇIKLAMASI
ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bugün (15 Ekim 2012, Pazartesi) saat 16.00’dan itibaren, Çiğli-Halkapınar  ile Gaziemir Semt Garajı-Cumaovası istasyonu arasında 10’ar dakikalık periyotlar halinde otobüs seferlerinin gerçekleştirileceği, Gaziemir Semt Garajı ile Halkapınar arasında ise 15’er dakika arayla otobüs çalıştırılacağı duyuruldu. ESHOT, Şirinyer Aktarma İstasyonu ile Halkapınar arasında çalışan hatların da takviye edileceğini açıkladı.

AKAY: İZMİRLİLER BİNALİ YILDIRIM’A MİNNETTAR
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, İZBAN ile Demiryol-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması sonrası yaşanan iş bırakma eyleminin ardından İzmirlilerin mağdur olmaması için hemen devreye giren ve gereken tedbirleri alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a minnettar olduklarını belirtti. Bakan Binali Yıldırım’ın talimatıyla Ankara’dan 10, TCDD 3. Bölge Müdürlüğünden de 10 olmak üzere 20 makinistin İZBAN’da görevlendirildiğini hatırlatan AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, “Sayın Bakanımız her zaman olduğu gibi yine İzmir’in sorunlarına karşı duyarlı davranmış ve İzmirli hemşehrilerimizin ulaşımda sorun yaşamaması için gereken tedbirleri almıştır. Sayın Bakanımız Binali Yıldırım’a bu duyarlılığı ve İzmir’e verdiği önem için hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımızın her zaman söylediği ‘İzmir’de tüm paydaşlarla ortak hareket, siyaset yerine hizmet.’ sözünün ne kadar gerçek olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. İzmir’in bakanı, İzmirlilerin bakanı Binali Yıldırım’a minnettarız.” dedi.


EDP: MAKİNİSTLER İŞİ İADE EDİLMELİ
Siyasi partiler İZBAN krizine sessiz kalırken tek açıklama Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP)’den geldi. EDP Genel Başkanı Arif Ali Cangı yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: ‘İZBAN ile Demiryolu İş Sendikası arasında sürdürülen ilk toplu sözleşme görüşmeleri olumsuzlukla sonuçlanmış ve İlk aşamada İZBAN’da çalışan kadınlar 15 gün makyaj yapmama, erkekler de sakal bırakma kararı almıştı. Yapılan görüşmeler sonuç vermeyince bugün ipler koptu ve makinistler iş bıraktı. İZBAN’ı kullanan İzmirliler istasyonların çevresinde yoğun kalabalıklar oluşturdu. İzmirliler haftanın ilk iş gününe ulaşım kriziyle başlamış oldu.

İZBAN yetkilileri makinistlerin iş bırakması üzerine apar topar sözleşmeleri fesih etmeye başladı. Makinistlerin cep telefonlarına tıpkı THY’de olduğu gibi sözleşmeniz feshedildi mesajları geliyor. İstasyonlara gelen yolcuları ise taşeron şirketler üzerinden çalışan 10-15 makinisttin kullandığı trenlerle taşımaya çalışıyor. İstasyonlarda ise anonslarla vatandaşlar uyarılırken, sorunun makinistlerin iş bırakmasından kaynaklandığını söyleniyor.

Önce makinistlerin SMS ile işten atılması kabul edilemez. Toplu İş Sözleşme sürecinin uzatılması ise işçileri mağdur eden bir durum . İşçiler haklı olarak tepki vermiştir. Haklı tepkinin böylesi bir yöntemle karşılanması ise haksız bir tutumdur.

Şu anda çalışan makinistlerin taşeron firma işçileri olduğu ifade ediliyor. Ayrıca başka bölgelerden makinist takviyesi yapılacağı duyumları alınıyor. Bu bölgeyi ve çalışan trenleri tanımayan makinistlerin seferlerde görev alması sakıncalıdır ve seyir emniyetini tehlikeye atmaktır. Yeterli sayıda makinist istihdam edilmezse çalışma saatlerinin artması da seyir emniyetini tehlikeye atacağı şüphesizdir.
Hemen işten atılan makinistler işe döndürülmeli ve sürüncemede olan toplu sözleşme süreci işçilerin istemleri ile sonlandırılmalıdır. Bu aynı zamanda İzmirlilerin güvenli seyahat etmeleri için zorunludur.'

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KRİZ 15 Ekim 2012 Pazartesi 23:13

AKAY KRİZDEN BİLE SİYASİ YANDAŞ ÇIKARMAYA VE FAYDA UNMAYA ÇALIŞIYOR

Yorumu oyla      13      5  
Mehmet 15 Ekim 2012 Pazartesi 18:46

Valla millet işsizlikten kıvranırken kimsenin işi durdurmaya hakkı yok. Ben bir işe gireceğim belli şartlarda sonrada şartları kendim belirleyeceğim. Beğenmeyen çalışmasın.

Yorumu oyla      14      12  
Akaya cevap 15 Ekim 2012 Pazartesi 17:34

Sayın AKP il başkanı ömer cihat akay. izban krizinin bu noktaya gelişinde pay sahibi olanlara izmir nasıl minnettar olacak. binali bey izbana atadığı bürokratlarına sorarsa sorunun bu noktaya nasıl geldiğini görür. burada aslolan işçilerin yok sayılan alın terleridir sayın akay. oy kaygısını bırakın, işçilerin emekleri üzerinden binali beye pirim yaptırmaya da çalışmayın, yemezler!!

Yorumu oyla      24      6  
mrpel 15 Ekim 2012 Pazartesi 16:51

HERYERDE AYNI SORUN MAAŞLAR ARASINDA DENGE KORUNMALI

Yorumu oyla      24      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü kuyumcuyu yaralayan zanlı Adana'da yakalandı
İzmir'in tanınmış kuyumcularından Erhan Özusta'nın, silahlı saldırıya ...
Türk Tiyatrosu yasta: Erol Günaydın'ı kaybettik
Ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Erol Günaydın bir süredir tedavi gördüğü ...
Hakkari Kazan'da 1 üsteğmen şehit oldu!
Hakkari Çukurca'da çıkan çatışmada Tankçı Üsteğmen Aykut Köroğlu şehit ...
 
Bu kez de Ermeni uçağı indirildi ve arandı
Ermenistan'dan Suriye'ye insani yardım taşıyan sivil uçak Erzurum Havaalanı'na ...
Bornova'da 4 hırsıza suç üstü operasyon
Bornova’da ihbar üzerine harekete geçen polis ekipleri, balkondan girdikleri ...
'Ergenekon'dan tutuklu Hilmioğlu'na evlat acısı
“Ergenekon” davasının tutuklu sanığı İnönü Üniversitesi'nun eski Rektörü ...
 
Flaş! İZBAN’da büyük kriz: Makinistler iş bıraktı
Uzun süredir devam eden toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamaması sonrası ...
İstanbul ve Ankara'da başkanlar değişmedi
İstanbul ve Ankara barolarında yapılan seçimlerde, mevcut başkanlar ipi göğüsledi.
Demirkol: "Suriye’nin gizemli kargosu silah değil"
Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Radar Savunma ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva