HABERLER>GÜNCEL
15 Ekim 2012 Pazartesi - 08:19

Flaş! İZBAN’da büyük kriz: Makinistler iş bıraktı

Uzun süredir devam eden toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamaması sonrası bugün sabah saatlerinde İZBAN makinistleri iş bıraktı. İZBAN, tıpkı THY’de olduğu gibi eylem yapan makinistlere cep telefonuna sms atarak 13 kişiyi işten çıkardı. Bakan Yıldırım’ın talimatıyla 20 TCDD makinisti İZBAN’da görevlendirildi.

Flaş! İZBAN’da büyük kriz: Makinistler iş bıraktı

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İZBAN ile Demiryolu İş Sendikası arasında sürdürülen ilk toplu sözleşme görüşmeleri olumsuzlukla sonuçlanmış ve  İlk aşamada İZBAN’da çalışan kadınlar 15 gün makyaj yapmama, erkekler de sakal bırakma kararı almıştı. Yapılan görüşmeler sonuç vermeyince bugün ipler koptu ve makinistler iş bıraktı. İZBAN’ı kullanan İzmirliler istasyonların çevresinde yoğun kalabalıklar oluşturdu. İzmirliler haftanın ilk iş gününe ulaşım kriziyle başlamış oldu.

13 MAKİNİST TRENLERİ YÜRÜTMEDİ
TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 ortak olduğu İZBAN A.Ş. tarafından işletilen banliyö hattında çalışan sendikalı 197 makinist, bakım teknikeri ve istasyon görevlerini kapsayan ve geçen Mayıs ayında başlayan toplu iş sözleşmelerindeki uyuşmazlık, banliyö hattında kriz çıkardı. Toplu iş sözleşmesindeki anlaşmazlık sonucu Yüksek Hakem Kurulu’na giden dosya üzerinde sendika ve İZBAN A.Ş. arasında görüşmeler sürerken, bu sabah çalışanlar iş bırakma eylemi başlattı. Sabah ilk göreve başlayacak 13 makinist sefer yapacak trenlerin başına gitmelerine karşın işbaşı yapmadı. Bu nedenle Aliağa-Menderes hattı arasındaki seferlerle işine ve okuluna giden İzmirliler mağdur oldu. İstasyonlarda yığılmalar meydana geldi. İZBAN A.Ş. yönetimi acil olarak kadrolu makinistlerin dışında hizmet ihalesiyle yıllık sözleşmeyle görev yapan, aynı zamanda eğitici de olan TCDD’den emekli deneyimli makinistleri devreye soktu.

İZBAN'da sıradışı eylem: Makyaj ve traş yok!

Demiryol İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hüseyin Eryüz yaptığı açıklamada toplu iş sözleşmesinde İZBAN'ın anlaşmaya yanaşmadığını söyledi. Eryüz ‘İZBAN şirket yetkilileri bize teklif bile vermediler. Makinistler 750-950 tl arasındaki ücretlere çalışıyor. Yaklaşık 100 makinistin 70-80'ni sabah seferlerinden itibaren iş bıraktılar. Eylemin nereye varacağını yetkililerin tutumu belirleyecek’ dedi.



SÖZLEŞMELERE THY MODELİ FESİH

İZBAN yetkilileri makinistlerin iş bırakması üzerine apar topar sözleşmeleri fesih etmeye başladı. Makinistlerin cep telefonlarına tıpkı THY’de olduğu gibi sözleşmeniz feshedildi mesajları geliyor.İZBAN yetkilileri yoğun yolcu talebi karşısında ESHOT’la bağlantıya geçip otobüs seferlerin arttırılmasını talep ederken, istasyonlara gelen yolcuları ise taşeron şirketler üzerinden çalışan 10-15 makinisttin kullandığı trenlerle taşımaya çalışıyor. İstasyonlarda ise anonslarla vatandaşlar uyarılırken, sorunun makinistlerin iş bırakmasından kaynaklandığını söyleniyor. 

KOCAOĞLU İKNA İÇİN GİTTİ
İZBAN’da yaşanan krizin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çiğli’de bulunan genel müdürlük binasına giderek yetkililerle görüştü. İZBAN Genel Müdürü Sebahattin Eriş, Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev ve bürokratlar ile toplantı yapan Kocaoğlu’nun çözüm için çalışma başlattığı öğrenildi. ESHOT Genel Müdürlüğü yetkilileri ile görüşen Kocaoğlu, yoğunluğun olduğu yerlere ek sefer gönderilmesi talimatı verdi. Hafta başında vatandaşı isyan ettiren bu eylem nedeniyle büyük tepki gören İZBAN şirketi geçici önlemlerle sorunu çözmeye çalışıyor. Taşeron şirket üzerinden çalışan 20 makinistin sayısının arttırılması planlanıyor. Ayrıca bu makinistler ek mesai yapacaklar.

BAKAN YILDIRIM OLAYA MÜDAHALE ETTİ
İZBAN’da yaşanan makinist krizinin duyulmasından sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım talimatıyla, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman hakerete geçti. Karaman, 10 tanesi Ankara’dan, 10 tanesi TCDD’de 3. Bölge müdürlüğünden görevli 20 makinist krizin aşılması için geçici görevle İZBAN'da görevlendirildi. Bu makinistler İZBAN hattındaki trenleri kullanmayı bilmedikleri için TCDD bünyesinde yolcu taşıyan ‘raybüs’ isimli trenlerle taşıma yapılacak. Böylelikle daha önce Ankara ve İstanbul’dan gelen trenleri kullanan ve TCDD personeli olduğu için grev yapmayan 20 makinistle birlikte toplam 40 makinistle kriz aşılmaya çalışılacak.



BİRKAÇ GÜN OTOBÜS VE VAPUR TERCİH EDİLSİN

İZBAN Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev, yarın kaç çalışanın eylem yapacağı belli olmadığı için İzmirlilerin otobüs, vapur gibi hatları tercih etmelerini önerdi. Kendilerin de seferleri aksatmadan sürdürmek için önlemler alacaklarını ancak, ilk günlerde sorun olacağını söyledi. Alev, kalan personelin tamamamın iş başı yapmamaları durumunda gerekirse hepsinin iş akidlerin fesh olacağını çünkü yasadışı bir eylem yaptıklarını söyledi.

İZBAN: SEFER SIKLIĞI 15 DK.’YA İNDİRİLDİ
İZBAN’dan yapılan ikinci  yazılı açıklamada makinist krizi sonrası seferlerin 15 dk.’da bir sıklığına indirildiği belirtildi ve şu ifadelere yer verildi: ‘Aliağa-Cumaovası hattında banliyö işletmeciliği yapan İZBAN A.Ş.’de, bir grup makinistin sabah vardiyasında trenleri teslim almamasıyla başlayan aksamalar, büyük oranda giderildi. ESHOT otobüslerinin devreye girmesinin ardından, hat üzerinde TCDD trenleri de işletmeye alındı. Yapılan çalışmalar ve alınan önlemler sayesinde işletme oranı yüzde 75’e kadar yükselirken, hat üzerindeki mevcut tren sayısı ise 12’ye çıkartıldı. İZBAN hattı üzerinde pik saatlerde bugüne kadar 17 tren seti aynı anda bulunuyordu. Diğer yandan, tren setlerinin daha yoğun hareket edebilmesi için Menemen-Aliağa arasında ring seferler devreye alındı. Tüm çalışmalar sayesinde, tren sefer sıklığı 15 dakikada bire kadar indirildi.’


İZBAN'DAN İLK AÇIKLAMA: EYLEM KANUNLARA AYKIRIDIR
Sabah saatlerinde İZBAN’da çalışan makinistlerin iş bırakmasıyla başlayan kriz sonrası İZBAN’da bir yazılı açıklama geldi. Yazılı açıklamada şunlar söyledi: 

’İZBAN A.Ş.’de görev yapan makinistlerin, toplu iş sözleşmeleriyle ilgili görüşmelerin neticesini beklemeden, önceden bilgi vermeden ve kanunlara aykırı olarak görev bölgelerine gelmeyip trenleri çalıştırmamaları, İzmir halkının çok büyük mağduriyetine neden olmuştur.

Günde 170 binin üzerinde yolcu taşıyan bir kurumun çalışanlarının, nedenleri ne olursa olsun böyle bir eyleme kalkışarak kent ulaşımında kaos yaratma hakları yoktur. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ederken ve Yüksek Hakem Kurulu sürecinin işlediği bir dönemde yapılan bu eylem, kanunlara aykırıdır. Ülkemizde, toplu taşımacılık sektöründe çalışanlar,  grev veya iş yavaşlatma eylemi yapamazlar.

İzmir halkının toplu ulaşım haklarını elinden alma girişimini başlatan 13 makinistin iş akidleri, yasa dışı bu girişimleri nedeniyle sonlandırılmıştır. Ayrıca, genişletilmiş bir soruşturma da yürütülmektedir.

30 Ağustos 2010 tarihinde yolculu ön işletmeye başlayan İZBAN A.Ş., kendi personelini yetiştiren ve eğiten bir kurumdur. Genelde meslek lisesi ve meslek yüksekokulu mezunlarından oluşan makinistlerimiz, iş başvurularının ardından 6 aylık bir eğitim sürecine tabi tutulmuş ve ardından brövelerini almaya hak kazanmışlardır.

Başlangıçta 750 TL maaş alan makinistlerimize, 01 Haziran 2011 tarihinde ortalama yüzde 12 oranında zam yapılmıştır. Bunu takip eden 6 aylık dönemin sonunda, toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri devam ederken, ortalama yüzde 12 zam daha yapılmıştır. Bir yıllık dönemde yapılan zam oranı, toplamda yüzde 25’in üzerindedir. Şu anda en düşük makinist maaşı, 950 TL’dir. Yol, yemek ve asgari geçim indirimleriyle birlikte en düşük maaş 1.197 TL’ye ulaşmıştır. Bu rakam, Yüksek Hakem Kurulu’nun vereceği oran ve tarihe göre, geçmişe yönelik olarak artırılacaktır.

İZBAN A.Ş., kamu hizmeti üreten genç bir şirkettir, ve bir yandan çalışanların sosyal imkanlarını gözetirken diğer yandan kamu kaynaklarını da en verimli şekilde kullanmaktadır.

Bu aşamada; toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinin doğal akışında devam ettiğini bildirir, Yüksek Hakem Kurulu’ndan çıkacak karar ile sonuca ulaşılacağını ve uzlaşının gerçekleşeceğini belirtiriz.

Söz konusu eylem nedeniyle İzmir halkının mağduriyetini önlemek amacıyla kent içi ulaşım sisteminde sabahın ilk saatlerinde revizyon yapılarak, özellikle işyerleri ve okulların yoğun olduğu bölgelere, ESHOT otobüsleri ile beslemeler gerçekleştirildi.’

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 23 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
isa çetinkaya 20 Şubat 2013 Çarşamba 23:55

artık işçilik bitti arkadaşlar tır a kamyona giden adam bile var ya 2000 tl alıyor 4 günde geliyor yaklaşık en düşük alan kamyon şoförü 1300 tl üçret alıyor bunu gördüm yazık demekle yetiniyorum.ben aylık 400 tl kira veriyorum geriye ne kaldı adamlar işi çözmüşler 900 e bedava çalıştıracaklar isyanlar olduğunda hop memurlar koşacak akıllı genel müdürler akıllı siyasiler oy vermezsen seninkine ne ihtiyaç derler ne yapacaksın care yok bu deveyi güdeveksin ya da kamyon süreceksin ki (kamyon)

Yorumu oyla      12      6  
neco 16 Ekim 2012 Salı 11:24

bütün yorumları okudum.izbanı hiç kimse daha tanıyamamış.işçilerin zor şartlar altında çalışmalarının sebebi iki partininde 3 maymunu oynamasıdır.mesela işe yeni giren biri ilk olarak yardımcı makinist olarak işe başlar.bu bir suçtur çünkü adı üstünde makinist olmalıdır.izban yönetimi işçilerine karşı ve izmir halkına karşı suç işlemektedir.akasaklıkları işçiler susarak kendi yöntemleriyle çözmeye çalıştılar.ama grev ve lokavt hakları olmadığı için suçlu duruma düştüler.fütfen destek olun.

Yorumu oyla      16      5  
muraty 16 Ekim 2012 Salı 08:34

bir "vahşi kapitalizm" uygulaması daha...hakkını aramayacaksın,sana sunulan şartlar ne ise koşulsuz kabul edeceksin,toplu sözleşme de göstermelik, ne diyorlarsa kabul etmek zorundasın.makinistine 1197 tl ödüyor,izban genel müdürü ne kadar maaş alıyor acaba?

Yorumu oyla      17      5  
Ali 16 Ekim 2012 Salı 00:25

Eskişehir belediyesi başka partiden ya hükümet ondan onlara bir şey yapmıyor :) Siz kendinizi çok zeki sanıyorsunuz.Yok İzmir'de hükümet engel oluyor.Siz ancak bu söylemle artık kendinizi avutursunuz..

Yorumu oyla      12      7  
ATATÜRK İŞİNİN EN İYİSİDİ SENDE OL BAHENE ÜRETMEDİ YOKLUKTAN ÜLKE KURDU 15 Ekim 2012 Pazartesi 17:59

şuraya bakın yahu ne kadarda pişkinler izban beledyenin maduru oynuyarak bunuda hükümet yaptı dedirtmek amaç zaten bu şehirde hep aziz maduru oynayarak oy almanın peşinde gölgesinle kavga eden adam bir anda ilah yapıldı başımıza yeter be artık hizmet istiyoruz arkadaş hizmet siz hizmet yapın bu halk parti gözetmeksizin oy verir size eskişehirde chp değilmi niye iş yapıyor orda hükümet yokmu içinde olsun bahaneyi bırakın iş yapın ATATÜRK İŞİNİN EN İYİSİDİ BAHENESİ YOKTU NE HALDE ÜLKE KURDU

Yorumu oyla      22      6  
15 Ekim 2012 Pazartesi 15:46

arkadaşlar anlamadan dinlemeden Aziz kocaoğluna laf atmayın mesajları çeken devlet demiryollarıdır makinistlerin sözleşmesini demiryolları yapıyor personel belediye personeli değil demiryolları personelidir ama adam genede ayaklarına kadar gidip ikna etmeye çalışmış ne yapabilir.

Yorumu oyla      18      17  
izmir 15 Ekim 2012 Pazartesi 15:42

ya bırakın bu işleri,belediyenin bir kusuru yokmuş!! artık bu laflara inanmayanların sayısı çoğaldı,merak etmeyin.siz parti toplantılarına gidip başkandan ırça yiyin,bırakın bu işleri bilenler yapsın!bir anda aziz kocağolunu ilah yaptınız,kendi milletvekiline kameralar karşısında hakaretler yağdırdı yine tebrik ettiniz!chp mi aziz kocaoğlu'mu? bu ayrımı yapın önce.

Yorumu oyla      20      11  
AKLINIZI BAŞINIZA ALIN..........SENDİKA - İZMİR BŞB si 15 Ekim 2012 Pazartesi 15:40

4 MİLYON İZMİRLİYLE OYUN OYNAMAYIN,C.H.P. İZMİR BŞB. Sİ,SENDİKA TEZGAHI BU. OTURUN OTURDUGUNUZ YERDE,Artık bu tezgahları,danışıklı,anlaşmalı işlerden vazgeçin Buişin faturası USTA KOMPLOCU C.H.P. YE KESİLECEK.

Yorumu oyla      20      11  
CHP li 15 Ekim 2012 Pazartesi 15:13

İzban TCDD ve Büyükşehirin ortak projesidir aslan payı büyükşehirin yalnız yürütme kordinasyon idare anlaşma gereği hala TCDD yollarında işe alımlar çalışan personel yönetim tarafından alındı Büyük şehir le hiçbir alaksı yok verilen maaşıda onlar belirliyor işten çıkarılmalarını bir CHP li olarak kınıyorum akp işçiyi emekçiyi hala köle olarak görüyor yazıklar olsun.....

Yorumu oyla      21      8  
devrim 15 Ekim 2012 Pazartesi 14:46

izban yöneticileri de aldıkları maaşı açıklasın. 100binlerce insanın hayatını emanet ettikleri makinistlere 950lira vermek utanılması gereken bir davranıştır.

Yorumu oyla      27      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul ve Ankara'da başkanlar değişmedi
İstanbul ve Ankara barolarında yapılan seçimlerde, mevcut başkanlar ipi göğüsledi.
Demirkol: "Suriye’nin gizemli kargosu silah değil"
Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Radar Savunma ...
İzmirli şöğüşçüden savaş karşıtı slogan: Savaşma söğüş
İzmir'e özgü lezzetlerden biri olan söğüş tezgahındaki esprili 'Savaşma ...
 
İzmir'in 'en pahalı' parkı için ilk kazma vuruldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ziraat Bankası'nın 2 bin 904 metrekarelik ...
Balçova'da pitbull dehşet saçtı! Aile isyan etti
Balçova’da arkadaşları ile okul bahçesinde futbol oynarken tasmasız olarak ...
İçkili mekanlar bu şehirden tecrit ediliyor
Kırıkkale Belediye Başkanı AK Parti’li Veli Korkmaz, il merkezinde bulunan ...
 
Sınıra bu kez de kaçakçı ateşi: 3 yaralı!
Hatay’ın Kırıkhan İlçesi’nde sınırın Suriye tarafından sigara ve çay getiren ...
İstanbul'da insanlık dışı cinayet!
İstanbul Bahçelievler'de, üniversite öğrencisi Fatma Nur Çelik yeni taşındığı ...
İzmir’de korkunç ‘aile’ cinayeti: Dünüre kurşun yağmuru
Ödemiş’te bir kömür deposunda çalışan Y.D. (70) bir yıl önce intihar eden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva