HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Haziran 2014 Cuma - 13:41

İZBAN’da ‘sefer’ gerçeği: 40 değil 400 set gelse de…

Torbalı müjdesinin gölgesinde acı gerçek: “TCDD sinyazilasyon sistemini değiştirmedikçe, İZBAN için gelecek yeni tren setlerinin de hiçbir faydası olmayacak. İzmirliler yine beklemeye devam edecek… 40 değil, 140 set de gelse sefer sıklığını artırmak mümkün değil görüşünde…”

İZBAN’da ‘sefer’ gerçeği: 40 değil 400 set gelse de…

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Torbalı müjdesi kenti sevinç yaratırken İZBAN’da en merak edilen soru sefer sıklığı sorunun aşılıp aşılamayacağı…


Zira İZBAN’ın sefer sıklığı bir türlü istenilen düzeye ulaşamıyor…
 
Projenin nihai hedefi, baştan beri günde 550 bin yolcu ve buna göre alt yapının düzenlenmesi gerekiyor. İZBAN şirketi de bu hedefe göre yatırımlarını yapıyor. Bu amaçla 33 setle başlayan işletmecilik için hedef doğrultusunda ilave 40 set için ihale yapıldı ve trenler gelmeye başladı. Ancak buna rağmen TCDD tarafından düşük seviyedeki mevcut sinyalizasyon sistemi yenilenemedi. Hatta şu anda Torbalı’da yapılan sistem bile daha ileri düzeyde. Yani Torbalı istasyonları açıldığında aynı hat üzerinde iki farkı sinyalizasyon sistemi çalışacak.

Hürriyet’ten Burcu Taner’in haberine göre Torbalı hattındaki sinyalizasyon çok daha sık tren işletmeciliğine imkan sağlarken, trenler Cumaovası’ndan itibaren yine 10-12 dakika barajının içine girecek. İşin uzmanları bu nedenle 40 değil, 140 set de gelse sefer sıklığını artırmak mümkün değil görüşünde.
 
FAYDASI OLMAYACAK
Çünkü İZBAN trenlerinin bulunduğu hat üzerindeki mevcut sinyalizasyon sistemi şu anda 6-7 dakikada bir sefere izin veriyor. Ancak İZBAN’ın yanı sıra TCDD’ye ait bölgesel ve ulusal yük trenleri de aynı hatta çalışıyor. İZBAN günde 196 sefer yaparken, TCDD’ninki 69’u buluyor. Bu da İZBAN sefer sıklığının 10-12 dakikada bire düşmesine neden oluyor. “Dolayısıyla TCDD sinyazilasyon sistemini değiştirmedikçe, İZBAN için gelecek yeni tren setlerinin de hiçbir faydası olmayacak. İzmirliler yine beklemeye devam edecek” deniliyor. TCDD ile İZBAN trenlerinin hız farkları da bir gecikme yaratıyor. Mevcut sinyalizasyon, hatta bir TCDD treni girdiğinde o trenin bulunduğu blokun hemen öncesindeki ve hemen sonrasındaki bloku da sefere kapatıyor. TCDD trenlerinin uzunluğu düşünüldüğünde, kapalı bloklar bazen kilometrelerce olabiliyor. TCDD treni yavaş giderse blokların meşguliyeti artıyor, bu da İZBAN treninin rötar yapmasına neden oluyor. Metro ve İZBAN gibi raylı sistemlerde temel amaç sık işletmecilik yapmak. 15 dakikada bir tek seferde 3 bin yolcuyu taşımak yerine, 5 dakikada bir gelip üç kez biner yolcu taşımak tercih ediliyor. Yeni setler belki bir ölçüde rahatlama yaratacak ama 180 milyon doları (360 milyon TL) geçen bir yatırımın karşılığının sefer sıklığını artırmadan alınması mümkün görünmüyor. (Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ertugrul 16 Haziran 2014 Pazartesi 07:23

Sayın Binali Yıldırım Seçim etkinliklerinde boy gösteren TCDD 3 Bölge Yöneticileri hadi artık yapın şu ihaleyi. İZMİR E KATKINIZ OLSUN.

Yorumu oyla      11      5  
izban kullanıcısı 13 Haziran 2014 Cuma 18:19

Bu işin kolayı bellidir. Yıllardır doğru düzgün bir sinyalizasyon yapamayan tcdd bu hattın geliştiğinde iyice işlerin karışacağını görmeliydi. Şimdi 3. hat ihalesine çıktı ama bu yavaşlıkla kimbilir ne zaman bitecek? TCDD trenlerini kuzeyde menemen güneyde cumaovasında durdurup oradan ücretsiz izban aktarması sağlasın. 3.hat ve sinyalizasyon sistemi oturduktan sonra eski haline geri dönerler.

Yorumu oyla      18      6  
13 Haziran 2014 Cuma 17:42

TCDD ve başındakiler İzmir'e yararlı bir iş yapmaktan korkarlar. Bu konudaki talimat Ulaştırma Bakanı'ndan gelmeli. Tabi ona da birileri dur demezse

Yorumu oyla      20      5  
13 Haziran 2014 Cuma 14:28

TCDD nin yapacağı iş bu kadar olur. hatta sürekli elektrik ve sinyalizasyon arızası oluyor. 4 yıl geçti ama tabelalar bir türlü düzelemedi. sürekli bahaneler hazır. şu hattı 80 km değil de 20 km yeraltında giden metro yapsalardı keşke. her işte olduğu gibi bunda da ucuza kaçıldı. daha merkezde ki işleri çözemediler hattı 112 km ye çıkarıyorlar, o da yetmezmiş gibi selçuk hattının ihalesi de yakın zamanda. bergama projesi de tcdd tarafından onaylandı, ihale süreci onda da başladı.

Yorumu oyla      22      12  
13 Haziran 2014 Cuma 14:16

Yeni Ulaştırma Bakanımız bu konuda bir yorum yapacak mı acaba?

Yorumu oyla      22      8  
13 Haziran 2014 Cuma 14:09

TCDD sinyalizasyon ihalesine bir an önce çıkmalı. 3.hat için proje çalışmaları sürüyor ancak yeni sinyalizasyon ihalesine çıkmalı ve en önemlisi de bölgesel hatlar menemen ve torbalı da kalmalı. bu şekilde olursa 3.hat yapmaya da gerek kalmaz. denizli, ödemiş, konya ... gibi yerlerden gelenler buralardan izbana aktarma yapması lazım. hatta diğer trenler girmediği zaman şu an ki sinyalizasyon bile yeter.

Yorumu oyla      25      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlarlı kadınların sertifika heyecanı
Karabağlar Belediyesi’nin Karabağlar Kent Konseyi ve Kadının İnsan Hakları ...
Bornova’da hayati işbirliği
Bornova Belediyesi ile Kızılay Kan Merkezi, acil durumlardaki kan ihtiyacının ...
Karşıyaka’da Livaneli coşkusu: Binlerle Halkın Arenası!
Usta gazeteci Uğur Dündar’ın hazırlayıp sunduğu Halk Arenası’na konuk ...
 
Foça'da kulakların pasını silen yıl sonu konseri
Foça Belediyesi Gitar Kursu Öğrencileri’nin hazırladığı; ‘Yılsonu Gitar ...
Buca'da büyük mutluluk: Yaşasın artık yüzebiliyorum!
Bucalı minikler Yüzme eğitimlerini tamamladılar, madalya ve sertifikalarını Piriştina’dan aldılar.
Menderes’in turizm zabıtası iş başında
Menderes Belediyesi yaz aylarının gelmesiyle sahil bölgelerinde yaşanacak ...
 
Konaklı 100 girişimciye 100 bin liralık destek
Konak Belediyesi ile KOSGEB arasında yürütülen işbirliği kapsamında 70 ...
Alaçatı’da şok liste: Barlar sokağı Diyanet’e!
Çeşme’nin ünlü tatil beldesi Alaçatı’da içkili restoranların da bulunduğu ...
Konak’ın gururu minik Kaan
Konak Belediyesi’nin ücretsiz piyano kurslarından yetişen 10 yaşındaki ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva