HABERLER>EKONOMİ
5 Mayıs 2015 Salı - 15:34

İTO’da gündem Kıbrıs: Akıncı’ya ‘yavru vatan’ desteği

KKTC Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti. Kıbrıs’ın ticari sorunlarının masaya yatırıldığı buluşmada ticaretin gelişmesi için Rum yönetimi ile sınırların kalkması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, ‘‘Sorunlar siyasetçiler tarafından konuşulmaya devam etsin ama ticaretin önündeki engelleri kaldırın” dedi. Demirtaş ayrıca KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Akıncı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yaşanan ‘yavru vatan’ polemiğinde Akıncı’ya destek verdi.

İTO’da gündem Kıbrıs: Akıncı’ya ‘yavru vatan’ desteği

Onur DENİZ/ EGEDESONSÖZ - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti.
Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs’ın yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında “yavru vatan” polemiği sürerken Kıbrıs’ın ticaret sorunu masaya yatırıldı.  

SINIRLARIN KALKMASI GEREKİYOR
Ziyarette Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, İTO Başkanı Demirtaş’a Kıbrıs’ın ticaret potansiyelinden ve önündeki engellerden söz etti. Engellerin kalkması için destek istedi. Kıbrıs Rum kesimi ile aralarındaki sınırın ticarete engel olduğunu söyleyen Harmancı, “Şu an ki ekonomik dengeler maalesef tek taraflı işliyor. Yeşil hattın yeniden restore edilmesi, 3 kapının daha hizmete girmesi için çalışmaları sürdürüyoruz. Sayın Akıncı’nın da Cumhurbaşkanı olması ile birlikte yaratılan atmosfer buna yardımcı olacak ama sizlerin de destekleri bizler için çok önemli. İki tarafın ticaret insanları daha çok kapı istiyor. Daha çok geçiş istiyor, daha rahat bir iş birliği istiyor. Şu an ekonomik dengeler tek taraflı işliyor, dengesizlik var. Bu süreç içerisinde bunları açacağımıza inanıyorum. Sizlerin de kilit rol oynadığınızı düşünüyorum” diye konuştu.



Harmancı ayrıca, “Şu an rezervlerin değerini tam olarak bilemediğimiz petrol ve doğalgaz tüm coğrafya için önemli. Bu petrol ve doğalgazın nasıl taşınacağı, nereden gideceği bence bölgenin tüm dinamikleri açısından önemli. Bu, tüm bölgedeki ticareti olumlu etkileyecektir” dedi.

BU TOPRAKLARI BU KADAR KÖTÜ KULLANMAMAK GEREKİR  
Kıbrıs’ta sorunların aşılması gerektiğini söyleyen  Demirtaş, ‘‘Kıbrıs konusu benim öğrencilik yıllarımdan bu yana gelen bir sorun. 50 yıldır hala olaylar devam ediyor. Kıbrıs Ne Türk oldu ne Rum oldu. Çok acılar yaşandı ama bunlar geride kaldı. Aradaki tel örgüleri, aradaki varilleri korumanın  gereği var mı bunu tartışmak gerekiyor.  Artık düşmanlığın kimseye faydası yok. Barış ortamı olduğu sürece ticaret gelişir, barışın olduğu yere turist gelir. Bu coğrafyayı, bu toprakları bu kadar kötü kullanmamak gerekir. Böyle bir ada ekonomik olarak gelişemez” diye konuştu.



YAVRU VATAN TARTIŞMASINDA AKINCIYA DESTEK
Demirtaş, 30 Nisan’da göreve gelen KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen “yavru vatan” polemiğinde Akıncı’nın “Biz hep yavru mu kalalım” sözlerine destek verdiğini ifade etti. Akıncı’nın televizyonda yaptığı açıklamayı hayretle izlediğini söyleyen Demirtaş, “Yeni Cumhurbaşkanının açıklamalarını destekliyorum. Gerçekçi bir yaklaşım. O yavru meselesi biraz çok karıştırıldı ve üzerinde duruldu. Kıbrıs ile Türkiye’nin bağlılığı, beraberliği hiçbir zaman tartışma konusu olamaz. Kıbrıs bizim tarihten gelen bir yerimiz. Orada bizim soydaşlarımız yaşıyor. Ne Türkiye’nin ne de Kıbrıs’ın birbirine sırtını dönmesi mümkün değildir. Ama diyalogların böyle gelişmesi bizleri de üzdü. Şu yapılması gerekiyor, ticareti geliştirmemiz gerekiyor, ticaretin önündeki engelleri kaldırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

SİYASETÇİLER TİCARETE ENGEL OLMASIN
Kıbrıs Türk ve Rum yönetimleri arasındaki sınırların kaldırılmasına destek verdiğini ifade eden Demirtaş, siyasetçilerin ticarete engel olmamaları gerektiğini vurguladı. Demirtaş, “Siyasetçiler sınır sorununu tartışmaya devam etsinler. Kapı açılmayan caddelerin ötesine bakın. Bir de kapının açık olduğu yerlere bakın hayat var orada. Dolayısı ile kapıları değil sınırı açalım.  Böyle bir sivil inisiyatif mutlaka gerekiyor.  Ülkeler en çok ticareti en yakın komşuları ile yaparlar. Bizim Yunanistan ile Ege sorunu var, Kıbrıs sorunu var, azınlık sorunu var. Ve biz 1992’de başladık. Önce kapıdan almadılar ama bıkmadan bu günlere geldik. O gün 200 milyon dolardı ticaretimiz, bugün 6 milyar dolar. Ama ne Kıbrıs sorunu bitti, ne azınlıklar. Bütün sorunlar duruyor. Sorunlar konuşulmaya siyasetçiler tarafından devam etsin ama ticaretin önündeki engelleri kaldırın. Bir yeri ambargo ile disipline etmek mümkün değil. Ambargonun kalkması lazım. Limanları açalım, Ercan Havaalanı’nı açalım. Rum uçakları üstümüzden geçsin ne fark eder ki?  Ben Akıncı’nın çözeceğinin umudu içerisindeyim” dedi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tariş’ten 100.yıla özel ‘asırlık’ yağ
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, kuruluşunun 100'üncü yılında 'Asırlık' ...
Zeytinde büyük korku: Yüzde 80 ürün kaybı!
Balıkesir'in Ayvalık ilçesi ve Edremit Körfezi'nde, zeytin ağaçlarında ...
Patates enflasyonu: Fiyatı 4 ayda ne kadar arttı?
Merkez Bankası nisan ayında yüksek çıkan enflasyonu patatese bağladı. ...
 
İzmir turizminde nisan ayı da hayalkırıklığı
İzmir’e 2015 yılı Nisan ayında havayoluyla gelen turist sayısında bir ...
Türkiye tarihinin en büyük 'internet' satışı!
Türkiye tarihinin en büyük internet satın alımı gerçekleşti. Türkiye’nin ...
Dev şirketten kuş gribi açıklaması
Banvit, Bandırma Edincik'te bulunan kuş gribine ilişkin açıklama yaptı. ...
 
Aliağa'da büyük hüzün: Özer son yolculuğuna uğurlandı
İzmir'de tedavi gördüğü hastanede geçtiğimiz gün vefat eden Aliağa Ticaret ...
Telekom Yöneticisi iş adamına İzmir’de RES vizesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İşadamı Abdullah Tivnikli’ye ait 55 milyon ...
Dört Mevsim Konakları 2015 yazına hazır
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan'ın 'mucizenin adı' olarak nitelediği ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva