HABERLER>POLİTİKA
21 Ekim 2015 Çarşamba - 19:07

İTO’da 1 Kasım zirvesi: Böke, Turhan ve Vural ne mesaj verdi?

İzmir Ticaret Odası 1 Kasım seçimleri öncesi siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi. Üç oturumla gerçekleşen zirvede CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, MHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural ve AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Turhan partilerinin vaatlerini anlattı, iş dünyasıyla görüş alışverişinde bulundu. Böke-Turhan centilmenliğinin damga vurduğu oturumun ardından meclis toplantısında konuşan Demirtaş ise “Siyasetçilerden toplumu germemelerini, seçimlerden sonra ön yargılarından arınarak ülkemizin geleceği için hükümet oluşturmasını bekliyoruz” dedi.

İTO’da 1 Kasım zirvesi: Böke, Turhan ve Vural ne mesaj verdi?

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası (İTO) 1 Kasım seçimleri öncesi siyaset gündemiyle meclisi topladı.

Ekim ayı olağan meclis toplantısı öncesi gerçekleştirilen üç oturumda Başkan Ekrem Demirtaş ve üyeler, sırasıyla MHP, CHP ve AK Parti’yi konuk etti.
 
Oda üyelerinin 1 Kasım seçimleri sonrası siyasi partilerden beklentilerin aktarıldığı toplantılarda CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, MHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural ve AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Turhan partilerinin ekonomi politikalarını anlattı. 


 
BEYAZ TOROS ÇIKIŞI: TEHDİT EDİYORLAR!
Oturumun ilk konuğu MHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural oldu. AK Parti hükümeti politikalarını eleştiren Vural, “MHP olarak bugün ekonomik tartışmaları ele aldığımızda toplumun merkezindeki değerler, tehdit altına girmektedir. Toplumda yaşanan merkezden uzaklaşma yerini çatışma ve gerilime bırakmıştır” dedi.
 
Vural konuşmasında ülkenin iç ve dış politikaları, ekonomi, eğitim, hukuk gibi birçok alanda yaşanan mevcut sorunları aktarırken Ortadoğu politikasında IŞİD ve PKK tehdidine dikkat çekti. MHP Grup Başkanvekili, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Van mitinginde söyledi “AK Parti iktidardan indirilirse buralarda terör çeteleri dolaşacak, beyaz toroslar dolaşacak” sözlerini eleştirerek, “Koalisyon görüşmelerinde biz iki kutbun birleşmesi açısından öncelikle CHP ile görüşmelerin başlamasını, olmazsa 4 ilkemizin kabulü halinde görüşmenin gerçekleşebileceğini söyledik. Ama taleplerimiz kabul edilmedi. Türkiye’de hükümet kurmaya yönelik değil, seçime götürmeye yönelik bir süreç yaşandı. Türkiye’yi korkutup sindirme politikasıyla karşı karşıyayız. Bunlar bizi tehdit ediyorlar! Bize düşen görev sandık başında irade göstermektir. ‘400 vermezseniz, beyaz Toros’lar dolaşır’ demek vatandaşı tehdit etmektir. Vatandaş istediğine oy verir buna kimse karışamaz” ifadesini kullandı. 


 
YAN YANA 1 KASIM MESAJLARI
Vural’ın ardından siyasi ‘fair-play’e imza atan Selin Sayek Böke ve İbrahim Turhan aynı anda oturum yaptı.

7 Haziran önce partilerinin vaatleri üzerinden karşı karşıya gelen ikili 1 Kasım çalışmalarını yan yana aktardı.

Kürsüye ilk olarak CHP’li Böke çıktı Turhan ile birlikte aynı oturumda yer almasından mutluluk duyduğunu ifade eden Böke, “Gönlümden geçen farklı partilerden milletvekillerinin panellerde de bir arada buluşması ve tartışmasıdır” dedi. Böke sunumuna Ankara katliamının ardından yaşanan izlere parmak bastı ve ülke genelinde barış ortamının hakim olması gerektiğini söyledi. Böke’den sonra konuşmaya başlayan Turhan ise, “Bugünkü programını bilerek ayarladım ve Sayın Selin Sayek Böke’yi dinledim. Siyasette hoşgörüyü ve İzmir’e yakışanı bu şekilde gerçekleştirebileceğimize inanıyorum” ifadesini kullandı.
 
GÖNÜL İSTERDİ Kİ KOALİSYON KURULSUN
Böke 7 Haziran seçimlerinden sonra AK Parti ile CHP arasında gerçekleşen koalisyon görüşmelerine dair bilgi verdi. Koalisyon görüşmelerinde CHP’nin taleplerinin ülkenin sorunlarını gidermeye yönelik çalışmalar olduğunu anlatan Böke, “ Siyasetin birlikteliği besleyen görüşmelere başladık.  Koalisyon görüşmelerinde kendileriyle bir arada çalışma isteğimizi AKP’ye aktardık. Türkiye’nin çok derin sorunları var ve çok derin profilli bir koalisyona ihtiyacımız var dedik.  İktidarın yapacağı işlerin derin olması gerektiğini söyledik.  Türkiye 7 Haziran sürecinden sonra çok büyük sıkıntılar yaşıyor. 7 Haziran’dan itibaren her gün özgürlüğümüzün kısıtlandığı bir Türkiye’de uyanıyoruz. Biz toplumsal barışın sağlandığı yüksek profilli, çözüm odaklı, bir koalisyonun kurulmasını istedik. Gönül isterdi ki gelen teklif 3 aylık bir seçim hükümeti değil; 4 yıllık yüksek odaklı, çözüme dayalı, toplumsal barışı sağlayacak bir koalisyon kurulsun. Ama olmadı. Hiçbir şey için geç değil. 1 Kasım’dan sonra da Türkiye’nin umudu var” diye konuştu.
 


4 AYAKLI KALKINMA MODELİ
Böke konuşmasında CHP’nin ekonomi politikasına dair bilgiler vererek,  “1 Kasım’ı bir fırsata dönüştürmek mümkün. Biz yeniden iktidara talibiz. Türkiye’nin sorunlarını çözebilecek tek parti CHP’dir. CHP Türkiye’yi orta gelir, orta beşeri sermaye tuzağından kurtaracak bir reçeteye imza attı. Biz 4 ayaklı bir modelle ekonomiyi yönlendirecek modelle karşınıza çıktık. Bunlardan önceliklisi demokrasi ve hukukun üstünlüğüdür.  Bizim öncelikle kendi fikirlerimizi özgürce söylememiz lazım. Yeni görüşler olmazsa yeni fikirler olmaz. Merkez Bankası’nın teknik bilgisi en donanımlı bilgidir. Bunu siyasiler bilmez. Merkez Bankası’nı bağımsız bırakmamız lazım. Modelin ikinci ayağı ise rekabet... Türkiye şu an ucuz piyasa  ile dünya ülkeleriyle rekabet etmeye çalışıyor. Bizim nitelikli rekabet gücü ile mücadele etmemiz gerekir. Eğer katma değeri yüksek üretime geçmek istiyorsak nerede üretim yapılması değil, ne üretileceğine dair teşvik sistemi olmalıdır. İyi bir rekabet için eğitim sisteminin değişmesi gereklidir. Sosyal adaletin inşa edilmesi gereklidir” şeklinde konuştu.
 
CHP’nin asgari ücret çalışması ile ilgili konuşan Böke, “Asgari ücretin 1500 TL olması gerekir derken, çalışanların asgari yaşam ihtiyaçlarını göz ederek bunu söylüyoruz. Açlık sınırının 1300 TL olduğu bir Türkiye’de asgari ücretin 1500 TL altında olması, sosyal devlet anlayışında mümkün olmayacaktır” dedi.
 
TERÖR VE SURİYE SORUNU
Böke, soru cevap bölümünde CHP’nin mülteci ve terör politikaları hakkında bilgi verdi.

CHP İzmir Milletvekili, “Suriyelileri geri göndermeyeceğiz herkes kendi vatanında yaşamak ve ölmek ister. Biz de kendi ülkelerinde yaşayabilecekleri bir inşaya katkıda bulunacağımıza söz veriyoruz. İsteyen eve gidebilir. Bizim için öncelikli olan kendi vatanlarına dönebilme imkanına sahip bir dünyanın varlığına katkı koymak olacaktır. Suriyeliler burada ama onların Türkiye’de insanca yaşamaları için çalışmaları sürdüreceğiz” cevabını verirken; terör ile ilgili olarak da, “Terör sorunun doğasının değiştiğini son 10 gün içinde gördük. Terör yeni bir boyut kazandı. Öncelikle dış politikayla ilişkili sınır geçiş güvenliğini sağlamaktır. İkinci olanda toplumsal barış ortamıdır. Terörde esas meselenin meclis içerisinde eşit ve şeffaf bir şekilde çözülmesi gereklidir” ifadelerini kullandı.
 
İZMİR’E YATIRIM YAĞACAK
İTO’da kürsüne son çıkan isim AK Parti İzmir milletvekili İbrahim Turhan oldu. Turhan 7 Haziran seçimleri öncesi de konuk olduğu İTO’da aynı konulara değineceğini ve tekrar olacağını söyleyerek üyelerin sorularını yanıtladı. Turhan İzmir’de gerçekleşecek yatırımlarla ilgili soruya “Hazır olun, şemsiyelerinizi açın İzmir’e yatırım yağacak” dedi.
 
KILI KIRK YARARAK HESAPLIYORUZ
Turhan asgari ücret konusundaki soruya ise, “Asgari ücret sadece asgari ücretle yaşayanları ilgilendiren bir konu değildir. Asgari ücret bütün bir sistemi etkileyecek bir unsurdur. Asgari ücrette yapacağınız düzenlemenin asgari ücretin üzerinde maaş alanlarla ilgili de bir hak yaratacaktır. Bu yüzden biz asgari ücreti planlarken kılı kırk yaran bir yöntemle çalışma yürüttük. Sanayi kesimine sağladığımız üretim teşvikleriyle, birim iş gücü maliyetini bugünkü seviyede tutacak azami ücreti belirlemeye çalıştık. AK Partinin taahhüt ettiği 1300 TL bütün ihtimaller hesaplanarak, kimseye yük oluşturmayacak şekilde hesaplanmıştır.  Bunun dışındaki görüşler Türkiye için riskler yaratabilir” yanıtını verdi.


 
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YORUMU
Türkiye’de yaşanan basın özgürlüğü sorunu ve tutuklu gazeteciler ile ilgili soruları yanıtlayan Turhan, “Biz en ileri normlarda basının özgür olmasını istiyoruz. Ama basında yer alan bazı haberlere yorumlara karikatürlere baktığınızda nezaket ölçüsünü bir hayli aşan ifadeler tahammül edebilmek, bunların yazılabilir olması açısından önemlidir. Eksikliklerimiz vardır ama var olana da saygı göstermemiz gerek. Yabancı bazı basın yayın organları Türkiye’deki durumu iyi bilmedikleri için buradaki yaşananları oldukça abartılı veriyorlar. Dünyanın en ileri ülkesindeki demokratik standartlar neyse, barışçı gösteri ve yürüyüş hakkındaki standartlar neyse onların Türkiye’de olmasını istiyorum. Ama insanların gizlenerek ellerine Molotof aldıkları bir toplantıyı özgürlük olarak kabul etmiyorum. Paralel yapı gibi siyaset dışı bazı kurguların Türkiye’de söz sahibi olmasına asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
 
1 KASIM SEÇİMLERİ BU DÖNEM İÇİN SON OLMALI
Siyasilerin sunumlarının ardından İTO Ekim ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın da gündeminde 1 Kasım seçimleri vardı.

Seçim sonunda hükümetin bir an önce kurulup faaliyete başlaması gerektiğini işaret eden Demirtaş, “1 Kasım seçimlerine çok az süre kaldı. Oda olarak, hangi parti ne kadar milletvekili çıkartacak bizi çok ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren ‘ İstikrar içinde iş ve yatırım ikliminin yaratılması’ O nedenle siyasetçilerden toplumu germemelerini, seçimlerden sonra ön yargılarından arınarak ülkemizin geleceği için hükümet oluşturmasını bekliyoruz. 1 Kasım seçimleri bu dönem için son olmalı. Sandıktan hangi sonuç çıkarsa çıksın parti lideri bunun gereğini yerine getirmeli. Çünkü siyasetçinin işi sorun çıkarmak değil sorun çözmektir. Seçimden sonra hızla hükümet kurularak terör başta olmak üzere ülkemiz problemlerinin üzerine gidilmelidir” şeklide konuştu.
 
BÜYÜME YAVAŞLAYACAK
Sözlerinde dünya ve ülke genelinde yaşanan sorunlara değinen Demirtaş, “Dünya, ‘yavaş büyüme’ trendine girdi.  Gelişmiş ülkelerde yavaş büyüme, düşen fiyatlar ve düşük enflasyon var. Gelişmekte olan ülkeler ise düşük talep, yüksek işsizlik ile yüz yüze. Büyüme beklentilere paralel olarak devam ediyor. Enflasyon yüzde 7,95 ile beklentimizin üstünde 2016 ile 2017’de büyümemiz yavaşlayacak. Hatta durgunluk endişesi var 1 Kasım’dan sonra ülkemizi yönetecek hükümete, hem de gelişmiş ülkelerin yöneticilerine ‘genişlemeci ekonomik politikalarla iç talebin canlandırılmasını’ öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Öte yandan İzmir turizmiyle ilgili konuşan Demirtaş, “İzmir kullanılabilir kişi geliri en yüksek 3. il. Temmuz ayı itibariyle ihracatımız 10.5 milyar dolar. Turizmde geriliyoruz ama bu sonuç normal. Çünkü 16 ülke yönetimleri, vatandaşlarına Türkiye’ye gitmeyin uyarısı yaptı. Ama biz yine de turizm için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
 

 
Boynukalın'dan şok sözler: Saldırıyı savundu
 
Ve Soma’da kritik rapor hazır: Kim/ne kadar suçlu?
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
volkan 22 Ekim 2015 Perşembe 01:11

ibrahim turhan izvob un istanbula taşınmasında seninde imzan var o yuzden sen hiç izmir için konuşma oy isteme hakkın yok

Yorumu oyla      13      6  
Selin Sayek Böke 21 Ekim 2015 Çarşamba 19:35

TÜRKİYENİN AYDINLIK YÜZÜ

Yorumu oyla      19      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genel Başkan Uysal: Meclis'te temsil edilecek 5'inci parti DP'dir
Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Gültekin Uysal, 1 Kasım seçimlerinin ...
Vural’dan o sözlere sert tepki: Başbakan mafya reisi gibi!
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Beyaz ...
Normal bir vekillik istiyorum…
Gönül Soyoğul sordu, Zeynep Altıok yanıtladı...
 
Arınç'tan çarpıcı '400 vekil' çıkışı: Ben başkaları gibi...
AK Parti kurucularından, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 1 Kasım ...
Flaş! Erdoğan’dan Putin’e ‘Esad’ telefonu!
Rus lider Putin ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı ...
CHP’nin İzmir vekillerinden ‘7 kanal için’ suç duyurusu
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit ile CHP İzmir 1. Bölge Milletvekili adayı ...
 
Kılıçdaroğlu yağmur altında Aydın’a seslendi: Cumhuriyeti oyladığımız…
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin huzura ve barışa ve ...
AK Parti Adayı Kalkan: 1 Kasım'da istikbalimizi seçeceğiz
AK Parti İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı Necip Kalkan seçim çalışmaları ...
Demirtaş’tan Davutoğlu’na sert ‘beyaz toros’ çıkışı
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva