HABERLER>DÜNYADAN
24 Şubat 2016 Çarşamba - 22:12

İtalya ile ABD arasında dinleme krizi

İtalya Dışişleri Bakanlığı, 2011 yılında dönemin Berlusconi hükümetinin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından dinlendiği iddialarına açıklık getirmesi için ABD’nin Roma Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı.

İtalya ile ABD arasında dinleme krizi

İtalya Dışişleri Bakanlığı, İtalyan basınında Wikileaks belgelerine dayandığı ifade edilen 2011 yılında dönemin Silvio Berlusconi hükümetinin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından dinlendiği iddiaları üzerine, ABD’nin Roma Büyükelçisi John Phillips’i bakanlığa çağırdı.

İtalya’nın yüksek tirajlı La Repubblica gazetesi ile aynı grubun çıkardığı L’Espresso dergisinin Wikileaks belgelerine dayanarak gündeme getirdiği dinleme iddiaları, İtalya’da hükümetin ve muhalefetin tepkisini çekti.

Avrupa’da 2011 yılındaki mali borç krizini, Yunanistan ile en çok hisseden İtalya’da Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyon hükümetinin, krizi idare edip edemeyeceğine yönelik uluslararası piyasalarda endişenin hakim olduğu sırada İtalya Başbakanlık Sarayı Chigi’nin sabit hatları ve Berlusconi’nin cep telefonu hattının NSA tarafından dinlendiğine yönelik haberler, ABD’nin Roma Büyükelçisi Phillips’in, bu akşam İtalya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasına yol açtı.

ABD Büyükelçisi'nin çağrılma haberi, La Repubblica’da çıkan haberin ardından sabah saatlerinde konuyla ilgili konuşan İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin, müttefikleri ABD’den açıklık isteyeceklerini belirtmesinin hemen ardından geldi.

İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakanlık Genel Sekreteri Michele Valensise’nin, Büyükelçi Phillips’ten iddialara yönelik İtalyan hükümetinin mümkün olduğunca çabuk şekilde açıklığa kavuşması beklentisi içinde olduğunu söylediği belirtildi.

Açıklamada, Büyükelçi Phillips’in de ABD Başkanı Barack Obama’nın 2014’te uygulamaya koyduğu iletişim süreçlerinin korunması uygulamasını hatırlatarak, konuyu ülkesindeki yetkililerin gündemine derhal götüreceğini teyit ettiği bildirildi. Bakanlık Genel Sekreteri Valensise’nin de İtalya’nın konuya açıklık beklentisine son derece önem verdiğini yinelediği kaydedildi.

DİNLEME İDDİALARINA TEPKİLER
Berlusconi’nin partisi Forza Italia’nın (İtalya ileri) meclis grup başkanvekili Renato Brunetta, Berlusconi’nin 2011’de bir komployla darbeye kurban gittiğini, hem Renzi hem de Renzi’den önceki Enrico Letta hükümetinden iddialara yönelik meclis araştırma komisyonu kurulmasını istediklerini fakat bu taleplerinin her defasında reddedildiğini söyledi.

Senato Dışişleri Komisyonu Başkanı Pier Ferdinando Casini de dinleme iddialarına ilişkin, “Dostlar birbirini dinlemez, saygı duyar. Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçisi’ni çağırarak iyi yaptı, doğru buluyorum” dedi.

Bu arada, sağ görüşe yakın ana akım gazeteler de Berlusconi’nin ve İtalya’nın müttefikleri tarafından aldatıldığına dair manşetlerle haberi okuyucularına duyurdu.

İtalya’da 2008 yılında yapılan erken seçimi kazanarak iktidara gelen Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyon, 2011 yılında Avrupa’yı etkisi altına alan mali borç krizinin yarattığı baskılar sonucu, iç ve dış talepleri karşılamakta yetersiz kalınca parlamentodaki desteğini kaybederek, iktidardan düşmüştü. Ülkede o dönem erken seçimin, mevcut ekonomik kriz altında yeni istikrarsızlıklara açabileceği kaygısıyla, ekonomi profesörü ve eski AB Komiseri Mario Monti liderliğindeki teknokratlar hükümeti oluşturulmuştu.

 
Kandil'deki PKK hedefleri vuruldu
 
Manisa'da şüpheli bavul paniği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suudi Kral’dan Putin’e iş birliği çağrısı
Kral Selman'dan Putin'e: Ateşkes için Rusya ile birlikte çalışmaya hazırız
Suriye'de ateşkese 3 kala flaş gelişme!
ABD ile Rusya'nın Suriye'de 27 Şubatta yürürlüğe girmesi planlanan ateşkes ...
Trump Nevada'da fark attı!
ABD'de Nevada eyaletinde Cumhuriyetçi Parti'nin 8 Kasım'daki başkanlık ...
 
Obama’nın IŞİD Temsilcisi: Türkiye olmadan...
McGurk, Türkiye’nin IŞİD'e karşı uluslararası kampanyanın “asıl partnerlerinden” ...
Cenevre'deki Suriye görüşmeleri yine ertelendi
İsviçre'nin Cenevre kentinde 25 Şubat'ta devam etmesi planlanan Suriye ...
Obama Guantanamo kampını kapatıyor
ABD Başkanı Barack Obama, Savunma Bakanlığı’nın aldığı Guantanamo Kampı'nın ...
 
AB duruşunu açıkladı: PKK...
Türkiye tarafından PKK’ya yönelik tavrı nedeniyle sıkça eleştirilen Avrupa ...
Ve Esad ateşkesi resmen kabul etti
Suriye hükümeti, ABD ve Rusya'nın anlaştığı ateşkesi ve operasyonları ...
Şok iddia: Putin, Erdoğan'ı nükleerle tehdit etti!
'Irangate' skandalı sırasında Associated Press ajansının Orta Amerika ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva