HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
26 Şubat 2024 Pazartesi - 10:39

İnşaat sektörü umutsuz... 'Yavaşlama trendi sürecek'

2023 yılında bir önceki yıla göre yarıya yakın düşen satışların, 2024 yılında tekrar toparlanabilmesi için acil ve etkili önlemler alınması çağrısında bulunan Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman “Yapı maliyetini oluşturan arsa payı maliyetinde ve inşaat malzemelerinde talebin azalmasından dolayı beklenen gevşeme de ne yazık ki gerçekleşmiyor. Bu iki makasa bir de konut kredilerine ulaşmanın zorlaştırılması da eklenince sektör önümüzdeki yavaşlama trendine devam edecek gibi gözüküyor" dedi.

İnşaat sektörü umutsuz...  Yavaşlama trendi sürecek

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ-  Geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından açıklanan Aralık 2023 İnşaat Maliyet Endeksi’ne göre maliyetler bir önceki yıla yüzde 67 oranında arttı.

Öte yandan konut satışlarında ise keskin bir düşüş yaşandı. 2022’de İzmir’de 23 bin 281’i ilk satış olmak üzere 83 bin 502 konut satılırken 2023’te ise 14 bin 124’ü ilk satış olmak üzere 53 bin 194 konut satıldı. 

Rakamları Egedesonsöz’e değerlendiren Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, yüksek oranlı konut kredilerinden kaynaklı alt ve orta gelirli vatandaşların konut almasının neredeyse imkansız hale getirildiğini ifade etti.

Kahraman “Merkez bankasının enflasyonu düşürmeye ve fiyat istikrarını sağlamaya yönelik aldığı önlemler çerçevesinde para sıkılaştırma politikasının uygulanması etkin şekilde devam ediyor. Hali ile yüksek oranlı konut kredilerinin özellikle ilk evini almak isteyen alt ve orta gelirli kitle tarafından kullanılması nerede ise imkânsız hale geldi. Bunu açık olarak istatistikler de gösteriyor.” dedi.

SOSYAL SORUN UYARISI
2023 yılında bir önceki yıla göre yarıya yakın düşen satışların, 2024 yılında tekrar toparlanabilmesi için acil ve etkili önlemler alınması çağrısında bulunan Kahraman “Böylelikle inşaat sektörünün tüm paydaşları ile ayakta kalması ve ayrıca hane halklarının en azından ilk evlerini alarak barınma sorununun ileride daha büyük bir sosyal sorun olmasının önüne geçilmesi gerekiyor. İkinci konut alımlarına getirilen ve ilaveten de getirilmesi düşünülen önlemlerden dolayı da yatırımlar yavaşlamış durumda. Şöyle ki TÜİK verilerini incelediğimizde m2 bazında alınan ruhsat sayı 2021 yılında 6.308.870 m2 iken 2022 yılında 5.949.694 m2’ye düşmüştür. İzmir’de daire bazında alınan ruhsat sayısı 2021’de 34 bin 470 adet iken, 2022’de 31 bin 160 adede geriledi. 2023’te ise daire bazında 36 bin 847 adet ruhsat kesildi.” ifadelerini kullandı. 

YAVAŞLAMA SÜRECEK BEKLENTİSİ
Sektördeki yavaşlamanın devam edecek gibi gözüktüğünü dile getiren Kahraman “Yapı maliyetini oluşturan arsa payı maliyetinde ve inşaat malzemelerinde talebin azalmasından dolayı beklenen gevşeme de ne yazık ki gerçekleşmiyor. Bu iki makasa bir de konut kredilerine ulaşmanın zorlaştırılması da eklenince sektör önümüzdeki yavaşlama trendine devam edecek gibi gözüküyor.  Orta ve alt gelir grubunun en azından ilk evini alırken kullanabileceği ve şartları biraz yumuşatılmış finansman kaynaklarının oluşturulması oldukça elzem. Bu sorun sadece kamunun sosyal konut üretimi ile çözülecek bir mesele olmaktan çıktığından dolayı genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde insanların geleceğe umutla bakabilmeleri için özellikle ilk konuta ulaşmanın kolaylaştırılması çok yerinde bir uygulama olacaktır.” diye konuştu.

RUHSAT BAŞVURULARI ERTELENİYOR
İnşaat şirketlerinin ise ruhsat başvurusunu ertelediğini belirten Kahraman “İnşaat firmaları mevcut durumların ne kadar daha kötüye gideceğini kestiremediğinden ve satın alma gücüne sahip talebin oluşmasının zamanını tam olarak kestiremediklerinden dolayı yeni ruhsat başvurularını ertelemekteler. Bunun yanı sıra mevduat getirilerinin de yüzde elliye yaklaşması, maaş artışları, enflasyon ve tekrar maaş artışları kısır döngüsünün ne zaman sona ereceğini konusunda ön görüde bulunamadıklarından dolayı yatırımlar beklemeye devam etmektedir. Umarız önümüzdeki günlerde bu kısır döngüden kurtulur ve daha öngörülebilir bir piyasada yeniden yatırımlara başlayabiliriz.” dedi.

 
İzmir-Midilli seferleri başlıyor!
 
Başkan Engin'den metro teşekkürü: İzmir yeni bir can damarı kazandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ev sahipleri için beyan dönemi başlıyor!
Yeni dönemde 21 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden beyan edecek. ...
Zam sınırı kalkacak mı? Bakan Tunç'tan açıklama
Fahiş kira artışlarının önüne geçmek için getirilen "yüzde 25 zam sınırı"nın ...
16 milyonluk 'usulsüz ihale' iddiası... İzmir'de bir site ayaklandı!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde 604 dairenin bulunduğu site sakinleri, yönetime ...
 
Karaburun planlarına mahkemeden veto!
İzmir’in gözde turizm merkezlerinden Karaburun’un Çevre, Şehircilik ve ...
'Türkiye Yüzyılı Şehirleri'ni inşa edeceğiz!'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, hükümet olarak iş dünyasıyla ...
Bekara ev kiralamayan ev sahibine para cezası
TİHEK, "bekara ev kiralamayan" ev sahibine idari para cezası verdi. Kararda, ...
 
İzmir'de konut satışlarında sert düşüş!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023 yılı Ocak ayında ...
75 arsa vitrinde… Bakanlık'tan 1,8 milyarlık satış!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in çeşitli ilçelerinde ...
Konut vergisi beyanında son hafta!
Değerli konut vergisi beyanında son haftaya girildi, beyanname süresi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva