HABERLER>GÜNCEL
8 Kasım 2020 Pazar - 14:11

İnşaat Mühendisleri Odası'nı kurmuştu: O isim de tutuklandı!

İzmir depreminin ardından müteahhit ve proje müellifleriyle ilgili hukuki süreç başlatılırken tutuklanan isimler arasında inşaat ve yapı uzmanlarının yakından tanıdığı İnşaat Mühendisleri Odası Kurucu Başkanı Orhan Ayber de yer aldı. Ayber’in deprem, yapı güvenliği ve belediyelerle ilgili onlarca çalışması bulunuyordu.

İnşaat Mühendisleri Odası nı kurmuştu: O isim de tutuklandı!

EGEDESONSÖZ- İzmir’de yaşanan ve 114 kişinin hayatını kaybettiği depremde yıkılan binaların müteahhit ve proje müellifleriyle ilgili başlatılan hukuki süreç devam ediyor. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı sonrasında gözaltına alınan birçok isim tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Tutuklananlar arasında, İzmir’de inşaat mühendisleri odasının kurucu başkanlığını yapan Orhan Ayber de yer aldı. İnşaat Mühendisi Ayber, yıkılan bir binanın projesinde imzası olduğu gerekçesiyle cezaevine gönderildi.

Ayber’in inşaat ve yapı denetimi sektöründe geniş bir kesim tarafından bilindiği öğrenilirken deprem, yapı denetim sistemi, binalar ve meslek ilkeleri konusunda birçok yazı ve makalesinin olduğu gözlendi. Ayber ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleriyle bu alanda önemli çalışmalara imza atan isimler arasında yer alıyordu.

DENETİMİN TARİHÇESİNİ YAZMIŞTI
Öte yandan, 17 Ağustos İstanbul depreminin ardından çeşitli panel ve etkinliklere konuşmacı olarak katılan Ayber’in “İzmir’de denetimin tarihçesi” isimli makalesinde şu ifadeler yer alıyordu:

“17 Ağustos 1999'daki Kocaeli depreminden sonra bütün gözler İstanbul'a çevrildi. Kuzey fay hattının ne zaman ve ne büyüklükte kırılacağı bütün ulusal TV kanallarında aylarca yıllarca tartışıldı. İstanbul için çok çeşitli deprem senaryoları halen konuşuluyor. Ülkenin geri kalan kısmı ise ihmal edildi. Oysa Ege bölgesi son yüzyılda 6 kez 6,5 ve üstü büyük depremlerle sarsıldı. Afrika, Arap, Avrasya, Ege levhaları ile merkezdeki Anadolu levhasının hareketleri yorumlandığında Ege bölgesinin büyük risk taşıdığı görülüyor.

1999 depreminde resmi rakamlara göre 17.000, resmi olmayan öngörülere göre ise 40.000 yurttaşımızı yitirdik. Nedenlerini özetlersek 7-8 katlı binalar için tek sayfalık hesaplar, deniz kumundan, sokakta dökülen kalitesiz betonlar, atölyelerde hurda demirden teçhizatla yapılan yapılar ve yumuşak zeminde kazık çakmadan yapılan temelleri sayabiliriz.

İzmir'e gelirsek ilk olarak 1975'lerde rahmetli İhsan ALYANAK ile meslek odaları arasında yapılan bir sözleşme ile bina projeleri, projeyi yapan mimar veya mühendisin kendi odasınca denetime tabi tutuldu böylece kaliteli proje üretimine geçildi. Bu uygulama 1980 Askeri müdahalesi sürecinde meslek odalarının kısa süre kapatılmasıyla sona erdi.

Ancak İnş. Müh. Odasının benim başkanlığını üstlendiğim 1981-1992 yılları arasında ilk olarak İzmir Belediye Başkanı Dr. Burhan ÖZFATURA ile yapılan bir sözleşme ile proje denetimi tekrar başladı. 1986 yılında yine sayın Dr. Burhan ÖZFATURA ile Türkiye'de ilk defa meslek odamızın yapı denetimini yapabilme protokolü imzalandı ve tüm İzmir'de yapı denetimi başladı. Pek çok beton kalitesizliği tespit edilince yıkım kararı alındı. Sokakta beton atma dönemi kısa sürede ortadan kalktı ve yerlerine beton üretme tesisleri konuldu. Teçhizat denetimi ile inşatlarda kullanılan demir teçhizatının kalitesi arttı. 1987'de ise zemin özellikleri nedeni ile yatık binalar kenti denen İzmir'de yine Belediye ile yapılan protokolde 4 kat ve daha yüksek binalarda kazık temel yapımın mecburiyeti getirildi.

Yapı sektöründeki devrim niteliğindeki bu uygulamalar daha sonra Sn. Yüksel ÇAKMUR, Sn. Ahmet PİRİŞTİNA dönemlerinde de aynen uygulandı. Ancak şunu ifade edeyim ki, sol görüşlü meslek odaları ile protokol yapmayı engellemek isteyen iktidar partisinin bu taleplerine Sn. Dr. Burhan ÖZFATURA'nın taviz vermemesi takdire şayandır. Bu nedenlerle bugünde İzmir'de her bakıldığında sağlıklı bir yapılaşma oluşmasında büyük emekleri geçen rahmetli İhsan ALYANAK, yine rahmetli Ahmet PİRİŞTİNA ile Sn. Yüksel ÇAKMUR'u Sn. Dr. Burhan ÖZFATURA'yı saygıyla anıyorum.

Ancak bu uygulamalar devam ederken, kalitesiz malzeme kullanmayı, malzeme hırsızlığını meslek edinmiş kimselerin meslek odama saldırıları da hiç eksik olmadı. Zaman zaman meslek kuruluşlarını da alet ettikleri oldu. Hatta en son rekabet kuruluna da şikâyet etmişlerdi ki 17 Ağustos depreminden sonra şikâyetlerini geri çekerek arazi oldular.

17 Ağustos 1999 sonrası.

Büyük felaketten sonra, yapı denetim kuruluşları kuruldu. Ancak yeterli mi tartışılır. Örneğin Ege'de risk taşıyan Manisa ve Muğla'da hala denetim başlamadı. Ayrıca çeşitli odaklardan bu uygulamaya da sataşmalar olduğunu gözlüyoruz. Belki uygulamalarda bazı değişiklikler olabilir, aksamalar olabilir ama bunlar uygulamanın kalkması için gerekçe olmamalı.

Yapı denetimleri başladıktan sonra özetle.

1. Beton kalitesi önceki dönemlere göre 2-2,5 misli arttı.

2. Teçhizatlarda kalite tamamen düzeldi, hurda demirden yapılan demir üretim atölyeleri kapandı.

3. Yalıtım uygulamaları nedeni ile 1 termik santralin üreteceği kadar enerji tasarrufu sağlandı.

O HALDE

1. Tüm halkımız ve kurumlarımız yapı denetime sahip çıkmalı varsa aksaklıklar düzeltilmeli.

2. Tüm ülkemizde yaygınlaştırılmalı.

3. Yapı güçlendirme ve yapı izolasyonu için uzun vadeli ve düşük faizli krediler devreye sokulmalı.

4. İzolasyon malzemelerinde KDV kaldırılmalı.

5. TOKİ'nin yaptığı yatırımlar Yapı Denetim Kuruluşlarınca denetlenmeli."

 
Azerbaycan, Şuşa'yı işgalden kurtardı!
 
Bakan Kurum açıkladı: İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşümü başladı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
karşıyaka 8 Kasım 2020 Pazar 18:26

çok lafla icraat olmuyor, yaptığınız binada imzan varsa sorumlusundur...

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deprem simsarları işbaşında… 'Mağduruz' diye çadır kurdular, yardımları çaldılar!
Depremin yaralarını sarmaya çalışan İzmir’de kendisini deprem mağduru ...
Erzincan'dan sonra İzmir depreminden de kurtuldular
Erzincan'da 1992'de yaşanan depremde evlerini kaybeden Fidan Kaya ve annesi, ...
Yemeğe 63 bin TL, dip dibe oturana 75 bin TL ceza!
Bursa ve Eskişehir’de polis ekipleri sosyal mesafenin ihlal edildiği mekânlara ...
 
Koronavirüs İzmir'de bir can daha aldı
İzmir'in Torbalı ilçesinde yaşayan Selçuk Kara, koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti.
Süt banyosunda skandal ifade: İç çamaşırımla girdim
Konya’da büyük tepki çeken ‘süt banyosu’ olayının zanlıları tutuklandı. ...
Av sırasında kaza: Yanlışlıkla kuzenini öldürdü!
Samsun’un Bafra ilçesinde, iddiaya göre av sırasında Fahrettin Sezgin’in ...
 
Halı silkelerken balkondan düşerek öldü
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Mehmet Nasır Sönmez(44), evinin balkonundan ...
Gelecek 100 yılın depremleri nerede olacak? Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın öngörüsü
Tutarlı deprem tahminleriyle tanınan Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. ...
Depremde beton bloklar böyle düştü!
İzmir'deki deprem faciasında, atıl vaziyetteki viyadüğün dev beton blokları, ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva