HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
8 Kasım 2020 Pazar - 14:18

Bakan Kurum açıkladı: İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşümü başladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışacaklarını belirterek “İzmir'in tarihinin en büyük kentsel dönüşüm sürecini başlatmış durumdayız" dedi.

Bakan Kurum açıkladı: İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşümü başladı!

Bakan Kurum, depremde yıkılan ya da hasarlı olduğu için yıkım kararı alınan Barış Sitesi, Adalet, Hayati Bey ve Yılmaz Erbek apartmanlarının bulunduğu bölgede incelemelerde bulundu.

Mansuroğlu Mahallesi 1593/1 Sokak'taki iki bloktan oluşan Deniz Apartmanı önünde bekleyen apartman sakinlerinin, evlerinden eşyalarını alma talebini iletmesi üzerine Kurum, yetkililerden binanın durumuyla ilgili bilgi istedi.

Bakan Kurum, binanın daha önce iki kez incelendiğini ve "kesinlikle girilmez" raporunun olduğunu dile getirerek, "Can güvenliği riski var. Böyle bir binaya sizi sokamayız." cevabını verdi. 

Daha sonra yapımı devam eden konteyner kent alanında incelemelerde bulunan Kurum, depremden sonra yıkım kararı alınan ve yıkım çalışmalarına başlanan Cumhuriyet Sitesi'ndeki çalışmaları inceledi.

Bakan Kurum, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, depremin ardından 9 günün geride kaldığını, ekiplerin yoğun şekilde çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Yaralı vatandaşların tedavi sürecinin hastanede devam ettiğini anlatan Kurum, "24 vatandaşımız hastanelerimizde tedavi edilmekte, diğer hastalarımızın tamamı taburcu edilmiş durumda." ifadesini kullandı.

Kurum, hasar tespit çalışmaları hakkında da şu bilgileri verdi:

"Bayraklı ilçemizin tamamındaki hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Tüm İzmir genelinde 75 bin 934 binada 411 bin bağımsız bölümün incelemesi yapıldı. Şu an için acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 342 oldu, bağımsız bölüm sayısı da 4 bin 350'ye ulaşmış durumda. Az hasarlı 3 bin 660 binamız, orta hasarlı da 383 binamız şu an için tespit edilmiş durumda. İnşallah 3 gün içinde ekiplerimiz hasar tespit çalışmalarını tamamlamış olacak. Bir taraftan binaların yıkım sürecini devam ettiriyoruz, 16 binanın yıkım süreci tamamlandı."

"38 MİLYON LİRA KAYNAK AKTARILDI"
Çadır kentlerde ve yıkım alanlarında vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik başvuru noktalarının bulunduğuna dikkati çeken Kurum, 3 bin 800 başvurunun hızlı şekilde karşılandığını aktardı.

Kurum, şu ana kadar ilgili bakanlıklarca 38 milyon lira kaynak aktarıldığına işaret ederek, "Bugüne kadar 14 milyon lira kira ve taşınma yardımı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalıyla vatandaşların hesaplarına yatırılmış durumda." diye konuştu.

Yeni konut olarak 5 bin konutun projelendirildiğini belirten Kurum, şöyle devam etti:

"2 bin tanesini enkaz ve enkaz alanı etrafında, 3 bin tanesini de rezerv alanda projelendiriyoruz. Çok örnek diyeceğimiz, yerinde, zemin artı 5 kat, 2 artı 1 dairelerden, yıkılan binası olan her vatandaşımıza 7 bölge belirledik. Bu 7 bölgedeki vatandaşlarımıza en az bir tane daire verecek şekliyle, fazla dairesi olanlara ilişkin de rezerv alandan karşılamak suretiyle vatandaşlarımıza yerinde bir çözüm sunmuş olacağız. Rezerv alanda da çalışmalar başlatıldı. Söz verdiğimiz gibi hem rezerv alanda hem yerinde 1 ay içinde inşa faaliyetleri başlatılacak, 1 yıl içinde de tamamlanacak."

Bakan Kurum, hak sahibi vatandaşların ödemelerini 2 yıl ertelemeli 18 yıl vade ile yapacağını anlatarak, Bayraklı'daki 1000 konteynerlik alanın 16 gün içinde hizmet vermeye başlayacağını, Ege Üniversitesi kampüsü içinde de 312 konteynerin hizmete sunulacağını söyledi.

Türk Kızılay koordinasyonunda 531 bin vatandaşa sıcak yemek hizmeti verildiğini kaydeden Kurum, çeşitli bakanlıklar ve İzmir Valiliğinin vatandaşlara ve çocuklara her türlü psikososyal desteği sağladığını hatırlattı. 

Kurum, bugünün "Dünya Şehircilik Günü" olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

"Amacımız, hedefimiz, şehirlerimizin 50 yılını, 100 yılını planlamaktır. Vatandaşlarımızın daha yaşanabilir, daha yeşil, doğal güzelliklerin çok daha fazla korunduğu, sağlam, güvenli şehirlerimizde oturması için var gücümüzle çalışıyoruz."

İZMİR'İN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ
İzmir'de vatandaşların kentsel dönüşüm noktasında beklenti içinde olduğu noktalara ilişkin belediye ile çalışma yürütecekleri bilgisini paylaşan Kurum, şunları kaydetti

"O alanlarda da planlama çalışmalarını yürüteceğiz. Örneğin Bayraklı'da Rıza Bey Apartmanı'nın hemen yanındaki alanda yine bir rezerv ve riskli alan çalışması yaparak, planlama sürecini yürüteceğiz. Adalet Mahallesi içerisinde de vatandaşımızın planla ilgili bakanlığımızın vereceği desteklerden yararlanma adına yapacağı çalışmalara da katkı sağlayacağız. İzmir'in tarihinin en büyük kentsel dönüşüm sürecini başlatmış durumdayız." 

 
İnşaat Mühendisleri Odası'nı kurmuştu: O isim de tutuklandı!
 
Elif Perinçek ile annesi ve ikiz ablalarının tedavisinde son durum
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yenileme 8 Kasım 2020 Pazar 21:09

Yenilemeyi dönüşüm sana sezarcılara ne demeli bilemedim! Dönüştü denilen İstanbul ve Ankaraya gidin bir bakın bakalım ne halde!

Yorumu oyla      4      5  
tayyar 8 Kasım 2020 Pazar 21:08

Sen ne zındık bir adamsın yahu! Pejmürde dediğin kentte ne işin var senin?

Yorumu oyla      5      6  
Tayyar Önder 8 Kasım 2020 Pazar 16:09

CHP Sayesinde Türkiye'nin En Pejmürde Şehri Haline Gelen İzmir İçin Güzel Bir Haber...

Yorumu oyla      4      11  
sezarın hakkı sezara 8 Kasım 2020 Pazar 16:07

Daha önce izmir de adam akıllı bir kentsel dönüşüm yapılmadığı için "İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşüm projesi" olması çok normal. SAyın bakanın verdiği rakamları incelerseniz izmir in nüfusuna ve kötü yapı sayısına göre toplam 5000 daire hiç bir şey değil. Ancak depremzedeler için günü kurtarak şekilde bir proje. Peki ya izmir in geri kalanı? Şu depremde herkes izmir in sahil şeridinin ayakta kalmasına mucize diyor! İzmir komple yeniden planlanmalı.sadece hükümet değil. Belediyeler+hükümet+STk lar hepsi ortak hareket edip 4.5 milyonluk bu şehri komple elden geçirmeli.

Yorumu oyla      9      4  
Kesin yapılır 8 Kasım 2020 Pazar 15:47

5 yıl önce de Karabağlar'da, İzmir'in en büyük kentsel dönüşümü başlamıştı. Sadece başladığı ile kaldı. Üstelik bölge gecekondu bölgesi, burası değil.

Yorumu oyla      15      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in deprem konutları projesine revizyon: Yeni yer belli oldu
İzmir'de depremzedeler için devlet tarafından yapılacak konutların adresi ...
Murat Koç: Yapı denetimi sigorta şirketlerinin sorumluluğunda olsun
25’inci Dönem İzmir Milletvekili Murat Koç, yapı denetim firmalarının ...
100 depremzedeye kapısını açan Avcılar İnşaat’tan destek çağrısı
Elindeki stok gayrimenkuller ile kendi kiraladığı 100 daireyi depremzedelere ...
 
Belediye resmen talep etti: TOKİ o ihaleyi iptal etti
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı TOKİ’nin satışa çıkarttığı Çiğli’de ...
Deprem konutları için düğmeye basıldı: 5 katı geçmeyecek!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depreminin ardından yeni ...
Bornova ve Bayraklı'da 100 bin bina incelenecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ekipleri, saha ...
 
İnşaat Mühendisleri Odası’ndan 'hızlı tarama' çağrısı: Göreve hazırız
İzmir İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, hızlı ...
SGK'nın İzmir'deki dev arazisi satışta!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, İzmir'in Bayraklı ilçesinde yer ...
İzmir'in turizm cennetinde 3 milyonluk satış!
İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Özdere Mahallesi'nde yer alan bin 506,24 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva