HABERLER>YAŞAM
24 Şubat 2015 Salı - 08:51

İngiltere'de büyük şok: Eski bakanlar iş takibinde!

Her ikisi de İngiltere Dışişleri Bakanlığı yapmış olan Jack Straw ve Sir Malcolm Rifkind’in hayali bir özel şirkete binlerce sterlin karşılığında iş takibi önerirken görüntülendikleri gizli video kayıtları ülkeyi sarstı.

İngiltere de büyük şok: Eski bakanlar iş takibinde!

İngiltere’de fırtına koparan para karşılığı siyasi nüfuz skandalı iki İngiliz yayın kuruluşunun ortak çalışmasıyla patlak verdi. Daily Telegraph gazetesi ve Channel 4 televizyonunda yayımlanan Dispatches programının ortak araştırmasından oluşan belgesel program için muhabirler, Çin’e bağlı özel idari bölge Hong Kong’da faal PMR adlı gerçek olmayan bir iletişim ajansının temsilcisi gibi davranarak 12 İngiliz milletvekili ile temas kurdu. ‘Çok fazla parası olan’ PMR şirketi, ‘önemli dış ilişkileri olan İngiliz siyasetçileri danışma kuruluna almak’ için görüşmeye davet etti.




İKİSİ DAVETİ KABUL ETTİ
Bu teklife 12 vekilden sadece her ikisi de dışişleri bakanlığı yapmış İşçi Partili Jack Straw (59) ile Muhafazakâr Partili Sir unvanlı Malcolm Rifkind (59) olumlu yaklaştı. Bunun üzerine şirket temsilcisi kılığındaki muhabirler ikiliyle pazarlığa oturdu. Gizli kamerayla da görüşmeler kayda alındı. İş görüşmesi kaydında Jack Straw’ın, ‘nasıl kimseye yakalanmadan hareket ettiğini’ ve ‘kendisine yılda 60 bin sterlin (229 bin TL) ödeyen bir emtia şirketi adına AB kurallarının değiştirilmesi için nüfuzunu kullandığını’ anlattığı yer aldı. Kayıtta, ödeme konusunda, Blackburn vekili olan Straw’ın, “Normal olarak bir konuşma filan yaparsam bunun günlüğü 5 bin sterlin (19 bin TL). İstediğim para bu” dediği de duyuldu.

ELÇİLİKLERE ERİŞİM İMKÂNI
Sir Malcolm Rifkind ise kayıtta, dünyadaki tüm İngiliz büyükelçilerine ‘yarar sağlayacak’ erişim imkânı sağlayabileceğini öne sürdü. Halen Kensington bölgesi milletvekili ve Parlamento İstihbarat ve Güvenlik Komisyonu Başkanı olan Sir Malcolm Rifkind, “Ben kendi hesabıma çalışıyorum. Kimse bana maaş ödemiyor. Paramı kazanmam lâzım. Ne kadar boş zamanım olduğunu bilseniz şaşırırdınız” dedi ve yarım günlük çalışması için bir bankanın kendisine 5 bin (19 bin TL) ile 8 bin (30 bin 500 TL) sterlin arasında ödeme yaptığını söyledi. Channel 4 televizyonu belgeselin tamamını, dün akşamki yayın programına koydu.
 
STRAW: KEŞKE ERTELESEYDİM
Straw tuzağa düşmüş olmaktan utanç duyduğunu belirtti, ancak usulsüz hiçbir şey yapmadığını ileri sürdü. Siyasetçi bu görüşmeyi 7 Mayıs sonrasına ertelemesi gerektiğini itiraf etti. O tarihte İngiltere’de seçimler yapılacak. Olay İngiliz siyasetine bomba gibi düştü. Straw ve Rifkind kendilerini parlamento soruşturma komisyonuna sevk etti. Rifkind komisyon üyeleri istemediği sürece Parlamento İstihbarat ve Güvenlik Komisyonu Başkanlığı’ndan ayrılmayacağını zira gündemdeki konunun istihbarat ve güvenlikle ilgili olmadığını savundu. Rifkind, Muhafazakâr Parti’nin denetçilik görevinden ayrıldı. Muhafazakar Parti Disiplin Komisyonu da hakkında soruşturma başlatma kararı aldı. Straw’un da İşçi Partisi üyeliği askıya alındı.  

CAMERON: BUNLAR ÇOK CİDDİ İDDİALAR
İngiltere Başbakanı Cameron da, “Bunlar çok ciddi iddialar. Bu ülkede ciddi kurallar var” diyerek, iddiaların araştırılacağını belirtti. Ana muhalefetteki İşçi Partisi Genel Başkanı Ed Miliband, Başbakan ve Muhafazakâr Parti lideri Cameron’a gönderdiği mektupta “vekillerin ikinci işe sahip olmalarına yasak getirilmesi”ni istedi.İngiltere’de vekillerin parlamento dışı çalışmaları yasal. Ancak bu ticari faaliyetlerini bildirmekle yükümlüler. Bununla birlikte ‘ödeme karşılığı’ parlamentoda konuşma yapma, yasa teklifi sunma ve diğer vekiller ile bakanları bu yönde etkilemek gibi faaliyetler kesinlikle yasak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zafer 24 Şubat 2015 Salı 10:58

Avrupa Avrupa diyip duruyoruz alın işte, acemiymiş bunlar, ucuzcu bir de. Bizimkilerden eğitim almaları lazım. Ne o öyle yılda 60 bin sterlin komik komik çerez paralarına iş yapmışlar. Bizimkilerin evinde para sayma makinesi anca hesabı tutturuyor. Bizimkilerin bir saat parası değil bu yav. Beceriksiz İngilizlere bak sen :)

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Amerikalı eşini öldüren kocaya ağırlaştırılmış müebbet
Muğla’nın Bodrum İlçesi'nde, bir çocuk annesi ABD'li eşi Easther Giovanna ...
İzmir'de talihsiz çiftçinin kahreden ölümü!
İzmir'in Tire İlçesi'nde, rampaya park ettiği traktörün freninin boşalıp ...
İzmir’in tarihi çarşısında yasaklara aldıran yok!
İzmir’de, yaya trafiğinin yoğun olduğu Kemeraltı Çarşısı'ndaki sokaklar ...
 
Fikret İlkiz yazdı: Devletin iç güvenliği nasıl sağlanır?
Meclis’te siyasal şiddetin hüküm sürdüğü tartışmalar kamuoyunu derinden ...
Seçimin nabzı bu sayfalarda atıyor!
Genel seçim yolunda tüm haberler...
Seçimin nabzı bu sayfada atıyor!
Genel seçim yolunda tüm haberler...
 
İzmir iş dünyasını sarsan istifanın perde arkası!
‘Mesleki deformasyona’ uğramayı basit haliyle anlatmamın nedeni, dün yine ...
İzmir’in yaşayan tarihi anlattı: Her şeyi hatırlıyorum!
Türkiye’nin ilk kadın ortodontisti İzmirli Ayşe Mayda Hanzade Ünuz’un sorularını yanıtladı.
İzmir’de şoförlere uyuşturucu ve öfke testi!
Mersin'in Tarsus İlçesi'nde Özgecan Aslan'ın, bindiği minibüsün şoförü ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva