HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Eylül 2019 Salı - 16:23

İller Bankası neşteri vurdu, başkanlar konuştu!

İlçe belediyelerinin önemli gelir kaynakları arasında gösterilen İller Bankası’ndan alınan paylarda kesinti yaşanması sonrasında İzmir’deki bazı başkanlar açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile 4 aydır kesintilerin azaldığı ifade edilirken Ekim’den sonraki süreçte başkanları zor günlerin beklediği belirtildi.

İller Bankası neşteri vurdu, başkanlar konuştu!

Mehmet İŞLER/ EGEDESONSÖZ- Türkiye’de son dönemlerde yaşanan kötü ekonomik gidişten devlet kurumları da nasibini aldı. Belediyelere, ilçelerdeki nüfusa oranla İller Bankası’ndan gönderilen paylarda kesinti yaşanması başkanları ve idareleri zor durumda bıraktı.

Merkezi iktidarın uygulamasıyla birlikte bazı ilçelerde yüzde 40’lara varan kesintiler olduğu aktarıldı. İzmir’de görev yapan bazı ilçe belediye başkanları konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkanlar yaşanan kesintiler karşısında sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Kimi başkanlar ise borçlardan dolayı uygulanan pay kesintilerinin normal olduğunu söyledi.

Egedesonsöz’e konuşan bazı belediye başkanları önemli açıklamalarda bulundu.

BORÇLAR, TAKSİTLENDİRİLMİŞ VERGİLER KESİLİYOR AJİTASYON YAPMAYA GEREK YOK!
Bayındır Belediye Başkanı AK Partili Uğur Demirezen:
 Hükümetimiz 4 aydır kesmiyordu, erteleme vardı. Geçen ay bitti, Ekim ayıyla birlikte yeni bir düzenleme yapılacak. Büyükşehir belediye başkanlarıyla toplantı oldu. Büyükşehirlerin ilçeleri daha fazla desteklemesi gerektiği, bütçeden ona göre aktarım alabileceği konuşuldu. Başkanlar da bunu açıkladı. Ankara’da bir komisyon kuruldu. Bizzat Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Bey’in başkanlık edeceği ve içinde hem CHP’li hem MHP’li hem AK Partili büyükşehir belediye başkanlarının olacağı bir komisyon kuruldu. Bununla alakalı bir çalışma yapılıyor. En geç Ocak ayından itibaren hem İller Bankası payları hem de büyükşehir paylarından küçük belediyelere kaynak sağlanacaktır. Kesintiler taksitlendirilmiş vergi, borçlardan oluşuyor. Şu kesiliyor diye ajitasyon yapmamıza gerek yok. Hepimizin bütçesi var SGK borcun var, emekli olmuş personelin var, kesiliyor. Şu 4 ay kesilmemişti, belki yılın sonuna kadar da kesmeme durumu olabilir. Önümüzdeki yıl içinde yerel yönetimlerin gelirleri artacak.

YÜKÜMÜZ ÇOK GELİRİMİZ YOK!
Buca Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Erhan Kılıç:
 İlçe belediyeleri olarak ciddi bir maddi dar boğazdan geçiyoruz. Üstünde yükümlülükleri bu kadar fazla olan, Türkiye’nin yaklaşık 40 ilinden daha fazla nüfusu olan bir ilçeyiz. Türkiye’nin en çok vergi veren 4’üncü ili İzmir’in vergi yükünü sırtlayan ilçeyiz. Maalesef ne verdiğimiz verginin karşılığını ne de nüfus yüküne uygun payı alamıyoruz. Belediyemizin borçlarına karşılık vatandaştan da ciddi anlamda alacağımız var. Fakat malum ekonomide yaşan kriz, enflasyon ve dolardaki artış hemşehrilerimizin belini bükmüş durumda. Bir de belediyeye gelen kaynakların neredeyse yarı yarıya düşmesi, bu kadar üzerinde ağır yükleri olan bir belediyenin elini kolunu bağlıyor. Dolayısıyla yükümüz çok gelirimiz yok. İller Bankası’ndan payda kesinti değil artırım olması bir zorunluluk haline geldi. Belediyeler kendi yaralarını sarmadan vatandaşın derdine nasıl derman olabilir? Hizmet üretmek için değil üretememek için tüm imkanlar seferber ediliyor. Bu kararlar alınırken Türkiye’nin ekonomik durumunu, vatandaşın halini görmezden gelip kararlar alınması doğru değil. Belediyelere omzundaki yüklere, verdikleri katkılara göre adil bir dağılım yapılsın.

BİZİM İŞİMİZ SADECE PERSONEL MAAŞI ÖDEMEK DEĞİL
Bayraklı Belediye Başkanı CHP’li Serdar Sandal: 
Bizden de kesinti var ama ağırlıkla emekli sandığıyla ilgili… Bizi birazcık sıkıyor. Başka bir gelirimiz yok çünkü. Bu süreçte biraz daha belediyelere toleranslı davranılmasını istiyoruz. Bizim görevimiz sadece personel maaşını ödemek değil. Bir boyutuyla da bekleyen kamu hizmetleri var. Bilgi vermeden yapılan kesintiler aksaklıklara neden oluyor. Mağduriyet yaşıyoruz ve o ayki planlarımız değişiyor.   

KÖKLÜ ÇÖZÜM İSTİYORUZ
Narlıdere Belediye Başkanı CHP’li Ali Engin:
 Yüzde 30 civarında bir kesinti oluyor. Bu çok ciddi bir rakam… Geçen ayımızda da kesinti yapılmıştı. Ekim ayından sonra kesinti yapılacaksa çok sıkıntıya gireriz. Bir an önce hükümetten, Cumhurbaşkanından köklü çözüm istiyoruz.  Alacakların yapılandırılması, bir kısmının affedilmesi, daha ödenebilir durumuna getirilmesi gerekiyor. Yeni kaynaklar yaratılması ve ilçe belediyelerinin güçlendirilmesi lazım.

KASIM’DA YÜZDE 45’LERE ÇIKACAK
Urla Belediye Başkanı CHP’li Burak Oğuz: 
Normalde kesintiler yüzde 45’leri buluyordu. Seçim öncesi ve sonrası üçer aylık uzattılar, şimdi yüzde 23 olarak kesinti uyguluyorlar. Kasım’da yüzde 45’lere çıkacak. Zaten belediyelerdeki temel konu personel istihdamı… Bütçelerimizin büyük çoğunluğunu personeller oluşturuyor. Bu ekonomik konjonktürde gelirlerimiz azalmış durumda. Bizlere yatırım bütçesi olarak bir şey kalmıyor. Bu kesintilerin artması elimizi kolumuzu bağlayacak.

BÜYÜK KÜÇÜK DEMEDEN DESTEK VERİLMESİ VE BİZİM TENCEREMİZİ KAYNATMAMIZ GEREKİYOR
Foça Belediye Başkanı CHP’li Fatih Gürbüz: 
Biz de kesinti mağduriyeti yaşıyoruz. Yazın 200 bin kişiyle emek veriyoruz bütçemiz 33 bin kişi üzerinden geliyor. Zorlanıyoruz. Birçok yerde sıkıntı yaşıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz sağ olsun elinden geleni yapıyor ama kendi bütçelerimizin zayıf olmasından dolayı sıkıntıdayız. Belediyelere gerekli desteğin hükümet tarafından verilmesi lazım… Büyük küçük ilçe demeden kaynak sağlanması lazım… Bizim de tenceremizi kaynatmamız gerekiyor.  

CUMHURBAŞKANIMIZ KESİNTİLERİ ERTELETMİŞTİ
Kınık Belediye Başkanı AK Partili Sadık Doğruer:
 Aynı sorun bizde de var. Kesintilerimiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 5 ay azaltıldı. Ama herhalde Ekim ayından itibaren yine kesinti olacak gibi. İller Bankası kesinti olması bizleri zorluyor ama Cumhurbaşkanımıza Kızılcahamam kampında konuyu bildirmiştik. O zaman talimat vermişti. Kesintiler azalmıştı bir miktar rahatlamıştık. Kesinti olmasa iyi olur ama genel olarak Türkiye’deki vergiler ve dönüşlerden kesintiler bize de yansıyor. Bir ara yüzde 30’ları geçmiş yüzde 35’lerdeydi.

TEDİRGİN OLUYORUZ!
Karşıyaka Belediye Başkanı CHP’li Cemil Tugay: 
Karşıyaka’da 3-4 aydır yüksek bir kesinti olmadı. Cumhurbaşkanının onunla ilgili bir açıklaması vardı. Ama bunun birkaç aylık olduğunu söylediler. Daha sonrası için kesinti olacak. Bugüne kadar olmadı ama bundan sonra olacak. Ama ne kadar kesileceğini bilemiyoruz. Biraz da tedirgin oluyoruz. İnşallah bizi sıkıntıya sokmaz. 4 aydır normal kesintiler dışında ekstra bir kesinti yoktu.

KESİNTİMİZ YÜKSEK AMA ONA GÖRE TEDBİR ALMIŞTIK
Kiraz Belediye Başkanı AK Partili Saliha Özçınar: 
Bizde de aynı kesintiler var. Uzun zamandır bir çalışma vardı. Şu an kesintimiz yüksek oranda. Ama biz ona göre tedbirimizi almıştık. Devletin zor zamanında en azından bizim de iktisadi olarak gitmemizde fayda var diye düşünüyorum. Zorlandığımız kısımlar da oluyor ama her zaman her şey yolunda gitmeyebiliyor. Çok da şikayet etmeye gerek yok. Biz zorlandığımız anda da dile getiriyoruz. O yüzden 4 aydır bir kesintimiz yoktu. İnşallah önümüzdeki süreçte toparlanacağını biliyoruz. Çalışmalarımıza böyle devam edeceğiz.

YAZ VE KIŞ NÜFUSUMUZ ARASINDA BÜYÜK BİR FARK VAR!
Menderes Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Kayalar:
Menderes Belediyesi olarak vatandaşımıza sunduğumuz hizmetlerle doğumdan ölüme kadar onların yanında yer alıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızda İller Bankasından gelen pay en önemli gelir kaynağımız. Ekonomik gücümüzün önemli bölümünü bu pay oluşturuyor. Belediyemizin İller Bankasından aldığı payda kesintiler yaşıyoruz. Bu kesintilerin minimum seviyede tutulması bizim de faydamıza olacak bir durum. Menderes, yüz ölçümü bakımından İzmir’in üçüncü büyük ilçesi. 44 mahallemize hizmet götürmek için aşkla çalışmalarımızı gerçekleştirirken, sahil bölgemizde özellikle yaz aylarında nüfus yoğunluğumuz 5-6 kat artıyor. Bu kadar büyük bir alana hizmetlerimizi sunarken, ekonomik anlamda güçlü olmamız gerekiyor. Yaz nüfusumuzla kış nüfusumuz arasında büyük bir fark var. İller Bankası payında yapılan aktarmaların yaz ve kış nüfusu dikkate alınarak yapılması bizim en önemli beklentimiz. İller Bankası payında ki artış ekonomik anlamda güçlenmemizi, dolayısıyla ilçemize verdiğimiz hizmet kalitesinin artması anlamına geliyor.

 
İzmir'de 'Ahilik Haftası' kutlandı
 
İzmir'de üniversiteli Sude'nin sır ölümü
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Brutus 19 Eylül 2019 Perşembe 20:31

Akp den alınmış kaç tane belediye var izmirde. Eski belediye başkanlarında aynı partili kardeşim hesabını onlardan sorun.hele aynı belediye başkanları hiç ağlamasın

Yorumu oyla      4      5  
sezarın hakkı sezara 18 Eylül 2019 Çarşamba 12:02

Adam aşağıda "belediyeye aday olurken borçları bilmiyormudunuz" yazmış. Elbetteki aday olur borçları az çok tahmin ederler ama kesin larak bilmezler. yönetimi devraldıktan sonra kesin olarak borç miktarı ortaya çıkar. Bİrde adamlar nereden bilecek kesinti olacagını nasıl önlem alacak!!! mesela Biz REİS e 18 senedir betonla ekonomi yürümez diyorduk ama önlem aldımı ? almadı ! sonuç olarak benzin 7TL dolar 5.70TL Euro 6.30 TL !!! gençler ve emeklilerin yorumlar beni öldürüyor .

Yorumu oyla      4      5  
HÜSEYİN UZUN 18 Eylül 2019 Çarşamba 09:20

her başkan belediye'yi kendi şirketi gibi yönetse hiçbir sorun kalmaz.Maalesef ülkemizde belediyeler çiftlik olarak kullanılıyor.

Yorumu oyla      5      5  
Kayhan 17 Eylül 2019 Salı 20:17

İlçe belediyelerde en önemli sorun "Personel Verimliliği".İdari kadrolardaki yığılmaları önlemek lazım.Tahsilat ve sekreterlik kadrolarını gözden geçirmek şart.Buradan sağlanacak tasarrufla,sahada çalışacak,verim sağlayacak elemanlara yer vermek lazım.

Yorumu oyla      4      5  
gürkan 17 Eylül 2019 Salı 20:15

neredeyse tek gelir kaynağında kesinti olmuş, vatandaş da tedbirini alacaktın diyor :) bu durumu savunan AKP'li belediyelerde, madem ki kriz var, sizde katı atık bedeli ilçenizde almayın da vatandaş da rahat etsin.

Yorumu oyla      5      5  
izmirli 17 Eylül 2019 Salı 20:04

Kesinti yapılınca ağlamalar başladı eski başkanlar giderken belediyeyi borç batağına batırıp gitti önce yeni başkanlar bunların hesabını sormalı.

Yorumu oyla      5      5  
esnaf 17 Eylül 2019 Salı 18:16

Partilerden bağımsız olarak yazıyorum. Belediyeler eş dost şişirilmiş personel sayılarıyla bu günlere geliyor maalesef. Herkes yandaşını, akrabasını, kendisine oy verenleri işe alıyor. Üstüne sendika denen oluşum eklenince özel sektörde benzer iş yapanla, belediyede çalışan arasında 2 kat ücret farkı oluşuyor. Aynı durum devlet memurlarında da var. Bizler çalışıp vergi ödüyoruz, ne şartlarda bu vergileri ödemek zorunda olduğumuza bakan yok. Bu devran böyle gitmez.

Yorumu oyla      4      5  
Can Çiler 17 Eylül 2019 Salı 18:01

BELEDİYECİLİK FARKLI BİR GÖREV. "KENDİNE AİT OLMAYAN" PARAYI KULLANMAK DÜNYANIN EN ZOR, EN ÖZVERİLİ, EN CİMRİ, EN TUTUMLU .... İŞİDİR BENCE. BU DENEYİM TECRÜBE VE BİLGİ GEREKTİRİR. MUHAKKAK ŞU FOTOĞRAFLARINI GÖRDÜĞÜM BAŞKANLARDAN EMİNİM BİR KAÇI BU ÖZELLİKLERİ TAŞIYORDUR.(UMUYORUM EN AZINDAN) AMA NE YAZIK Kİ ÇOĞU BELEDİYEYE ÖMRÜNDE İŞİ BİLE DÜŞMEMİŞ İNSANLARDIR.TAM BELEDİYECİLİĞİ ÖĞRENDİKLERİNİ SANDIKLARINDA, BELEDİYE BORÇ BATAĞINA SAPLANDIĞINDA BAKMIŞSIN Kİ 5 YIL DOLMUŞ. BAKIN BİR ÖNCEKİ BELEDİYE BAŞKANLARINA DOĞRU DEĞİL Mİ?

Yorumu oyla      4      5  
izmirli 17 Eylül 2019 Salı 17:07

cumhurbaşkanı araba ve uçaklarını satıversin bi zahmet...

Yorumu oyla      16      9  
İZMİRLİ! 17 Eylül 2019 Salı 17:04

Borçlar çok personel çok ne yapacak bu Başkanlar uzaydan mı gelecek para?

Yorumu oyla      11      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir kolları sıvadı: İzmir’in o bölgesine itfaiye yerleşkesi kuruluyor!
Buca Çiftçi Malları Koruma Meclisi Başkanı Erhan Şen’in İzmir Valiliği’ne ...
Torbalı'da paraşüt heyecanı: 6 bin fitten atladı
78 paraşütçünün katıldığı 47. Türkiye Paraşüt Şampiyonası’na Amatör Paraşütçüler ...
Başkan Çalkaya’dan arsa mağdurları ve Ilıca için 2 müjde birden!
Balçova Belediye Başkanı Çalkaya, ilçedeki planlama çalışmalarına ilişkin ...
 
Karabağlar'ın yeni cazibe merkezi haline geldi
Karabağlar Belediyesi’nin Uzundere’de hizmete açtığı Aqua Yaşam Yüzme ...
Başkan Engin'den eğitime tam destek
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, ilçe sınırları içerisindeki okulları ...
BBŞT yeni sezona hazır
27 yıldır verdiği kurslarla tiyatro dünyasına yeni yetenekler kazandıran, ...
 
Karşıyaka'da ‘Şükran Kurdakul Şiir Ödülü’ sahibini buldu
Karşıyaka Belediyesi Edebiyat Ödülleri kapsamında düzenlenen ‘2019 Şükran ...
Çeşme'nin kurtuluşu etkinliğinde örnek karar
Çeşme’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü büyük bir coşkuyla ...
Levent Üzümcü’den Buca'da muhteşem performans 
Son dönemlerin başarılı tiyatro oyuncusu Levent Üzümcü, Bucalı sanatseverlerle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva