HABERLER>GÜNCEL
16 Ocak 2014 Perşembe - 13:28

İlber Ortaylı’dan İKÇÜ’lü gençlere tarih dersi

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Akademik Düşünce Konferanslarının ilki kapsamında ‘İmparatorluk Tecrübesi ve Türkiye’ başlıklı konferansıyla Prof.Dr.İlber Ortaylı’yı konuk etti.

İlber Ortaylı’dan İKÇÜ’lü gençlere tarih dersi

İZMİR - İKÇÜ Konferans Salonunda Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Turan Gökçe ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa ilgi büyük oldu. İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcısı Celal Kocabaş, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Galip Akhan, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mehmet Füzün, İKÇÜ Rektör Yardımcıları Prof.Dr.Tancan Uysal, Prof.Dr.İbrahim Attila Acar, Prof.Dr.İbrahim Kocabaş, Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr.Osman Nuri Dilek, Rektör Danışmanı Taha Aksoy, Fakülte Dekanları, akademisyenler, İKÇÜ İdari Personeli ve çok sayıda öğrenci Türkiye’nin tarih alanındaki en etkili isimlerinden birisi olan konuk Prof.Dr. İlber Ortaylı’yı ilgi ile dinledi.
 
“TÜRKLERSİZ BİR DÜNYA TARİHİ DÜŞÜNÜLEMEZ”
Prof.Dr.İlber Ortaylı, konuşmasında dünya tarihinin Türkler olmadan ele alınmasının mümkün olmadığını ifade etti. Prof.Dr.Ortaylı, “Dünya tarihinin, dünya coğrafyasının hemen hiçbir önemli parçası yoktur ki orda Türkler olmasın. Türkler olmadan bugün dünyada, hiçbir önemli Avrupa devletinin milli tarihi nitelenemez. Hiçbir Ortadoğu ülkesinin, hiç bir Rus, Slav ülkesinin milli tarihi, kimliği nasıl oluşmuş, gelişmiş anlaşılamaz. Bu Ortaçağın derinliklerinden başlar, yakın zamanlara kadar böyle devam eder. Bunun böyle bilinmesinde fayda vardır” diye konuştu.

“TÜRK TARİHİ EĞİTİMİ FAKİR BİR EDEBİYATA DAYANIR”
Okullarda verilen tarih eğitimi ile ilgili eleştirilerle de ilgili konuşan Prof.Dr. Ortaylı, okullarda verildiği öne sürülen faşist, milliyetçi eğitimi bugüne kadar tespit edemediğini belirtti. Prof.Dr.Ortaylı, “Türk Tarihi, Türk Milliyetçi düşüncesi, bizdeki bazı çevrelerin söylediği gibi bir eğitim aracı değildir. Okullarımızda öyle bir tarih kitabı okutuluyor, öyle faşist eğitim veriliyor ki insanlar sonunda milliyetçi oluyor. 40 senedir araştırıyorum, nerede bu üstadlar nerede bu eğitim diye. Ben şahsen izine rastlamadım. Ben de bu memleketin okullarında okudum, o milliyetçi ve faşist söyleminin ne zaman öğretildiğini henüz tespit edebilmiş değilim. Tam aksine Türk tarihi eğitimi sefildir, fakir bir edebiyata dayanır. Fakat Türkler nasıl oluyor da milli bir kimlik çizgisine sahip oluyorlar. Bu üzerinde çok durulacak bir noktadır” dedi.

“İZMİR AGORA’SINA SAHİP ÇIKSIN”
İzmir’de yaşanan tarihi dokuya sahip çıkılma sürecinin yavaş işlediğini de ifade eden Prof.Dr. İlber Ortaylı, “İzmir Agora'sının bugün yavaş yavaş korunmaya alındığını, ziyarete açıldığını, semtin etrafının düzelmekte olduğunu görüyoruz. İzmirliler olarak biraz ilgi gösterirseniz, belediye başkanları da cesaret bulur. Marifet iltifata tabidir. Kimse alkışlanmayacağı şeyi yapmaz” dedi.

“DOLMABAHÇE’YE BEŞİKTAŞ STADYUMU YAPILIRSA SARAY BÜYÜK ZARAR GÖRÜR’’
Dolmabahçe Sarayı sınırlarında stad yapılması ile ilgili süreci eleştiren Prof.Dr.Ortaylı, süreçteki duyarsızlığı gündeme getirdi. Prof.Dr.Ortaylı,”Dolmabahçe Sarayının muhteşem saray tiyarosunu yıktılar. Yerine bugünkü Beşiktaş Stadını yaptılar. Bu yek parti devrinde yapılan bir iştir. Bu yanlıştır. Aynı yerde Istabl-ı Amire'de vardı. Şimdi orada stadyum daha da genişleterek yapılıyor. Ben takıma bir şey diyecek değilim. Onlara da bir yer verilmesi lazım Galatasaray'a yapıldığı gibi. Orayı terketmeleri lazım, yoksa o muhteşem yapı maalesef sarayı statik olarak götürecek. Bunu mühendisler söylüyor. Gidecek olan saray bizim 19. Asır tarihimizdir. Ebedi Cumhurbaşkanımızın son zamanlarını yaşadığı ve vefat ettiği yer, istanbul'un Boğaz'daki zerafetidir. Buna insanlar nasıl alakasız kalıyor, ben anlamıyorum” diye konuştu.

“İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE SARAYI YIKILMALI”
Tarihe karşı yapılan bu yanlışların her dönemde yaşandığına değinen Prof.Dr. Ortaylı, deprem bakımından dayanıksız olan İstanbul Büyükşehir Belediye Sarayının yıkılması gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Ortaylı, “1950'lerde yol açacağız diye 5 tane Sinan Mescidini yıktılar. Bu görgüsüzlüktür. Kemankeş Kara Mustafa Paşa'nın Bayezit'taki bütün külliyesini yıktılar. Kimse ses çıkarmadı.Bunlar nasıl seyrediliyor anlamıyorum. Niçin biz İstanbul Büyükşehir Belediye Sarayını hala yıkmıyoruz. Çok çirkin bir bina. Üstelik deprem bakımından da mahsurlu bir bina. Üstelik Yeniçeri Acemi Ocağı Kışlası vardı. Konaklar vardı. Hepsini yıktılar. Mimari mecbualardan alınarak kopya edilen böyle gudubet bir bina yaptılar. Bir de buna milli mimari eseri diye tescil ettiler. Buna kargalar güler. Çok değil, 30 sene sonra herkes bize gülecek” dedi.

ÜNLÜ TARİHÇİDEN GENÇLERE TAVSİYELER
Gençlerden gelen hafızası ile ilgili övgülere tavsiyelerle cevap veren Prof.Dr.İlber Ortaylı, şiir okumanın ezberlemenin önemine değindi. “30 yaşına kadar bol bol kitap okuyun. 30 yaşından sonra öğrenme kapasitesi azalıyor. Hergün mutlaka bir şey okuyun. Şiir ezberleyin. Maalesef yeni neslin başı şiirle hoş değil. Dili iyi öğrenmek için şiir öğreneceksiniz. Yanıbaşınızdaki İranlıların en önemli özelliği şiir çok bilmeleridir. Edebiyat hafızayı canlı tutar, dili de iyi kullanmamızı sağlar”

Konferansta ayrıca  Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Mücahit Yalçın Öztüfekçi, Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Serkan Çelik, Ege Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuarı Arş.Gör. Kaşif Demiröz ve Halil İbrahim Yüksel Klasik Türk Müziğine ait Gazi Giray Han’a ve Sultan 3. Selim’e ait iki eser sundu.
 
Konferansın ardından İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İKÇÜ Rektörü Prof.Dr.Galip Akhan, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Turan Gökçe, katılımı nedeniyle  Prof.Dr.Ortaylı’ya teşekkür plaketi takdim etti.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! İzmir için sağanak yağış uyarısı
Valilik kıyı ilçelerde akşam saatlerinde sağanak yağış beklendiğini duyurdu ...
Korkunç infaz: Emniyetin önüne götürüp öldürdü!
Ordu'nun Altınordu ilçesinde çok ilginç bir cinayet olayı yaşandı. Murteze ...
İzmir’de AB destekli süper lüks mülteci merkezi
İzmir’de Türkiye’ye sığınma başvurusunda bulunan mülteciler için, Avrupa ...
 
Flaş: İstanbul'da 3.dalga iddiası: Emniyet mi engelledi?
İstanbul’da yeni bir yolsuzluk ve rüşvet operasyonu başlatıldığı ancak ...
Sabah ve Takvim’den şok eden Gülen bağlantıları
AK Parti ile Gülen cemaati arasındaki tartışmalar giderek büyürken Gülen ...
Bakan Elvan’dan kritik ‘internet yasakları’ açıklaması
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Habertürk'te yeni ...
 
Zaman’dan postmodern darbeyle ‘dostmodern’ darbe kıyası!
Zaman Gazetesi 28 Şubat’la bugünü kıyasladı, postmodern darbede dindar ...
Kanser hastası Hilmioğlu için yeni bir tahliye umudu
5 yıldır Ergenekon’dan tutuklu bulunan yüksek şeker, karaciğer ve kanser ...
Zihinsel engelli kadın baltayla öldürüldü
Karabük'te zihinsel engelli bir kadın, kendisi gibi zihinsel engelli erkek ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva