HABERLER>EKONOMİ
17 Ağustos 2017 Perşembe - 17:05

İkinci el alacaklar dikkat! Dolandırıcılıkta yeni yöntem!

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Koçal, internet üzerinden ikinci el araç satışlarında dolandırıcıların yeni yöntemlerine karşı vatandaşları mağdur olmamaları için uyardı.

İkinci el alacaklar dikkat! Dolandırıcılıkta yeni yöntem!

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, vatandaşları internet üzerinden ikinci el araç satışlarında karşılaşılan yeni dolandırıcılık yöntemlerine karşı uyardı.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, neredeyse her gün farklı bir dolandırıcılık olayıyla karşı karşıya kaldıklarını, bu konuda kendilerine ulaşan vatandaşlara yardımcı olmak için büyük gayret gösterdiklerini söyledi. 

Dolandırıcıların yeni geliştirdikleri yöntemle internet üzerinden ikinci el satışlarında alıcı gibi davrandıklarını, pazarlık sonrası karşı tarafa güven vermek amacıyla anlaşılan bedeli satıcının hesabına havale ettiğini, satış için notere giderken ise "Benim acil işim çıktı. Satışı akrabamın üzerine yapın" dediğini ifade ederek, şunları anlattı:

"Buraya kadar her şey normal ancak sorun bundan sonra başlıyor. Araç için havale çıkartan kişi size bir ihtar göndererek, aracın devrini yapmadığınızdan dolayı gönderdiği parayı geri talep ediyor. Siz her ne kadar 'devrini yaptım' deseniz de satış yaptığınız kişi ile paranın havalesinin geldiği kişi farklı olduğu için sıkıntı başlıyor. Sattığınız kişi ile parayı gönderen kişi arasında bir bağ ispatlayamazsanız almış olduğunuz araç parasını iade etmek zorunda kalabilirsiniz. O nedenle vatandaşlar araçlarını satarken çok dikkatli olsun. Para kimden havale edilmiş ise satışı onun adına gerçekleştirsin. Ya da parayı satış esnasında noterde nakit olarak alsın. Bunlar da olmazsa satışı parayı havale çıkaran kişinin resmi vekaleti bulunan birine yapmaları mağdur olmalarını önler." 

Dolandırıcılara karşı vatandaşların çok dikkatli olması gerektiğine işaret eden Koçal, böyle bir durumla karşılaşan 3-4 vatandaşın kendilerine müracaat ettiğini ifade ederek, "Dolandırıcılık olayıyla karşı karşıya kalan vatandaşlarımızı, hukuki anlamda bilgilendiriyor, arzu ettikleri taktirde konunun uzmanı avukatlara yönlendiriyoruz" dedi. 

Koçal, bu olayla karşı karşıya kalan vatandaşların, satışın usulsüz yapılmadığı, alıcının "noter satışını akrabamın üzerine yapın" dediğini iki şahitle ispatlaması halinde mağduriyetinin giderilebileceğini belirtti. 

Koçal, diğer bir yöntemde ise dolandırıcıların talip oldukları araç için bir miktar nakit para ve çekle ödeme önerisinde bulunduğunu vurguladı. 

Aracını satan vatandaşın sunulan çeki sorguladığında karşılığının bulunduğunu gördüğünü ifade ederek, "Ancak vatandaş vadesi geldiğinde ne yazık ki çekin karşılığının olmadığını görüyor. Böyle bir durumda vatandaşlarımız satış işlemi sırasında noterde 'mülkiyeti muhafaza olarak' satış verirse, dolandırılmaktan kurtulur" değerlendirmesinde bulundu. 

"MAĞDUR OLMAMAK İÇİN"

Tekirdağ Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şenol Turan ise son dönemlerde internet siteleri üzerinden yapılan ikinci el araç satışlarında yeni dolandırıcılık yöntemleriyle karşı karşıya kalındığını söyledi. 

Araç satışında parayı peşin alan vatandaşların dahi dolandırılmaya başlandığına işaret eden Turan, araçlarını satan vatandaşların, noterdeki devir işlemini parayı yatıran kişiye yapmaları gerektiğini vurguladı.

Turan, son günlerde özellikle ikinci el pazarlarında ve internet üzerinden yapılan satışlarda görülmeye başlayan yeni yöntemde, araca talip olan kişinin, bedeli banka havalesi ile satıcının hesabına yatırdığını, devir için notere giderken ise satışın yanında bulunan ve "akrabam" olarak tanıttığı kişinin üzerine yapılmasını istediğini, bir süre sonra ise "Parasını yatırmama rağmen talip olduğum araç başkasına satılmış" diyerek dava açtığını belirtti.

Parayı yatıran kişi ile devir yapılan kişi arasında akrabalık bağı olmadığı için bu durumda satıcının hem aracından olduğunu hem de aldığı parayı geri ödemek zorunda kaldığını aktaran Turan, "Kanunlar gereği satıcı aracın satışını parayı yatıranın üzerine yapmadığından dolayı yatırdığı parayı karşı tarafa vermek zorunda kalıyor. Araç kime satıldıysa satışın da o kişinin üzerine yapılması gerekiyor." diye konuştu. (AA)

 
Dünyanın en büyük portresi onarıma girdi: İşte o portrenin hikayesi...
 
Küçük otelciler bayram tatilinin uzamasından memnun
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Özlü, iş dünyası ile buluştu: İzmir'deki o yatırımı örnek gösterdi
Bakan Özlü, "(Star Rafinerisi yatırımı için) Türkiye olarak petrokimya ...
Bakan'dan fındık fiyatı ile ilgili çok önemli açıklama
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, fındık fiyatları ile ...
Rezervasyon patlaması: Açıklama yapıldı, 1 günde doldu!
Bakanlar Kurulu'nda alınan kararla Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkması ...
 
Çarpıcı rapor: Esnafı bu uygulama vurdu!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın raporu onbinlerce esnafın devletin ve ...
Türk devinden damga vuran satış
Eroğlu Holding, 2015 yılında iflasın eşiğindeyken satın aldığı moda devi ...
Milyonlarca kart kullanıcısını ilgilendiriyor: O süre uzatıldı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, "e-ticarette ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... İşsizlik artıyor, çünkü iş beğenmeyen çok!
Mehmet KARABEL yazdı... İşsizlik artıyor, çünkü iş beğenmeyen çok!
İkinci el otomobil satışında yeni dönem!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el araç satışına çekidüzen ...
Bakan Özlü'den İzmir mesajları: Sanayi siteleri şehir dışına gidiyor
86. İzmir Enternasyonel Fuarı (İEF) programı için kente gelen Bakan Özlü, ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva