HABERLER>YAŞAM
9 Eylül 2014 Salı - 09:31

İhalede şok: ‘Basmane Çukur’u 9 Eylül’de de kurtulamadı

İzmirlilerin 'Basmane Çukuru' olarak nitelediği Ege Dünya Ticaret Merkezi'ne teklif gelmedi. 117 milyon dolar muhammen bedel ile satışa çıkarılan projeye dün akşam itibariyle kimse teklif vermeyince, ihale iptal edildi.

İhalede şok: ‘Basmane Çukur’u 9 Eylül’de de kurtulamadı

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) satışa çıkardığı Basmane Çukuru olarak bilinen Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'ne teklif gelmedi. TMSF, yetkilileri 117 milyon dolar muhammen bedel ile satışa çıkarılan Ege Dünya Ticaret Merkezi'ne dün akşam itibariyle hiçbir teklif gelmediğini açıkladı. Bugün kapalı zarf ve açık artırma usulü ile yapılması planlanan ihale böylece iptal oldu. 

TMSF, geçtiğimiz haziran ayında sürpriz bir kararla 'Basmane Çukuru' olarak bilinen Basmane'deki Ege Dünya Ticaret Merkezi'ni satışa çıkardı. İhale tarihi 9 Eylül, muhammen bedel ise 117 milyon dolar olarak belirlendi. Kapalı zarf usulü ve açık artırma ile yapılacak ihale için son teklif verme tarihi ise 8 Eylül saat 17.00 olarak belirlendi. Satış ilanında en yüksek teklifin muhammen bedelin altında kalması halinde açık artırma aşamasında en yüksek ilk üç teklifi veren mali teklif sahibi arasında ihaleye pazarlık usulü ile devam edilmesi yönünde karar alınabileceği hükmü yer aldı. İhale bugün saat 11.00'de Fon'un Büyükdere Cad. No:143 Esentepe/İstanbul adresindeki Asma Kat Konferans Salonu'nda yapılması kararı alındı.

Ancak dün akşama kadar hiçbir şirket ya da grup ihaleye teklif vermedi. Böylece ihale iptal oldu. İzmir'in kurtuluşu günü olan 9 Eylül'de Basmane Çukuru'nu da kurtarma planı şimdilik suya düştü. 

ZORLU SUSKUN
Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü,  EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ve Güç Yapı İnşaat Turizm Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş.'e ait. Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, satış sürecinde kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı, telefonlarını bile kapattı. Zorlu ve ortaklık görüşmesi yaptığı bir grubun sık sık TMSF'nin kapısını aşındırdığı öğrenildi. Ancak Basmane Çukuru ile yakından ilgilenen bu grup ihaleye teklif vermedi.


Satışın iptali, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de hizmet binası hayallerini yıktı. TMSF ile Büyükşehir arasında yapılan protokole göre Ege Dünya Ticaret Merkezi'ni satın alan yatırımcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yaklaşık 32 bin metrekarelik hizmet binasını da yapacaktı.

EGS'DEN ÇAĞRI
Satışın iptali, projenin ortaklarını hayal kırıklığına düşürdü. EGS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Akgün, Dünya Ticaret Merkezi Projesi'ni İzmirli bir yatırımcı veya grubun üstlenmesi gerektiğini belirtti. Akgün, "Bir kişinin şartname aldığını duymuştuk. Kemal Abi (Kemal Zorlu) 'hala uğraşıyorum' demişti. Tabi yerin problemleri var. Belki ondan ihaleye girmiyorlar. Beklentimiz burayı İzmirlilerin, İzmirli birinin yapması. Böyle olması lazım ama İzmir'de zor bu iş. Ümit ederim ki Kemal Abi'nin bulduğu yatırımcı ile olur. Burası İzmir'in yüzük taşı olan bir yer. Sonunda muhakkak iyi bir şekilde değerlendirilecektir" dedi.

'YATIRIM HUZURU YOK'
İZKA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Azat Yeşil de İzmir'de yatırımcıyı huzursuz eden bir ortam olduğunu belirterek, bu nedenle Basmane Çukuru'nun satılamadığını söyledi. Yeşil, "İzmir'de insanlar bir araziyi satın alma konusunda sıkıntıyla karşılaşıyor. Aldıktan sonra plan konusunda bir sıkıntıyla karşılaşır mıyız, yatırım yaptıktan sonra elimizde patlar mı? Bu tip kaygılar ve kurgular gelişimin önünde büyük engel teşkil ediyor. Kentte yatırım yapma yönünde huzur olması gerekiyor. İzmir bu konuda huzursuz bir kent. Basmane çukuru geçmişte İzmir'in gözbebeğiydi. Şimdi kent Bayraklı'ya doğru kayıyor. Yıllardır burasının boş kalması da İzmirlnin yatırım cesaretini kırdı. Oturup bir formül bulunup İzmirli işadamları da bu projeyi yapabilir. Ama şu haliyle biz böyle bir girişimin içinde olmak istemeyiz" diye konuştu.



BEKLEYİP GÖRECEĞİZ…
Öte yandan ihalede teklif çıkmaması sonrası 9 Eylül kutlamalarına katılan Başkan Aziz Kocaoğlu’ndan da flaş bir açıklama geldi. Kocaoğlu, “İhale bizim dışımızda yapılan bir şey. İhaleye biz değil TMSF çıkıyor. Herhalde fiyatla ilgili bir sorun oluştu ve ihaleye katılım olmadı. İkinci kez ihale yapılacak. Biz her halükarda yüzde 30’luk payımızı koruyoruz. TMSF yüzde 70’lik bölümü için ihaleye çıkıyor. Yeniden ihale değerlendirme süreci gerçekleştirilecektir. Bizde bekleyip göreceğiz” dedi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Adil 9 Eylül 2014 Salı 16:38

Kim % 30 u Belediyeye ait bir yeri alırki. Belediye ile ortak olacak kadar aptal olan varmı

Yorumu oyla      17      6  
ibrahim 9 Eylül 2014 Salı 16:15

bana cevap olsun diye başka yerleri örnek gösteren arkadaşlar kendimizi kandırmayalım.Bahsedilen yer şehrin göbeği değilmi? İstanbul'da şehrin göbeğinde bu kadar bir alanı bırakın 117 milyon doları, en az 500 milyon dolara satardınız. Örneklere sabittir.

Yorumu oyla      13      5  
Lombak 9 Eylül 2014 Salı 15:09

Yeşillendirilsin. Karşısındaki Gediz üniversitesine de güzel kampüs olur.

Yorumu oyla      14      6  
İZMİRLİ VATANDAŞ 9 Eylül 2014 Salı 13:57

ORASI YEŞİLLENDİRİLSE BİNA YAPILMASA OLMAZMI ? İLLAKİ RANT MI OLMALI , KAMU YARARI OLMASA DA OLUR DEMİ ?

Yorumu oyla      19      8  
Göletçi 9 Eylül 2014 Salı 12:52

Gölet olarak kalsın. İzmirde bir şey yapılmasına izin yok nasılsa.

Yorumu oyla      19      11  
Kutluay KORKMAZ 9 Eylül 2014 Salı 11:57

Bu Ufuk AKGÜN'ün açıklamalarına bakmayın. Yöneticilik yaptığı şirketlere bir bakın. Hem Güç Birliği, hem EGS'de görev alıyor. Onun için sorunu bitirmek sorun değil. Nasıl olsa bu haliyle de maaşını alıyor. Kemal abi diye bahsettiği bir ortamda EGYO hissedarının faydasını düşüneceğini sanmıyorum. EGYO nun durumu iyiyken batıranlarda bunlar.

Yorumu oyla      17      7  
ümitköylü 9 Eylül 2014 Salı 11:38

ibrahim Bey, Türkiye'yi de bu AKePe bitirdi. Hala farkında değil misin?

Yorumu oyla      24      11  
ali 9 Eylül 2014 Salı 11:36

İnciraltı gibi yapalım,plansız olarak orası düğün salonu olsun..Çok güzel oluyoo,hoplarız zıplarız..biz İZMİRİZ..

Yorumu oyla      19      15  
bülent ışık 9 Eylül 2014 Salı 11:32

10.02 İstanbul'u kim bitirdi?

Yorumu oyla      22      9  
Murat 9 Eylül 2014 Salı 11:08

Türkiye'de artık bir emlak krizi var. Öyle 100 milyon dolarlara burayı satamazsınız artık.Kolay para bitiyor,dolayısıyla rantta bitiyor. Birde buna İzmir'in maalesef büyümeyen, yerinde sayan ekonomisini ekleyin. Arsa tabiki o bedelle satılmaz.Zaten Bayraklı'da birçok ofis inşaatı yapılıyor.Burasının bir bölümü otopark olsun, diğer bölümü de park olsun, yeşillendirilsin, hatta ufak bir üst geçit ile bu park Kültürpark'a bağlansın.Bir başka alternatif ise; belediye yeni ana binasını buraya yapsın.

Yorumu oyla      25      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli gazilere anlamlı Ankara daveti
Genelkurmay Başkanlığı tarafından, 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Ankara'da ...
Ümit Yaldız yazdı: Kurultay üzerine...
Tahmin edildiği üzere Kılıçdaroğlu, kurultayını kazandı. 20 Mayıs 2010’dan ...
İzmir'de kahreden ölüm: Barış karşıya geçemedi
Bergama’da yolun karşısına geçmek isteyen 35 yaşındaki Barış Gülşen, bir ...
 
Alsancak'ta afiş kirliliği alarm veriyor: Trafo patlayacak!
İzmir'in Alsancak semtinde sadece belediyelerin belirlediği yerlere değil ...
'Oğlum şu haberleri düzgün yaz lan!'
CNN Türk haber bülteninde yazılan haberi beğenmeyen sesçinin isyanı ekrana ...
Cem Yılmaz'ın yeni filminin fragmanı bile rekor kırdı!
Cem Yılmaz, 2 Ekim’de vizyona girecek film için sosyal medya hesabından ...
 
Soyoğul yazdı: 'Ali kıran' ülkenin, 'baş kesen' ilçesi!
Madem ısınma turlarına başladık, küçük adımlar atarak yazalım. Küçük meselelerden, ...
İzmir'in 'Beyaz kırlangıçlar'ı göreve başladı
İzmir'de, bisiklet yollarının daha güvenli kullanılması amacıyla Emniyet ...
Ahmet Çınar yazdı: Refah-Saadet-Fazilet-Has derken… CHP!
“Yıl 2007… Bir grup yazar, akademisyen, sanatçı, aydının da aralarında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva