HABERLER>POLİTİKA
10 Ocak 2014 Cuma - 15:18

Günay'dan hükümete HSYK tepkisi

İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, HSYK'da yapılması planlanan düzenlemenin Anayasa ve demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.

Günay dan hükümete HSYK tepkisi

ANKARA - İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, HSYK'da yapılması planlanan düzenlemenin Anayasa ve demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, "Önerilen bu düzenleme Anayasa'nın 2010'da değiştirilen 159. Maddesine ve yine bütün demokratik yönetimlerin vazgeçilmez ilkesi olan 'kuvvetler ayrılığı' anlayışına açıkça aykırıdır" dedi.
 
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Günay, "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yasasında değişiklik yapılması amacıyla, bir kısım iktidar partisi milletvekilinin TBMM'ye sunduğu öneriler, Anayasa'ya ve demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırıdır. Bilindiği gibi, HSYK'nın bugünkü yapısı, Eylül 2010 Anayasa oylamasından sonra gerçekleşmiş; Anayasa'nın 159. Maddesinde yapılan değişiklikle, önceki dar ve kapalı yapı yerine daha geniş bir temsile ve daha bağımsız bir işleyişe kavuşan yeni bir HSYK oluşumu ortaya çıkmıştır" diyerek şöyle devam etti:
 
"Madde, en temel düzenlemelerden biri olarak, eski dönemde en çok eleştirilen bir konuyu çağdaş ölçütlerde çözmeyi amaçlamış, Adalet Bakanı ve Müsteşarı'nın Kurul üyeliğini korumakla birlikte, Bakanın yönetim görevini sınırlamış ve temsil işlevini de törensel düzeye indirgemiştir. Bu düzenleme, yapıldığı dönemde iktidar partisi sözcüleri tarafından en üst düzeyde ve coşkuyla sahiplenilmiş; kısa bir süre içinde de, iktidar grubunun önerisiyle, maddenin ruhuna uygun yeni bir HSYK Yasası, TBMM tarafından kabul edilerek yürürlük kazanmıştır.
 
Şimdi, üzerinden henüz üç yıl geçmeden, bu yasayı değiştirmek için iktidar grubunun yapmış olduğu yeni öneri 2010'da gerçekleştirilen kazanımları tümüyle ortadan kaldırmakta ve yargının en üst kurulunu yürütme organının bir üyesine bağlamaktadır. Önerilen bu düzenleme Anayasa'nın 2010'da değiştirilen 159. Maddesine ve yine bütün demokratik yönetimlerin vazgeçilmez ilkesi olan "kuvvetler ayrılığı" anlayışına açıkça aykırıdır."
 
"İLKESİZLİKTİR"
AK Partinin, "Bütün bu düzenlemelerin -çok yakın bir geçmişte- yargı bağımsızlığı, AB müktesebatı ve demokratikleşme konusunda reform niteliğinde adımlar olduğunu savunduğunu" hatırlatan Günay, "Bugün Anayasa ve yasa ile oluşturulan yapının özünü zedeleyecek yeni önermeler yapması, gerçekten -siyaset adına üzüntü verici- bir ilkesizliktir" dedi.
 
Günay şöyle devam etti: "Üstelik, bu değişiklik gayretinin, bir yolsuzluk soruşturmasının ardından yapılması ve kamuoyunda bu soruşturmaya müdahale amacıyla yapılıyor görüntüsü kazanması da, çok yakın geçmişte halktan 'ileri demokrasi' vaadiyle destek almış bir siyasi parti ve bunu savunanlar için tam bir talihsizliktir. Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik hukuk devleti niteliğine büyük zarar verecek olan bu talihsiz girişimin, giderek iktidarın meşruiyetini de tartışılır hale getirecek olmasından duyduğum kaygıyı, sadece siyasal deneyim ve birikimimin değil, hukuka olan inancımın da bir gereği olarak kamuoyuna saygıyla duyurmak isterim."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gul 10 Ocak 2014 Cuma 16:16

ertugrul gunay ozaman niye ak partiye gectin sende digerleri gibi koltuk sevdalisin cikarcisin gundemde olmak degil is yap bir sey laf dedikodu uretme

Yorumu oyla      13      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demirtaş: AK Parti süreci rafa kaldırdı
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası ...
AK Partili üyeden şok sözler: Gezici şerefsizler!
Fatih Belediyesi’nin 8 Ocak 2014’teki meclis toplantısında AK Partili ...
Erdoğan’dan flaş açıklama: Dost modern darbe!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Malezya’da Uzakdoğu seyahatine eşlik eden ...
 
CHP İzmir’den kritik açıklama: HSYK teklifi yasalaşırsa…
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı, CHP İzmir Milletvekili Rıza ...
Kılıçdaroğlu ile Baykal’dan 1 saatlik ‘yargı’ zirvesi
Antalya Milletvekili ve Eski Genel Başkan Baykal’a yaklaşık 1 saatlik ...
Güler o kazaları Meclis’e taşıdı: Tire’nin celladı kim?
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Tire’nin İzmir – Aydın otoyoluna ...
 
AK Parti savcılığın kararın takmadı, üstüne aydınlattı!
Bolu Cumhuriyet Savcılığı'nın, Ak Parti Bolu İl Başkanlığı'nın astığı ...
Bozdağ 3 yıl önce HSYK yapısını savunmuştu!
AK Parti, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını değiştirmek ...
Partilere hazine yardımı dopingi: Kasalar dolacak
AK Parti, CHP ve MHP toplamda 315,7 milyon lira tutarında Hazine yardımı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva