HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Haziran 2012 Cuma - 08:23

Gördes suyu İzmir'e pahalıya patlayacak!

Gördes Barajı'nın kirlenmesini önlemek üzere çıkarılan Su Havzaları Koruma Yönetmeliği'nin getirdiği kısıtlamalar çiftçileri zarara uğrattı. Bölgede yaşayan 30 bin üretici, çitçi İbrahim Solak'ın kazandığı davayı emsal gösterip mahkemeye giderse, İZSU yaklaşık 1 milyar dolara yakın para ödemek zorunda kalacak

Gördes suyu İzmir e pahalıya patlayacak!

İZMİR - DSİ tarafından İzmir'in içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen Gördes Barajı, İzmir'in yüzünü güldürürken yörede tarım ve hayvancılıkla uğraşan 30 bin çiftçiyi mağdur etti. Yeniasır’dan Ertan Gürcaner’in haberine göre İZSU, kente yıllık 60 milyon metreküp içme suyu sağlayacak barajdaki suyun kirlenmesini önlemek amacıyla Su Havzaları Koruma Yönetmeliği hazırladı. Gördes Barajı çevresindeki 1050 kilometrekare alanı da içme suyu koruma alanı ilan etti. Durum böyle olunca tarım alanlarında suni gübre ve zirai ilaçların kullanımı yasaklandı. Ayrıca köylülerin imar uygulamalarına da kısıt geldi. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan binlerce çiftçi, koruma yönetmeliğinin getirdiği kısıtlamalar nedeniyle mağdur oldu.

GÖZLER YARGITAY'DA
Yörede tarlası bulunan İbrahim Solak isimli vatandaş İZSU'nun bölgede yürürlüğe koyduğu yönetmelik nedeniyle zarara uğratıldığını ve mülkiyet haklarının kısıtlandığını iddia ederek İzmir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açtığı davayı kazandı. Mahkeme bilirkişinin yaptığı tespit doğrultusunda davacının tarladaki hissesi dikkate alındığında 15 bin 737 liralık değer kaybına uğradığını ve bu paranın İZSU tarafından davacıya ödenmesini hükmetti. Rakam, mahkeme masrafları ve avukatlık ücreti ile birlikte yaklaşık 20 bin lirayı buldu. İZSU kararı temyiz ederken Solak'ın avukatı ve aynı zamanda da İzmir'de yaşayan Gördesliler Derneği'nin Başkanlığını yürüten İbrahim Büke bölgede çiftçilikle uğraşan ve yönetmelik nedeniyle mağduriyet yaşayan 30 bin çiftçinin gözünün kulağının Yargıtay'da olduğuna dikkat çekti. Yargıtay'ın mahkeme kararını onaması halinde 30 bin çiftçinin kararı emsal gösterip İZSU'ya dava açacağını belirten Büke: "Bu işin faturası İZSU'ya ağır olacak. İZSU açılan davalar sonucu 1 milyar dolara yakın para ödemek zorunda kalabilir" uyarısında bulundu. 1050 kilometrekarelik alanın yüzde 30'u, yani 350 bin dönümünün tarım arazisi olduğuna dikkat çeken Büke, "Bu davada olduğu gibi İZSU, dönüm başına 500 lira ödemek zorunda kalırsa, İZSU Genel Müdürlüğü yaklaşık 1 milyar dolar yani 1.5 katrilyon lira gibi bir para ödemek zorunda kalacak. Avukatlık ücretleri ve yargılama giderleri de dikkate alındığında bu rakam çok daha fazla olacak. İZSU bu parayı ödemek yerine bölgede mağdur olan çiftçilere yönelik bir proje geliştirmeli. Tahtalı Barajı Koruma Havzası'nda olduğu gibi burada da çiftçileri organik tarıma geçişte desteklemeli. Aksi takdirde açılan davalar sonucu ortaya çıkacak bedeller İZSU'da büyük sıkıntı yaratacak" diye konuştu. Büke, koruma havzası içinde kalan alanda yeni tesis yapmak isteyenlere "İZSU'dan izin almak zorundasınız" dendiğini hatırlattı. Büke, "Bugün Gördes'te en ufak bir dam bile yapacak olsanız İZSU'ya 'istediğiniz zaman yıkacağım' diye taahhütname vermeniz yazım. Vermezseniz hiçbir şekilde ruhsat alamıyorsunuz. Bu insanların tarımdan başka gelirleri yok. İZSU gelip 'sen bundan sonra tarım yapamazsın. Yaparsın ama sadece organik tarım yapabilirsin. Organik tarıma geçiş için sana hiçbir şey ödemem' diyor. Organik tarıma geçiş için 3 yıl süreyle o araziye bir şey ekilmemesi gerekiyor. Bu süreçte insanların desteklenmesi organik tarım konusunda eğitilmesi lazım. Öyle su havzası ilan ettik demekle iş bitmiyor" dedi.
 
"ARAZİLER DEĞER KAYBETTİ"
İZSU'nun kısıtlamasından sonra arazi değerlerinin düştüğünü belirten İbrahim Büke, "İlk etapta açtığımız dava ile arazimizdeki değer düşümünü talep ettik. Yatırımcı artık Gördes'ten arazi satın almıyor. Çünkü aldığı takdirde su kuyusu dahi kazdıramıyor. Arazilerin dönümü 3-4 bin liralardan bin liraya düştü. Açtığımız dava ile arazilerimizin uğradığı değer kaybını İZSU'dan talep ettik. Bilirkişi dönüm başına 500 lira değer kaybı belirledi. Biz de örnek teşkil etsin diye değer düşük olmasına rağmen üstüne gitmedik. Mahkeme de kabul etti" diye konuştu.
 
"KOCAOĞLU BİZİ DİNLESİN"
Defalarca Başkan Kocaoğlu'nu ulaşmaya çalıştıklarını fakat başarısız olduklarını belirten İbrahim Büke, "Sadece baraj bölgesini su havzası ilan etselerdi sorun yoktu. Baraja su taşıyan tüm dereleri mutlak koruma alanı içine aldılar. İZSU, barajdan 20 kilometre ötedeki tesise su havzasındasın diyor. İçinde miyim yoksa dışında mıyım kimse bilmiyor. Herkes şaşkın. Başkan Kocaoğlu'ndan bizi dinlemesini istiyoruz" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni Fuar Alanı ihalesine de itiraz var!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziemir’de yapmayı planladığı geçtiğimiz ...
İzmir Paris’teki tarihi sunuma hazır
Paris'te yapılacak genel kurul için hazırlıklar tamamlandı. İzmir heyetine ...
Karabağlar’da halk oyunları ve spor şöleni
Karabağlar Belediyesi’nin düzenlediği Spor Okulları Şenliği, çocukların ...
 
İzmir’in sütü isim arıyor: Son gün
“Okul Sütü”nden sonra 0-5 yaş grubundaki 125 bin çocuğa süt dağıtmaya ...
Kocaoğlu tarihi davanın savcılarını neden şikayet etti?
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarihi dava öncesi belediyeye ...
Sındır: Doğanlar stat için en uygun yerdir
İzmir’de yeni stadyumun nereye yapılacağı tartışılırken Doğanlar’da Bornova ...
 
Karşıyakalı kadınlar çini ustalarına taş çıkardı
Karşıyaka Belediyesi hobi kurslarında yıl boyunca harikalar yaratan kursiyerler ...
Başkan Kocaoğlu’nun 650 binlik makam aracı sele teslim!
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 2012 model, yeni makam aracı ...
Çiğli’de sporun belgeseli yapılıyor
Çiğli Belediyesi tarafından, Çiğli kent arşivinin oluşturulması ve spor ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva