HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Şubat 2012 Cumartesi - 09:17

“Gıda krizini GDO değil, küçük çiftçiye destek çözer”

Ürün verimliliğini artırmak için yoğun kimyasal ilaç ve gübre kullanılarak yapılan endüstriyel tarım Aydın’ın Çine İlçesi’ne bağlı Kavşit Yaylası’nda düzenlenen panelde tüm yönleriyle ele alındı.

“Gıda krizini GDO değil, küçük çiftçiye destek çözer”

İZMİR - Panele konuşmacı olarak katılan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, gıda krizinin GDO ile değil küçük çiftçi ve organik tarımın desteklenmesiyle aşılabileceğini söyledi
 
Aydın’ın Çine İlçesi sınırlarındaki Kavşit Yaylası’nda düzenlenen “Doğa ve çiftçi dostu bir tarım sistemi mümkün mü?” konulu panelde GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) sorunu da ele alındı. Panele konuşmacı olarak Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Uygun Aksoy, Prof. Dr. Yılmaz Şayan, ADÜ Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Başpınar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Organik Tarım Danışmanı Azmi Akbaytürk konuyu değişik yönleriyle ele alarak çarpıcı açıklamalar yaptı. Çine Gelişim Vakfı Koordinatörü Cemal Beldek ise paneli yönetti. Çiftçilerin yoğun bir ilgi gösterdiği toplantıya Aydın Milletvekili Osman Aydın, Çine Kaymakamı Celalettin Cantürk , Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer ve Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok ile siyasi parti temsilcileri de dinleyici olarak katıldı.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi olarak görev yaptığı dönemde, GDO konusunda yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda bilimsel çalışma yapan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, panelde önemli konulara değindi. Başkan Sındır, GDO’lu gıdaların beslenme rejimi açısından büyük riskler taşıdığını, uluslararası tekellerin manipülasyonlarıyla bu konuda büyük bir bilgi kirliliğinin oluştuğunu, gıda krizini aşmanın en sonuç alıcı yolunun küçük çiftçiyi ve organik tarımı güçlendirmek olduğunu vurguladı. Bunun sağlanması için Bornova’da belediye olarak kendi üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştıklarını söyleyen Başkan Sındır, “Bu konuda herkesin üzerine düşen görevi yapması gerekiyor. Üretici ürününü yetiştirirken, tüketici de markette pazarda meyvesini sebzesini seçerken dikkat etmeli” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, “Türkiye’de kırsalda yaşayan 1 kişi kentte yaşayan 3 kişiyi besliyor. Kentlilerin uzun yaşama isteği dolayısıyla sağlıklı beslenmeye olan talepleri her geçen gün artıyor. Bu durum kırsal nüfusun değerini daha da çoğaltıyor. Organik tarım toprağı, üreticiyi, tüketiciyi birlikte koruyan ve kollayan bir üretim tekniğidir. Eğer biz organik ürünlerimizi çoğaltmazsak başkaları bu ürünleri bize gelip satacak” dedi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Başpınar, organik tarım yöntemlerini anlattı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Şayan ise organik hayvancılığın da organik gıda üretimi kadar önemli olduğunu söyledi.
Çine Gelişim Vakfı Koordinatörü Cemal Beldek ise organik tarım konusundaki etkinlikleri sürdüreceklerini söyleyerek, “Uzun yaşamak, sağlıklı beslenmek istiyorsak küçük üretici ve tüketiciler elele vererek doğa ve çiftçi dostu bir tarım sistemini oluşturmalıyız” dedi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vanlı kadınlar moral depoladı
Van depreminin ardından İzmir’e yerleşen ailelerin anneleri Konak’ta müzeleri ...
Sevgililer Günü’nde kucak dolusu kalp
Konak Belediyesi Agora Semt Merkezi’ndeki kadınlar Başkan Tartan’a sevgi ...
Selçuk ikinci üniversitesine kavuşuyor
Uzun süredir gündemde olan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Selçuk’ta meslek ...
 
Balkan göçmenlerinden dayanışma çağrısı
Bal-Göç Gaziemir Şubesi’nin Sarnıç Restoran’da düzenlediği değerlendirme ...
Kürüm'den, Bayır ve Aksünger'e sert çıkış!
Belediye Başkanı Kürüm, Aksünger’in Alevi siyaseti yaptığını, Bayır’ın ...
Bornova’da herkes için spor
Bornova Belediyespor, lisanslı sporcuların mücadele ettiği liglerde ve ...
 
İzmir’den Türkiye'ye “glutensiz” ekmek servisi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından çölyak ve fenilketonüri hastaları ...
Çocuklar parka, büyükler spora
Behçet Uz Parkı, yeni oyun ve spor alanı ile çağdaş bir yüze kavuştu
Karşıyaka’da hamsi şöleni başladı
Karadeniz Dernekleri Konfederasyonu’nun düzenlediği Karşıyaka Belediyesi ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva