HABERLER>EKONOMİ
23 Kasım 2016 Çarşamba - 12:37

Gıda AR-GE Proje Pazarı 5.kez yola çıktı

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından başlatılan Gıda AR-GE Proje Pazarı, 5. Kez start aldı. Proje başvurularının başladığı organizasyonun tanıtım toplantısında Gıda Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, üretilen projelerin çiftçiye dayanması için öneride bulundu.

Gıda AR-GE Proje Pazarı 5.kez yola çıktı

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından gıda sektöründe kaliteyi ve pazarlamayı arttırma hedefiyle başlatılan Gıda Ar-Ge Proje Pazarı beşinci kez kapılarını açmaya hazırlanıyor.
EİB koordinesinde ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin katkılarıyla 25 Mayıs 2017’de “Fikrini geleceğe taşı” sloganıyla kapılarını açacak organizasyonun tanıtım toplantısı EİB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin, sanayi ile buluşması amacıyla kaliteyi, üretimi arttıracak inovatif projelerin sergileneceği organizasyon için proje başvuruları 17 Mart 2017’ye kadar devam edecek.

Projenin açılış konuşmasını yapan Ege Yaş Meyve sebze İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, “Gıda değer zinciri yönetimi günümüzün en önemli konularından biri haline geldi. Günümüzde tarladan sofraya tüm değer zincirinin dahil edildiği gıda sektöründe; AR-GE ve inovasyon odaklı çalışmaların ve örnek projelerin desteklenmesi büyük önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

DAHA YOLUN BAŞINDAYIZ  
Seyyar, “Ülkelerin AR-GE yatırım oranlarına baktığımızda, Avrupa Birliği ülkelerinin AR-GE yatırımlarının toplam Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya oranı yüzde 2,5, Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 3, Japonya’da yüzde 4 düzeylerinde. Ülkemizde bu oranın son yıllardaki gelişmelere rağmen henüz yüzde 1 seviyelerinde olduğunu görmekteyiz. Bu da ülke olarak daha yolun başında olduğumuzu ve gidecek çok yolumuz olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

YÜKSEK KATILIM
Geçtiğimiz yıllarda ilgiden memnun olduklarını söyleyen Seyyar, “İlk dört etkinliğimizde gıdanın tüm aşamalarına yönelik toplam 1460 proje başvurusu aldık ve etkinliklerimize 5 bine yakın ziyaretçi katıldı. Bununla birlikte, onlarca uzman konuşmacı, ziyaretçi ve katılımcılara deneyimlerini aktarma fırsatı buldular.  Geçmişte sergilenen projeler arasında az sayıda da olsa hayata geçen ve geçmeye aday projeler oldu. Etkinliğimizin 5.yılına başlıyoruz ve hala işin başında olduğumuzun da farkındayız. İnanıyorum ki Cumhuriyetimizin 100.yılında 10.Gıda AR-GE Proje Pazarını tamamlarken, ihracatımızda şiddetle ihtiyaç duyduğumuz katma değeri yüksek ürünlerin, daha az maliyetle üretimini sağlayıcı projelerden daha sıklıkla bahsedeceğiz” dedi.



BAKANLIK OLARAK TAM DESTEK

Toplantıda konuşan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, kalite yönetiminin İzmir’in tarım geleceği için son derece önemli olduğunu ifade ederek, “Ege İhracatçı  Birlikleri tarafından yürütülen bu çalışmayı bakanlık olarak önemsiyoruz. Geçmişteki proje yoğunluğunu görüyoruz ki başarılı bir uygulama. Bizim gıdayla ilgili AR-GE faaliyet olduğunda bakanlığın dışında kalması mümkün değil. Canı gönülden bu etkinliğin yanında yer alıyoruz” şeklinde konuştu. 

150 MİLYAR DOLARLIK HEDEF
Türkiye’nin 2023 hedefleri için AR-GE ve İnovasyon çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Güldal, “Türkiye olarak tarımsal hasılamızı 2023’e kadar 150 milyar dolara çıkarmamız gerekiyor.  İhracat payımızı 40 milyar dolara çıkarmak... Bu hedeflere ulaşmak için katma değerlerinin artırılması, daha çok elde edilerek Avrupa ve dünyaya pazarlanmasını sağlayacağız. 2012’de 4 milyar dolar olan ihracatımız şu an 12 milyar dolar. 2023 hedefindeki 40 milyar dolar bir hayal değildir. Düzenli çalışmayla bu hedeflere ulaşılabilir” ifadelerini kullandı. 

HAYVAN SAĞLIĞINA DESTEK TALEBİ
İzmir’in canlı hayvan varlığının arttırılması için müdürlük tarafından titiz bir çalışma yaptıklarını söyleyen Güldal, İzmir’in paydaşlarından destek istedi.  Güldal, ”İzmir’in önemli bir hayvan varlığı var. Biz hayvan kalitesini arttırmak için hayvan sağlığı sorununu çözmek için çalışıyoruz. Hayvan sağlığının çözülmesi için tüm paydaşları yanımızda bekliyoruz” dedi.

PROJE ÜRETİCİLERİ ÇİFTÇİ İLE BULUŞMALI
Projelerin hazırlanma aşamasında çiftçilere temas edilmesi gerektiğini ifade eden Güldal, “Biz ziyaretlerimizde görüyoruz ki çiftçilerimizin çok güzel tespitleri oluyor. Kendi buldukları yöntemlerle bölgeye çare olma özelliği oluyor. Araştırmacı arkadaşlarımızın AR-GE çalışmalarını yaparken çiftçilerimizle, öncelikle üreticilerimizle bir araya gelinmelidir.  Böylece proje yoğunluğundan uygulamaya geçen proje sayısı da artmış olur” şeklinde konuştu.  

AMBALAJ HAMLESİ
Güldal, “En büyük problemlerimizden bir tanesi ürettiğimiz ürünlerde ambalajlama ve pazarlama eksiği var.  Malatya’da kayısının eskiden kiloluk paketlerle satışı gerçekleşirdi. O dönemler 89 milyon dolarlık ihracat payı vardı. Sonraki süreçte kayısı pazarlanırken 17 çeşit ambalaj ürünleri kullanılmaya başladı. Ambalajla birlikte bu rakam 334 milyon dolara çıktı. İzmir’in tarım ürünlerindeki ihracat payını arttırmamız için ambalajlamaya önem vermemiz lazım” diye konuştu.  

 
İzmir’de ‘kumpas’ operasyonu: 3.dalgada ne karar çıktı?
 
İzmir’de 6 özel güvenlik FETÖ’den tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konut satışlarında büyük artış!
Türkiye genelinde ekimde 130 bin 274 konut satıldı. Geçen ay satılan konut ...
EGİAD Başkanı Kaya’dan veda mesajları
EGİAD’ın ilk kadın başkanı Seda Kaya son basın toplantısını gerçekleştirdi. ...
Bakan açıkladı: 16 bin memur alınacak
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2017 yılı içinde Adalet Bakanlığı olarak 16 ...
 
Araç sahiplerine kötü haber: Çifte zam!
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından geçerli olmak üzere, ...
EBSO Başkanı Yorgancılar: Geleceğimizi karartmayalım!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’dan ...
EBSOV’lu kadınlardan ‘Başöğretmen Atatürk’ fotoğrafları sergisi
Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı Kadınlar Birliği, cumhuriyetimizin kurucusu ...
 
Mahkemeden ‘Kavuklar’a kayyum’da yüzde 50 barajı!
Yönetimine kayyum atanan Kavuklar A.Ş’nin itirazını değerlendiren mahkeme ...
FETÖ depremi: İzmir’in köklü ticaret odasına kayyum atandı!
Ödemiş Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Sevin’in FETÖ soruşturması ...
‘Günlük kiralık’a KHK ayarı: Ağır cezalar geldi!
Son KHK ile, günübirlik kiralanan evlerde de kimlik bildirimi zorunlu ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva