HABERLER>GÜNCEL
21 Haziran 2012 Perşembe - 16:21

Genelkurmay’dan Heron ve istihbarat yanıtı

8 askerin şehit olduğu Yeşiltaş saldırısıyla ilgili TSK'dan açıklama geldi. Eleştirilere yanıt verildi.

Genelkurmay’dan Heron ve istihbarat yanıtı

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı, 8 askerin şehit olduğu Yeşiltaş saldırısıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada saldırı olan bölgenin bir karakol değil Yeşiltaş ana üs bölgesinin güvenliğini sağlayan 52 personel ve bir tankın görev yaptığı geçici üs bölgesi olduğu vurgulandı.
 
Ayrıca saldırının ikinci bir Dağlıca vakası olarak sunulmasından duyulan rahatsızlık dile getirilerek, bölgeye kısa sürede takviye gönderildiği de belirtildi. Yine "300 PKK'lı nasıl farkedilmedi" eleştirilerine de değinilen açıklamada alınan istihbaratlar neticesinde kaybın azaldığı öne sürüldü.
 
Açıklamada vurgu yapılan noktalardan biri de insansız hava araçlarıyla ilgili. Saldırının ardından hükümet ve TSK'ya Heron'larla ilgili eleştiriler yöneltilmişti. TSK açıklamasında bu eleştirilere "Saldırı esnasında TSK insansız hava aracı Çukurca bölgesinde görev yapmakta iken olayın duyulması üzerine derhal olay mahalline intikal ettirilerek görüntü aktarması sağlanmıştır" sözleriyle yanıt verildi.
 
Açıklamada Yeşiltaş Güçlendirilmiş Jandarma Karakolu'nun 3 Mayıs 2012'de İçişleri Bakanlığının oluru ile Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kapatılmıştır.
 
3.   Bahar-Yaz döneminde Yüksekova-Dağlıca yolunun güvenliğini sağlamak ve teröristlerin geçiş güzergâhını kontrol altına almak maksadıyla eski Yeşiltaş Jandarma Karakolu binası ana üs bölgesi olarak kullanılmak suretiyle bölgede bir piyade taburu 12 Mart 2012’den itibaren görevlendirilmiştir.
 
4.   Bu piyade taburu, Mart 2012’den itibaren operasyonel güç olan bir komando bölüğü ile takviye edilmiştir. Anılan birliğin, personeli ve her türlü silah, araç ve gereci tamdır. Ayrıca iki adet tank, altı adet havan silahı, iki adet Kobra ve iki adet Kirpi zırhlı aracı da bulunmaktadır.
 
5.   Saldırıya uğrayan yer, sabit bir karakol olmayıp, Yeşiltaş ana üs bölgesinin hemen güneyinde, Dağlıca ana ikmal yolunun ve piyade taburunun yakın emniyetini sağlayan, 52 personel ve bir tankın görev yaptığı tahkim edilmiş geçici üs bölgesidir. Bu birlikte görev yapan tüm askerî personel iç güvenlik eğitimi görmüştür.
 
6.   Birlik personeli tarafından gece görüş vasıtalarıyla tespit edilen teröristlere ateş açılmış ve bu silahlı mücadelede 15 terörist silahları ile birlikte ölü olarak ele geçirilmiştir.
 
7.   Saldırı sonrasında hemen durum değerlendirilmiş, teröristlerin kaçış bölgelerine bir Özel Kuvvetler Taburu ile bir Jandarma Özel Harekât Taburu (yaklaşık 80 kişilik bir kuvvet), farklı bölgelere havadan indirilmiş ve operasyonel faaliyet (takip harekatı) başlatılmıştır.
 
8.   Operasyon icra etmek üzere indirilen kuvvetler, teröristlerle sıcak temasa girmiş ve 11 terörist daha etkisiz hâle getirilmiş ve kullandıkları ağır silahlar susturulmuştur.
 
9.   Operasyonun devamında 21 Haziran 2012 tarihinde 5 terörist daha etkisiz hâle getirilmiştir.
 
10.   Saldırı sırasında ve sonrasında çıkan çatışmalarda, toplam 31 terörist silah ve malzemeleri ile birlikte ölü olarak ele geçirilmiş, 1 terörist ise sağ olarak yakalanmıştır.
 
11.   Olayda, 8 askeri personelimiz şehit olmuş, ikisi ağır olmak üzere 19 personelimiz hafif şekilde yaralanmıştır. 8 yaralı personelimiz taburcu olmuştur.
 
12.   Bu faaliyetle koordineli olarak Irak kuzeyindeki terörist hedefleri Hava Kuvvetlerimiz tarafından başarılı bir şekilde ateş altına alınmıştır.
 
13.   Saldırı olayında herhangi bir ihmalin bulunmadığı belirlenmiş olup, saldırıya uğrayan birlik, kahramanca mücadele ederek 15 teröristi mevzilerin önünde ve hemen civarında etkisiz hâle getirmiştir.
 
14.   Saldırı esnasında TSK insansız hava aracı Çukurca bölgesinde görev yapmakta iken olayın duyulması üzerine derhal olay mahalline intikal ettirilerek görüntü aktarması sağlanmıştır.
 
15.   Saldırıya maruz kalan yerin Dağlıca’daki üs bölgesine olan mesafesi karayolu ile 10 km, kuş uçuşu 5 km. dir. Bu olayı ikinci bir Dağlıca olayı şeklinde göstermek hem mekan, hem de sonuçları itibariyle doğru değildir.
 
16.   Diğer taraftan yanlış anlaşılmalara açıklık getirmek düşüncesi ile, bir hususun daha kamuoyunun bilgisine sunulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Her gün tüm iç güvenlik harekât bölgesi ile ilgili olarak çeşitli kaynaklardan çok sayıda duyum (ham haber) alınmaktadır. Bu duyumlar istihbarat uzmanları tarafından değerlendirilerek istihbarat hâline dönüştürülmektedir. Gerek duyumlar ve gerekse istihbarat bilgileri tüm kullanıcılara gecikmeksizin bildirilmektedir. Bu saldırı olayında da gerekli ikazlar yapılmış ve birlik tarafından güvenlik tedbirleri gözden geçirilerek teyakkuz durumu artırılmıştır.
 
17.   Ayrıca, 17 Ağustos 2011 tarihinden günümüze kadar Irak kuzeyinde (sınır ötesinde) tespit edilen 32'si Kandil'de olmak üzere toplam 387 terörist hedefe 448 sorti ile hava harekâtı icra edilmiştir.
 
18.   Yüce halkımızın asılsız haber ve yorumlara itibar etmemesi ve her zaman olduğu gibi bugün de Türk Silahlı Kuvvetlerine olan inanç ve güvenini muhafaza etmesi en önemli dileğimizdir

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
22 Haziran 2012 Cuma 11:23

'Saldırı olayında herhangi bir ihmalin bulunmadığı belirlenmiş olup, saldırıya uğrayan birlik, kahramanca mücadele ederek 15 teröristi mevzilerin önünde ve hemen civarında etkisiz hâle getirmiştir' diyor sayın muhteremler! İyi de sıkıntı bu adamlar hemen mevzilerin önüne ve yakınına gelene kadar gece görüşler, termal kameralar, iha lar neden uyarmadı. 8 can gitmiş sen hikaye anlatıyosun..

Yorumu oyla      11      5  
Vatandaş 21 Haziran 2012 Perşembe 18:16

Kimse bu açıklama ile masal anlatmasın. Olan yine 8 aslanımıza oldu, orduda 1 adet mi heron var, şayet bu 1 adet heron ile sınırı takip etmeyi düşünüyorsanız malesef sizler ayakta uyuyup rüya görüyorsunuz demektir. sınır boylarımız bu kadar boşmu yani, 300 kişi elini kolunu sallayıp giriş yapabiliyor ise söyleyecek kelime yoktur. Ama şu iyi biline ki artık sabır taşı çatladı, birileri Suriye'yi bırakıp içeriye baksa çok iyi olacak. Bu aslanlar topraktan bitmedi, analar ağlamasın demekle olmuyor.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ambulans kazası ucuz atlatıldı: 5 yaralı
Selçuk’ta hasta taşıyan ambulans ile otomobilin çarpışması sonucu 5 kişi yaralandı.
MOBESE şimdiden suç oranını azaltı
İzmir'de yoğun nüfusun bulunduğu merkezleri yüksek çözünürlükteki kameralarla ...
Prof.Uluğ yine korkuttu: İzmir’de henüz asrın depremi olmadı
Foça İlçesi'nde düzenlenen, 'Afet Bilinci' konulu seminerde konuşan Dokuz ...
 
Ödemişli Turan ilk kez aynaya baktı: Gençleşmişim
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen operasyonla Türkiye'nin ...
Hükümetten ‘mele açılımı’: Doğuya bin atama
Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerine bine yakın mele ataması yapıldı. Meleler, ...
Aldatan kadın 1 aylık kocasına tazminat ödeyecek
Sekreteriyle evlenen avukat, 1 ay sonra aldatıldığını iddia ederek boşanma ...
 
Doktora ‘eşek’ diyene 12 bin 60 lira ceza!
İzmir’de 112 Acil Yardım İstasyonu’nda görevli doktor Aysun Sarıtaş’a ...
Erol Evcil’e 15 yıl hapis ve 1 milyon lira ceza
İşadamı Erol Evcil ile Nilüfer Turizm'in sahibi Hüseyin Kayapalı'nın “kara ...
Org.Özel: Kandil’e harekat için üç şart
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, Kandil Dağı’na operasyon ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva