HABERLER>POLİTİKA
5 Kasım 2018 Pazartesi - 09:52

Gaziemir'deki satış krizinde söz eski başkanda: TÜFE değil TEFE'ci zammı

Gaziemir Sarnıç’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan 2B arazilerinin metrekare birim fiyatlarına AK Partili eski Belediye Başkanı İsmail Acar’dan tepki geldi. Acar, “Geçen yıla oranda yüzde 33 zam var. Bu rakamlar TEFE-TÜFE artışı değil, tefeci zammıdır” dedi.

Gaziemir deki satış krizinde söz eski başkanda: TÜFE değil TEFE ci zammı

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde 15 bin kişiyi ilgilendiren 2B arazilerinin satış rakamları tepkilere neden oldu. Uzun süredir bölgede çalışma yapan uzmanların raporlarının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Defterdarlığı vatandaşlara ödemesi gereken ücretleri tebliğ etti.  Evlere gönderilen resmi yazılara göre vatandaşların üzenine bina yapıp yıllardır oturduğu arazilerin metrekare birim fiyatı 830 TL’ye kadar çıktı. Bunun üzerine bölge halkı rakamlara tepki gösterirken ortalama 250-300 metrekare arasındaki ev arsaları için 200 bin TL’nin üzerinde rakam ödenmesi talebi bölgede yaşayanlarda huzursuzluk yarattı. 6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkartılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun kapsamında vatandaşlara gönderilen “tarımsal amaç dışı kullanılan taşınmazlara ait hesaplama tablosu” vatandaşlara da iletildi.

BAŞKANDAN “VAZGEÇİN” ÇAĞRISI
Tablodaki rakamlara ve metrekare birim fiyatlarına ilk tepkiyi CHP’li Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol gösterdi. Şenol, “Şahsen benim de evim olsa belediye başkanı olarak ben de bu rakamları ödeyemem. İnsanlar yıllardır birikimlerini, kazançlarını bu evlere yatırmış. Kimisi oğlunu, gelinini getirerek üstüne kat çıkmış. Evler şu anda 3-4 katlı hale geldi. Bunlar için ayrıca İmar Barışı Yasası’ndan kaynaklı ayrıca bir ödeme istenecek. Şu anda konuştuğumuz rakamlar sadece arsaların fiyatları. Siz bu arsaları Gaziemir’in merkezindeki imarlı, her şeyi olan arsalarla bir tutamazsınız” demişti. Karardan vazgeçilmesini ve rakamların yeniden gözden geçirilmesini isteyen Başkan Şenol, “Bu yapılan,  ekonomik kriz ortamında vatandaşın cebindeki paraya göz dikmek değil midir? Biz bunun hesabını soracağız. Hemşerilerim de elbette bunun hesabını sandıkta soracaktır. Toplantılarda insanların ağızlarına bir parmak bal çalarak süreci öteleyenlerin gerçek yüzü de ortaya çıkmıştır. Bunun adı soygun düzenidir” ifadelerini kullanmıştı.

AK PARTİ’DEN SAVUNMA
Başkan Şenol’un açıklamaları sonrası AK Parti de topa girdi. AK Parti Gaziemir İlçe Başkanı Nazmi Yılmaz da Başkan Şenol’u suçladı. Yılmaz yaptığı açıklamada, rakamların daha önceden belirlendiğini ifade ederken zam miktarının yıllık TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) artışına uygun yapıldığını söyledi. Yılmaz, “Sarnıç bölgesinde 40 yıldır süren 2B sorununa neşteri biz vurduk. Bölgenin sorununu iyi bilen birisi olarak il başkan yardımcılığım döneminde meşaleyi yaktık. İlk yapılan değerlendirmelerde metrekare fiyatları 1.000- 1.100 TL arasındaydı. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım'ın talimatıyla, Defterdarlık'ın rayiç bedelleri komisyon kurarak yeniden gözden geçirmesini sağladık. Daha sonra komisyon tarafından bu rakam 800- 850 TL arasında belirlendi. Yaptığımız itirazlar ve toplantılar sonucunda üç inceleme daha yapıldı. Geldiğimiz noktada, kanuni yüzde 50 indirim bedeli ile birlikte bu fiyatlar 290- 350 TL arasına indi.  Buna ayrıca yüzde 20 peşin ödeme indirimi de yapıldığında, vatandaşlarımız metrekaresine 230- 280 TL arasında bir bedel ödeyerek tapularına kavuşabilecekleri müjdesini verdik. Derdi olanlar dermanına kavuştu. 40 yıl sürmüş. Bir yıl önce alternatifler sunarak çözmüşüz. Bu fırsattan yararlanmayana kanunda çok açık yazar TÜFE oranında fiyat artışı olur. Burası muz cumhuriyeti değil ki Türkiye Cumhuriyeti. Kanun var nizam var” açıklamasında bulunmuştu.

ESKİ BAŞKAN’DAN ÇIKIŞ
CHP ile AK Parti arasında gerilime neden olan yeni arsa fiyatları konusunda AK Partili eski Sarnıç Belediye Başkanı İsmail Acar’dan açıklama geldi. Egedesonsöz’e konuşan Acar, rakamların çok yüksek olduğunu belirtti. Acar, “Geçen yıla göre zam oranı yüzde 33’ü buluyor.  Yapılan değerlendirmedeki ‘TÜFE zammı’ bu meseleyle alakasızdır. İnsanlar durumu merak edip soruyor. Burada TEFE-TÜFE değil tefeci zammı var. Herkes bunu böyle bilsin.  Defterdarlığın açıkladığı rakamları bölgede yaşayanların yüzde 60’ı ödeyemez” dedi.

Sarnıç’ta uzun yıllar belediye başkanlığı yaptığını anlatan eski Başkan Acar, “Buraya yerleşen insanların tarihlerine bakmak lazım. Bizzat benim de evimin olduğu yerlere dedelerimiz 1950’li yıllarda geldiler. Paralarını ödediler, tapulara ortak oldular. Kimse kendi başına buralara yerleşmedi.  Biz daha sonra burasını muhtarlık ardından belediye yaptık. Şimdi bölgede yol, elektrik, su var. Biz bunları burada yaşayan vatandaşlarımızın parasıyla, desteğiyle yaptık. Belediye başkanı olarak onlardan parasını aldım. Hizmeti öyle getirdik. Buralar boş arazi, tarlaydı. İmar düzenlemesini de, tüm imkanları da buradaki insanlar birlikte yaptı. Kimse vatandaşlarımıza gaspçı muamelesi yapmasın. Biz bu arazilere bedava oturmadık. Ben yerel yönetici olarak bölgede tüm sorunlara vakıf birisiydim. Halen daha aynı yerde yaşıyorum. İnsanlarımız büyük tepki gösteriyor. Bu konu siyasete malzeme yapılmadan çözülmelidir. Ben doğruları söylüyorum” diye konuştu. 

 
Yeniden sinematek: İzmir aksiyona doyacak
 
Bornova Tiyatrosu'ndan 1 ayda 3 oyun
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zaferhan KETENCİ 16 Şubat 2019 Cumartesi 10:36

Sarnıçta bu insanların parasını alan hazine arazilerinin tapusunu kurdeleyle millete dağıtan ismail acar efendi o insanlara yalan söylemeyi artık bırak gerçekler ortada sen ve seninle beraber olan hüseyin koçan kaplan ailesi vb yandaşların o arazileri el senetleri ile satıp paraları cebe indiren o paralarla hatlı dolmuş fabrika arsası alıp sefa süren sizlermi bu sorunu çözeceksiniz. Sorunun kaynağı sizsiniz .sarnıçlılar uyanın artık bu kan emici sülüklere sözlerine kanmayın sizden aldıkları paraları geri isteyin. ismail efendi ayıptır bu veballe kul hakkı yemiş olarak yaşayıp gideceksiniz sizden çıkmasada sizin neslinizden çıkacaktır unutmayın

Yorumu oyla      8      5  
İbo 6 Kasım 2018 Salı 16:27

Yine aynı şeyler a parti suçu b partiye atıyor olan vatandaş a oluyor parti ve particilik meselesi değil bu olay madem sarnıç ı ve sorunlarını iyi biliyor ve çözümü biz getirdik diyor nazmi bey o zaman burdada mevcut belediyecilik le birlik te iş başına geçin ve çözüme sunun bu meseleyi sayın acar ı da tanırım sayın şenol uda ama her ikisininde tapu konulu bir seçim konuşması olmadı fakat nazmi beyin toplantısında bu olayı çözülmüş bilim dediğini biliyorum yine böyle bir seçim arifesinde sarnıçlı vatandaşlara biraz saygı gösterin.

Yorumu oyla      9      5  
Sarnıçlı 6 Kasım 2018 Salı 13:26

Sayın Nazmi bey o koltukta oturduğun günden beri herkesi küstürdün geçmişte emek vermişleri hiçe saydın bunlarla uğraşacağına ilçede olan biten eksikleri görüp derdimize derman olacaktın ama senin hedefin topluma hizmet etmek değil belediye koltuğuna oturmak ama sakın unutma sana şahsına Sarnıç’tan oy yok

Yorumu oyla      9      5  
Sarnıçççç 6 Kasım 2018 Salı 13:24

Bizi kandırmayın artık sorunlarımıza derman olmak için gelmediniz hiç, hep siyasi rant için ve günü kurtarmak adına ağzımıza bir parmak bal çaldınız ve gittiniz bizi düşünseniz bütün bunları konuşuyor olmazdık Sarnıç’tan oy çıkmaz Sn Nazmi Yılmaz ....

Yorumu oyla      9      5  
Adalet 5 Kasım 2018 Pazartesi 23:36

Halil başkan geldiği günden beri sorunumuzu çözmeye çalışıyor. Her seçim zamanı gelince bize gelip palavra atıp ağzının payını aldıktan sonra ortalıkta görünmeyenleri unutmadık. Nazmi yılmaz aklın sıra seçim için ortaya çıktın ama sarnıçlılar senden daha iyi siyaseti bilir. Acemilik yakışmış sana

Yorumu oyla      10      5  
Memo 5 Kasım 2018 Pazartesi 23:20

Millet nasıl ödeyecek bunu asgari üjret ile çalışıyo daha önce parasını zaten ödemiş imar barışı aldınız şimdide utanmadan tapu parasını alcanız 20.30. LiraolSun nerde hizmet millet götünden soluma başladı yeterin artık

Yorumu oyla      9      5  
Meme derbeder 5 Kasım 2018 Pazartesi 23:13

Yazıkgünah heb fatura garibbekesiliyor yeterinartık akphükümeti millete hizmet i bununla getirdiniz be

Yorumu oyla      9      5  
Cemil Akdas 5 Kasım 2018 Pazartesi 19:28

Ağzına sağlık Başkanım

Yorumu oyla      9      5  
Ahmet 5 Kasım 2018 Pazartesi 19:04

300 400 bedava sayilir neresi cok izmirin neresine gidin sokaktaki her insana sorumsuzluk o paralari komik bulur ki neredetse tarla parasi tapuyu alinca metre karesine2000 lira istersiniz artik

Yorumu oyla      9      6  
Bizde Sarnıçlıyız 5 Kasım 2018 Pazartesi 13:37

Nazmi bey rakamlara takla attırmasın açıkladığı 240-280? peşin rakamları bile fahiş iken askari gelirle geçinmeye çalíşan bu bölgenin insanlarına peşin bile õdese fiyat anca 325? kere düşüyor. İmar baríşı, su, elektrik, doğalgaz derken millet tükendi borçlandı zaten siz neyin derdindesiniz Nazmi bey, Halil İbrahim bey bırakın kayıkçı kavgasını milletin mağduriyetini giderin.

Yorumu oyla      9      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İl başkanı Şengül: İzmir yatırımda tarihi rekor kırdı!
AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, hükümetin bugüne kadar İzmir’e ...
Gökçek'ten çok konuşulacak ittifak mesajı!
Ankara eski Belediye Başkanı Melih Gökçek, Twitter'dan yaptığı açıklamada, ...
Binali Yıldırım'dan flaş adaylık açıklaması!
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, yerel seçimlerde adaylık iddiaları için ...
 
CHP Çeşme Aday Adayı Nükhet Akyıldız: Kadınsanız üretmenin sınır yok!
CHP İzmir'de 20 yılı aşkın bir süredir soluksuz siyasetçi, Çeşme'de iş ...
AK Partili Özhaseki'den İzmir anketi yorumu: Bu kaygıyı çok iyi anlıyorum
AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, ...
CHP Aday Adayı Mustafa Öztürk: Menderes hakkını almalı!
CHP Menderes Belediye Başkanlığı için yola çıkan Büyükşehir ve Menderes ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Sana ne kim ne?
Mehmet KARABEL yazdı... Sana ne kim ne?
Meclis, düzenlemeler ve bütçe için mesai yapacak
TBMM, sağlık alanında düzenlemeler içeren teklif ile 2019 yılı bütçesi için yoğun mesai yapacak.
AK Parti İlçe Başkanı'ndan Şenol'a yanıt!
Makam koltuğunu kaybetme korkusuyla Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva