HABERLER>SEÇİM 2015
14 Ocak 2014 Salı - 12:14

Gaziemir aday adayı Kar’dan çarpıcı ‘Çernobil’ anketi

İzmir’in Gaziemir ilçesinde, yıllardır barındırdığı zehirli atıklar nedeniyle radyasyon yaydığı bilim ve devlet kurumlarınca da tespit edilen ve ‘İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan Kurşun Fabrikası ilk kez bölge halkına soruldu.

Gaziemir aday adayı Kar’dan çarpıcı ‘Çernobil’ anketi

Cumhuriyet Halk Partisi Gaziemir Belediye Başkan A. Adayı Fikret Kar’ın bölge halkının farkındalığı ve yaşadığı sağlık sorunlarını tespit etmek üzere ‘İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi’ne’ yaptırdığı kamuoyu araştırması, oldukça çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

‘NÜKLEER’ DAVAYA DOĞRU: YEŞİLLER’DEN ÇERNOBİL BRİFİNGİ

Sadece Gaziemir’in değil, ülkenin hatta dünyanın çevre sorunu haline gelen Kurşun Fabrikası’nın halka yansımalarının durumun vahametini bir kez daha gözler önüne serdiğini söyleyen Kar; “sorumlu devlettir” dedi.


 
Kurşun Fabrikası’nın taşınmasına karşın, insanların alanda bıraktığı zehri soluduğunu söyleyen ve “bu ölüm çukurunu kaldırmak devletin görevidir” diyen Fikret Kar, "Bu araştırmayı yaptık çünkü, halktaki yansımaları önemliydi ve elde hiç veri yoktu. Gördük ki; ciddi sağlık sorunları yaşanıyor. Halk devletten çözüm bekliyor. Bu araştırmayla, bölge halkının buradaki sorunun farkında olduğunu ve çaresizliğini ortaya çıkarmış olduk. Yaşadıkları sağlık sorunları had safhada ve elleri kolları bağlı. Evlerini de bırakıp gidemiyorlar. Bu tehdidi ortadan kaldırmak için, belediyelerin yetki ve yaptırımlarının olmadığını söyleyen Kar; “halkın da büyük oranda devleti sorumlu tuttuğunu öğrenmiş olduk. Büyükşehir belediyemiz, üniversitelerimiz gereğini yapıyor ve söylüyor. Söz bu araştırmayla birlikte,  halkta ve devlette... İnsanlar umutsuzluğa kapılmış. Acilen ayrıntılı sağlık taraması yapılması elzem hale gelmiş durumda. TAEK ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı göreve davet ediyorum. Göz göre göre insanları bu tehdide teslim edenlerin acilen harekete geçmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
İntegral Araştırma Şirketi’nin araştırma sonuç değerlendirmesi:
İntegral Araştırma Şirketi adına araştırmayı değerlendiren Genel Müdür Feride Adıgüzel;Yapılan yüz yüze ve derinlemesine görüşmelerde halkın kurşun fabrikası ile ilgili sahip olduğu bilgilerin birçoğunun belgelenebilir olduğu tespit ettiklerini söyledi. Bazı belgelerin, belli kurumlarda bulunduğuna belirten Adıgüzel;  “Son 15 yıldır” ifadesinin yoğun kullanılmasını ise dikkat çekici bulduklarını belirtti.
 
Kurşun Fabrikası’nın bulunduğu bölgenin “Gelişmemişlik”kriterlerinin tamamına yakınını içinde barındırdığını söyleyen feride Adıgüzel şöyle konuştu; “Bölgenin en önemli sorunu iş olduğundan yakınlarındaki fabrika gibi yerleri, “Ekmek Kapısı” olarak görmektedirler. Bölge halkının 70 yıl faaliyet gösteren fabrikanın zararları ve yaşadıkları sağlık sorunlarını son yıllarda tartışıyor olmaları da ekonomik anlamda fayda görmediklerini ortaya koyan önemli bir veridir. Burada yaşayan insanlar öteki görüldüklerini bu araştırmayla ortaya koymuştur. Bu çevre faciasının sorumluları olan devlet kurumları sorun çözmek yerine ceza keserek sorumluluktan kurtulmaya çalışmaktadır. Oysa bu facia ile iç içe yaşayan halk, sorunun tamamen ortadan kaldırılmasını beklemektedir. Kesilen hiçbir ceza var olan ve yeni yeşeren hayatların bedelini ödemeye yetmeyecektir. ”
 
İşte, fabrikanın bulunduğu Emrez ve Aktepe Mahalleleri başta olmak üzere; Gaziemir’de; 1350 denekle anket yöntemi ve 56 derinlemesine görüşme ile yapılan araştırmanın sonuçları…
 
Eski kurşun fabrikasının radyasyon yaydığını biliyor musunuz? Size zarar veriyor mu? Ne gibi sağlık sorunları yaşıyorsunuz? Sizce bunların fabrikayla ilgisi var mı? Sizce sorunun çözüm mercii neresi?’  gibi soruların yöneltildiği araştırmada;
 
- Halkın; %65 oranında kurşun fabrikası ve yaydığı radyasyon tehdidinden haberdar olduğu; bu oranın Aktepe Mahallesi’nde %81, Emrez’de %84; Sevgi Mahallesi’nde %70 olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fabrika alanından uzaklaşıldıkça farkındalığı azaldığı görülmüştür.

-  ‘Kurşun fabrikası sizce size zarar veriyor mu?’  sorusu yöneltildiğinde; %40.4 oranında “Evet” yanıtı alınırken, %5.2 oranında “Kısmen” yanıtı alınmış; halkın neredeyse yarısını, fikri olmayanlarla zarar görmüyorum diyenler oluşturmuştur.  Burada da yine Emrez ve Aktepe Mahalleri’nden ağırlıklı olarak “Evet” yanıtı alınmıştır.
 
- Sağlık sorunları yaşayanların %35.1’i; bunu fabrikadaki alandan yayılan zehre bağlarken; %9’u “Kısmen”, geriye kalan kesim ise “fikrim yok” ve “Hayır” demiştir. Emrez Mahallesi yaşayanlarının sağlık sorunları konusundaki fabrika farkındalığı ise %64’tür.
 
EN YÜKSEK ORAN KANSERİN!
Kurşun fabrikasından zarar gördüğünü söyleyenlere; ne tür sağlık sorunları yaşadıkları sorulduğunda ilk sırayı %33.& ile KANSER almıştır. Derinlemesine yapılan görüşmelerde alınan ; ‘Yakınım kanserden öldü’, ‘Komşum, kızım, yakınım kanserden öldü’, ‘kan, cilt, kemik, meme, akciğer, böbrek kanseri, nefes darlığı oldum/oldular’, ‘buraya taşındıktan sonra kanser oldum/oldular’, ‘birkaç yıl öncesine kadar kokudan durulmuyordu’, ‘fabrikanın yanındaki 196 sokakta çok kanser hastası var’, mahallemde 29 kanser hastası biliyorum’ yanıtları oldukça çarpıcıdır.
 
Kanser’i; %27.9 ile   “kötü koku ve duman” izlemektedir. Bu başlıkta yapılan derinlemesine görüşmelerde ise; ‘kimyasal, zehir gibi, acımsı bir koku ve duman soluyoruz’, ‘naylon kokusuna benziyor’, ‘is gibi, sis gibi bir duman çıkıyor’, ‘maskesiz sokağa çıkamadık’, ‘çocuklarımız sürekli hasta’, Pencerelerimiz sürekli siyah is oluyor’, rüzgar estiği zaman dışarda oturamıyoruz’, ‘ mermerlerin üstü sararıyor ve çıkmıyor’ gibi yanıtlar gelmiştir.
 
Geriye kalan %48.5’i ise “astım, bronşit, nefes darlığı”, “düşük ve ölü doğumlar”, “göz problemleri” oluşturmaktadır. Yine derinlemesine görüşmelerde; ‘ komşularım bebeklerini düşürdü’, ‘babam gözünü kaybetti’, ‘durup dururken sağ gözüm kör oldu, çocuğumun da gözünde sorun çıktı’, ‘fabrikaya yakınız, kızım özürlü doğdu’, ‘mahallemde bir kız çocuğu özürlü doğdu’ Sürekli dilekçe veriyoruz, şikayet ediyoruz ama sonuç alamıyoruz’,’ yaklaşık 15 yıldır sağlık sorunlarımız arttı’, ‘Fabrikada çalıştım, kurşun yıkanınca su, kanalizasyona, denize gidiyordu. Astım olduk’ gibi yanıtlar verilmiştir.


 
HALK; “HÜKÜMET DUR DEMELİ”
Özetleyecek olursak; süreç içinde, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından radyasyon tespiti yapılmış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alanın 500m yakınından su kullanmayın uyarısında bulunmuştur. Aynı bakanlık, daha sonra zehrin alanla sınırlı olduğunu söylemiş, kamuoyu oluşmasına karşılık da fabrikaya, rekor çevre cezası uygulamıştır.
 
Ancak, sorun halen ortadadır ve tehdidini sürdürmektedir.
 
Yapılan araştırmada, sorunun çözüm noktası sorulduğunda; katılımcıların %40.2’sinden ‘Hükümet’ yanıtı gelmiş; %60’ı ise değişik ve neredeyse eşit oranlarda; ‘ Hepsi birlikte çözsün’ , ‘ Belediyeler çözsün’, ‘bakanlık çözsün’ ve ‘kimse çözemez ’ yanıtlarını vermiştir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mahmut Yılmaz 14 Ocak 2014 Salı 15:25

Bizde bizzat şahit olduk.insanlarla konuştuk. yapılan araştırma sonuçlarına uygun düşüncede insanlar bu zehrin zararlarını anlattılar. insanların sağlığına kasteden bu belaya dikkat çektiği için Sayın Fikret Kar'a teşekkürler

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa aday adayı Eroğlu'ndan engelsiz ziyaret
CHP Aliağa Belediye Başkan Aday Adayı Barış Eroğlu, Aliağa Çaltılıdere ...
Çiğli aday adayı Talak’tan üniversiteliye güvence
Çiğli’de yüksekokul öğrencileri için yurt projesini açıklayan Cumhuriyet ...
CHP aday adayı Atila'dan Bornova'ya gençlik aşısı
Yerel seçimler kapsamında çalışmalarını sürdüren CHP Bornova Belediyesi ...
 
Yıldırım listeyi sundu: Erdoğan’ın önünde hangi isimler var?
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul’a ...
Gaziemir aday adayı Daver çok iddialı
AK Parti Gazemir Belediye Başkan Adayı Selahattin Daver Gaziemir’de birinciliğini ...
Başkan Kocaoğlu için gönüllü ordusu!
CHP’den yeniden aday olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ...
 
Genel Merkezden ‘sandık’ kararı: CHP İzmir’de 8 ilçede…
CHP Genel Merkezi yerel seçim öncesi meclis üyelerinin nasıl belirleneceği ...
MHP’nin Denizli adayı İpek’ten Zeybekci’ye Pamukkale tepkisi
MHP Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ali İpek, Pamukkale'nin işletmesinin ...
Çakmur kararını açıkladı: İP’nin İzmir adayı olacak mı?
İşçi Partisi Genel Başkanı Şen’in ‘İstiyoruz, cevap bekliyoruz’ sözleri ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva