HABERLER>GÜNCEL
9 Aralık 2020 Çarşamba - 16:41

Foça’da askeri kör eden ihmal: Bir gözün bedeli 3600 TL!

Vatani görevini yapmak için İzmir’in Foça ilçesindeki acemi birliğine teslim olan bir asker, hastalığı ile ilgilenilmemesi sebebiyle görme kaybına uğramasını mahkemeye taşıdı. Yapılan başvuru sonucunda Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), Milli Savunma Bakanlığı’nın 2.600 TL maddi tazminata ve ayrıca 1.000 TL manevi tazminata mahkum etti.

Foça’da askeri kör eden ihmal: Bir gözün bedeli 3600 TL!

EGEDESONSÖZ- Vatani görevini yapmak için 2009 yılında Foça ilçesindeki acemi taburuna sevk edilen bir askerin görme kaybına uğraması sebebiyle Milli Savunma Bakanlığı’na dava açtı. Açılan dava sonucunda AYİM 11 yıl sonra kararını verdi.

İddiaya göre, “askerliğe elverişlidir, komando olamaz” raporu verilen Siverekli bir asker, askerlik görevini yaptığı esnada görme kaybı yaşadı.

KİMSE İLGİLENMEDİ
Konu ile ilgili ifade veren ve o dönem görme kaybına uğrayan asker ile birlikte aynı devre olan erler, rahatsızlanan askerin Foça'da dört hafta süreyle acemi eğitiminde bulunduğunu belirtti. Arkadaşlarının şiddetli baş ağrıları olduğunu belirten erler, revir talebinin posta başına iletilmesine rağmen ‘revirde ufak tefek rahatsızlıklarla ilgilenilmediği ve boşuna müracaat etmemesi söylenerek revire gönderilmediği’ gerekçesiyle talebinin reddedildiğini aktardı. İfadelerde birkaç gün sonra tekrar başının ağrıyan erin durumunu diğer erlere söylediği fakat yemin töreni provaları nedeniyle kendisiyle ilgilenilmediği aktarıldı. Askerin usta birliği olan Bilecik'e gitmeden bir gün önce gözünü tutmaya başladığı ve gözünün ağrıdığını söylediğini hatta yolda gelirken gözünün kapanmış olduğunu belirterek Bilecik'e geldikten sonra durumunu nöbetçi astsubaya ilettiği belirtildi.

Durumu kötüleşen erin önce Bilecik Devlet Hastanesi’ne sırasıyla Eskişehir Asker Hastanesi’ne ve  Gülhane Askeri Tip Akademisine (GATA) sevk edildi. Yapılan müdahalelere rağmen sağ gözde görme yetisini tamamen kaybetti.

İFADESİNDE NE DEDİ?
AYİM tarafından yapılan açıklamada Bilecik Jandarma Eğitim Birliği komutanı ve altı personel tarafından düzenlenen 31/3/2010 tarihli tutanakta ise başvurucunun Bilecik'e gelmeden on gün önce şiddetli baş ağrılarından yakındığı ancak ufak tefek rahatsızlıklardan dolayı revirde ilgilenilmediği şeklindeki telkinler nedeniyle posta komutanına revire çıkmak için müracaatta bulunmadığı, kendisinin de içine kapanık ve okuma yazma bilmeyen birisi olması nedeniyle revire çıkmak için uğraşmadığının anlaşıldığı belirtildi.

Yine başvurucunun 29/3/2010 sabahı gözünün sulanmaya başladığını ve ağrılarının şiddetlendiğini arkadaşlarına söylediğinin, ancak yola gideceği için kendisiyle yine ilgilenilmeyeceğini zannederek müracaatta bulunmadığının tespit edildiği bildirilen tutanakta, başvurucunun gözündeki rahatsızlığın tespit edilmesinden sonra 30/3/2010 tarihinde revire sevk edildiği, durumunun acil olması nedeniyle sırasıyla Bilecik Devlet Hastanesine, Eskişehir Asker Hastanesine ve GATA'ya sevk edildiği ifade edildi.

70 BİN TL’LİK TAZMİNAT İSTEDİ, 3600 TL’DE HÜKÜM VERİLDİ
Er ise daha sonra Milli Savunma Bakanlığına başvurarak maddi ve manevi zararlarının tazminini talep etti ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne (AYİM) 25.000 TL maddi, 45.000 TL manevi tazminat istemli dava açtı. AYİM tarafından yapılan araştırmada askerin başından itibaren sağlık durumu itibarıyla askerlik yapmaya elverişli olmadığı hâlde askere alınmış olduğu ve dolayısıyla olayda hizmet kusuru bulunduğunu tespit etti. Kararda askere sevk edildiği tarih ile terhis edildiği tarih arasında geçen 107 günlük asgari ücret tutarı üzerinden yapılan hesaplama sonrasında 2.600 TL maddi tazminat ve 1000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi

 
Fırtınaya yakalanan kargo gemisindeki iki bin konteyner devrildi
 
'Kendimize özgü bir model ortaya koyduk'
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KARSIYAKALI 9 Aralık 2020 Çarşamba 17:45

Hiç unutmuyorum yıllar önce acemi birliğimde hastalandığımda ateşler içinde kıvranmama rağmen revire gönderilmemiştim suratıma bakan bile olmamıştı.. Sonrasında malesef yıldızlı bir tanıdığım olması sayensinde revire gönderildim 3 gün yatak istirahati verdiler ilaç kullanmaya başladım ama o 3 gün raporlu olduğum günlerdede koğuşu yıkatmışlardı

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Dilenme çalış' dedi, bıçaklanarak öldürüldü
İstanbul'da Özbekistan uyruklu bir kişi, ''Dilenmeye utanmıyor musun? ...
Sürücünün promil itirazı üzerine ceza kaldırıldı
Ankara'da trafik kontrolünde alkolmetre ile yapılan testte 1.05 promil, ...
Ege Denizi'nde fırtına uyarısı!
Ege Denizi'nde yarın günün ilk saatlerinden itibaren fırtına bekleniyor.
 
Pamuk'un ardından Mars'a da saldırdılar!
Samsun’da kan donduran bir olay meydana geldi. Kentte ön patileri kesilen ...
İzmir'de utanç! Depremde ölen annesinin borcunu istediler
İzmir'de yaşanan depremde yıkılan Emrah Apartmanı'nda 2.5 yaşındaki torunu ...
Berkin Elvan davasında mütalaaya korona engeli!
İstanbul'da Gezi Parkı eylemleri sırasında Okmeydanı'nda çıkan olaylarda ...
 
Yılın Özeti: EBA, dolar, Korona...
Google 2020’de en çok arananlar listesini açıkladı. Listede, İzmir'in ...
'Kılıçdaroğlu'nun adaylığı isabet olur'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun adaylık çıkışına değindi, ...
Park halindeki aracı çekiciyle çaldı!
İstanbul'da uzun süredir park halinde olan cipi, 'arıza yaptı' yalanıyla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva