HABERLER>EKONOMİ
3 Mayıs 2016 Salı - 13:32

Et sektörünün lideri: Döner

Türkiye’de döner pazarının yaklaşık 1,5 milyar TL büyüklüğünde ve restoran işletmeciliğinin son yıllardaki girişimcilik eko sisteminin en dinamik ve vazgeçilmez alanlarından birini oluşturduğunu söyleyen Baydöner Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferudun Tuncer, konu ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Et sektörünün lideri: Döner

Türkiye’de et sektörünün lider oyuncusu döner halen nesilden nesile aktarılan ve gün geçtikçe artan ivmesi ile dikkat çekiyor. Yapılan tüm araştırmalarda Türk insanının en sevdiği gıdanın döner olduğu net görülüyor. Her geçen gün sektöre yeni oyuncular giriyor, döner pazarı çeşitleniyor, restoran sayıları artıyor, bu pazara yatırımcıların ilgisi büyüyor... Döner, liderliğini kimseye kaptırmayacak gibi görünüyor.

Evrimleşme sürecine giren döner ve kırmızı et tüketimi ve ayrıca restoran işletmeciliğinin son yıllardaki yatırımcı trendi ile ilgili konuşan Baydöner Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferudun Tuncer ,Sektör ve sektörün geleceği ile ilgili önemli bilgiler verdi.


                                                                                                         
“Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bir nesil için kırmızı etin gerekliliğini artık hepimiz biliyoruz. Dünyada yapılan tüm sağlık araştırmaları gösteriyor ki, sağlıklı bir beden için kişi başına yıllık ortalama 20 kg kırmızı et tüketilmesi gerekiyor. Türkiye şartlarına baktığımızda ise özellikle son dönemlerde kırmızı ette ciddi bir enflasyon söz konusu. Yılda yaklaşık %20 lik bir artış var. Ve maalesef bu fiyatlarla vatandaşlarımızın kırmızı eti tüketmesi zor oluyor. Şu anda Türkiye’de kişi başı et tüketimimiz 12 kg seviyesinde. Bu rakam Avrupa’da 65 kg, Amerika’da 100 kg.
 
Ham madde bizim sektörümüzün en büyük problemi. Birincisi fiyatının yüksekliği, ikincisi finansal piyasaların değişimi. Dolayısıyla pazarda yol almanız kolay olmuyor. Biz Baydöner olarak yükselen et fiyatlarını menülerimize yansıtmamaya, etkilenmemeye çalışıyoruz. Toplumun kırmızı ete rahat ulaşabilmesi ve sağlığı için, var gücümüzle çabalıyoruz. Diğer taraftan devletin de gerekli tedbirleri alması, hayvancılık tarafında iyileştirici ve teşvik edici uygulamalar geliştirmesi  oldukça önemli.
 
Türkiye’de döner zincirleri yemek sektörünün önemli bir halkasını oluşturuyor. Ve pazar  büyüklüğünün 1,5 milyar TL civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu pazardaki zincir restoranların payı yüzde %10 seviyesinde. Yüzde 90’ı hala bireysel restoranlar şeklinde tüketiciyle buluşuyor. Bunun dönüşeceğine hep birlikte tanık olacağız. Tabi ki bu dönüşüm zaman alacak. Markasız arzdan markalı arza doğru bir geçiş var. Tüketicinin bir restorana gittiği zaman beklediği şeyler belli. Kalite, hijyen, güven ve uygun fiyat. Zincir restoran olduğunuz zaman toplu alımlardan dolayı uygun fiyat politikasını daha kolay sağlayabiliyorsunuz. Bunun yanında da zincir restorana yakışır şekilde hijyeninize ve kalitenize dikkat etmek zorundasınız. Tüketici de bunun farkında.

Artık döner, pek çok büyük yatırımcının da gözünü diktiği, pazarda rekabet oluşturan, pizza, hamburger gibi ithal lezzetlerle ve uluslararası fast food zincirleriyle yarışabilecek bir konuma geldi. Son yıllara bakıldığında görüyoruz ki restoran işletmeciliği girişimcilik eko sisteminin en dinamik ve vazgeçilmez alanlarından biri oldu. Döner restoranları hemen hemen her ile franchise vererek girişimcilere fırsatlar sunuyor. Yüksek kâr marjı sağlayan döner restoranları Sektörde var olan çok sayıda işletme kapasitesini artırırken, sektöre çok sayıda yeni yatırımcı da girmeye başladı.

Önümüzdeki yıllarda döneri bir dünya markası konumuna getirmek, Baydöner olarak en büyük hedefimiz.“

 
Gözyaşları sel oldu: Burak bebeğe veda...
 
AK Parti dokunulmazlık görüşmeleri için tarih verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yarım asırlık piliç devinin kapısına kilit vuruldu!
Temeli 1967 yılında Bolu’nun Mudurnu ilçesinde atılan Türkiye’nin ilk ...
İzmir Dubai vitrinine çıktı!
İzmir Ortadoğu’nun en büyük turizm fuar ı olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin ...
Bakanlıktan üç ilçeye RES, Karaburun’a çiftlik vizesi!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üç ilçeye yayılan RES projesine ve Karaburun’da ...
 
İzmir’in gıda devi iflas eşiğinde!
Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle darboğaza giren sanayiciler listesine ...
İzmir Hali’nde yasaklardan sonra fiyatlar fırladı!
Denizlerde trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için 15 Nisan'da ...
İzmir’de kardeş fuarlara tam not!
Profesyonel ve son tüketiciye yönelik olarak düzenlenen sağlıklı fuarlar ...
 
Enflasyon dibe vurdu: 3 yılın en düşüğü
Enflasyon Nisan'da yıllık bazda sert düşüş yaşadı. Nisan ayında TÜFE yüzde ...
Bakanlık o çakmakları yasakladı!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, çocukların dikkatini çekerek kullanmaya sevk ...
İzmirli iş kadınlarına Diyarbakır’dan davet var
Koordinatörlüğü İzmir Ticaret Borsası tarafından yürütülen Türkiye Odalar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva