HABERLER>EKONOMİ
18 Şubat 2019 Pazartesi - 14:00

Eski Başkan Özfatura anlattı: Tanzim satış noktaları neden özelleşti?

1973 yılında dönemin İzmir Belediye Başkanı CHP’li Alyanak tarafından ilk örnek olarak faaliyete geçen tanzim satış noktalarını 1984’te göreve gelmesinin ardından özelleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ANAP’lı Başkanı Özfatura, “Büyük Kanal ve Metro projeleri için harcadığımız para 1 milyar doların üzerindeydi. Büyük Kanal Projesi’nin finanse etmek için belirli bir oranda Doğuş’a satıldı. Tamamen özelleştirme yapmadık. Ama benden sonra onu da sessiz sedasız satmışlar” dedi.

Eski Başkan Özfatura anlattı: Tanzim satış noktaları neden özelleşti?

Mehmet İŞLER/EGEDESONSÖZ- Hükümetin 31 Mart yerel seçimleri öncesinde temel gıda maddelerini vatandaşa ucuz yoldan ulaştırmak amacıyla bazı büyük şehirlerde belediyeler eliyle hayata geçirdiği tanzim satış noktaları tartışılmaya devam ediyor.

Türkiye’deki ilk örneği 1973 yılında dönemin İzmir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) İhsan Alyanak iktidarında görülen tanzim satış noktaları Tansa adı altında faaliyete başlamıştı.

Kuruluş, daha sonra Anavatan Partisi’yle (ANAP) ile 1984 yılında seçimi kazanan İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura ile Tansaş olarak özelleşmiş ve bir kısım hisseleri devredilmişti.

Gelinen noktada açıklamalar yapan Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Özfatura 2019 yılında kısmen hayata geçirilmeye çalışılan tanzim satış noktaları hakkında konuştu.

TAMAMEN ŞOV!
İktidarın yıllar sonra yeniden uygulamaya koyduğu tanzim satış noktaları üzerinden açıklama yapan eski Başkan Özfatura, “Asıl yapılması gereken bir tarım planlamasıyla çok detaylı planlarla tarımı ve hayvancılığı teşvik etmek ve kalkındırmaktır. Tanzim satış neticede iki şehir ya da birkaç yerde yapılıyor ve bana göre tamamen şov! Tanzim satışlarla yapılan satışlar milyonda bir bile değil. Zarar belediyelerin sırtına yükleniyor. Personel, kira, nakliye gideri yok. Bu tamamen göstermelik!” dedi.  

BİZ TANSAŞ’LARDA ÇOK UCUZA SATIYORDUK AMA SÜRÜMDEN KAZANIYORDUK
Tanzim satışların kendisi döneminde Tansaş’a dönüştüğünü söyleyen Özfatura döneme ilişkin bilgiler verdi. Özfatura, “Tanzim satış olayı İhsan Alyanak zamanında çok az sayıda kaleme münhasır olmuştu. O dönemde satılanlar odun ve kömürdü, biz onu marketler zinciri haline getirdik. İzmir’de ve Ege Bölgesi’nde enflasyonla mücadelede başarılı oldu. Şimdi iktidarın yaptığı tamamen 31 Mart’a kadar milletin gözünü boyamak. Tanzim satışla birkaç ton satış yapılarak piyasanın dengelenmesi mümkün değil. Çok cüzi. Mesela biz Tansaş’larda çok ucuza satıyorduk ama sürümden kazanıyorduk. O günkü marketler içinde ticari kar ediyorduk. Hakikaten ortaklara çok ciddi kazançlar sağladık. Vatandaşın da hayır duasını aldık. Hala Tansaş olayı sitayişle bahsedilen bir konu” diye konuştu.  

BÜYÜK KANAL İÇİN BİR BÖLÜMÜNÜ SATTIK, TAMAMEN ÖZELLEŞTİRME YAPMADIK!
Görevde olduğu süreçte gerçekleşen özelleşmeye ve gerekçelerine değinen Özfatura, “Biz bugünkü gibi devletin yardımını görmedik. Büyük Kanal ve Metro projeleri için harcadığımız para 1 milyar doların üzerindeydi. Büyük Kanal Projesi’nin finanse etmek için belirli bir oranda Doğuş’a satıldı.  Ama altın hisseler belediyenin elindeydi. Ama benden sonra onu da sessiz sedasız satmışlar. Altın hisseler sizin elinizde olunca yönetimde ciddi bir etkinliğiniz oluyor. Tamamen özelleştirme yapmadık. Büyük Kanal Projesi İzmir için hayati bir projeydi. İzmir kokudan geçilmiyordu. İzmir sağlık açısından ciddi risk altındaydı. O güne kadar da kimse cesaret edememişti. Allah bize nasip etti ve Büyük Kanal’ın önemli bölümünü bitirdik. Yüksek hakem kurulu da işçi ücretlerine inanılmaz bir zam yapmıştı. İşçilerin de parasını ödemem gerekiyordu. O yüzden satmak zorunda kaldık” açıklamasını yaptı.

TANZİM SATIŞ NEDİR?
Tanzim, kelime manasıyla düzen verme ve yoluna koyma anlamı taşımaktadır. Tanzim satış ise Türkiye'de 1973 yılında Tansa adı ile satışa başlamıştır.

1976 yılına gelindiğinde, "Tanzim Satışlar Müdürlüğü" çatısı altında, İzmir Konak'ta ilk mağaza açıldı; mağaza sayısı, 1986 yılında 12'ye ulaştı. Bu gelişmeyle birlikte ortaya çıkan şirketleşme düşüncesi doğrultusunda, 15 Aralık 1986 tarihinde Tansaş İzmir Büyükşehir Belediyesi İç ve Dış Ticaret A.Ş. kuruldu.

1996 yılında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Tansaş hisselerinin yüzde 32.98'i halka açıldı. 1999 yılında hisselerini Doğuş Grubu satın aldı. Tansaş, hizmet kalitesini yükseltmek ve verimliliği daha üst seviyelere çıkarmak amacıyla, 2002 yılı içinde, Macrocenter'ı kendi bünyesine kattı. Tansaş, 10 Kasım 2005'te Migros bünyesine satıldı. Sektör lideri ile birleşmenin etkisi ile sektördeki gücünü artırarak müşterilerine hizmete devam ederek büyümektedir. 2008 yılı sonunda Tansaş mağaza sayısını 270'e çıkartmıştır. 2016 yılında Migros ile birleşmiştir.

 
Ege GVO'lu öğrencilerden müthiş buluş
 
Altay'da Ulaş ve Aydın'a alkış
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mert 19 Şubat 2019 Salı 07:20

Akp gelse ilk yapacakları , İzmir''de satmadık mal bırakmamak , tüm ulaşım izban metro tramvay ozellesir aynı kafa proje yapacagiz ayağı satar sonra fahiş fiyatla halk taşınır, Kültürpark , kent ormanları talan edilir, kıyılar talan edilir , doğal yaşam parkı vs özelleştirme ile talan edilir, belediyeyi teslim etmek demek İzmir''i talana açmaktır

Yorumu oyla      6      7  
BAKIS 19 Şubat 2019 Salı 03:04

Ozfatura hafizasini biraz daha zorlasin. Alyanak doneminde TANZIM SATIS magazalarinin herhangi bir market'den hic bir farki yoktu. (Yas sebze ve meyvenin disinda) Et, sut, yumurta, baklagiller ve her turlu gida maddesi son derece hesapli fiyatlarla tuketiciye ulastiriliyordu. Tansas sanki kendi zamaninda cag atlamis gibi gosteriyor ama soyledikleri kesinlikle dogru degil.

Yorumu oyla      5      5  
Bülent ışık 18 Şubat 2019 Pazartesi 17:03

Gübretaş'ın yüzde 75 ine sahip Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Tanzim satış mağazalarına mal tedarik eden kurum ve bir yıl içinde gübre fiyatlarına yüzde 100 zam yaptı.

Yorumu oyla      4      5  
Gürkan 18 Şubat 2019 Pazartesi 16:58

İSZU'nun 15 yıllık raporuna bakarsan nereye ne yapılmış görürsün. http://www.egedesonsoz.com/haber/15-yil-raporu-izmir-de-alt-yapi-devrimi/1000830 sen gülmeye devam et.

Yorumu oyla      4      5  
Merkez 18 Şubat 2019 Pazartesi 16:01

Gürkan Meydan boş Kocaoğlu 500 kilometre yağmur suyu kanalı yaptı ha hiç güleceğim yoktu ha ha ha

Yorumu oyla      5      15  
Gürkan 18 Şubat 2019 Pazartesi 15:37

Vay be, nereden nereye ... eskiden proje yapmak için mal satılırdı; şimdi şak diye 500 milyona tramvay, 400 milyona fuar kompleksi, 500 milyona gemiler, 250-300 milyona yol-tünel, 500 milyona opera binası, 1 milyara metro, 320 milyona tren setleri, İZBAN, arıtmalar, kırsala 1 milyarlık katkı, kentsel dönüşüm ... say say bitmiyor. Gençler o günleri bilmez. Bütün bunlar birilerinin beğenmediği Kocaoğlu sayesinde oldu. Büyük kanalda yapılan yanlış uygulamaları düzelten de Kocaoğlu olmasına rağmen eleştirildi. Sistem yapılırken maliyeti düşük olması için atık ve yağmur suları aynı borulardan aktarılmıştı. Kocaoğlu göreve geldiğinden bu yana 500 km'den fazla yağmur suyu kanalı döşeyerek, sisteme ilave yaparak sistemin düzgün çalışmasını mal satmadan yapmasına rağmen yine de eleştirildi. Neyse ...

Yorumu oyla      21      9  
izmirli 18 Şubat 2019 Pazartesi 14:45

bugünki gibi devletin yardımını görmedik derken? ibb metro yol vs herşeyi kendi bütçesinden yapmıştır ve hiçbir taşınırı özelleştirmeden. ibb kendi yağında kavrulmuştur devletten üzeri bir yardım görmemektedir

Yorumu oyla      18      7  
ek bilgiler-2 18 Şubat 2019 Pazartesi 14:44

İktidarın yapmaya çalıştığı tanzim satışların orijinal tansaşlarla ilgisi yoktur. Ayrıca yaşamalarıd a sözkonusu değildir. Yapılması gereken, Kocaoğlu'nun yaptığı gibi üreticinin bir yandan eğitilerek diğer yandan başarılı olanların desteklenerek üretimin artırılmasıdır. Satış konusunda ise belediyelerin (bildiğim Karşıyaka ve Bornovada) zaten kooperatif ürünlerini sattığı mağazaların tanıtımının yapılarak halkın mağazalara sahip çıkmasını özendirmektir. Sorunu yaşayanların kendi sorunlarının çözümüne ortak olmamaları halinde bu kısır döngü devam eder gider!

Yorumu oyla      13      5  
ek bilgiler 18 Şubat 2019 Pazartesi 14:39

Belediyelerin halkın barınma ve yaşama derdine çözüm arayan Aydın Erten'in bulduğu çözümdür Tanzim satışlar. Alyanak bu kente yaymıştır. Özfatura, Özal'a rağmen tanzim satışları kapatmamış ama Özalın dilinden kurtulabilmek için de önce şirketleştirmiş sonra Metro ve kanala kaynak sağlamak için kısmen özelleştirmiştir. Çakmur olayı abartmış, diğer zincir marketlere rakip olup adeta fiyat düzenlemesi yapan bir kuruma dönüştürmüştür. Piriştina, üniversite oyunlarının finansmanını sağlayabilmek için Doğuşla yaptığı anlaşmanın parçası olarak kalan hisseleri de Doğuş grubuna satmıştır. Tansaş olayı, Kipa'yı da doğurmuştur. Ne var ki, piyasa kurallarıyla işleyen zincirin ya büyümek ya satılmak gibi bir kaderi olduğundan her ikisi de satılmıştır.

Yorumu oyla      13      5  
.. 18 Şubat 2019 Pazartesi 14:36

Özfatura senin izmire verdiklerinle aldıkların karşılatırıldığıda aldıkların fazla .. bişr kısmını satmış mış.. sen satışın önünü açtın zaten ne kaldıki satılmayan. izmire zararsınız zarar.. gündeme gelmek için mi şimdi konuşuyorsun hala..

Yorumu oyla      14      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli pazarcılardan 'tanzim' yorumu: Biz değil halciler düşünsün
İstanbul ve Ankara'dan sonra Bursa ve Elazığ gibi illerde de başlayan ...
S&P Türkiye'nin kredi notunu açıkladı
Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin ...
Kritik işsizlik rakamları açıklandı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı işsizlik rakamlarını açıkladı.
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar kuru iki yönlü dalgalanmanın yüksek olduğu haftanın son gününe hafif ...
Cari açıkta 2018 rakamları belli oldu
Ödemeler dengesi, 4 ay sonra eksiye döndü. Cari işlemler hesabı, aralık ...
Bakan Selçuk'tan bayram ikramiyesi açıklaması
Bakan Selçuk: ‘Bayram ikramiyeleri, evde bakım yardımında, gelir şartı ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL, ABD - Çin ticaret görüşmelerinden kaynaklı iyimser havayla 5.25 ...
Kitapta KDV'nin sıfıra indirilmesi teklifi TBMM'de
Kitap ver dergiler için KDV oranını sıfırlayacak olan kanun teklifi TBMM'ye sunuldu.
Tanzim satış internetten de yapılabilecek!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, "Sebze ve meyvede tanzim satış uygulamasını, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva