HABERLER>EKONOMİ
17 Şubat 2019 Pazar - 09:38

İzmirli pazarcılardan 'tanzim' yorumu: Biz değil halciler düşünsün

İstanbul ve Ankara'dan sonra Bursa ve Elazığ gibi illerde de başlayan tanzim satışlar, İzmirli pazarcıyı korkutmadı. Tanzim satışların İzmir'de de başlayabileceğini söyleyen pazar esnafı "Biz değil halciler düşünsün" dedi.

İzmirli pazarcılardan  tanzim  yorumu: Biz değil halciler düşünsün

Sebzedeki fahiş fiyatlarının düşmesi için uygulanan tanzim satışlar henüz İzmir'de başlamadı. Pazardaki meyve ve sebze fiyatlarının bir nebze de olsa düşmeye başladığını belirten pazar esnaflarından Ünal Şen, bu düşüşün tanzim satışla bir ilgisi olmadığını, hava koşullarının bunda etkili olduğunu öne sürdü. Yağmur nedeniyle bir süre tarlaya girilemediğini belirten Şen, "Yağmur nedeniyle ıspanak, lahana, pırasa, kereviz, pancar gibi ürünleri kesmek için tarlaya giremedik. Yağmur ağaçtaki elmayı etkilemedi ama topraktaki ürünlerin azalmasına neden oldu. Yağış miktarı azalıp soğuk hava ılınmaya başlayınca ürünler de büyümeye başladı. Şimdi fiyatlar da normale dönmeye başladı" dedi.

'TANZİM GELİRSE HAL ORTADAN KALKAR'
Tanzim satışın pazarcıları etkilemeyeceğini savunan Ata Yakut ise, "Marketler aynı domatesi tarladan 2, halden 6 liraya alıyor ama kendisi 9 liraya satıyor. Tanzim pazarcıyı etkilemez, haldekileri etkiler. Müşteri pazara hep gelir. Çünkü burada bulduğu tazelikteki ürünü hiçbir yerde bulamayacağını biliyor. Tanzim gelirse hal ortadan kalkar. O zaman herkes domatesi aynı fiyata satar" diye konuştu. Marketlerdeki ürün fiyatlarının düşmeye başlayacağını dile getiren Yakut, şunları söyledi:

"Pazardaki meyve sebzeler zaten ucuz. Saat 17.00'den sonra nerdeyse tarla fiyatına hatta tarladan da ucuza ürün satıyoruz. Akşam saatlerinde pazarcı 1 liraya aldığı salatalığı 50 kuruşa satıyor. Market 1 kasa salatalığı 1 hafta satar, 'istersen al' der. Kredi kartıyla almak cazip gelirse vatandaş gidip oradan alır ama ben hiçbir zaman vatandaşın pazardan vazgeçeceğini sanmıyorum."

'GİDERLER DÜŞSÜN, İNDİRİM ZATEN GELİR'
Pazardaki soğan, patates satıcısı Suat Özcan ise bir dönem pazarda yanına yaklaşılmayan soğanda fiyatların düştüğünü söyleyerek, "Yurt dışından soğan getirilmesi çiftçinin geri adım atmasına neden oldu. Hem patateste hem soğanda fiyatlar düştü. Soğanın kilosunu 4-5 liradan satıyorum. Tanzim bizi etkilemez, halcileri etkiler. Aralarında rekabet oluşur, ellerindeki malı çıkarmak için uğraşırlar. Vatandaş pazara gelmez diye bir korkumuz hiçbir zaman yok" dedi.

Pazardan alışveriş yapan Şadiye Durum da fiyatları düşürmek için devletin önce mazot ve gübre fiyatlarını düşürmesi gerektiğini söyleyerek, "Tanzim olsun, emekliyiz zor geçiniyoruz, daha ucuza ürün alalım. Ama zamanında İzmir'de vardı tanzim satış. Önce bizim tarımımız kalkınsın. Çiftçinin temel giderleri düşsün, indirim zaten gelir" diye konuştu. (DHA)

 
AK Parti adayı Aslan: Bayraklı'da gönüllere gireceğiz
 
'Dağlıca saldırısının arkasında ABD vardı'
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmir 19 Şubat 2019 Salı 10:32

bırakacaksınız saçma sapan işlere teşvik vermeyi para harcamayı tarıma destek vereceksiniz fabrika açacaksınız çiftçiyi destekleyeceksiniz bir ülkede tarım bitmişse o ülke batmış demektir bizim topraklarımız dünyanın tarıma elverişli en iyi topraklarıdır.birkaç tanzim satış dükkanıyla bir ülke kurtulmaz ne o kuyruğa girerim nede o yerim eksik olsun

Yorumu oyla      4      5  
alisveris 17 Şubat 2019 Pazar 13:04

Tarim ve hayvancili bitir secim oncesi millet mutfagimda yangin sonmuyor deyince secime kadar tanzim satis komedisini oyna kimse yemiyor bunu. Ilkez Ak parti secmeni konusuyor elestiriyor

Yorumu oyla      15      5  
Bülent ışık 17 Şubat 2019 Pazar 11:47

Gübretaş'ın yüzde 75.9 una sahip ve Tanzim satış mağazalarını açan Tarım Kredi Kooperatifleri gübre fiyatlarını düşürürse fiyatlar zaten düşer.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
S&P Türkiye'nin kredi notunu açıkladı
Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin ...
Kritik işsizlik rakamları açıklandı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı işsizlik rakamlarını açıkladı.
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar kuru iki yönlü dalgalanmanın yüksek olduğu haftanın son gününe hafif ...
 
Cari açıkta 2018 rakamları belli oldu
Ödemeler dengesi, 4 ay sonra eksiye döndü. Cari işlemler hesabı, aralık ...
Bakan Selçuk'tan bayram ikramiyesi açıklaması
Bakan Selçuk: ‘Bayram ikramiyeleri, evde bakım yardımında, gelir şartı ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL, ABD - Çin ticaret görüşmelerinden kaynaklı iyimser havayla 5.25 ...
 
Kitapta KDV'nin sıfıra indirilmesi teklifi TBMM'de
Kitap ver dergiler için KDV oranını sıfırlayacak olan kanun teklifi TBMM'ye sunuldu.
Tanzim satış internetten de yapılabilecek!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, "Sebze ve meyvede tanzim satış uygulamasını, ...
Pastırmanın dilimi 2 lira
Kayseri'nin meşhur lezzetlerinin başında gelen pastırma, fiyatıyla cep ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva