HABERLER>EKONOMİ
25 Kasım 2014 Salı - 09:47

Elvan’dan ‘Yıldırım’ gol: 33 milyar dolarlık muamma!

Bakan Lütfi Elvan’ın “Duble yolların yüzde 80’i 2-3 yıl dayanan sathi kaplamadan oluşuyor” sözü, 10 yılda 33 milyar dolar kaynak akıtılan duble yollarda büyük şüphe arattı.

Elvan’dan ‘Yıldırım’ gol: 33 milyar dolarlık muamma!

AK Parti iktidarları döneminde Türkiye genelinde yapılan toplam 19 bin 558 kilometrelik bölünmüş yolun, 16 bin 181 kilometresinin, sathı kaplamadan oluştuğu belirlendi.
 
Bu dönemde yapılan yolların sadece 3 bin 377 kilometrelik kısmı ise uzun ömürlü kaplamalardan inşa edildi. AKP Hükümeti, 19 bin 558 kilometrelik yol için ise toplam 74.7 milyar lira (eski parayla 74.7 katrilyon lira) harcadı.
 
AK Parti’nin gözde yatırımı “duble yolun” maliyet hikayesi şöyle:
 
FİTİLİ BAKAN ATEŞLEDİ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı, “duble yolların yüzde 80’i 2-3 yıl dayanabilen sathı kaplamadan oluşuyor” sözleri, gözlerin AKP’nin en büyük başarısı olarak gösterilen “duble yol” yatırımlarına çevrilmesine yol açtı.

Taraf Gazetesi’nin haberine göre Karayolları Genel Müdürlüğü kaynaklarından edindiği bilgiye göre, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında Türkiye’nin, 2 bin 176 kilometrelik Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) yani uzun ömürlü yolu bulunuyordu. Aynı tarih itibariyle Türkiye’de, 2 bin 211 kilometrelik de sathı kaplama yani kısa ömürlü yolu mevcuttu. Türkiye’nin 2002 yılı itibariyle, sathı kaplama ve BSK olarak toplam 4 bin 387 kilometrelik yolu vardı.
 
“KAPLAMA” REKORU
AK Parti iktidarları döneminde, bölünmüş yol yapımında rekor artış sağlandı. 2003-2013 döneminde toplam 19 bin 558 kilometrelik bölünmüş yol inşa edildi. Bunun sadece 3 bin 377 kilometrelik kısmı, uzun ömürlü olarak nitelendirilen BSK türü yollardan oluştu. Geri kalan 16 bin 181 kilometrelik kısım ise, sathı kaplama olarak yapıldı. Yüzdesel olarak ise, AKP döneminde yapılan bölünmüş yolların yüzde 82.7’si sathı kaplamadan oluştu. Söz konusu kaplamaların ise kullanılan malzemelere bağlı olarak 3 ile 5 yıl arasında ömrü oluyor. Bu sürenin dolması ile birlikte yolarda onarım yapılması kaçınılmaz hale geliyor.
 
NE KADAR KAYNAK HARCANDI?
AK Parti döneminde yapılan duble yollara devlet bütçesinden büyük oranda kaynak ayrıldı. Resmî verilere göre, 2003-2013 yılları arasında yapılan toplam 19 bin 558 kilometrelik yol için bütçeden 74.7 milyar liralık kaynak harcandı. Bu dönemde yılda ortalama olarak bin 500, bin 600 kilometrelik yol yapıldı. Bütçeden yol yapımı için harcanan kaynak tutarı ise 1 milyar liradan başlayarak 12 milyar liraya kadar yükseldi.
 
SON DÖRT YILDA İKİYE KATLANDI
Duble yolların maliyeti konusunda ise ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Buna göre son dört yılda yapılan duble yolların maliyetinde iki kat artış yaşandı. Örneğin, 2009’da 2 bin kilometrelik yol için 7.4 milyar liralık harcama yapılırken, 2013’te 2 bin 156 kilometrelik yol için 12.3 milyar liralık kaynak aktarıldı. Duble yolların maliyetlerinde yaşanan rekor artışların gerçek sebebi tam olarak bilinmiyor. Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri ise, maliyetlerdeki artışın “gecikmiş müteahhit alacaklarından” kaynaklandığını öne sürdüler. (Taraf)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
25 Kasım 2014 Salı 10:00

İNSANI YAŞAT Kİ.. DEVLET YAŞASIN, YANDAŞI YAŞAT Kİ... ALLAH HÜKÜMETİMİZE ZEVAL VERMESİN. KAÇ TOMA YAPARSANIZ ALICAZ, KAÇ BİNA YAPARSANIZ KİRALICAZ, KAÇ TON KÖMÜR ÇIKARIRSANIZ ALICAZ. ABDÜLLATİF ŞENER NE DEDİ BUNLAR UCUNDA PARA GÖRMESE 1 METRE YOL YAPMAZLAR...

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hisarcıklıoğlu Manisa’da konuştu: Reform yapmayı unuttuk
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin büyüme hızında son 6 yıldır ...
Flaş! EBSO’da taşınmaya onay!
EBSO’nun İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınması konusunda ...
Ege’de iki sektöre birlik dopingi
Ekonomi Bakanlığı, İzmirlilerin hükümetten yıllardır istediği ama bir ...
 
Bakan Yıldız: Mahallenin delisi biz miyiz?
Enerji Bakanı Yıldız, "Almanya kömürden elektrik üretim oranını yüzde ...
IMF’den flaş Türkiye açıklaması
Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF), ekonomik dengesizliklerin büyüme potansiyelini ...
Katmercilere 50 TOMA’lık bir ihale daha!
Katmerciler A.Ş., Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı 50 adet TOMA ihalesini kazandı.
 
Ekim'de konut satışı yüzde 25 arttı
Türkiye genelinde konut satışları Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına ...
Demirtaş’tan yol haritası: Çıkış limanı İzmir!
Son dönemde ‘kan kaybediyor’ söylemlerinin yükseldiği kruvaziyer alanında ...
Kocagöz’den pamuğun kurtuluşu için 5 öneri
İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva