HABERLER>EKONOMİ
24 Kasım 2014 Pazartesi - 18:14

Ege’de iki sektöre birlik dopingi

Ekonomi Bakanlığı, İzmirlilerin hükümetten yıllardır istediği ama bir türlü onay alamadığa kimya ve otomotiv sektörlerinde ihracatçı birlikleri kurma talebine yeşil ışık yaktı. İki birliğin kurulması halinde Ege İhracatçı Birlikleri'nin 12 milyar dolar olan ihracatı 3 milyar dolar daha artacak.

Ege’de iki sektöre birlik dopingi

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Egeli ihracatçıların yıllardır gündeme getirdiği kimya ve otomotiv sektörlerinde ihracatçı birlikleri kurulması isteğine Ekonomi Bakanlığı'ndan olumlu adım geldi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Kasım ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Ege'de kimya ve otomotiv ihracatçı birlikleri kurulması önerisine sıcak baktıklarını açıkladı.

Ege Otomotiv İhracatçıları Birliği'nin kurulması ile Egeli ihracatçılar Bursa'daki Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği üzerinden ihracat yapmaktan kurtulacak. Petkim'in de öncülüğünü yaptığı Ege Kimya İhracatçıları Birliği sayesinde de bölgedeki kimya sektörü, kendi birliklerine kavuşacak. Ege İhracatçı Birlikleri'nin 12 milyar dolar olan ihracat rakamı da yaklaşık 3 milyar dolar daha artarak yaklaşık 15 milyar dolar seviyesine çıkacak.

STRATEJİK YATIRIMLARA İNDİRİM
Yıldırım, stratejik yatırımlarda 50 milyon lira olan asgari yatırım tutarını aşağıya çekmek için çalıştıklarını söyledi.



İzmir'de teşvik konusunda çalıştıklarını ifade eden Yıldırım, komşu il teşviklerinden dolayı sanayi bölgelerinin atıl kalmasının kendilerini üzdüğünü söyledi. İzmir'de stratejik yatırımlara ilgi olmadığını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu: "Stratejik yatırımlara 5. bölge teşviği veriyoruz. Benim de içime sinmeyen yatırımın tutarının 50 milyon lira olması. Bu rakam stratejik yatırımlara engel oluşturuyor. Bu sınırı koyunca 50 KOBİ engellenmiş oluyor. Yatırım tutarını bu kadar yüksek tutmamalıyız. Ar-ge desteklerinde de çalışan sayısı 30'a düşürülmeli. 16 olan stratejik sektör sayısını da artırabiliriz. Bu konulardaki çalışmalarımızı en kısa zamanda tamamlayacağız."

İthalatı kısıtlayıcı önlemleri de alacaklarını dile getiren Yıldırım, "Nasıl ihracatı destekliyorsak, ithalata köstekleri de kullanıyoruz. Yerli üretimi artırmak için tüm korumaları kullanacağız. Bu konudaki önerilerinizi bekliyoruz. Biz ayakkabı sektörünü bu şekilde neredeyse ipten aldık" dedi.

'DIŞARI AÇILIN'
Egeli sanayicilere yurtdışında farklı projelere girme çağrısı yaptı. Yıldırım, "Nasıl EBSO'da çalışırken reel sektörün sorunlarının takipçisi olarak çalışıyorsak, Ekonomi Bakanlığımızda da öyle çalışıyoruz. Ankara'dan da reel sektöre aynı pencereden bakıyoruz. Bir Türk olarak dünyayı dolaşırken yaşadıklarımdan mutluyum. Oralardaki Türk işadamı modeli, Türklerin yaptığı işler çok başarılı. Bunlardan gurur duyuyorum. Bizim de yurtdışında işleri daha çok artırmamız gerekiyor. Başka ülkelerde iş yapma konusuda açılımı olan bir kent değiliz. Gelişmiş ülkelerle iş yapıyoruz. Az gelişmiş ve gelişmekte olan Afrika ve diğer ülkelere pek itibar etmiyoruz. Ya da girmekte tereddüt ediyoruz" dedi.

Ege Serbest Bölgesi'nin genişleme projesinin önemli bir aşamaya geldiğini vurgulayan Yıldırım, gelecek hafta İzmir'de sağlık turizmiyle ilgili bir toplantıya destek vereceklerini söyledi. Yıldırım, Dünya Ticaret Örgütü'nün 2015 Bakanlar toplantısının İzmir'de yapılmasına çalıştıklarını belirterek, "160 ülkenin bakanı ve yöneticileri umarız İzmir'de buluşurlar" şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aslı şahin 24 Kasım 2014 Pazartesi 18:31

Sayın bakanım izmir inciraltını sağlık serbest bölgesi ilan edin iZmire ve türkiyeye iyilik yapın.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Yıldız: Mahallenin delisi biz miyiz?
Enerji Bakanı Yıldız, "Almanya kömürden elektrik üretim oranını yüzde ...
IMF’den flaş Türkiye açıklaması
Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF), ekonomik dengesizliklerin büyüme potansiyelini ...
Katmercilere 50 TOMA’lık bir ihale daha!
Katmerciler A.Ş., Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı 50 adet TOMA ihalesini kazandı.
 
Ekim'de konut satışı yüzde 25 arttı
Türkiye genelinde konut satışları Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına ...
Demirtaş’tan yol haritası: Çıkış limanı İzmir!
Son dönemde ‘kan kaybediyor’ söylemlerinin yükseldiği kruvaziyer alanında ...
Kocagöz’den pamuğun kurtuluşu için 5 öneri
İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış ...
 
Bank Asya’dan flaş sermaye hamlesi
Bank Asya'nın sermayesi yüzde 25 artışla 1 milyar 125 milyon liraya çıkarılıyor.
Fast food devi 3 bin kişiyi işsiz bırakacak!
Almanya'da ortaya çıkan hijyen skandalının ardından Burger King, 89 şubesini ...
İZKA raporu: Kocaoğlu’na Sayıştay onayı
Sayıştay’ın İzmir Kalkınma Ajansı’na yönelik denetim raporu da İzmir Büyükşehir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva