HABERLER>EKONOMİ
25 Mayıs 2016 Çarşamba - 07:49

EGİAD'dan ABD çıkarması

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) geniş katılımlı bir heyetle ABD’de lobi çalışmalarında bulundu.

EGİAD dan ABD çıkarması

EGİAD Başkanı Seda Kaya ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyet, beş günlük program kapsamında ABD Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Dünya Bankası/IMF, önemli düşünce kuruluşları ve diğer hükümet kuruluşları ile görüş alışverişine bulundular. EGİAD Başkanı Seda Kaya, ABD ziyaretinin tam anlamıyla bir lobi çalışması olarak planlandığını söyledi. Kaya, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı görüşmelerinde Türkiye’nin de çıkarlarının korunmasının önemine dikkat çekmek ve Amerikan kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Program kapsamında Amerikan Ticaret ve Kalkınma Ajansı’yla da görüşen EGİAD heyeti, tüm dünyada altyapı yatırımları, enerji, ulaşım, su projelerinde ABD yatırımcıları için bağlantı sağlayan, fizibilite hazırlayan, fon bulan,  yasal prosedürleri takip edip hızlandıran Ajansı, özellikle Ege Bölgesindeki yenilenebilir enerji başta olmak üzere, potansiyeli değerlendirmek üzere Türkiye’ye davet etti.

Düşünce kuruluşları ziyaret edildi

EGİAD heyeti ABD gezisinde önde gelen düşünce kuruluşlarıyla da bir araya geldi. Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü isimli düşünce kuruluşunu ziyarette, ağırlıklı olarak Amerikan iç ve dış politikasını belirleyen dinamikler, Amerikan seçimleri ve sonrası, Suriye ve diğer ülkelerdeki sorunlar üzerinde duruldu. Stratejik Uluslararası Araştırmalar Merkezi isimli düşünce kuruluşunun ziyaretinde ise, Arap Baharı sonrası gelişmeler, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ve Türkiye ekonomisi ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Kemal Derviş’in başkan yardımcılığını yaptığı düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nü de ziyaret eden EGİAD heyeti, burada ağırlıklı olarak TTIP Anlaşması, ABD-AB ilişkileri, Türkiye ekonomisi ve genel ekonomik konular hakkında fikir değerlendirmesi yaptı.

Yatırım hacmi arttırılmalı

ABD Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Select USA ile de görüşen heyet, Türkiye Masasında görevli Yatırım ve Ticaret uzmanları ile iki ülke arasındaki mevcut yatırım ve ticaret hacminin artırılması için atılması gereken somut adımlar üzerinde durdu.  Heyetin Center For Amerikan Progress isimli düşünce kuruluşuna yapılan ziyarette ise, Ulusal Güvenlik ve Uluslararası Politikadan sorumlu üst düzey yetkililer ile Amerikan Seçimleri ve sonrası iç ve dış politikalar ve beklentiler konusunda bilgi alındı.

Daha güçlü lobi yapmalıyız

ABD temaslarını değerlendiren EGİAD Başkanı Seda Kaya, bu tür ziyaretlerin daha sık yapılmasının önemine dikkat çekerek, “Sivil ve mesleki kuruluşların daha aktif diplomasi yürütmesi ve lobicilik yapması gerekiyor. Türkiye’nin gücünü ve potansiyelini daha iyi anlatmalıyız. EGİAD olarak bu ziyarette temel amacımız AB ile ABD arasında devam eden ve Türkiye ekonomisi için büyük tehdit oluşturan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı görüşmelerinde Türkiye’nin de çıkarlarının korunmasının önemine dikkat çekmek ve Amerikan tarafını bilgilendirmekti.  Ancak, Türkiye’nin sürece dâhil olmasını sağlayacak etkili adımları hükümetler seviyesinde atmalıyız. Daha sonra çok geç olabilir. Yeni bir Dünya ekonomik düzeni kurulurken Türkiye bunun dışında kalamaz. Bu anlaşmadaki pürüzler giderilmediği takdirde yepyeni bir boyuta taşınacak AB ve ABD ekonomik ilişkilerinin Türkiye açısından birçok olumsuzluğu doğuracağından korkuyoruz. “ dedi.

EGİAD Heyeti ABD ziyaretinde Dünya Bankası ve IMF ile de görüştü. Bu görüşmelerde, Dünya ekonomisindeki gelişmeler, Çin’deki ekonomik yavaşlama, Türkiye ekonomisinin genel görünümü, jeopolitik ve finansal risklerin durumu masaya yatırıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç tarafından kabul edilen EGİAD heyeti, Büyükelçimizden Türkiye-ABD ilişkilerinin mevcut durumu ile ilgili güncel bilgileri aldı. Özellikle ticari ilişkilerin geliştirilmesi için yapılması gerekenler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Ziyaret kapsamında Türk-Amerikan Konseyi Başkanı Howard G. Beasey ile de görüşen EGİAD Heyeti daha sonra Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nda Türkiye Masası ve Güney Avrupa İle ilişkilerden sorumlu yetkili Kedenard Raymond  ile biraraya geldi.

Ayrıca Orta Atlantik Yatırım Birliği yetkilileri ile görüşen EGİAD grubu Kongre ve Senato’yu da ziyaret ederek Amerikalı uzmanlarla çeşitli konuları masaya yatırdı.

 
Bornova’ya hizmet yolunda örnek dayanışma
 
İzmir'in kent konseylerinden 'güzel' kararlar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü işadamını Erdoğan ve Gül uğurladı
Dün 88 yaşında hayata gözlerini yuman Dr. İbrahim Bodur için Fatih Cami’nde ...
Merkez Bankası'ndan flaş faiz kararı!
Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandını yarım puanlık indirimle yüzde ...
İzmir iş dünyasından ‘yeni kabine’ mesajları!
Başbakan Binali Yıldırım’ın 65’inci Hükümeti açıklamasının ardından İzmir’in ...
 
Büyükekşi'den İzmir'de ihracatta gelişmenin şifreleri
İzmir'de yapılan 4. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde ...
İzmir Şangay vitrinini çıktı
İzmir, bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Şangay Turizm Fuarı’nda (Shanghai World Travel Fair) tanıtıldı.
İzmirli büyük yapı firması iflasın eşiğinde!
İzmir’in 36 yıllık yapı firması Kirazoğlu A.Ş. yaşadığı sıkıntılar nedeniyle ...
 
Flaş! Çifte faiz beklentisi: Dolar ateşi çıktı!
Türkiye'de piyasaların yeni kabine ve Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun ...
TMSF'den flaş Bank Asya kararı
TMSF, Asya Katılım Bankası hisselerinin satışa çıkarılmasına karar verdi.
Flaş! İş dünyasını sarsan ölüm
İş dünyasının önemli isimlerinden, Kale Grubu kurucusu ve onursal başkanı ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva