HABERLER>EKONOMİ
23 Aralık 2014 Salı - 20:26

Ege’nin üzüm salonu 90 yaşında!

Kuru üzümün İzmir Ticaret Borsası'nda işlem görmesinin 90. yılı törenle kutlandı. İzmir Valisi Mustafa Toprak, Türkiye'nin kadim borsası İTB'nin geleceğe taşınması gerektiğini belirtirken, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de, "Bu salonlar güven ve ticari ahlakın kutsandığı yerler" dedi.

Ege’nin üzüm salonu 90 yaşında!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası'nın Üzüm Salonu'nun 90. yıl kutlama töreni gerçekleştirildi.



İzmir Valisi Mustafa Toprak ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan'ın katıldığı törende İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, Osman Akça Tarım Ürünleri A.Ş. Başkanı Rıza Akça, üzüm salonunun 90. yıl eserini hazırlayan Dr. Erkan Serçe ile üzüm salonunda işlem yapan 4. kuşak İbrahim Ercem'e plaket verildi.



Gecede konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, "Burası çok özel bir yer. Sizlerle gurur duyuyoruz. İzmir ilklerin, öncülerin şehri. Bu konuyu daha ileri götürmek lazım. Bu kadim borsayı geleceğe taşımak gerekiyor. Üreticinin ürettiğini iyi şekilde değerlendirmek istiyorsak, yurtdışına katmadeğer oluşturup satmak istiyorsak, ürünlerin borsada değerlendirilmesini sağlamak gerekiyor. Üzüm her zaman bize döviz sağlamıştır. Bu kavşakları unutamayız" dedi.



'TARIM DESTEKLENMELİ'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, borsanın söze dayalı işlemlere devam etmesinin kendisinin çok hoşuna gittiğini söyledi. Aydoğan, "90 yıl az süre değil. Borsa daha ileri gidecektir. Tarımı ve hayvancılığı olmayan ülkenin kalkınma şansı yok. İzmir Türkiye'nin en güzel tarım bölgesi. Bunun hükümet politikaları ve yerel yönetimler tarafından desteklenmeli. Biz yerel yönetim olarak elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 123 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye'de borsacılığın temel taşı olduklarını söyledi. Kestelli, "Bizi biz yapan üzüm ve pamuk salonlarımızdır. Bu salonlar güven ve ticari ahlakın kutsandığı yerler. Salonumuza ve tüccarlarımıza güvenimiz nedeniyle bir yandan dünya ile elektronik ticaret ağı geliştirmeye çalışırken, diğer yandan da geleneksel yapımızı korumak için çaba gösteriyoruz. Biz de tarım ürünlerinin ticaretinin borsa salonlarında yapılmasını teşvik eden düzenlemeler istiyoruz" dedi.

İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz de Borsa'nın 90. yıl boyunca üzüm işlemleri ile Türkiye tarımına ve ekonomisine büyük katkıları olduğunu söyledi.

İTB Meclis Üyesi Mehmet Esmer de "Çekin, senedin itibarının sarsıldığı bir dönemde bir söz ile binlerce ton üzüm satışı yapıyorsak, buradaki fiyatlar dünya borsalarında geçerli ise 90 yıl boşuna geçmemiş demektir" dedi.

BORSANIN BÜTÇESİ 9.5 MİLYON TL
Öte yandan İzmir Ticaret Borsası'nın 2015 yılı bütçesi 9.5 milyon lira olarak belirlendi. Aralık ayı meclisinde oybirliği ile kabul edilen bütçe sonrası konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, yeni yılda da borsa bütçesinin bereketli ve bol kazançlı olmasını dilediğini söyledi.



Kestelli, 2012/2013 döneminde tarımın milli gelir içindeki payının yüzde 10.3'ten yüzde 7.4'e gerilediğini belirterek, verilen 70 milyar liralık nakit desteğin tarımı büyütemediğine dikkat çekti. Kestelli, "Sürdürülebilir refah devleti olmak istiyorsak tarım ve hayvancılığa hak ettiği destek verilmeli. Tarımın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya katkısı yüzde 10'un üstünde tutulmalı. Bunu başaramazsak bir çok ekonomik ve sosyal problemle karşı karşıya kalırız" dedi.
Borsanın bu seneki işlem hacminin geçen yıla göre yüzde 13 arttığına dikkat çeken Kestelli, üyelerin dış ticaret kapasitelerinin artması için başlattıkları emtia portali projesini tamamladıklarını ve yakın zamanda hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.



İMDADA ELİDAŞ YETİŞTİ
İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, lisanslı depoculuk şirketi ELİDAŞ'ın yüzde 40 doluluk oranına ulaştığını söyledi. Bu sezon depolarına pamuk kabul etmeye başladıklarını dile getiren Kocagöz, "Pamuk fiyatlarının üreticiyi çok üzdüğü sezonda ne mutlu ki bu proje görevini yerine getirdi. Üretici ve tüccara fiyatların kötü olduğu anda kredi imkanı sağladı ve piyasa dengesinin üretici lehine oluşması anlamında büyük yarar sağlamaya başladı. Şu an için lisanslı depomuz bugüne dek depolanan yaklaşık 28 bin pamuk presesi ile yüzde 40 doluluk oranına ulaştı" dedi.

İTB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Bülent Arman, borsanın bankalarda mevcut parasının 27 milyon 933 bin lira olduğunu söyledi. Her ay düzenli olarak bankaların faiz oranları araştırılarak en yüksek getiriyi alacak şekilde kaynağı değerlendirdiklerini belirten Arman, yıl sonu itibariyle tescil gelir hedefine de ulaşacaklarını kaydetti.
 
Ajan ve simsarlar


 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yargıtay'dan '17 Aralık' kararı: Kayıp-kaçak bedelleri...
Yargıtay, ‘karar düzeltme’ talebi üzerine 17 Aralık’ta yaptığı toplantıda, ...
Kaynaklar'da direniş kazandı: Fabrikadan geri adım
Batıçim, yöre halkının tepki gösterdiği ve iki defa halkın katılımı toplantısı ...
Hazım giyim sektörüne 'destek' dopingi
Bugüne kadar reel anlamda uygulanabilir ve sektörün tasarım ihtiyacını ...
 
Teşvikte yine hüsran: Manisa İzmir'i geçti!
Teşvikte üçüncü bölgede kalan Manisa, birinci bölgedeki İzmir’e yatırım ...
İtalyanların İzmir'e ilgisi artıyor
Son 20 yıldır Türkiye ile İtalya arasında ticaret köprüleri kurulmasında ...
İzmirli etçiler Kaynaklar’daki mezbahayı istiyor!
İzmir Ticaret Borsası’nda yapılan ve et sektörünün tüm taraflarının katıldığı ...
 
Çeşme'de rüzgar savaşı tam gaz: RES kuracak firmadan...
Çeşme Yarımadası’nda rüzgar enerji santralleriyle ilgili tartışmalar tam ...
Bakanlar Kurulu'ndan belediyelere kesinti müjdesi
Belediyelerin borçlarına karşılık bütçe gelirlerinden nisan ayına kadar kesinti yapılmayacak
Mermercilerin kura heyecanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İzmir Fuarcılık Hizmetleri ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva