HABERLER>EKONOMİ
2 Aralık 2015 Çarşamba - 12:41

Ege’nin ilkleri belgesel oldu!

İzmir Ticaret Borsası sponsorluğunda, Hürriyet Gazetesi yazarı Ayçe Dikmen'in hazırladığı “Ege’nin Öncü Kadınları Belgeseli” ilk gösterimini gerçekleştirdi. Ege’den Türkiye’de ilk olan kadanaların başarı öykülerinin anlatıldığı belgeselde İlk Kadın Borsa Başkanı Işınsu Kestelli, “yarınlara daha büyük miraslar bırakmamız gerekiyor. Ege’den başlayarak kızlarımızın üstündeki kristal tavanı kırmayı başarırsak, gerçek anlamda yeni bir devrimin kapılarını ardına kadar açmış oluruz” diye konuştu.

Ege’nin ilkleri belgesel oldu!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası sponsorluğunda, Türk kadınlarına verilen Seçme ve Seçilme Hakkı’nın 81’inci yıl dönümüne özel bir belgesel hazırladı.
 
Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından 5 Aralık 1934 tarihinde verilen seçilme hakkına özel  “Ege’nin Öncü Kadınları Belgeseli”  ilk gösterimini İTB Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi.
 
EGELİ İLKLER
Hürriyet Gazetesi yazarı Ayçe Dikmen tarafından yayına hazırlanan belgeselde Türkiye’de ilkler arasında yer alan Egeli kadınların başarı öyküleri anlatıldı. İzmir’den ilk kadın muhtardan, ilk kadın doktora kadar birçok isim yer aldı.  Belgeselde İlk Kadın bakan Işılay Saygın, İlk Kadın borsa Başkanı Işınsu Kestelli, İlk Baro Başkanı Sema Pekdaş ve birçok isim başarı öyküsünü anlattı.


 
İZMİR’İN ALAMET-İ FARİKASI KADINDIR
Gösterim öncesi konuşmasını yapan Borsa Başkanı Işınsu Kestelli,  İzmir’in özelliklerini anlattıktan sonra, “İzmir denilince kimsenin aklına kötü bir şey gelmez.  İzmir’in alamet-i farikası kadındır esasen. Sevgili Ayçe’nin büyük bir emekle bir belgesel haline getirdiği ‘Ege’nin öncü kadınları’ bunu en güzel şekilde anlatıyor.  İzmir’in öncü kadınları genç Türkiye Cumhuriyeti’nin fark yaratanları olarak tarihteki yerlerini çoktan aldılar.  Ancak bizim bu başarı hikayelerini yükselterek geleceğe taşıma sorumluluğumuz var” sözleriyle konuşmasını sürdürdü.
 
YARINLARA DAHA BÜYÜK MİRASLAR BIRAKMAMIZ LAZIM
Ege’nin kadınlarının ilkelerde olan başarısının yanı sıra bu başarıların sürmesi gerektiğini söyleyen Kestelli,” Ege’nin kadınları bu ülkenin ilk doktoru ilk valisi, ilk muhtarı, ilk hakemi, ilk Borsa Başkanı, ilk Baro Başkanı olmuş olabilirler. Ama yarınlara daha büyük miraslar bırakmamız gerekiyor.  Bizim çocuklarımız dünyanın ilkleri arasında yerini almalı. İlk Nobel Ödülü’nü bir Egeli kadın aldığında, sporda Egeli bir kızımız dünya rekoru kırdığında, kızlarımız dünyada isimlerini verdikleri bilimsel buluşlara imza attıklarında kendimizi gerçek anlamda başarmış hissedebiliriz” dedi.  
 
KIZLARIMIZIN ÜZERİNDEKİ KRİSTALİ KIRMAMIZ LAZIM
Kestelli, “Bugün ülkemizde milyonlarca kızımız var, olabilmek için ne yazık ki kardelenler gibi efor sarf etmek zorunda bırakılıyor. Eğer Türkiye’de Ege’den başlayarak kızlarımızın üstündeki kristal tavanı kırmayı başarırsak, gerçek anlamda yeni bir devrimin kapılarını ardına kadar açmış oluruz.  Bunu başarabilen siyasetçiler de, ortaya çıkacak özgür ve yaratıcı nesillere birlikte tarihe geçerler” ifadelerini kullandı.


 
YENİ NESİLLERE İLHAM OLSUN
Belgesel gösterimi öncesi proje mimarı Hürriyet gazetesi yazarı, Ayçe Dikmen, belgeselin kendi için çok önemli olduğunu söylerken, başarı hikayelerinin yeni nesillere ilham kaynağı olması gerektiğini söyledi.  Dikmen, “Egeli kadınlara atfedilen özellikler vardır. Kendilerine olan özgüvenleri konusunda Egeli kadınların yaptığı ilkleri anlatmak istedim. Birçok ilkin Egeli kadınlar tarafından gerçekleştiğini öğrenince çok şaşırdım. Bu çalışmayı yapmamdaki amaç bu kadınların hangi aşamalardan geçip bu noktaya geldiklerini anlatmak ve diğer kadınlar için bir öncü olmaktı. Öncü kadınlarımız sadece bu kadar değil. Benim dileğim, umarım öncü kadınlarımızın artar ve ben de yeni belgeseller,  kitaplar hazırlarım” diye konuştu.

 
Kayyum Bugün’ün Ege temsilciliğini kapadı!
 
İzmir’de üniversiteli gencin ölümünde 2 tutuklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rusya efekti: Sebze-meyve fiyatlarında büyük düşüş
Uçak krizi sonrası Rusya'nın sebze-meyve alımını durdurması iç piyasada ...
Milyonları ilgilendiren pazarlık başladı: Taraflar masada
Asgari ücretin belirleneceği, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı başladı.
Torbalı Ticaret Odası Bakan’a teşvik sorununu anlattı
AK Parti İzmir milletvekili Atilla Kaya nezaretinde Ekonomi Bakanı Mustafa ...
 
İzmir’de Travel Turkey için geri sayım!
Sekiz yıldır başarı ile organize edilen Travel Turkey İzmir – 9. Turizm ...
Yorgancılar’dan Alman heyete TTIP ayarı!
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Almanya’nın Ruhr Bölgesi yönetimiyle Dünya ...
Gazprom'dan Türk Akımı açıklaması
Gazprom kaynakları, Türk Akımı projesine yönelik çalışmaların durdurulabileceğini söyledi.
 
Kruvaziyer turizmi 2015’te yere çakıldı!
Alsancak Limanı’na yılın son kruvaziyer gemisi yaşanırken 2015’in bilançosu ...
Düşürülen uçak krizi altını da vurdu!
Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerginlik altın sektörünü de olumsuz ...
TÜRSAB’ta seçim öncesi İzmir sürprizi!
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) seçime günler sayıyor. Mevcut ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva