HABERLER>GÜNCEL
15 Ekim 2012 Pazartesi - 17:05

Efemçukuru'nun kaderi belli oluyor

Menderes’e bağlı Efemçukuru Köyü sınırları içinde, Tüprag Metal Madencilik şirketinin altın ve gümüş madeni işletmesine, İl Özel İdaresi tarafından geçen yıl verilen bir yıllık deneme izninin iptali istemiyle açılan davaya başlandı.

Efemçukuru nun kaderi belli oluyor

İZMİR - İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasına, davacılar Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Ziraat Mühendisleri Odası ve Gıda Mühendisleri Odası avukatı Arif Ali Cangı, İzmir Tabip Odası avukatı Mithat Kara, Jeoloji, Metalurji, Çevre ve Kimya Mühendisleri Odası ile Peyzaj Mimarları Odası'nın avukatları, davalı Tüprag Metal Madencilik şirketinin avukatları Şeyda Atanur ve Tezcan Çakır ile İl Özel İdare'nin avukatı Erdinç Elmacı katıldı.

İZMİR'İN GELECEĞİ YOK OLACAK
Mahkeme heyeti, tarafların sunduğu dilekçeleri inceledi, davayla ilgili görüşlerini aldı. Avukat Arif Ali Cangı, süresi dolmuş bir iznin iptali davasının görüldüğünü, böyle olsa da dava açıldığı gün itibariyle işletmenin hukuka aykırılığının tespit edilmesi gerektiğini dile getirdi. Cangı, "Efemçukuru Altın Madeni, İzmir kentinin içme suyunun yaklaşık yüzde 40'ını karşılayan Tahtalı Barajı koruma alanı sınırında, yaklaşık 200 bin kişinin içme suyunu karşılamak için planlanan ve yapımı için Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlıkları sürdürülen Çamlı Barajı'na su sağlayacak derelerin mutlak koruma alanı içinde yer almaktadır. İzmir'in arseniksiz tek su havzası olan bölge aynı zamanda orman alanları, ekolojik üzümleriyle, `İzmir'in damı' olarak nitelendirilmektedir" dedi. Efemçukuru'nda yaşanacakların İzmir kentini doğrudan etkileyeceğini belirten Cangı, "Şimdiye kadar yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, `yörenin kayaç yapısı ve işletmede yapılacak zenginleştirme işlemi sonucunda maden işletmesinin ağır metal kirliğliği yaratacağı, böylelikle bölgenin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının kirleneceği, yörenin bitki ve orman örtüsünün zarar göreceği, bölgede uygulanan ekolojik tarımın sona ereceği, kısaca ekolojik ve toplumsal yıkıma yol açacağı' kanıtlanmış durumdadır. Efemçukuru'ndan çıkarılacak 27 ton altına karşılık İzmir'in geleceği yok olacaktır. Yöredeki kaya arsenikten zengin. Kazıldığında milyonlarca yıldır doğayla barışık yaşayan başta arsenik olmak üzere bütün ağır metaller hareketlenecek yeraltı ve yer üstü sularına karışacaktır. Ayrıca kavurma (kalsinasyon) işlemi sırasında atmosfere salınacak gazlar, asit yağmurlarıyla İzmir'e ve civarına yağacak, arsenik tuzlarını çözecek, sularımız arsenikli akacaktır. Tehlike çok büyüktür. İzmir'in suyu korunmalı. İzmir İl Özel İdaresi tercihini İzmir'in yaşamından, geleceğinden yana değil, altın şirketinin çıkarlarından yana kullanmıştır. Dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu açıkça ortadadır. Efemçukuru Altın Madeni'nde üretime devam edilmektedir ve her an geri dönüşü olmayan ekolojik yıkımlar gerçekleşebilir. Bu nedenle davanın kabulüne, işlemin iptaline karar verilmesini istiyoruz" dedi. Diğer davacı avukatları da aynı yönde talepte bulundu.

15 GÜN İÇİNDE KARAR VERİLECEK
Şirket avukatları Tezcan Çakır ve Şeyda Atanur ise maden sahasında her türlü tedbirin alındığını öne sürerek, davanın reddini istedi.Mahkeme heyeti, tarafların görüşlerini aldıktan sonra, gerekli incelemeyi yaparak, 15 gün içerisinde kararı verilerek, taraflara tebliğ edileceğini belirterek, duruşmayı bitirdi.İzmir İl Özel İdaresi tarafından, geçen yıl 1 Haziran'da, Tüprag Metal Madencilik şirketine bir yıl süreli deneme izni verilmişti. Bunu öğrenen EGEÇEP ve İzmir'deki meslek odaları, kısa süre sonra iznin iptali için mahkemeye başvurmuştu. Ancak bu başvuruyla ilgili dava henüz açılmadan bu yıl 1 Haziran'da geçici iznin süresi doldu ve madene ruhsat verildi. Bu ruhsatın yürütmesinin durdurulması ve iptali için de mahkemeye başvuruldu. Madendeki işletme faaliyetleri ise sürüyor.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yeşil 16 Ekim 2012 Salı 01:10

daha kaliteli nefes almak, daha sağlıklı gençler yetiştirebilmek için yeşil alanları yok etmenin tam tersine yeşil alan sayısı, ağaç sayısı artırılmalıdır. inşallah doğa kazanır ve ağaçlandırma çalışmaları yapılır..

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gülen'e yakın iki isimden 'şok' 28 Şubat detayları
Darbeleri Araştırma Komisyonu’na konuşan gazeteci Gülerce ile Zaman Gazetesi ...
İZBAN krizi çözüldü mü? İki önemli açıklama!
Bugün sabah saatlerinde 13 makinistin aldığı şok grev kararıyla patlak ...
Ünlü kuyumcuyu yaralayan zanlı Adana'da yakalandı
İzmir'in tanınmış kuyumcularından Erhan Özusta'nın, silahlı saldırıya ...
 
Türk Tiyatrosu yasta: Erol Günaydın'ı kaybettik
Ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Erol Günaydın bir süredir tedavi gördüğü ...
Hakkari Kazan'da 1 üsteğmen şehit oldu!
Hakkari Çukurca'da çıkan çatışmada Tankçı Üsteğmen Aykut Köroğlu şehit ...
Bu kez de Ermeni uçağı indirildi ve arandı
Ermenistan'dan Suriye'ye insani yardım taşıyan sivil uçak Erzurum Havaalanı'na ...
 
Bornova'da 4 hırsıza suç üstü operasyon
Bornova’da ihbar üzerine harekete geçen polis ekipleri, balkondan girdikleri ...
'Ergenekon'dan tutuklu Hilmioğlu'na evlat acısı
“Ergenekon” davasının tutuklu sanığı İnönü Üniversitesi'nun eski Rektörü ...
Flaş! İZBAN’da büyük kriz: Makinistler iş bıraktı
Uzun süredir devam eden toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamaması sonrası ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva