HABERLER>EKONOMİ
17 Temmuz 2014 Perşembe - 12:34

EBSO'ya Kazak çıkarması: Rotaları artık Çeşme

Doğalgaz ve petrol zengini Kazaklar, Akdeniz ve Ege kıyılarındaki devasa turizm yatırımlarından sonra Çeşme'ye de yatırıma hazırlanıyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, geçen yıl Türkiye'ye 425 bin Kazak turistin geldiğini belirterek, "Kazak turistler için Türkiye önemli bir destinasyon. Kazak firmaların petrol ve turizmde Türkiye'deki yatırımları 700 milyon doları geçti. Artık Çeşme ile de ilgileniyorlar" dedi.

EBSO ya Kazak çıkarması: Rotaları artık Çeşme

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Son yıllarda petrol ve doğalgazdan elde ettiği gelirlerle Türkiye'de çok büyük turizm yatırımları gerçekleştiren Kazaklar, şimdi de gözlerini Çeşme'ye çevirdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Kazaklar'ın turizm yatırımı yapmak için Çeşme ile ilgilendiklerini açıkladı.
Güney Kazakistan Eyaleti Valiliği'nin organize ettiği 18 kişilik işadamı heyeti, İzmir'de işbirliği olanaklarını aramak için Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Kazak ve Egeli işadamlarının ikili iş görüşmesi de yaptığı toplantının açılış konuşmasını yapan EBSO Başkanı Yorgancılar, Kazakistan ile inşaat, turizm ve altyapı projelerinde işbirliği yapılabileceğini söyledi.

Geçen yıl Türkiye'ye 425 bin Kazak turistin geldiğini, Kazak sermayeli firmaların Ege ve Akdeniz kıyılarında önemli turizm yatırımlarına imza attığını belirten Yorgancılar, "Kazaklar artık Çeşme ile de ilgileniyor. Bunu büyük memnuniyetle sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi.

TİCARET YETERLİ DEĞİL
Türkiye ve Kazakistan'ın aynı köklerden gelen, derin bir tarihi paylaşan akraba halklar olduğunu dile getiren Yorgancılar, "azakistan'ın 1991'de bağımsızlığını ilan ettikten sonra tanıyan ilk ülke Türkiye. 2009'da iki devlet arasında imzalanan stratejik işbirliği anlaşması, iki ülkenin ticaretinin gelişmesinin en önemli kanıtıdır. EBSO olarak Kazakistan ile ilişkilerimize son derece önem veriyoruz. İki ülke arasındaki 2.8 milyar dolarlık ticaret hacmi iki ülkenin potansiyelini tam yansıtmıyor. İzmir'in Kazakistan'a ihracatı 22 milyon dolar, ithalat ise 18 milyon dolar. Bu rakamlar yeterli değil. Atılması gereken bazı adımlar var. En önemlisi serbest ticaret anlaşmasının imzalanması. Bu anlaşmanın iki ülkenin ticaretini artıracağından şüphem yok. Gerek THY gerekse özel havayollarının iki ülke arasında seferlerinin bulunması son derece önemli. Kazakistan'a seyahatlerin 30 günlük süre için vizeden muaf olması da ticareti kolaylaştıracak" diye konuştu.

18 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Yorgancılar, 1993'ten bu yana Kazakistan'a doğrudan Türk yatırımlarının 2 milyar doları geçtiğini söyledi. 500 civarında Türk firmasının bu ülkede faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Yorgancılar, "Türk müteahhitlik şirketlerinin üstlendiği 400 projenin değeri 18 milyar dolar değerinde. Kazak firmaları da petrol ve turizmde yaptığı yatırımlar 700 milyon doları geçti. 150 Kazak sermayeli firma faaliyet gösteriyor. Kazaklar artık Çeşme ile de ilgileniyor. Bunu büyük memnuniyetle sizlerle paylaşmak istiyorum. Kazak turistler için Türkiye önemli bir destinasyon. Geçen yıl 425 bin Kazak turist ülkemizi ziyaret etti. İnşaatta, turizmde, altyapıda yapabileceğimiz çok potansiyel var. Bu potansiyeli harekete geçirmede en büyük sorumluluk biz işadamlarının" şeklinde konuştu.

YATIRIM DAVETİ
Güney Kazakistan Eyaleti Vali Yardımcısı Saparbek Tuyakbayev ise Egeli firmaları ülkesinde yatırıma davet etti. Tuyakbayev, "Yatırım programı konusunda köklü değişimler yaptık. Kazakistan hükümeti yabancı yatırımlar için iade ve garanti getirdi. Vergi oranımız çok düşük. Süt ve et işleme fabrikası, yağ işleme fabrikası, meyve-sebze işleme projelerimiz var. Turizm konusunda yatırımcı da arıyoruz" dedi. Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev ise iki ülkenin ekonomik ve kültürel alanlarda yakınlaşacağını belirterek, "Zamanı gelecek, ortak Türkçe'ye geçeceğiz" diye konuştu.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KADİR 17 Temmuz 2014 Perşembe 15:01

EBSO BAŞKANIM SİZDE KONUŞMAZ OLDUNUZ..YABANCININ YATIRIM YAPACAĞI TURİZM YERİ İNCİRALTIDIR...SÖYLEYİN NE OLUR???

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in rekortmen ‘Market Kralı’ konut yapacak
İzmir'in vergi rekortmeni ve Pehlivanoğlu Marketler Zinciri Kurucusu Ali ...
Bakan Zeybekci’den sert çıkış: Bu tefeci faizidir
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den, Merkez Bankası'nın faiz politikasına ...
Şok: İzmir’in asırlık tatlı devi satılıyor
İzmirlilerin önce Sefer Usta, sonra Özsüt olarak bildiği asırlık markası ...
 
Korkutan borç rakamları: Vatandaş batakta!
Kredi kartları kullanımı ve bireysel kredileri kısıtlayıcı önlemlerin ...
Altın, bir ayın en düşüğünde!
Altın fiyatları, Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının ardından ...
İş Bankası’ndan İzmir’de sürpriz satış
Türkiye İş Bankası, İzmir Kemalpaşa'daki ağır sanayi makineleri üreten ...
 
Bakanlıktan Ağaoğlu’na ‘Sakin Şehir’de RES kıyağı
İşadamı Ali Ağaoğlu'nun Seferihisar'ın Turgut Köyü'nde 1. Derecede Doğal ...
Hazine piyasaya 5,5 milyar lira borçlandı
Hazine,üç tahvil ihalesinde piyasaya toplam 5 milyar 500,2 milyon lira borçlandı.
Dev ihale sonlandı: Talih kuşuna 2,75 milyar dolar
Milli Piyango İdaresi'ne ait şans oyunlarının lisansının 10 yıl süreyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva