HABERLER>DÜNYADAN
25 Kasım 2015 Çarşamba - 08:54

Düşürülen Rus uçağı dünya manşetlerinde!

Türkiye’nin Suriye’de Esad rejimin baş destekçisi olan Rusya’ya ait bir savaş uçağını sınırı ihlal ettiği gerekçesiyle düşürmesi dün internetteki haber sitelerinin bir numaralı manşeti oldu. Alman Bild Gazetesi’ne krizi değerlendiren bir uzman “Tam da dünyanın aylardır endişe duyduğu durum” dedi. Uzmanlara göre Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in nasıl bir tepki vereceği krizin gidişatı açısından çok önemli.

Düşürülen Rus uçağı dünya manşetlerinde!

New York Times Gazetesi: Türkiye, Suriye sınırı yakınında Rus savaş uçağı düşürdü. Stratejik Trendler Araştırma Merkezi’nden Ivan Konovalov, Rus Rossiya 24 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Rus-Türk ilişkileri sıfırın altına düşecek” yorumunda bulundu. 

Daily Mail (İngiltere): Suriyeli muhalifler, Türkiye’nin sınırı ihlal ettiği için Putin’in jetini vurmasının ardından Rus pilotun ölü bedeninin yanında sevinip ‘Allahu Ekber’ diye bağırdılar. Royal United Services Enstitüsü’nün Ortadoğu uzmanı Shanshank Joshi’ye göre Türkiye’nin Rus jetini düşürmesi, bölgedeki ‘zehirli kokteylin’ nasıl yıkıcı etkisi olan bir krize dönüşebileceğinin göstergesi. Uzmana göre Rusya kasten askeri ya da siyasi amaçlı Türkiye’nin sınırını ihlal ediyor olabilir; öte yandan perde arkasında tansiyonun düşürülmesi için yoğun diplomasi de söz konusu olabilir. Ancak Rusya’nın provokatif bir şekilde yanıt vermesi durumunda, krizin büyümesi riski var.

Daily Telegraph (İngiltere): Moskova’dan yazan Roland Oliphant, Rus kamuoyuna karşı savaş zaiyatının olabileceği senaryosunun işleneceğini söylerken Rusya’nın tepkisi ne olacak sorusuna yanıt aradı. Olimphant şu yorumda bulundu: “(Türkiye’ye) Askeri bir misilleme neredeyse kesin bir şekilde söz konusu olmaz. Türkiye, bir NATO ülkesi ve karşılığında bir uçağının vurulması ‘Üçüncü Dünya Savaşı’nı tetikleme riski olur. Bunun yerine Türkiye’nin Suriye’de desteklediği, muhtemelen Türkmenlere saldırılar artabilir. Diplomatik bir tepki de olacaktır. Her halükarda, ne kadar ileri gidileceği Putin’e bağlı. O da elindeki kartı göğsüne yakın tutuyor.

Bild Gazetesi (Almanya): Türkler, Rus savaş jetini gökten indirdi. Alman ordusunun denetçilerinden ve eski NATO generallerinden Harald Kujat, “Tam da aylardır korkulan durum. İstenmeyen dramatik bir olay ve giderek daha fazla karışıklığa sürüklenme tehlikemiz artıyor” dedi.

BBC (İngilizce): Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus uçağının Türkiye-Suriye sınırında düşürülmesini kesin bir dille kınadı. Bunu ‘terörist işbirlikçileri’ tarafından ‘sırttan bıçaklama’ olarak niteledi.

RUS BASINI NASIL GÖRDÜ
Kommersant gazetesi: “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’nin davranışını doğrudan (teröristlerin işbirlikçileri tarafından sırtımıza indirilen darbe) olarak tanımladı. Türkiye ile ilişkilerin ciddi zarar göreceği sinyali alındı.”

Vedomosti gazetesi: “Türkiye Rusya’yı sırtından vurdu. Rusya bu işi sonuçsuz bırakmayacak.”

Komsomolskaya Pravda: “Biz bir ay önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rus uçağı vurmaya hazırlandığını yazmıştık. Türkiye’deki tanıdıkları muhabirimiz Darya Aslanova’ya bu yönde istihbarat bilgisi vermişti.”

İzvestiya gazetesi: “Bizim uçak Türkiye’yi tehdit etmiyordu. Sırtımızdan vurdular. Rusya, Türkiye ile sivil havacılık ulaşımını kapatırsa Türkiye 3 milyar dolar kaybedecek.”

Moskovskiy Komsomolets gazetesi: “Ankara savunmaya geçti. Vurulan savaş uçağında kime ait olduğuna işaret eden tanıtıcı işaretler bulunmadığını söylüyor.”

 
Çöpte bulunan kafatasının sırrı ortaya çıktı
 
Cizre'de sokağa çıkma yasağı kaldırıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'deki mültecilere AB yardımına onay
Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye'deki Suriyeli mülteciler için 3 miyar ...
NATO'dan 'Türkiye' açıklaması: Dayanışma içindeyiz
Ankara'nın talebi üzerine acil olarak toplanan NATO, Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu açıkladı.
Türkiye’den BM’ye mektup: İhlal 17 saniye sürdü
Ankara, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ...
 
Obama: Türkiye'nin hava sahasını koruma hakkı var
ABD Başkanı Barack Obama, Washington'da ağırladığı Fransa Cumhurbaşkanı ...
Rusya Türkiye'ye 'paket' ile karşılık verecek
Türkiye sınırında Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak Rusya Savunma ...
ABD’den düşürülen Rus uçağıyla ilgili ilk açıklama
ABD ordu sözcüsü Albay Steve Warren, Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesiyle ...
 
Flaş! Lavrov Türkiye ziyaretini iptal etti
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yarın gerçekleşmesi planlanan Türkiye ziyaretini iptal etti.
Putin'den çok sert açıklama: Sırtımızdan bıçaklandık
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk F-16'lar tarafından düşürülen ...
Flaş! Rusya’dan ilk açıklama: Kanıtlayabiliriz
Rusya Savunma Bakanlığı, düşürülen Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmediğini öne sürdü.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva