HABERLER>EKONOMİ
27 Mayıs 2015 Çarşamba - 11:12

DTO Başkanı Öztürk açıkladı: Navlunda rekor düşüş

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Mayıs ayı meclis toplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan DTO İzmir Şube başkanı Yusuf Öztürk, navlun piyasasında son 30 yılın en büyük düşüşünün yaşandığını söyledi. Öztürk ayrıca kruvaziyer turizminde yaşanan artışı değerlendirdi.

DTO Başkanı Öztürk açıkladı: Navlunda rekor düşüş

EGEDESONSÖZ -  İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Mayıs ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı öncesi Denizcilik ve deniz ticaretinin kamuoyunda daha etkin biçimde tanıtılması amacıyla Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen "12'inci Medya Yarışması Ödülleri" sahiplerine verildi.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Mecliste aylık faaliyet raporlarının sunulmasının ardından DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk konuşmasına geçtiğimiz haftalarda Libya açıklarında uğradığı saldırı sonucu öldürülen Türk yük gemisi Tuna – 1’in kaptanı İlker Büyükdere’yi anarak başladı. Öztürk, “Bu olay bize kaptanlığın, denizciliğin ne kadar riskli, meşakkatli bir meslek olduğunu bir kez daha hatırlattı. Kaptanların kaldırılan yıpranma haklarının acilen geri verilmesi gerekiyor. Oda olarak bunun takipçisi olacağız” dedi.
 
ÜMİT IŞIĞI GÖRÜNMÜYOR
Dünya denizcilik sektöründe karamsar  havanın devam ettiğini söyleyen Öztürk, “Navlun piyasaları, konteyner ve kuru dökme yük segmentinde tarihi dipleri yaşıyor. Konteyner navlunlarıyla ilgili bir örnek vermek gerekirse, bu yılın 21. haftasında ana rota olan Asya-Kuzey Avrupa taşımalarında yılbaşına göre navlun fiyatları yaklaşık yüzde 25 düştü. 20'lik konteyner navlunu 658 dolara kadar geriledi. Şangay Konteyner Navlun Endeksi gösterdi ki, bu seviye 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 50 daha düşük. Aynı Endeks'e göre yılbaşından bugüne Asya limanlarından Akdeniz'e konteyner taşımaları yaklaşık yüzde 23, Amerika Birleşik Devletleri batı kıyılarına yaklaşık yüzde 8, ABD doğu kıyılarına ise yaklaşık yüzde 3 düştü. Özellikle Maersk gibi büyük taşıyıcılar, yakın ve orta gelecekte navlunların iyileşmesi bakımından hiçbir ümit ışığı görmüyor” diye konuştu.
 
TAŞIMAYA TALEP ARTMIYOR 
Navlun piyasasındaki düşünün nedenini piyasadaki aşırı taşıma kapasitesinin olması olduğuna vurgu yapan Öztürk, “Özellikle 18 bin TEU kapasite ve üzerindeki çok büyük konteyner gemilerinden devreye girmesi ve dünya ekonomisinin henüz toplanmamış olması, düşüşü daha dramatik hale getiriyor. Üstelik taşıma kapasitesindeki büyümesini sindirecek kadar taşımaya olan talep de artmıyor” diye konuştu.


 
30 YILDA REKOR DÜŞÜŞ
1980’li yılların ortalarından yaklaşık 30 yıl sonra tekrar rekor düşüş seviyelerini yaşandığını söyleyen Öztürk,  endeksin 18 Şubat 2015’te 509 puan ile tarihi dip seviyenin yaşandığını ifade etti. Endeksin şuan 610 seviyelerine kadar geldiğini belirten Öztürk, “ bu puan, dökme yük gemilerinin işletme maliyetlerinin dahi çok altında günlük kira gelirleri elde edebildikleri anlamına geliyor. Çin’de görülen üretim yavaşlaması ve buna bağlı olarak ham madde ve enerji ithalatında yaşanan daralma da dökme yük piyasasını olumsuz etkiliyor. Çin çere kirliliğini dikkate alarak düşük kaliteli kömür ithalatını durdurdu. Yine Çin’in, Avustralya ve Brezilya’dan yaptığı demir cevheri ithalat hacmini ise tahminlerin çok altında gerçekleşiyor. Bu yüzden de kuru dökme yük piyasasında çalışan özellikle büyük tonajlı gemiler, yük bulmakta zorlanıyor” ifadesini kullandı.
 
İKİNCİ EL GEMİ FIRSATI
Öztürk ikinci el gemi fiyatlarındaki  düşüşü fırtsa olarak değerlendirirken, “İkinci el gemi fiyatları en düşük seviyelerde seyrediyor. Bu, ikinci el ucuz gemi almak ve büyümek isteyen armatörler ve gemi işleticileri için bir fırsat. Örneğin Arkas, son 3 yılda 11 gemiyi filosuna kattı. Hem de bu gemiler Arkas'ın ortalama filosunun üzerinde tonajda gemiler. En azından Türk firmalarının bu ortamı büyüme fırsatına çevirmesi sevindirici” dedi.
 
KRUVAZİYERDE ARTIŞ
İzmir kruvaziyerinde yaşanan ayrılıklara rağmen geçtiğimiz Ocak – Nisan ayı döneminde artış yaşandığını söyleyen Öztürk, gelen gemi ve turist rakamlarını “Ocak-Nisan döneminde limanlarımıza 186 yolcu gemisi ile 180 bin turist ayak bastı. Geçen yıl aynı dönemde gemi sayısı 106, yolcu sayısı da 140 bindi” sözleriyle açıkladı.
 
BU ARTIŞ NEREDEN KAYNAKLANIYOR
Öztürk sözlerine şöyle devam etti: “MSC, Costa gibi kruvaziyer devleri sefer azaltma kararı alırken, bu artış nereden kaynaklanıyor? İzmir'de yolcu sayısı yüzde 50'den fazla düşerken, İstanbul ve Kuşadası'nda önemli bir artış var. Ayrıca Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı nedeniyle Çanakkale’ye 13 bin turist geldi. Ancak henüz sezonun başındayız. Bu küçük artışlar, kruvaziyer turizmindeki düşüşü engelleyecek boyutta değil.”
 
 

 
CHP’li Çıray: Çarklara yağ damlatacağız!
 
Serter’den şok suçlamaya sert tepki: Şizofrenik!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EBSO’da AK Parti günü: EGEGEP vitrinde, ‘İçten’ sitem!
EBSO 7 Haziran buluşmalarında Orman ve Su İşleri Bakanı, AK Parti İzmir ...
İzmir’de konut satışı patlaması!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü'nden verilen bilgiye ...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva