HABERLER>TARIM
30 Mayıs 2017 Salı - 14:33

Dolu ve yağış üreticiyi olumsuz etkiledi

Manisa'nın Yunusemre, Şehzadeler, Saruhanlı, Gölmarmara, Ahmetli ve Sarıgöl ilçelerindeki bağ ve tarlalar son üç gündür etkili olan sağanak yağış ile dolu nedeniyle büyük zarar görürken, üreticiler için borç erteleme talebinde bulunulacağı bildirildi.    

Dolu ve yağış üreticiyi olumsuz etkiledi

Manisa'da son üç gündür bazı bölgelerde sağanak yağmur ve bazı bölgelerde ise dolu olarak devam eden yağışlar Yunusemre, Şehzadeler, Saruhanlı, Gölmarmara, Ahmetli ve Sarıgöl ilçelerindeki bağlarda yeni filizlenen çiçeklerin dökülmesine, tarlalarda ise mahsülün sular altında kalmasına sebep oldu.

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, devam eden dolu ve sağanak yağmur sebebiyle bağlarda ve tarlalarda zararın yaşandığını dile getirerek, "Kuraklık kadar yağışın da fazlası zarardır. Özellikle dağlık kesimler şiddetli yağıştan çok zarar gördü. Dağlık kesimlerde yaşanan şiddetli dolu zeytinliklerde hasara sebep oldu. Yuntdağı Bölgesi'nin bazı yerlerinde yaşanan sel baskınları ile göl taşmaları arazilerin sularla kaplanmasına neden oldu. Bağlar ise çiçeklenme dönemini geçirdiği bu günlerde dolu ve sağanak yağmurlardan olumsuz etkilendi. Ahmetli İlçesi'nde 1000 dönümlük arazi üzerinde dolu olayı yaşanmış. Bunun yaklaşık 500 dönümü zarar görmüş. Sarıgöl, Gölmarmara, Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerimizde özellikle dün yağan sağanak yağmurdan dolayı bağlarda ve tarlalarda zarar oluştu. Özellikle yeni ekilen domates, kavun ve karpuzda zararlar var" dedi.

YAĞMURDAN SONRAKİ GÜNEŞE DİKKAT
Oda Başkanı Kaçire özelikle yağmurdan sonra açan güneşin bitkilerde hastalıklara sebep olabileceğini ifade etti. Kaçire, "Özellikle kuvvetli yağış, bitki üzerindeki hastalıklara karşı koruma sağlayan ilaçları ortadan kaldırıyor. Yağmur ilaçları götürdüğü için arkasından gelen güneş bitki üzerindeki hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bitkilerin çürümesine sebebiyet veriyor. Bundan dolayı da çiftçilerin uyanık olması gerekir. Şuanda birçok araziye yeniden ilaçlama için girilmesi çok zor. Yağmurlar geçene kadar çiftçimiz ilaçlama konusunda sıkıntı yaşayacak. Ancak yağmurların kesilmesinin hemen ardından üreticimiz acilen bağını ve tarlasını ilaçlamak zorunda" diye konuştu. Kaçire son olarak hasar tespit çalışmalarının bu hafta sonuna kadar devam edeceğini, tespit çalışmalarından sonra hazırlayacakları raporu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na göndereceklerini dile getirdi.

SARUHANLI'DA 3 BİN 500 DÖNÜMLÜK ARAZİDE ZARAR
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçe genelindeki 240 bin dekarlık bağ ve tarım arazisinin son 3 gündür devam eden dolu ve sağanak yağış sebebiyle zarar gördüğünü dile getirdi. Oda Başkanı Okur, yaklaşık 3 bin 500 dönümlük arazide şuanda zarar tespit ettiklerini ifade ederek, "Bağlar, kavun, karpuz, domates, biber tarlaları ile zeytinlikler son 3 gündür devam eden sağanak yağmur ve dolu sebebiyle zarar görmüş durumda. Zarar gören arazilerin birçoğu ilçemize bağlı Dilek, Kemikdere, Hacırahmanlı, İshakçelebi ve Nuriye mahalellerinde yer alıyor. 2 Haziran Cuma gününe kadar ilçe genelinde dolu ve sağanak yağış sebebiyle yaşanan hasarın tespit çalışmaları sürecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüz ekiplerimizle hasar tespit çalışmalarımız devam edecek. Daha sonra raporumuzu ilgili bakanlığa göndereceğiz. Tarlası ve zarar gören üreticilerimizin borçlarının ertelenmesi konusunda talebimiz olacak" dedi. (DHA)

 
Altınordu'da yeni sezon için program netleşti
 
İşyeri sahipleri dikkat: 1 Temmuz'da başlıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Üniversitesi gıda ihracatını hedefliyor
Ziraat Fakültesi bünyesindeki çiftliğinde 20'den fazla ürünü iyi tarım ...
Bal üreticilerinden Başkan Kocaoğlu'na destek
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, bal üreticilerine ...
Fransa'dan Türk ürününe yasak!
Geçen yıl zirai ilaç kalıntısı nedeniyle Türkiye'den kiraz alımını durduran ...
 
İzmir'de kadın çiftçilere yenilikler anlatıldı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016 yılında “Kadın Çiftçiler ...
İzmir'de Ramazan bereketi: Sebze-meyve fiyatları düşüyor!
Türkiye Haller Federasyonu Başkan Vekili Orhan Doğan, mevsimsel olarak ...
Yıllarca yöneticilik yapan Portakal: Yeni ünvanım çiftçi
Pazarlama alanında üst düzey yöneticilik yapan Armağan Portakal, İzmir'in ...
 
Kiraz hasadında yüzde 20 artış var
Türkiye'nin en önemli kiraz üretim merkezlerinden olan ilk hasadın yapıldığı ...
Ege'nin zeytinyağı 'dünya starı' oldu
Zeytin ve zeytinyağında kalitenin yanı sıra tasarımlarıyla da Türkiye’nin ...
Egeli zeytin üreticilerinden hükümete prim çağrısı
Bu yıl ihracatta rekorlar kıran zeytincilik sektörü, ihracatta rekabetçiliğin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva