HABERLER>EKONOMİ
9 Mart 2018 Cuma - 15:36

DİSK’ten taşeron düzenlemesi için İzmir'de eylem: En geç bir haftada geri dönülmezse bu kez…

Hükümetin 696 Sayılı KHK ile yaptığı taşeron düzenlemesine karşılık DİSK’te örgütlü personeller uyarı niteliğinde yarım gün iş bıraktı. Ege Bölge Temsilcisi Sarı, “En geç bir hafta, 10 gün içinde bu yanlıştan dönülmezse bu kez tam gün iş bırakacağız” dedi.

DİSK’ten taşeron düzenlemesi için İzmir de eylem: En geç bir haftada geri dönülmezse bu kez…

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği, hükümetin 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yaptığı taşeronda düzenleme için eylem gerçekleştirdi.

İzmir’deki binlerce sendikalı, kamu kurumu ve kuruluşlarında görev yapan özellikle emekli, emekliliği hak eden ve eski hükümlü personellerin iş akitlerinin feshedilmesi karşısında yaşanan mağduriyete tepki gösterdi.

Uyarı niteliğinde yarım gün iş bırakan işçiler ve sendika temsilcileri Konak’ta gerçekleşen eylemde, ‘Hak, hukuk adalet’, ‘Hükümet yasanı al başına çal’, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘İş, aş, adalet’, ‘Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz’ sloganları atarken, ‘Memur değil işçiyim, ekmeğimle oynama’, ‘Kadro dediniz işimizden ettiniz’, ‘Çalışırken işsiz kalmak istemiyoruz’, ‘İş, ekmek yoksa barış da yok’ yazılı dövizleri taşıdı.

EN GEÇ BİR HAFTA 10 GÜN İÇİNDE DÖNÜLMEZSE…
Kalabalık adına konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, hükümete yanlıştan dönülmesi, siyasi parti temsilcilerine ise mücadelede destek çağrısı yaptı. Sarı ayrıca, “En geç bir hafta, 10 gün içinde bu yanlıştan dönülmezse bu kez tam gün iş bırakacağız. Biz o eski hükümlü arkadaşlarımıza yıllardır beraber çalıştık. Cenazelerine gittik, düğünlerinde halay çektik. O arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız” dedi.

Sarı şunları söyledi:

GÜVENLİK SORUŞTURMASI ENGELİNE HAYIR, ÇALIŞIRKEN İŞSİZ KALMAK İSTEMİYORUZ!
Daha önceki açıklamalarımızda da işaret ettiğimiz gibi 696 sayılı KHK eşitlik ilkesini göz ardı ederek bir düzenleme getirmiştir. Belediye işçilerine kadro verilmemiştir. Oysa hem merkezi idare hem de belediyelerde çalışan alt işveren işçileri kamu hizmetlerinde çalıştırılmaktadır. Merkezi idarede kadro verilirken belediyelerde çalışan alt işveren işçileri belediyelere değil belediye şirketlerine geçiş yapacaktır. Bu anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. 696 sayılı KHK ile taşeronlarda çalıştırılan işçilerde bir sürü diğer koşul yanında devlet memurları için aranan koşullar da aranmaktadır. Merkezi idareye kadrolu geçişte 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun atama şartlarını aramak bile tartışmalıyken 657 sayılı kanun içinde tanınmamış ve tanımlanmamış belediye şirketlerine geçiş için 657 koşullarını aramak hukuki temeli olmayan bir keyfiyettir. Şu anda belediye hizmetlerinde çalışan binlerce taşeron şirket işçisi hukuk dışı bir durumla karşı karşıyadır. Sendika olarak en başından beri yıllardır kamu idareleri için çalışan ve aslında kamu idarelerinin işçisi oldukları hukuken tescil edilmiş olan işçilerin karşısına güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması koşulunu dikmenin işçileri eleme amacını taşıdığını ifade etmiştir. Sendikamız birçok belediyede daha önceleri çeşitli nedenlerle güvenlik soruşturması sorunu yaşamış yurttaşlarımızın topluma kazandırılması için uygulanan istihdam önceliklerine destek vermiştir. Belediyelerin bu yöndeki politikalarının toplumsal huzur ve esenlik için çok değerli olduğu görüşündedir. Bu işçiler kadro beklerken işsiz kalacaktır. Şimdi sabıka kayıtları nedeniyle ortaya çıkan belki daha sonra da güvenlik soruşturması nedeniyle karşımıza çıkması beklenen bu durum büyük bir toplumsal açmaza neden olacak boyuttadır. İşsizliğe mahkum edilecek binlerce işçi nasıl yaşamlarını sürdürecektir. Bu durumdaki üyelerimiz geçmişte yaptıkları hatalarından dolayı cezalarını çekmişlerdir ve kamuya yıllardan beri hizmet vermektedirler. Buna rağmen toplumun dışına itilmesine sebep olacak bu uygulama ile karşı karşıyadırlar. Bu uygulamayla işçiler adeta suç işlemeye teşvik edilmektedir.

RAKAMLARLA KONUŞTU
Öte yandan konuyla ilgili çıkarılan tebliğde başvuruların reddinden sonra itiraz komisyonlarının kararlarının kesin olduğu, yargı yolunun kapalı olduğu da söyleniyor. Bunu kabul etmeyeceğiz yargıya başvuru hakkı anayasal bir haktır. Her türlü hukuksal mücadeleyi sürdüreceğiz. Alt işverenlerden geçiş ile ilgili başvuruların sabıka kaydı nedeniyle reddedilmesine ilişkin verileri toplamaya başladık. Henüz kesin verileri veremiyoruz. Ancak süreç devam ediyor. Gelen sayılardan başvurusu bu nedenle reddedilen işçi sayısının 150 bin civarında olduğunu gözlemliyoruz. Konfederasyonumuz aracılığıyla bakanlıklar nezdinde gerekli yasal düzenlemelerin yapılması taleplerinde bulunduk. Umuyoruz soruna çare en kısa sürede bulunur. Sorun eski adli sicil kayıtlarıyla da sınırlı değildir. Başvuru sırasında başka nedenlerle de elenen işçilerin varlığını da hatırlatmak isteriz. Örneğin askerlik durumu nedeniyle başvurusu kabul edilmeyenler, örneğin emeklilik hakkını elde etti diye başvurusu kabul edilmeyenler, örneğin ihalesinin niteliği gereği ihale bedelinin yüzde 70’inden az işçilik bedeli olan işlerde çalışan işçiler. Bunlar da bir anda işsiz kalacaklardır. Örneğin İstanbul’da sadece belediyelerde taşeron aracılığıyla çalıştırılan 57 bin civarında işçinin başvurusu kabul edilirken 5 bin 800 civarında işçinin başvurusu reddedilmiştir. İzmir’de sadece belediyelerde başvurusu reddedilen işçi sayısı 2 bin 500, karayollarında 14 bin 970 ret 4 bin 640 kabul, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü bin 657 ret, Ege üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitelerinde toplamda 580 kişi ret, bunlar sadece belirli kurumlardan sizlere örnek olarak sunduğumuz rakamlardır. Bu işçilerin sorunlarını dile getirmek çözüm aranmasını istemek boynumuzun borcudur. Çözüm bulunmazsa dertlerini bu meydanlarda, işyerlerinde her yerde dile getirmeye devam edeceğiz.

KİM/ NE SÖYLEMİŞTİ?
696 sayılı KHK’nın kamuya geçiş hükümleri oldukça problemli ve sürekli engellerin ortaya çıktığı bir düzenlemedir. Bu sorunlar bitmeyecek diye endişeliyiz. Bilindiği gibi daha sınav aşaması gelecek. Sınav aşamasında daha ne kadar eleme yapılacak endişesini taşıyoruz. Kim, ne söylemişti? Çalışma bakanı; ‘taşeronda devrim yaptık’. Başbakan; ‘taşeronda bir çılgınlık yaptık’. Cumhurbaşkanı; ‘taşeron diye artık bir şey kalmadı’. Hayaller kadro, gerçekler Belediye şirketleri. Hayaller sınavsız, şartsız, koşulsuz kadro, gerçekler güvenlik soruşturması, sınav, mülakat. Hayaller tüm taşeron işçilerin kadroya geçmesi idi. Gerçekler 200 bin işçinin taşeron olarak devamı, 150 bin eski hükümlü, emekli ve engelli işçilerin işsiz kalmasıdır.

HAYALLER BAŞKA, GERÇEKLER BAŞKA…
Şu an ihtiyacımız olan şey yeni yasal bir düzenlemedir. Yapılacak bir yasal düzenleme ile taşeronlar eliyle çalıştırılan kamu işçilerinin adli sicil sorgulaması, güvenlik soruşturmasına, sınava tabi kılınmadan geçişlerinin yapılmasının sağlanmasıdır. Siyasi iktidara bu düzenlemenin en kısa zamanda yapılması konusunda buradan çağrı yapıyoruz. DİSK/Genel-İş Sendikası olarak kamuya geçiş sürecinde bütün alt işveren işçilerinin sesi olacağız, sorunlarını dile getireceğiz, onların hak ettikleri işlerde hakça çalışmaları için, belediyelerde çalışan işçilerin de kadro haklarına kavuşmalarını başarana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Kadro hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.

KİMLER KATILDI?
DİSK’in eylemine, CHP İzmir İl Yönetimi, HDP ve EMEP’li yöneticiler, Alevi dernekleri, KESK ile Tüm Yerel Sen temsilcileri ve çok sayıda sivil toplum örgütü destek verdi.

 
Lise öğrencisi cinsel istismar haberi izlerken yaşadığı tacizi annesine anlattı
 
Kaymakam Çetin ve Başkan Demirağ vatandaşlarla buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki o köylere bedava elektrik!
İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Sarpıncık ve Haseki mahallelerine kurulan ...
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı’dan siyasete yeşil ışık: Eğer ön seçim olursa…
696 Sayılı KHK’yla mağduriyet yaşan işçiler özelinde detaylı bilgi veren ...
Tariş Zeytinyağı’ndan gençlere “ortaklık” daveti
Türkiye’de başarılı kooperatifçilik uygulamalarıyla örnek olan Tariş Zeytin ...
 
MOSFED Başkanı Güleç: İhracat vatani görevdir
İzmir Mobilya sektörünün yıldızının MODEKO Uluslararası İzmir Fuarı’nda ...
İzmir'de 'fırın' krizi!
İzmir'de bazı ekmek fırını işletmecilerinin yükselen üretim maliyetini ...
Dolar ve euro güne nasıl başladı? İlk rakamlar...
Avrupa Merkez Bankası kararının etkisiyle dün tarihi zirvesini gören euro ...
 
MODEKO'da katılımcıların ihracat hedefi büyüdü
MODEKO 29. Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı büyük ilgi gördü. Toplam 310 ...
Flaş gelişme.... Dev holdinge el konuldu
Antalya’da faaliyet gösteren Kırmızıtaş Holding’e FETÖ soruşturması kapsamında ...
5 medya kuruluşunun varlıkları satışa çıkarıldı
TMSF, Jin Haber Ajansı, Azadiyat Welat Gazetesi, Patnos FM, Bugün TV Ankara ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva