HABERLER>POLİTİKA
8 Haziran 2018 Cuma - 15:38

Dışişleri'nden Avusturya'nın cami kararına tepki!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'un "Siyasal İslam'la mücadele kapsamında" ülkede faaliyette bulunan 7 caminin kapatılması ve yurt dışından finanse edilen çok sayıda imamın sınır dışı edilmesi yönünde karar aldıklarını duyurmasına tepki gösterdi.

Dışişleri nden Avusturya nın cami kararına tepki!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'un "Siyasal İslam'la mücadele kapsamında" ülkede faaliyette bulunan 7 caminin kapatılması ve yurt dışından finanse edilen çok sayıda imamın sınır dışı edilmesi yönünde karar aldıklarını duyurmasına tepki gösterdi. Kalın yaşanan gelişmeler için, "Ülkedeki ırkçı dalganın sonucudur" dedi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise kararının iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi çabalarına zarar vereceği belirtildi

Dışişleri Bakanlığı, Avusturya'nın ülkedeki 7 camiyi kapatma kararına ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada, kararın iki ülke ilişkilerini normalleştirme çabalarına zarar vereceği belirtildi.

Dışişleri'nin açıklaması şu şekilde:

"Avusturya Şansölyesi Sebastian Kurz’un, Şansölye Yardımcısı, İçişleri Bakanı ve Din İşleri Dairesinin bağlı olduğu AB Bakanı ile beraber düzenlediği basın toplantısında ülkemiz tarafından Avusturya’ya gönderilen ve Avusturya-Türk İslam Birliği’ne (ATİB) bağlı olarak görev yapan din görevlilerimize oturum izni verilmeyeceğini ve Türk toplumuna ait bir cami dahil yedi caminin kapatılacağını açıklamasını esefle karşılıyoruz. Avusturya’nın sudan bahanelerle yedi camiyi kapatması ve imamları sınırdışı etmesi bu ülkedeki İslam karşıtı, ırkçı ve ayrımcı popülist dalganın sonuçlarından biridir.

Başta Şansölye Kurz olmak üzere Avusturyalı siyasetçilerin, ırkçılıkla, İslam ve yabancı düşmanlığıyla ve aşırı sağın yükselişiyle mücadele etmek yerine bu endişe verici gelişmelerden siyasi çıkar elde etmeye çalışmalarını kınıyoruz.

Avusturya Hükümetinin ideolojik tutumu evrensel hukuk normlarına, toplumsal uyum politikalarına, azınlık hukukuna ve birarada yaşama ahlakına aykırıdır. İslam karşıtlığının ve ırkçılığının bu şekilde normalleştirilmesi ve sıradanlaştırılması kesin olarak reddedilmelidir.

Öte yandan, tecrübe ve aklı selimden uzak siyasetçilerin güdümünde, bu tür ayrımcı ve popülist bir yaklaşım benimsenmesi Avrupa’da İslam karşıtlığı ve ırkçılığın yükselişi kapsamında ileriye matuf olumsuz gidişatın da habercisi niteliğinde bir gelişmedir.

Bu anlayıştaki bir Avusturya’nın AB Dönem Başkanlığını üstlenecek olması AB için de talihsiz bir durumdur. Son aylarda bilhassa Dışişleri Bakanlıkları arasında sürdürülmekte olan Türkiye-Avusturya ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik çabalara da ters düşen bu kararın Avusturya Türk toplumunun uyumu yönündeki gayretlere de hizmet etmeyeceği aşikardır."

KALIN: IRKÇI DALGANIN BİR SONUCU
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Avusturya’nın 7 camiyi kapatma kararına ilişkin, "Avusturya'nın sudan bahanelerle 7 camiyi kapatması ve imamları sınır dışı etmesi, bu ülkedeki İslam karşıtı ırkçı ve ayrımcı popülist dalganın sonuçlarından biridir." ifadesini kullandı.

Kalın, Twitter hesabından, Avusturya'da hükümetin, biri Türklere ait 7 caminin faaliyetlerinin durdurulmasına ve yurt dışından finanse edilen çok sayıda imamın sınır dışı edilmesine ilişkin kararını değerlendirdi.

Avusturya’nın sudan bahanelerle 7 camiyi kapatması ve imamları sınır dışı etmesinin, bu ülkedeki İslam karşıtı ırkçı ve ayrımcı popülist dalganın sonuçlarından biri olduğunu aktaran Kalın, amacın Müslüman toplulukları ötekileştirerek siyasi kazanım elde etmek olduğunu bildirdi.

Kalın, "Avusturya hükümetinin ideolojik tutumu evrensel hukuk normlarına, toplumsal uyum politikalarına, azınlık hukukuna ve bir arada yaşama ahlakına aykırıdır. İslam karşıtlığının ve ırkçılığın bu şekilde normalleştirilmesi ve sıradanlaştırılması kesin olarak reddedilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bozdağ, konuyla ilgili olarak "Avrupa'da din ve vicdan hürriyetinin öldürüldüğü anlamına gelir." dedi. (AA)

 
Selçuk Belediyesi'nden Ramazan dayanışması
 
MHP'nin vekil adayı Bulut: Şoför esnafı yalnız değil
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP Lideri Bahçeli AK Parti’yi uyardı, Başkan Karataş konuştu: Demek ki gördüğü bazı şeyler var!
MHP İzmir İl Başkanı Karataş, “Biz yola koyluluğumuz andan itibaren Cumhur ...
Bağımsız Aday Okuyan’dan 24 Haziran mesajı: Seçime tek parti giriyor, o da bağımsız!
İzmir 2. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı ve TKP Genel Sekreteri Kemal ...
AK Partili Çankırı'dan yoğun mesai: Projeleriyle geldi
AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Ceyda Bölünmez Çankırı yaklaşan 24 Haziran ...
 
CHP Milletvekili Adayı Serter’in tarihi gururu
CHP İzmir İkinici Bölge Milletvekili adayı Bedri Serter, İzmir’in tarihi ...
AK Parti'nin vekil adayı Doğan'dan sağlık mesajları: İzmir'deki o hastaneyi örnek gösterdi
Ak Parti 1'inci Bölge Milletvekili Adayı Bilal Doğan Türkiye'nin sağlık ...
AK Parti'nin vekil adayı Nasır: Sorunların çözümü için köprü olacağım
AK Parti İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Necip Nasır, İzmiri karış karış ...
 
AK Partili Kaya'dan CHP'li Yüksel'e 'delege bile olamaz' yanıtı: Emekliliğinin tadını çıkar!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Buca, Torbalı ve Karabağlar'da ...
CHP İzmir'den sahurda Buca'ya çıkarma
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, CHP İl Başkanı Deniz Yücel ve ...
CHP'li Sertel: AVM’lerle değil esnafla dayanışma içinde olacağız
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Muharrem ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva