HABERLER>GÜNCEL
14 Mayıs 2017 Pazar - 14:56

Dev siber saldırı 200 bin kişiyi etkiledi

WannaCry” (Ağlamak İstiyorum) isimli yazılımla düzenlenen uluslararası siber saldırı, Britanya’nın Ulusal Sağlık Sistemi’ni (NHS) felç edip tüm dünyaya hızla yayılarak çok sayıda ülkede on binlerce kişi ve kuruluşu vurdu.

Dev siber saldırı 200 bin kişiyi etkiledi

Avrupa Polis Örgütü Europol,  'eşi benzeri görülmemiş ölçekte bir siber saldırı düzenlendiğini ve faillerin yakalanması için karmaşık bir uluslararası soruşturma gerektiğini açıkladı.

Bazı uzmanlar söz konusu saldırının “gelmiş geçmiş en büyük siber fidye saldırısı” olduğundan söz ediyor. Bu aynı zamanda siber saldırıların hastaneler gibi hedeflere yönelmeleri halinde kolaylıkla insanların hayatını tehlikeye sokabileceğini en yakından hissettiren vaka oldu. Saldırının, ABD’nin küresel çapta yasadışı dinleme ve elektronik-takip yapan Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) sızdırılan belgelerinde açığa çıkan, NSA tarafından geliştirilen ve Windows’daki bir güvenlik boşluğundan yararlanan virüsü temel alarak düzenlendiği ileri sürülüyor. Microsoft bu yılın başında açığın nasıl kapatılacağına dair yol göstermişti, ama pek çok sistem henüz buna göre güncellenmiş değil.

Önceki gün NHS’nin bilgisayar sistemlerinde aniden beliren yazılarda “Hoppa, dosyalarınız şifrelendi” uyarısı eşliğinde sanal para birimi Bitcoin’le 300 dolara denk gelen miktarda fidye ödemesi yapılmadığı müddetçe bunlara ulaşılamayacağı söyleniyordu. Buna göre sistemi erişime açacak olan özel anahtar için 3 gün içinde ödeme yapılmazsa fidye üçe katlanıyor ve 7 günde hiç ödeme yapılmazsa her şey siliniyor. Dünyanın dev kurum ve şirketleri bu saldırı karşısında sistemlerini kapatmaktan başka çare bulamadı.

Cuma sabah saatlerinde başlayan ve saatler ilerledikçe yayılan virüs saldırısının şimdiye kadar 100'den fazla ülkeyi etkilediği tahmin ediliyor. İngiltere'deki NHS, İspanya’nın en büyük telekomünikasyon şirketi Telefonica, Fransız Renault ve Rusya İçişleri Bakanlığı gibi çok önemli kurumları ve dev firmaları vuran siber saldırının etkilerinin pazartesi günü itibariyle artmasından endişe ediliyor. (AFP)

PAZARTESİYE DİKKAT

Neredeyse tüm dünyayı etkileyen saldırının Endonezya'yı çok kötü vurmadığı tahmin edilse de İletişim ve Enformasyon Bakanı Rudiantara'dan önemli bir açıklama geldi. Yeni hafta ile ilgili endişelerini dile getiren Bakan, "Pazartesi günü ofisler açıldığında neler olacağı çok önemli. Lütfen dikkatli olun ve virüs saldırısına karşı engelleyici önlemleri alın" dedi. Siber korsanlar bilgisayarlara kötü amaçlı yazılım ekli e-postalarla sızıyorlar. Kurbanlarından verileri kurtarmak için ise 300-600 dolar arasında değişen rakamlarda para talep ediyorlar.

ŞANS ESERİ ENGELLENDİ

BBC Türkçe'nin haberine göre, İngiltere'de bir güvenlik araştırmacısı, son üç günde dünya çapında yüz binden fazla bilgisayarı ele geçiren WannaCry adlı fidye yazılımın yayılmasını "şans eseri" engellemeyi başardığını söyledi. MalwareTech rumuzlu 22 yaşındaki araştırmacı, işinden bir hafta izin aldığını fakat fidye yazılımını duyduktan sonra bilgisayar başına geçip bu yazılımı incelemeye karar verdiğini anlattı. Fidye yazılımı 'WannaCry' Türkiye dahil 99 ülkede binlerce bilgisayarı etkiledi. MalwareTech, uygulamanın kodlarında bir "kapatma düşmesi" bularak bunu harekete geçirdiğini belirtti: "Aslında kısmen şans eseriydi. Bütün gece uygulamayı incelemiş ve gözümü kırpmamıştım. Buluşumun ardından yoğun ilgi gördüm. İznimi böyle harcadığım için patronum bir hafta daha izin verdi." (Hürriyet)

 
Muğla kazasında 11 aylık bebeğin mucizesi
 
Karşıyaka'da buzlar eridi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muğla kazasında 11 aylık bebeğin mucizesi
Muğla'da 24 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı kazada ...
Başkan Kocaoğlu başsağlığı ziyaretinde: Yaralıların son durumu...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Buca Belediye ...
İzmir'in canı yandı!
Marmaris'teki elim kazanın ardından hayatını kaybedenler son yolculuklarına uğurlanıyor.
 
Boooking.com için kritik görüşme
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, booking.com'un Türkiye'de yasalara uygun ...
Liderler acının merkezinde
Marmaris’te 24 kişinin hayatına mal olan kazanın ardından cenazeler için ...
Konya'da yolcu otobüsü devrildi: 20 yaralı
Konya'da düğünden dönenleri taşıyan otobüsün devrilmesi sonucu 20 kişi ...
 
İzmir'de faciadan dönüldü: Yürüyen merdivende can pazarı
İzmir'in Karşıyaka İlçesi'nde, üst geçidin yürüyen merdivenlerinden çıktığı ...
İzmir'de dev fuhuş operasyonu: Onlarcası aranıyor!
İzmir ve Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki eş zamanlı operasyonda 14 kişi ...
Cinsiyet değiştirip 'Kaide'ci oldu, çatışmada öldürüldü
Ameliyatla erkek olduktan sonra Alime Ceyhan olan adını Yunus Emre Ceyhan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sesi, bize mirası...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tanrıları taştandı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva