HABERLER>GÜNCEL
1 Haziran 2021 Salı - 14:54

Deprem bölgesinde uyarı eylemi... Böyle kolon mu olur?

İzmir'de yaşanan deprem sonrası hasar gören ve yeniden yapımı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ tarafından yürütülen  Yağcılar Apartmanı'nda sosyal medyada yer alan hasarlı kolon görüntüleri tepkiye neden olmuştu. Yaşanan süreç ile ilgili TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve İzmir Barosu inşaat önünde basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen toplantıda konuşan TMMOB İl Kordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, "Biz istemezükçü değil, demiştikçiyiz. Biz bugün bu sorunları burada görüp söylüyorsak, yarın can kayıplarını önlemek içindir" dedi.

Deprem bölgesinde uyarı eylemi... Böyle kolon mu olur?

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında yaşanan 6.9 şiddetindeki deprem sonra en fazla hasarı alan ilçelerden biri olan Bayraklı'da hasarlı binaların kentsel dönüşümüne hız kesmeden devam ediliyor.

117 vatandaşın hayatını kaybettiği deprem sonrasında vatandaşlar yeni yapılacak konutlarını merakla beklerken, Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve İzmir Barosu inşaatlardaki kötü işçiliklerin olduğu iddiası ile basın açıklaması düzenledi.

Toplantıya TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ve İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel katıldı.

‘BEN YAPTIM OLDU’ SİSTEMİ UYGULANDI
30 Ekim'de yaşanan deprem sonrası yürütülecek çalışmalar ile ilgili odaların sürece dahil edilmediğini söyleyen İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, "Odalar dahil edilseydi süreç elbette ki çok farklı ilerlerdi. Yapılacak binaların sağlıklı, bilimsel standartlara uygun olması gerektiği gibi yürütülürdü. İhalelerin şeffaf yürütülmesi sağlanırdı. Burada ‘ben yaptım oldu’ sistemi uygulandı. Depremin üzerinden daha kısa bir süre geçmiş ve enkaz kaldırılmamışken ihale yapıldı. Bizler işin içinde olsaydık çok farklı sonuçlar ortaya çıkardı. Yıkılan tüm binaların tamamını kapsayacak bir çalışma ortaya konulur ve ayrımcılık olamamış olunurdu. Herkes memnun değil deniliyor ya, memnun olanlar var. İhaleyi alanlar, eksik kolon dökenler, harcını eksik yapanlar, demirini eksik koyanlar ve yeni ölümlere zemin hazırlayanlar ve yeni ölümlere zemin ayarlayanlar bu durumdan memnundur" dedi.

SÜRECİN DIŞINA İTİLDİK
Süreçte odaların ve vatandaşların yoğun itirazlarının 'istemezükçüler' olarak yorumlanmasını değerlendiren  İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ise “30 Ekim'den sonra hasar sürecinde yer almak istedik ancak sürecin dışına itildik. Burada istememek diye bir durum yok. İstedik… Hatta çok istedik. Ancak bizler sürecin dışında tutulduk. Sosyal medyadan denetim yapıyoruz. Burada bir hata var. Hem hak sahipleri açısından baktığımızda, bu kadar travma yaşayan bir ilçede denetimlerin bu kadar sorumsuz olmasını kabul edemeyiz. Burada bir kolondan bahsediyoruz, ancak sorun tek bir kolon değil, sistem meselesidir." diye konuştu

'İSTEMEZÜKÇÜ' DEĞİL 'DEMİŞTİKÇİ'YİZ
'İstemezükçü' eleştirilerine yanıt veren TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir ise, "Biz istemezükçü değil demiştikçiyiz. Biz daha önce de söylemiştik, bizim haksız çıkmamız gerekiyor. Biz bugün bu sorunları burada görüp söylüyorsak, yarın can kayıplarını önlemek içindir. Bizler canlar kaybolduğunda haklı çıkmak istemiyoruz.  Bizim haklılığımız için insanların ölmesi gerekmiyor.  İstemezükçü söylemi de, işlerine gelmeyen, hukuka uygun davranmayanlar ve birilerine rant kapısı açanların söylemidir. Biz halkın yanında olarak sözlerimizi söylüyoruz" dedi.

DENETİM MEKANİZMASI GÜÇLÜ TUTULMALI
Kendilerinin yapılan inşaatların süreçleri hakkında bir bilgiye ulaşamadığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, denetimsizlik konusuna dikkat çekti. Ayatar, "Bu binaların ne projesinden haberdarız, ne de hesaplamalarından haberdarız. Şu an sadece tüm İzmir gibi biz de uzaktan izliyoruz. Binalara dair teknik açıdan bu yüzden bir şey söylememiz mümkün değil. Ancak burada gördüğümüz şey denetimsizliği açıkça ortaya koyuyor. Sosyal medyadan  konuyu gördüğümüzde,  fotoğraflarda dökülen betonun doğru yerleşmediğini gördük. Burada bir bakım eksikliği olduğunu da düşünüyoruz. Görüntü ayrıdır, ancak imalat aşamasında da bakımın mutlaka yapılması gerekiyor. Burada denetim mekanizmasını da kesinlikle güçlü tutmamız lazım. Aslında bugün burada asıl vurgulanması gereken konu tam olarak bu. Bunlar sosyal medyaya yansımasa belki de o şekilde kalacaktı. Sosyal medyaya yansıyınca bu beton kırıldı" diye konuştu.

HİÇBİR SORUMUZA CEVAP VERİLMEDİ
Belediyelerin inşaatları denetleme konusunda hukuki olarak hiçbir yetkisi olmadığının altını çizen İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise, "Burada denetim ofisleri var. İnşaatlara ilişkin denetimlerini onlar yapıyorlar. Yapı denetim kurulları getirildi, kimin denetim yapacağı açıkça belli. Belediyenin burada denetim sorumluluğu yok. Bu bizim ilk basın açıklamamız değil. Sürecin başından beri birkaç kez benzer konularda açıklamam yaptık. Hep söylediğimiz şeffaf olmayan bir süreç yönetiliyor. Bir eleştiri getirmemizin bile önüne geçmek için bir süreç yönetiyorlar. Burası dışarıdan tespit edilebildi. Ya tespit edilemeyenler? Denetimin sağlıklı gerçekleşip gerçekleşmediğini bilmek maalesef mümkün değil. Burada yaşanacak sorunlardan burada görevli olan herkes sorumlu olacak. Bizim buradaki söylemek istediğimiz suçluyu bulmak değil, sorunların önüne geçmek. Biz birçok konuda açıklamalar istedik ancak bunların hiçbirinin cevabı bizlere verilmedi" ifadelerini kullandı.

BENZER BİRÇOK SORUNLA KARŞILAŞACAĞIZ
Deprem sonrası ihalelerin gerçekleşme hızına dikkat çeken  TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir ise "7 ay geçti depremin üzerinden, depremden 1 ay sonra buranın ihalesi yapıldı. Burada asli sorun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve TOKİ'dir. İhaleyi yapıyorsanız sorumluluğu taşırsınız. Şeffaf olmayan, herkese kapalı olan, rant alanı yaratmakta amacıyla yürütülen bu süreç sorunlu bir süreçtir. Bu olay iyi ki yakalandı, ancak kim bilir bunun gibi kaç tane daha alan var.  Bu süreç böyle devam ederse, buna benzer daha çok sorunla karşılaşacağımızı biliyoruz" dedi.

DİKKATSİZ VE ÖZENSİZ YAPILAR KABUL EDİLEMEZ
Katılımcılar adına basın metnini okuyan İzmir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ise şunları söyledi:

"30 Ekim İzmir depreminde bazı binalar kısmen bazı binalar tamamen yıkılmış, ağır can ve mal kayıpları meydana gelmiş olup depremin yarattığı travmaları atlatmaya çalıştığımız, yapıların yıkım nedenleri üzerine hukuki ve bilimsel araştırmalar ile Savcılık soruşturmalarının hala devam ettiği bugünlerde, sosyal medyaya yansıyan bazı fotoğraflar bizi son derece rahatsız etmiştir. Tarafımıza ulaşan fotoğraflar, 30 Ekim depreminde yıkılan Yağcılar Apartmani yerine TOKİ tarafından ihale edilerek "depreme dayanıklı" nitelikte yeniden yaptırıldığı iddia edilen inşaattan çekilmiş görüntülerdir. Fotoğraflar, ne yazık ki yapının bir katında kolon imalatlarının son derece özensiz bir şekilde yapıldığını göstermektedir. Deprem bölgesinde, depremde yıkılan yapılar yerine inşa edilen yapılarda dikkatsiz ve özensiz, konusu suç teşkil eden imalatlar yapılması kabul edilemez niteliktedir. Bir bina, statik açıdan doğru tasarlanmış olsa da yerinde projesine ve fen kurallarına uygun imal edilmediği, imalat sonrası bakımları düzgün yapılmadığı takdirde herhangi bir depremde istemediğimiz sonuçların ortaya çıkma ihtimali artmaktadır. Üstelik bu tür imalat hatalarının, binanın yıkılması durumunda tespitinin de oldukça zor olduğunu ifade etmek isteriz. Dolayısı ile imalat aşamasındaki denetim de bu nedenle son derece önemlidir. Denetim konusunda yaşanabilecek herhangi bir zaafiyetin bedelinin çok acı olduğunu 30 Ekim tarihinde 117 kişinin göçük altında kalarak ölümü ve yaşanan mal kayıpları ile hep beraber yaşadık"

İDARİ MAKAMLARIN SORUMLULUĞUNDADIR
“Durumun sosyal medyaya yansımasının ardından fotoğraflara yansıyan hatalı imalatların kırılarak yeniden yapılacağına dair bilgi tarafımıza ulaşmıştır. Fotoğraflara yansıyan görüntüler 2. Proje alanında yer alan eski Yağcılar apartmani 5. Kat kolonlarına ilişkin olup gerek bu yapıda 5. kata kadar olan imalatın gerekse 7 proje alanında ve depremden etkilenen diğer alanlarda şimdiye kadar yapılan imalatların hatalı olup olmadığının denetlenmesini, denetleme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını istiyor; usul ve yasalara, projesine ve fen kurallarına aykırı imalatların tespiti halinde gereğinin yapılması idari makamların sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz. Yapı üretim süreçlerinde "yetkin mühendisliğin ve etkin denetimin" önemini bir kez daha hatırlatarak TMMOB İzmir İKK ve İzmir Barosu olarak konunun kamu adına takipçisi olacağız"

 
Vertigoya sanal gerçeklik tedavisi: İlaç kullanılmıyor
 
Ndiaye'den 3 yıllık imza!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tevfik Bettemir 2 Haziran 2021 Çarşamba 00:10

TMMOB İKK adına denetim yapan Oda ve Baro temsilcilerinin tek bir çıkarı var.Depremde ne insanlarımız ölsün nede mal kaybına neden olsun.onlar biz deprem sonrası denetim ve kontroller de yer alalım dediler. Ne AKP ne de Yerel yönetimler ve Dernek TMMOB yi halka karşı imiş gibi propoganda yaptılar.sonuç ortada,Ben yaptım oldu.Bu nedenle denetimde TMMOB olmalıdır.

Yorumu oyla      2      3  
Adil 1 Haziran 2021 Salı 21:51

Biz depremzedeler olarak sizlerden sadece emsal artış istiyoruz birde Kredi faizlerinin makul bir seviyeye çekilmesini öte yandan bizler kendi binalarımızı dönüştürüp kontrollerinide yaparız TOKİ gibi Yok o gibi bu gibi uydurma şirketlerle bu işler olmuyor ihaleyi veriyorsun da kime bu işte kim kârlı çıkıyor vatandaş mı yoksa yandaş mı görünüşe göre yandaş bu şekilde düşünen davranan kim varsa hepsinin kazandıkları haram zehir zemberek olsun inşallah ?? zaten Allah vurdu depremle birde bu şekilde onlar vurmaya çalışıyor YAZIKLAR OLSUN

Yorumu oyla      2      3  
Xxxx 1 Haziran 2021 Salı 21:43

Bu binaları bu şekilde yapanların vicdanları rahat mı acaba biz depremzedeler olarak artık neye kime güvenicez uyku uyuyamıyoruz ne zaman yine aynı anı taşıyacak

Yorumu oyla      2      3  
Emin Çelikkayalı 1 Haziran 2021 Salı 21:42

sözler bitti bu ülkemin geldiği son nokta ? Kim sorumlu ? kim suçlu ? kim akıllı ? kim akılsız ? kim kurnaz ? bu ülkede

Yorumu oyla      2      3  
İzmir depremzede 1 Haziran 2021 Salı 21:19

Evet bu soylenenler sonuna kadar gercek. Deprem oldu 117 can gitti tokinin binasinda bile denetim yok. Daha yüzlerce bina yapilacak devletin yaptigi boyleyse... Duyarli bir vatandasimizin uyarmasiyla olay basina yansiyinca kolonu kirip tekrar yapacaklarini soylediler. Ya goremedigimiz, duyamadigimiz aksakliklar ne olacak? Bunlarin sorumlusu kim ey ihaleyi verenler denetim uzmani atayanlar ???

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 1 Haziran 2021 Salı 16:57

Son olarak şunu eklemek istiyorum. İtiraz eden odalara öfke kusarken önce bir düşünün odalar itiraz ettiğinde ne kazancı var, itiraz etmeyip sessiz kaldığında kimlerin kazancı var? birilerini suçlayıp karalamadan önce bunu iyi düşünün.

Yorumu oyla      5      3  
TC misafir 1 Haziran 2021 Salı 16:54

Sorumsuz kamu yöneticilerinin popülist yaklaşımlarıyla ancak bu kadar olur. Denetlenmek kimsenin işine gelmez çünkü herkesin parmağı balda. İşin kötü tarafı da utanmadan odaları halka hedef gösteriyorlar. Akp yi geçtim, basındaki demeçlere baktığınızda özellikle tunç soyer bunu yapıyor serdar sandal da ondan geri kalmıyor tamamen akp zihiyeti! ama yakalarına baktığınızda chp rozeti var akpden farkı ne?!

Yorumu oyla      3      3  
1 Haziran 2021 Salı 15:26

Bu olay gercekse ortada büyük bir skandal var!

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kutlu Adalı cinayeti iddialarına soruşturma
Atilla Peker'in gazeteci Kutlu Adalı cinayetine ilişkin iddiaları üzerine ...
Bomba ihbarının arkasından kıskançlık çıktı!
Ordu-Giresun Havalimanı'nda yolcu uçağına yönelik asılsız bomba ihbarının, ...
Meteoroloji gözlem istasyonunun kablolarını çaldılar!
Tekirdağ Meteoroloji Müdürlüğü'nün Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik ...
 
İzmir'de sendikadan 'açılma' raporu: İlk gün krizi!
Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ...
Melek İpek tahliyesinden sonra ilk kez konuştu
Antalya'da maruz kaldığı şiddete dayanamayıp eşini öldürdüğü gerekçesiyle ...
İzmir'de film ekibi kaza yaptı: 9 yaralı
İzmir'in Urla ilçesinde içinde film şirketi çalışanlarının olduğu minibüsün ...
 
Ödemiş'te sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi
İzmir'de sabah saatlerinde etkili olan sağanak nedeniyle Ödemiş'te bazı iş yerlerini su bastı.
Telafi eğitimi nasıl uygulanacak?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Okullarımız 2 Temmuz’dan, yeni eğitim-öğretim ...
İzmir'de okullara yeniden merhaba
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri çerçevesindeki kademeli ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva