HABERLER>GÜNCEL
8 Ağustos 2019 Perşembe - 14:31

Denizli depremi Ege'yi korkuttu!

Denizli'de saat 14.19'da şiddetli bir deprem meydana geldi. Deprem Antalya, Burdur ve Isparta'da da hissedildi. Yaşanan büyük depremle birlikte Ege Bölgesi'nde 8 saatte gerçekleşen 114 deprem korku yarattı.

Denizli depremi Ege yi korkuttu!

Denizli'de bugün saat 14.19'da 6 büyüklüğünde şiddetli bir deprem meydana geldi. Deprem Aydın, Antalya, Muğla, Burdur, Uşak ve Isparta'da da hissedildi. Deprem büyük paniğe neden olurken, AFAD Denizli İl Müdürü can kaybının olmadığını söyledi. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tüysüz, hasarlı evlere girilmemesi gerektiğini aktardı. Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, makam odasının duvarının yıkıldığı ve anonslarla vatandaşlara evlerine girmemeleri uyarısı yapıldığını anlattı.Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Denizli'nin Bozkurt ilçesinde saat 14.25'te 6 büyüklüğünde yer deprem kaydedildi. İlçeye bağlı Armutalanı köyüne 1,74 kilometre mesafede yaşanan depremin 7,09 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. 

-DENİZLİ'DEKİ DEPREMDE OLUŞAN HASAR BÜYÜK

Denizli'de meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremden zarar gören evlerde yaşayan vatandaşlar Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı ve Türk Kızılay tarafından kurulan çadırlara geçmeye başladı. 

İlçede bulunan Bozkurt Stadyumu'na AFAD ve Türk Kızılay tarafından getirilen çadırlar, askerler ve taraftar gruplarının da yardımıyla kuruldu.

Yetkililer tarafından oluşturulan kriz masasına gelen vatandaşlar, çadırlarda kalmak için kayıt yaptırdı.

Kayıtların ardından depremzedeler çadırlarına yerleşmeye başladı. 

Öte yandan bazı vatandaşlar da kendi imkanlarıyla evlerinin bahçesine çadır kurdu. 

-EGE'DE 8 SAAT İÇİNDE 114 DEPREM OLDU!

"Ev resmen gidip geldi"
Depremde evi zarar gören Mehmet Ali Çoban, gazetecilere yaptığı açıklamada, sarsıntının olduğu anda iş yerinde bulunduğunu söyledi. 

Hasar olduğunu öğrendikten sonra evine gittiğini belirten Çoban, "Eve geldiğimde eşyalarımın zarar gördüğünü ve ev duvarlarının çatladığını gördüm." dedi. 

Bir diğer depremzede Arzu Şentürk de deprem sonrasında evinin bahçesine kendi çadırını kurduğunu anlattı.

Sarsıntıyı çok kuvvetli bir şekilde hissettiklerini aktaran Şentürk, "Küçük oğlumla evdeydik. Sonrasında bir sarsıntı oldu ama çok fazla önemsemedik. 15 dakika sonra ev resmen gidip geldi. Çocuğum panikledi. Korkutmamak için onu alıp dışarı çıktım. Çatıdan kiremitler düştü, evin içinde çatlaklar oluştu. Kendi çabamızda çadır kurduk. Burada kalacağız." diye konuştu.

CumhurbaÅ?kanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan Denizli depremiyle ilgili açıklama
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY'DAN DENİZLİ DEPREMİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Denizli’de meydana gelen deprem sonrası açıklama yaptı.

Oktay şunları söyledi:
''Tüm kurumlarımız teyakkuza geçmiş durumdadır. Tekrar yaralı vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Can kaybımız yok, şu ana kadar 5 vatandaşımız yaralı...''

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, depremle ilgili şu bilgileri verdi:

''Ekiplerimiz destek için sahaya çıktı. Baklan, Bozkurt ilçemize doğru gidiyorum. Gelen haberlerde bizi üzecek, can kaybı haberimiz yok çok şükür. Ben de kapalı alandaydım, hissettik. Biz özetle şu anda Baklan, Bozkurt ve Çardak ilçelerimize doğru gidiyoruz. Ekiplerimiz orada.''

BOZKURT BELEDİYE BAŞKANI: MAKAM ODAMIN DUVARI ÇÖKTÜ
Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik ise açıklamasında “Pekçok evde hasar var çatılar çöktü derin çatlaklar oluştu o nedenle anonslar yapıyoruz vatandaşlarımızın evlere girmemesi için. Çok şükür bir iki ev yıkılmasına rağmen içinde herhangi bir ölümlü ağır yaralanmalı bir durum söz konusu değil.

Toplantı halindeydik. Birden çok hızlı bir şekilde yan apartmanın duvarı üzerimize çöktü. İlçe emniyetimizin giriş katına indi bütün duvar.” ifadelerini kullandı.

''YIKILAN EVLER VAR''
Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı Hüseyin Öz de ''Yıkılan evler var. Eski kerpiç evlerden. Çatıları yıkılan evler var. İlk defa böyle bir deprem yaşadık'' diye konuştu.

Bozkurt Sazköy Mahallesi Muhtarı Necmettin Yılmaz ise ''Mahallemizde bayağı bir sıkıntı var. Bazı evlerde çatlaklar var. Vatandaşlarımız dışarıda zaten. Köyümüzde bayağı bir telaş var. Can kaybımız yok çok şükür. Ama evlerde baya çatlaklar oluştu'' ifadelerini kullandı.

AFAD DENİZLİ İL MÜDÜRÜ: TARAMA ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR
AFAD Denizli İl Müdürü Ali Etiz, Bozkurt ilçesinde meydana gelen depremde ilk belirlemelere göre, can kaybının olmadığını, binalardan önemli bir yıkılma haberinin de kendilerine ulaşmadığını söyledi.

Etiz, Bozkurt merkezli 6 şiddetindeki depremin, bu ilçe ile Çardak arasında çok fazla hissedildiğini, depremin ardından muhtarlarla ilk görüşmeleri yaptıklarını aktardı.

Ali Etiz, "İlk belirlemelere göre, can kaybı ya da önemli bir yıkılma yok, tarama çalışması devam ediyor. AFAD ve jandarma ekipleri, mahalleleri geziyor." dedi.

6 önemli bir sarsıntı yapar. Hasar beklenebilir. Özellikle fayın üzerinde bulunan kesimlerde. Bunun arkasından 5 - 5,5 büyüklüğünde depremlerin gelmesi de olasıdır. Hasarlı binalar varsa, bu binalar yetkili kişiler tarafından inceleninceye kadar bu binalara girmemekte yarar görüyorum.

Fayların dağılımına baktığımız zaman bu tip depremlerin olması doğal. Tarihine baktığımız zaman 6 civarında depremlerin mevcut olduğunu görüyoruz."

"HASARLI EVLERE GİRMEYİN"

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tüysüz, Denizli'de meydana gelen depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Tüysüz, hasarlı evlere girilmemesi gerektiğini ve 5 - 5,5 büyüklüğünde artçı sarsıntıların olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Tüysüz'ün açıklamaları şöyle:

"Farklı lokasyonda; bir tanesi İzmir'de bir tanesi de Denizli'nin Baklan yöresinde oldu. Birbiriyle bağlantısı olan iki deprem değil. Baklan'daki az önce olan deprem 6.5 olarak veriliyor. İki tane önemli fay var. Geçmişte de olmuş depremler görülüyor. Bizim açımızdan çok sürpriz olmayan tarzda depremler.

6 önemli bir sarsıntı yapar. Hasar beklenebilir. Özellikle fayın üzerinde bulunan kesimlerde. Bunun arkasından 5 - 5,5 büyüklüğünde depremlerin gelmesi de olasıdır. Hasarlı binalar varsa, bu binalar yetkili kişiler tarafından inceleninceye kadar bu binalara girmemekte yarar görüyorum.

Fayların dağılımına baktığımız zaman bu tip depremlerin olması doğal. Tarihine baktığımız zaman 6 civarında depremlerin mevcut olduğunu görüyoruz."

PROF. DR. NACİ GÖRÜR: 'DÜNYANIN EN AKTİF BÖLGELERİNDEN BİRİ' 

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, paniğe neden olan depremle ilgili şu çarpıcı açıklamalarda bulundu:
''Bozkurt yöresi zaten bir fay ağının üzerinde çok sayıda fay var burada ve bunlar aktif faylar. Bu faylar çok büyük değil. Bu çok beklenen ve olduğunda yer bilimcileri şaşırtmayacak bir bölge.

Ayrıca bu bölge Çivril’in güneyinden gelen doğu batı yönlü faylar da buraya geliyorlar. Gerçekten de burası fayların kesiştiği bir köşe başı konumunda. Sık sık deprem olması son derece beklenen bir yer.

Bu bölge sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en aktif bölgelerinden biri olarak düşünebiliriz. Bu bölgede sık sık deprem beklenmesi doğal beklenebilir bir şey. 
Deprem ne kadar sığ olursa yeryüzünde onu o kadar kuvvetli şiddetli hissedersiniz. Sığ bir derinlikte olduğu için yüzeydeki insanların bunu hissetmesi de o kadar fazla olacaktır.'

AK PARTİ DENİZLİ MİLLETVEKİLİ CAHİT ÖZKAN;

Denizlili hemşerilerimize geçmiş olsun diliyorum. Denizli, çok hareketliliğin olduğu belgeler. Maalesef çok ara geçmeden yeni depremlerle karşı karşıya kalıyoruz. 20 Mart'ta Acıpayam'da 5,5 büyüklüğünde depremle karşı karşıya kalmıştık.

Bugün 6,5 şiddetinde bir deprem ile karşı karşıya kaldık. Bu iki bölge jeotermal bölgesidir. İlk yapılan tespitlere göre şu anda valiliğimiz, yerel yöneticilerimiz, büyükşehir belediye başkanımız, AFAD ve Kızılayımız da arama-kurtarma açısından bir sorun olmaması için bölgeye intikal etmek üzereler. Bozkurt'ta 6,5 şiddetinde bir deprem var.

İnşallah herhangi bir can kaybı olmadan, varsa maddi zararlar her şekilde devletimiz tarafından ortadan kaldırılacaktır



HASAR GÖREN EVLERİNİZİ YETKİLİLERE BİLDİRİN'
Denizli'de meydana gelen 6 büyüklüğündeki deprem ile Kuşadası Körfezi yakınlarında 4,8 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlardan uyarı geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, özellikle Denizli'deki depremde evleri hasar gören kişilerin bu durumu yetkililere bildirmesi gerektiğini söyledi. İzmir'i de etkileyen merkez üssü Kuşadaşı Körfezi'ndeki deprem ile Denizli'deki depremin birbirinden farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Türkiye'de 6 ve daha büyük ölçekli deprem olmadığı sürece, yıkıcı bir olay yaşanmaz. Can ve mal kaybı 6 ve daha büyük ölçeklerdeki depremlerde meydana geliyor. Denizli'de olan deprem, 6 büyüklüğünde. Dolaysıyla yıkıcı deprem büyüklüğüne sahip. Bu depremde bazı evler yıkılmış olabilir. Can ve mal kaybı yaşanabilir. Bu ölçekteki deprem yüzeye kadar gelir ve yüzeyi kırar. Bu tür bir depremde resmi kurumların olay yerinde inceleme yapması gerekiyor" dedi.

'SARSINTILAR DEVAM EDECEK'
Depremin meydana geldiği bölgedeki fay hattı boyunca yaşayan insanların evlerinde belli hasarların oluşabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Evlerinde veya binalarında hasar meydana gelen kişiler, bu durumu yetkililere bildirmeli. Çünkü bunların artçıları devam edecek. 5 büyüklüğünde artçı depremler olabilir. Dolaysıyla az hasar görmüş bir ev daha büyük hasar görebilir. Bu nedenle yetkililerin o evleri, binaları inceleyip, bu tür yapılarda oturulup oturulamayacağını söylemeleri lazım. Şu anda yaptığımız çalışmalarda artçıları görüyoruz. Belli bir hat boyunca ilerliyorlar. Acıgöl Havzası'nın kuzey kenarı kırılmış durumda. Bu nedenle Denizli'de 6'dan küçük artçılar yaşanacak."

'İZMİR DEPREM MASTER PLANI YENİLENMELİ'
İzmir'de meydana gelen depremin ise 5'ten küçük olduğunu ve bir süre bu sarsıntıların devam edeceğini açıklayan Sözbilir, "İzmir'de 5'ten küçük depremler olacak. Bu depremler sadece hissedilecek. İzmir çevresinde 7 büyüklüğünde deprem üreten faylarımız var. Dolayısıyla resmi anlamda yapılması gereken şeyler var. İzmir'in deprem master planının yenilenmesi gerekiyor. İlçe özelinde bunların yapılması lazım. Seferihisar, Gümüldür, Gülbahçe diri fayların üzerinde bulunan yerleşim bölgeleri. O nedenle bu bölgelerin deprem master planlarının yapılması gerekiyor."

'BAYRAM SÜRESİNCE HAFİF HAFİF SALLANACAĞIZ'
Bugün gün içerisinde İzmir'de 30'un üzerinde artçı sarsıntıların meydana geldiğini ve bu sarsıntıların devam edeceğini de kaydeden Sözbilir, "Sarsıntılar hemen bitmez. Bayram süresince hafif hafif sallanacağız gibi görünüyor. İzmir, Muğla, Aydın, Denizli, Balıkeskir, Çanakkale gibi bir birine komşu illerin içinden geçen yüze yakın fay parçası var. Bu fayların hepsi 6 ve daha büyük deprem üretebilecek potansiyele sahip. O nedele gelecekte de bu tür depremler, bu bölgede olacak. Bizden önceki dönemlerde, antik çağlarda bu tür depremler oldu. O nedenle antik kentler sürekli yer değiştirdi. Dolaysıyla Batı Anadolu'da da maksimum 7,2 olarak. Gelecekte bir deprem olduğunda 7,2'ye ulaşabilir. Şu anda oluşan iki deprem var. Bundan sonra meydana gelen depremlerin artçılarını yaşayacağız" dedi.

AFAD ÇADIR KURULUMUNA BAŞLADI
Denizli Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, depremin ardından Bozkurt Kaymakamlığı, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Türk Kızılay, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili tüm kurumların deprem bölgesine intikal ettiği kaydedildi.

Afyonkarahisar'dan koordinasyon tırının yola çıktığı vurgulanan açıklamada, şu bilgiler yer aldı:

"UMKE'den de 2 tim olay yerine ulaşmıştır. Afyonkarahisar ilinden yine 3 arama kurtarma ekibi, 18 personel ve 1 mobil koordinasyon tırı Bozkurt ilçesine görevlendirilmiştir. Deprem bölgesinde Kızılay tarafından 240 çadır ve çadırların kurumunda destek sağlamak amacıyla 40 asker görevlendirilmiştir. Bölgede Kızılay tarafından 2 bin kişilik kumanya da hazırlanmıştır. Tedbir amaçlı kesilen elektrik enerjisi de yeniden verilmeye başlanmıştır."

Açıklamada Valilik koordinasyonunda Bozkurt'ta kriz masası oluşturulduğu, kurumların eşgüdüm içinde çalıştığı, ihtiyaçların anında giderildiği bildirildi. (DHA-AA)

 
Ege'deki 4 borsadan ortak 'pamuk' açıklaması
 
Torbalı, Alman gençlere kucak açtı: 35 yıllık kardeşlik öyküsü
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 8 Ağustos 2019 Perşembe 21:52

6 şiddetinde böyle oluyorsa...

Yorumu oyla      4      5  
8 Ağustos 2019 Perşembe 15:23

belediye başkanının duvarı çöktüyse, gerisini siz düşünün....

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foça'da 1 hektar makilik alan yandı
İzmir'in Foça ilçesinde, gece yarısı çıkan yangında 1 hektarlık makilik ...
Basın Konseyi Yüksek Kurulu İzmir'de toplandı
Basın Konseyi Yüksek Kurulu İzmir'de toplandı. 
18 gün önce iş için gittiği Tanzanya'da kazada öldü
İzmirli Cengiz Güngör (37), şirketinin isteği üzerine 18 gün önce Tanzanya'ya ...
 
Üzerinde canlı bomba düzeneği ile yakalandı
Şanlıurfa kent merkezindeki Haşimiye Meydanında üzerinde canlı bomba düzeneği ...
Erdoğan’ın İzmir atamaları… Kim geldi/kim gitti?
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerçekleştirilen atamalarda İzmir’i yakından ...
MHP'den Meles açıklaması
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanlığı, İzmir’in en büyük ...
 
İzmir'de korkutan deprem!
İzmir'de deprem meydana geldi. Saat 11.39'da Kuşadası Körfezi'nde 4.8 ...
'Türkiye yenilenebilir enerji konusunda şanslı bir ülke'
Artan nüfus ve gelişen teknoloji ile beraber enerjiye duyulan ihtiyaç ...
İzmir Otogarı'ndan bayram tatili yoğunluğu
İZOTAŞ İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde bayram tatili nedeniyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva