HABERLER>İŞ DÜNYASI
8 Ağustos 2019 Perşembe - 14:28

Ege'deki 4 borsadan ortak 'pamuk' açıklaması

İzmir, Manisa, Aydın ve Söke Ticaret Borsaları yaptıkları ortak açıklama ile en az 1 milyon ton pamuk üretiminin tekstil ve konfeksiyon sanayinin uluslararası rekabet gücü için zorunlu olduğu, aksi takdirde hammadde açısından tamamen dışa bağımlı hale gelineceği, bunun da önemli riskler oluşturacağı konusunda uyarılarda bulundu. Açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı başka olmak üzere yetkili tüm kurumların bu konuda acil önlemler alması istendi.

Ege deki 4 borsadan ortak  pamuk  açıklaması

Son dönemde Türkiye'nin en stratejik tarım ürünlerinin başında gelen pamuk piyasalarında yaşanan gelişmeler hakkında İzmir, Manisa, Aydın ve Söke Ticaret Borsaları ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, 10 binlerce üretici ailenin geçimini sağladığı pamuğun aynı zamanda 30 milyar dolar ihracat geliri elde edilen tekstil ve konfeksiyon sanayinin de hammaddesi konumunda olduğu vurgulanıp, bu ürünün üretiminin ülke ekonomisi için hayati önem taşıdığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Ülkemizde pamuk ekim alanları küresel piyasalardaki fiyat hareketleri ve ülkemizdeki diğer tarım ürünleri piyasalarında yaşanan gelişmelerin bir sonucu olarak 2000'li yılların başından itibaren azalmaya başlamıştır. 2009 yılında pamuk ekim alanları ülkemizde 420 bin hektar, Ege Bölgesi'nde de 81 bin hektar ile tarihinin dip seviyelerini görmüştür. Ekim alanlarındaki bu düşüş, kısmen pamuk fiyatlarındaki çıkış ivmesi, diğer tarım ürünleri piyasalarındaki gelişmeler ve destekleme primindeki artışın da etkisi ile 2009 yılından sonra yükselişe geçmiştir. 2018 yılında Ege Bölgesi'nde 100 bin hektara, ülkemiz genelinde de 519 bin hektara yükselen pamuk ekim alanlarının 2019 yılında toplam 590 bin hektar seviyelerine ulaşması tahmin edilmektedir. Süreç içerisinde tarla verimliliğindeki artışın da olumlu etkisi ile mahlıç pamuk üretimimiz 2018 yılında tüm sektörün ortak görüşü olan en az 1 milyon ton hedefine yaklaşmıştır. Bu yıl ise hava şartlarında olağanüstü bir değişiklik olmaması halinde 1 milyon ton sınırı da aşılarak ilk defa ülke olarak kendi tüketimimizin yüzde 75'ini karşılayabilir duruma geleceğiz."

Ancak yaşanan bazı gelişmelerin pamuk üretiminde son yıllarda ulaşılan olumlu trendi tehdit ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "2019 yılı pamuk ekimleri nisan ayı gibi yapılmıştır. Kütlü pamuk üretim maliyetinin gübre, ilaç, akaryakıt, tohum fiyatlarındaki artışa paralel olarak bir önceki yıla göre yüzde 40 seviyelerinde arttığı tahmin edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

'PRİM MİKTARI HENÜZ AÇIKLANMADI'
Enflasyon oranının iki katından fazla artan maliyetlerin yanı sıra pamuk üretimini olumsuz etkileyecek diğer gelişmeler ve sektörün talepleri ise açıklamada şöyle sıralandı:

"Üretimi yönlendirmesi açısından verilecek prim desteğinin pamuk ekiminden önce açıklanması son birkaç yıldır uygulanmış ve bu durumun olumlu etkisi görülmüştü. Ancak 2019 pamuk ekimleri tamamlanmasına ve hasat yaklaşmasına rağmen prim miktarı henüz açıklanmamıştır. 2019 yılı ürünü için verilecek prim miktarı bir an önce açıklanmalı. Ayrıca, 2019 yılı ürünü ile birlikte primin daha önce de uygulandığı gibi bir sonraki sezon ekim dönemi olan mart ve nisan aylarında ödenmesi uygulamasına başlanmalı. ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşı, küresel piyasalarda pamuk fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etmekte. Uluslararası borsalarda pamuk fiyatları son dönemde önemli oranda geriledi. Vadeli piyasalardaki 2019 Aralık fiyatları dikkate alındığında, üreticimizin pamuğunu geçen yılki ortalama kilosu 3,60 lira olan kütlü pamuk fiyatının altında bir fiyatla satma riski bulunmakta. Maliyetlerdeki artış da düşünüldüğünde üreticimizin bu yıl pamuk üretiminden çok büyük zarar etmesi söz konusu olacak. Bu nedenle pamuk için verilecek prim miktarları belirlenirken bu gelişmeler özellikle dikkate alınmalı ve prim miktarı kiloda en az 1,25 lira olmalı. Yerli üretim ve çiftçimiz teşvik edilmeli ve nihai olarak pamuk üretiminde sürdürülebilirlik bir an önce sağlanmalı."

'TEKSTİL SEKTÖRÜNE YERLİ PAMUK KULLANIM ZORUNLULUĞU GETİRİLMELİ'
Açıklamada, tekstil sektörüne ithal edilen pamuğun belirli bir oranında yerli pamuk kullanım zorunluluğu getirilmesi istenirken, bu oranın işletmelerin ölçeği ve kapasite kullanım oranları dikkate alınarak belirlenmesi gerektiği ifade edildi. Açıklama, şöyle sürdü:

"Bitkisel üretim desteklemeleri kapsamında 2018 yılından itibaren aynı parsele arka arkaya üç kez pamuk ekilmesi durumunda üçüncü ekime destekleme ödemesi yapılmayacağı açıklanmıştır. Bu durumda 2018 ve 2019 yılında pamuk ekilen alanlara münavebe yapmadan 2020 yılında da pamuk eken üreticilerimiz desteklemelerden faydalanamayacak. Bu durumun önlenmesi için pamuk üreticilerimizin 2019 pamuk hasadı ile 2020 yılı pamuk ekimi arasındaki dönemde bir yem bitkisi veya başka bir ürün ekmesi önerilmekte. Ancak bazı pamuk alanlarımız yapısı gereği (tuzluluk gibi) buna imkan vermemekte. Bu durumda desteklemeden faydalanamayacak üreticilerimizin 2020 yılında tamamen pamuk üretimini bırakması söz konusu olabilecektir. Bu nedenle 3 yıl üst üste pamuk ekilmesi durumunda destekleme ödemesinden faydalanmama kararı bazı ekim bölgeleri için toprakların yapısı dikkate alınarak tekrar gözden geçirilmeli."

HAMMADDE AÇISINDAN DIŞA BAĞIMLI KALINABİLİR UYARISI
Borsalar öncelikle bu dört konuda acil önlem alınmasının pamuk üretimimizin sürdürülebilirliği için hayati önem taşıdığına dikkat çektikleri açıklamada, en az 1 milyon ton pamuk üretiminin tekstil ve konfeksiyon sanayimizin uluslararası rekabet gücü için zorunlu olduğunu kaydetti. Aksi takdirde pamuk sektörünün hammadde açısından tamamen dışa bağımlı olacak ve önemli riskler ile karşı karşıya kalacağının altının çizildiği açıklamada, "Ülkemizin pamuk ithalatındaki faturası 2 milyar dolarların üstüne çıkacaktır. Üstelik bu fatura, pamuğun ülkemizde üretilmesi durumunda elde edilecek çiğit ve türev ürünlerde düşünüldüğünde 3 milyar dolara yaklaşacaktır. Pamuk üretimindeki olası bir düşüş, pahalı yatırımlarla alınan makine parklarının (hasat makinesi gibi) atıl kalmasına da neden olacaktır. Bu nedenle başta Tarım ve Orman Bakanlığımız olmak üzere yetkili tüm kurumlarımızın acil önlemler almasını sektör adına talep ediyoruz" denildi. (DHA)

 
'KKTC'nin haklarını korumaya devam edeceğiz'
 
Denizli depremi Ege'yi korkuttu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşçilerin 3. görüşmesinden de sonuç çıkmadı
Türk-İş Genel Başkanı Atalay, "202 bin kamu işçisinin toplu iş sözleşmesi ...
Koç Holding İzmir'deki o fabrikasını kapatıyor!
Koç Grubu’na bağlı Tat Gıda, makarna ve unlu mamuller üretimi yapmama ...
Gazete ve dergilerin tirajı 5 yılda yüzde 40 düştü
Türkiye'de gazete ve dergilerin tirajı, 5 yılda yüzde 40 azalarak 1,4 milyara geriledi.
 
Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Sancak: Faizlerin düşmesi olumlu etkileyecek
Sektörün en önemli markalarından Folkart’ın Yönetim Başkanı Mesut Sancak, ...
Hanzade ÜNUZ sordu, Begüm DOĞULU yanıtladı... Zoru yenmeyi severim
Hanzade ÜNUZ sordu, Begüm DOĞULU yanıtladı... Zoru yenmeyi severim
İZTO'dan 'Dijital Göçebe' atağı
İzmir Ticaret Odası (İZTO) temmuz ayı olağan meclis toplantısında konuşan ...
 
Yazılı basında çalışanların sayısı 5 yılda yüzde 42 azaldı
Türkiye'de yazılı basında istihdam edilenlerin sayısı geçen yıl 2014 yılına ...
Ege ihracatçılarından 'faiz indirimi' yorumu
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Merkez ...
İZTO Başkanı Özgener: Merkez Bankası’nın faiz indirimi ekonomiye can suyu olacak
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, TCMB’nın politika ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva