HABERLER>EKONOMİ
21 Haziran 2016 Salı - 14:57

Demirtaş'tan Çin'e 'tütün' daveti

Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Liu Zengxian, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti. Ziyaret kapsamında iki ülke arasındaki ticari işbirliği ve Çinli firmaların İzmir’de yatırım yapacağı uygun iklim olduğu dile getirildi.

Demirtaş tan Çin e  tütün  daveti

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş Çin tütün alım heyetini İzmir’e davet etti. Demirtaş iki ülke arasındaki ticaret hacminin Çin lehine olduğunu ve Türkiye’den gıda alımları ile bu açığın kapatılması gerektiğini savundu. Bunun için 21’inci yüzyılın ipek yolunu yeniden yaratacaklarını iletti.

Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Liu Zengxian, “ İzmir Türkiye’nin ekonomik anlamda en önemli kentlerinden biridir. Yeni gelmeme rağmen 1 ay içinde İzmir’in dinamiklerinin çok dikkat çekici olduğunu düşünüyorum. Geçen hafta İzmir Kalkınma Ajansı yetkilileriyle görüştüm İzmir kalkınması ile ilgili bilgileri aldım. Ekonominin geliştirilmesi için İzmir önemli dinamiklere sahip. Çin ve Türkiye arasında işbirliği potansiyeli çok yüksek. Umarım görev sürecinde Çin ve İzmir arasında siyasi, kültürel açıdan önemli katkılar sağlayacağız” dedi.

İzmir’e geçtiğimiz aylarda başkonsolosluk açan Çin Halk Cumhuriyeti ticari işbirliğinin gelişmesi adına İzmir iş dünyası ile buluşmalarını sürdürüyor. İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret eden Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Liu Zengxian İzmir’de yatırım olanakları hakkında İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’tan bilgi aldı.

Demirtaş, “ Ege, tarım açısından son derece güçlü bir bölgedir. Tütün, zeytinyağı ve üzüm üretimleri kaliteli ve boldur. Ticaret dengemiz büyük farkla Çin lehinedir. Türkiye’ye yapılan ihracatımızda sıkıntıya girmemeniz için sizin de Türkiye’den mal alımını arttırmanız gerekir. O nedenle sizin de desteğinizle tütün, zeytinyağı ve şarap ihracatımızı arttıralım ve bu makas biraz kapansın.

Sizin aracılığınızla Çin’in tütün alım heyetini İzmir’e davet ediyoruz. Ege tütünü çok kalitelidir ve mutlaka her sigara ürününde bulunması gerekir” dedi.

Çin’in son yıllarda yavaşlamasına rağmen en hızlı büyüyen ekonomiye de sahip olduğunu hatırlatarak, “Çin dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi. İlk 3 içinde ama herhalde 10 yıllar içinde dünyanın en güçlü ekonomisi haline gelecek gibi duruyor. Son yıllarda yavaşlama olmasıyla birlikte her yıl büyüyen bir ekonomi. Dünya ekonomisinin değişmeyen tek kuralı rekabet. Şu an Çin ekonomisini çok rekabetçi ve ekonomide lokomotif olarak görev yapıyor ama bir süre sonra rekabet üstünlüğünü kaybedip başka ülkeler rekabet üstünlüğünü devam ettirebilir. Hindistan. Endonezya gibi ülkeler önemli ülkeler. Bu nedenle stratejik bir takım kararların alınması gerekir” dedi.

“Yeni İpek yolunu yaratacağız”

Dünyanın en eski klasik ve güçlü ekonomisi Avrupa’da. Türkiye de Asya’nın en batısında Çin ise Asya’nın en doğusunda. İki ülke geçmişte İpek yoluyla birbirine bağlanmış. Bu İpekyolu’yla ipekler Avrupa’ya ve Avrupa’nın ürünleri de İzmir üzerinden Çinx’e kadar gitmiş. O nedenle İzmir’de Kemeraltı’nda birçok kervansaray vardır. 21. yy’in ipek yolunu yeniden yaratmamız gerekir. İzmir tam bir yatırım cenneti. Her türlü yatırım olanağı var özellikle otomobil konusunda işbirliği yapmamızı hem Çin hem de Türkiye’nin yararına olacaktır.  

Çinli yatırımcıları İzmir’de konuk ediyoruz ama bir türlü bunu yatırıma dönüştüremedik. Sizin görev sürenizde umarım bunları yatırıma dönüştürürüz” diye konuştu.

İlk iş vize bürosu

Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Liu Zengxian ise İzmir’de ticari işbirliğin sağlanması içi tüm adımları atacaklarını söyleyerek ilk iş vize bürosu açacaklarını dile getirdi. Zengxian, “Geçici ofis kullandığımız için henüz vize ofisi açmadık. Biz kalıcı bir yere taşındıktan sonra vize konusunda çalışmalara başlayabiliriz. Şu anda Türk vatandaşları Ankara Büyükelçiliğinden alabilir. İstanbul Başkonsolosluğumuz vize hizmet acentesi kurdu. Bu acente yoluyla vize almak için çok işlem gerekiyor. Bu da çok zaman alıyor. İzmirde vize ofisi açınca hızlıca vize alınabilir” dedi.

 
İzmir’de avukatlardan tutuklama protestosu
 
İTO'dan merkez bankasının faiz indirimine destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege’nin en büyük konteyner limanı için geri sayım!
3 yıla yakın inşaatı süren Petkim Konteyner Limanı yatırımı tamamladı. ...
Flaş! Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası (TCMB) faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal ...
İESOB Onursal Başkanı Susam'dan çeklere sigorta önerisi
Çeke yeniden hapis cezasının getirilmesinin tek başına yeterli olamayacağını ...
 
Ve çikolata devinde grev başladı!
Dünya devi Nestle ile Tekgıda-İş Sendikası arasında yürütülen Toplu İş ...
Devlete borcu olanlar internetten açıklanacak!
Devlete vergi ve ceza borcu olan mükellefler, 15 Temmuz ile 18 Ağustos ...
Yorgancılar’dan ‘kayyım’ uyarısı!
EBSO Başkanı, “Kayyım atanması, üreten ekonomi ile çelişmekle birlikte ...
 
Emeklilere müjde! İkramiye için son adım
TBMM Genel Kurulu, memurların emekli ikramiyeleriyle ilgili tasarı ve ...
HASEN Başkanı Yavuz’dan ‘mesleki eğitim’ çıkışı!
Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Yavuz, eğitim ...
Folkart’tan Çeşme’ye 250 milyonluk 2 dev proje!
Folkart Yapı, İzmir'in Çeşme ilçesindeki toplam 250 milyon TL'lik yatırım ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva