HABERLER>POLİTİKA
6 Kasım 2015 Cuma - 09:42

Davutoğlu’ndan yeni kabineye ‘hemşeri’ kriteri!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, yeni kabineyi oluştururken 'seçim başarısı', 'öze dönüş' ve 'bölge-il dengesi'ne göre tercih yapacağı belirtiliyor.

Davutoğlu’ndan yeni kabineye ‘hemşeri’ kriteri!

Seçimin ardından Ankara’yı yeni kabine heyecanı sardı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, yeni kabineyi oluştururken 3 temel kriteri göz önünde bulunduracağı belirtiliyor: Seçim başarısı, öze dönüş ve bölge-il dengesi... Bu kapsamda, AK Parti’ye yüzde 70’in üzerinde oy vermiş Rize, Konya, Bayburt, Kahramanmaraş gibi illere bakanlık verilmesi düşünülüyor. Yine AK Parti’nin seçimi kazanmasında önemli rolü olan ve ‘öze dönüş’ün simgesi kabul edilen ‘3 dönemlik’ isimlerden bazılarının kabineye girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bölge ve il dengesinin gözetilmesi, aynı illere birden çok bakanlık verilmesi yerine farklı illerden bakan atanması, bir diğer kriter olacak. Başbakan’ın kabine içi uyumu gözeterek, tecrübeli isimlerle gençleri harmanlaması da bekleniyor. İşte Habertürk gazetesinden Volkan Yanardağ'ın haberine göre, AK Parti kulislerinde konuşulan yeni kabine kriterleri:
 
SEÇİM BAŞARISINA BAKANLIK: AK Parti; Rize, Konya, Bayburt ve Kahramanmaraş’ta yüzde 70 oy oranını aşarak ulaşılması zor bir rekora imza attı. Davutoğlu’nun bu illerdeki başarıya, bakanlık vererek teşekkür edebileceği ifade ediliyor. Başbakan Davutoğlu Konya’dan seçildiği için bu ile ayrıca bir bakan verilmesi düşünülmüyor. Rizeli olan ancak İstanbul’dan milletvekili seçilen Hayati Yazıcı’nın yeniden kabineye girebileceği dile getiriliyor. Partinin son merkez yürütme kuruluna giren eski Maliye Müsteşarı ve Bayburt Milletvekili Naci Ağbal da bakanlık için ismi geçenler arasında. AK Parti’nin Meclis Grup Başkanvekili olan, Davutoğlu ile yakın çalışan Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal da bakan olabilecekler arasında sayılıyor.
 
ÖZE DÖNÜŞ: 7 Haziran’da oy oranı düşen AK Parti, 1 Kasım seçimine hazırlanırken, ‘öze döneceğini, partinin kuruluş felsefesine daha sıkı sarılacağını’ taahhüt etmişti. ‘Öze dönüş’ vaadi, milletvekili listelerinden kampanya sloganlarına kadar işlenmişti. 7 Haziran’da 3 dönem kuralına takıldıkları için aday olamayan isimlerden önemli kısmı, yeniden milletvekili listelerine yazıldı. 3 dönemlik 23 isim, 5 aylık aranın ardından tekrar parlamentoya girdi. Davutoğlu’nun ‘öze dönüş’ stratejisini kabineye de yansıtması bekleniyor. Ali Babacan, Cemil Çiçek, Taner Yıldız, Bekir Bozdağ gibi, ‘öze dönüş’ü temsil eden bazı isimlerin kabinede olabileceğini belirtiliyor.
 
BÖLGE-İL DENGESİ: Başbakan Davutoğlu, yeni kabineyi kurarken bölge ve il dengesine de dikkat edecek. Bu kapsamda; İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük iller hariç, aynı illere birden çok bakanlık verilmesindense, farklı illerden bakan ataması yapılabileceği ifade ediliyor. Ankara’dan milletvekili seçilen Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ile Tuğrul Türkeş’in, İstanbul’dan parlamentoya giren ancak Diyarbakır ile özdeşleşmiş Mehdi Eker’in, İzmir’den Binali Yıldırım ve İbrahim Turhan’ın bakan olabileceği kulislerde konuşuluyor. Adana’da Ömer Çelik, Erzurum’da Recep Akdağ, Şanlıurfa’da Faruk Çelik, Bursa’da Efkan Âlâ, Mersin’de Lütfi Elvan, Samsun’da Çağatay Kılıç, Ordu’da Numan Kurtulmuş, Van’da Beşir Atalay, Eskişehir’de Nabi Avcı, Sivas’ta İsmet Yılmaz, Bingöl’de Cevdet Yılmaz, bölge dengesi dikkate alındığında bakanlık için dikkat çeken isimler arasında sayılıyor. (Haberturk)

 
Etkileşimli ekranlar Selçuk'a renk kattı
 
Menderes'te geri dönüşüm zamanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balbay 80 sayfalık manifestoyla nabız yoklayacak!
Seçim sonrası kurultay çağrısıyla gündeme damga vuran ve adaylığa yeşil ...
Kocaoğlu’ndan ‘Kılıçdaroğlu’ yorumu: CHP’de…
1 Kasım sonuçlarının ardından muhaliflerin ses yükselttiği CHP’de ‘yeni ...
AK Partili Hotar'dan seçim sonrası ilk ziyaret
AK Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet ...
 
Kılıçdaroğlu: Baskı rejiminde AB’nin rolü var
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği’ni Türkiye’ye yönelik ...
CHP İzmir'den Kılıçdaroğlu'na destek, Balbay'a sert çıkış
CHP İzmir İl Yönetim Kurulu, genel seçimler sonrası ilk kez toplantıda. ...
IŞİD'e kara harekatı iddiasına Dışişleri'nden yanıt
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Bakan Feridun Sinirlioğlu'nun ...
 
İtiraz sonuç verdi: HDP 42 oy daha bulursa…
Mersin'de HDP İl Başkanlığı'nın bazı sandıklara yaptığı itiraz üzerine ...
Bakan Zeybekci Anayasa'yı gecekonduya benzetti
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli'nin Buldan İlçesi'nde bir soru ...
AK Parti İzmir’den teşekkür turu
AK Parti İzmir Teşkilatı ve milletvekilleri İzmir’de alınan iyi sonuçlara ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva