HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Aralık 2013 Çarşamba - 18:45

Danıştay’dan şok karar: Solak’ın başkanlığı mı düşecek?

Çiğli’de Ensari Bulut’un hayatını kaybetmesinin ardından olaylı bir şekilde başkanlık koltuğuna oturan Belediye Başkanı Metin Solak’ın mecliste bulunan 31 meclis üyesinin 16 oyunu alarak seçildiği süreç Danıştay’dan döndü. Danıştay yıllar sonra “Salt çoğunluk 16 değil 17’dir” dedi. Taraflara tebliğ edilen karara göre Solak’ın başkan olmasının yolunu açan 3. İdare Mahkemesi kararı düzeltecek. Danıştay kararının ardından ayrıca başkanlık düşer mi soruları da akıllara geldi.

Danıştay’dan şok karar: Solak’ın başkanlığı mı düşecek?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak’ın 2009 yılından bu yana oturduğu başkanlık koltuğu ile ilgili Danıştay’dan gelen şok karar kesinleşti. Uzun süredir parti kulislerinde konuşulan, ilçe siyasetinin seçim öncesi en önemli malzemesi haline gelen seçilme sayısı ile ilgili Danıştay itiraz üzerine kararını verdi.  CHP’li Belediye Meclis Üyesi Şeref Bektaş’ın itirazını değerlendiren mahkeme Solak’ın seçildiği 16 oyun salt çoğunluk olmadığına karar verdi. Belediye Başkanı Ensari Bulut’un vefatının ardından yapılan seçimde 31 meclis üyesi arasından 16’sının oyunu alan Solak ‘salt çoğunluk’ sağlandığı gerekçesiyle başkanlık koltuğuna oturmuştu.
 
Karara itiraz eden Meclis Üyesi Bektaş, belediye meclisinde 31 kişinin bulunduğunu başkan vekili birlikte sayının 32’ye çıktığını ifade etti.  Toplam rakamın yarısının 16 olduğunu, yarıdan bir fazlanın da 17 olarak belirlenmesi gerektiğini ifade eden Bektaş, alınan oy oranını yetersiz buldu ve konuyu mahkemeye taşıdı. İtirazı inceleyen İzmir 3. İdare Mahkemesi Solak’ın seçildiği 16 oyun yeterli olduğuna kanaat getirmişti. Bektaş meseleyi Danıştay’a taşıdı ve sonucu aldı.
 
ŞİMDİ NE OLACAK?
Danıştay kararının ardından ‘başkanlık düştü’ yorumları yapılırken Danıştay kararının kısa zamanda İzmir 3. İdare Mahkemesi’ne gelmesi bekleniyor. Buna göre İzmir’deki mahkeme Danıştay kararına göre aldığı kararı düzeltecek. Yeniden değerlendirme yaparak Solak’ın durumunu görüşecek. Öte yandan Solak’ın karara itiraz hakkı da bulunuyor. Aynı zamanda avukat olan Solak’ın konuyu hem yakından hem de avukatları vasıtasıyla incelediği ifade ediliyor.
 
MAHKEME HAKKI TESLİM ETTİ
Konuyu yargıya taşıyan Belediye Meclis Üyesi Şeref Bektaş yaptığı değerlendirmede, Danıştay’ın kendisini hakkı bulduğunu, kararı da Ankara’ya giderek bizzat aldığını açıkladı. Bektaş, “ Süre devam ediyor. Karar yerel mahkemeye geri gelecek. Başkanlığın alınan karardan sonda düşmesi gerekir. Sonuçta Danıştay en üst idari organdır. Yeni seçime yetişir mi bilinmez ama adalet kararını verdi. Bizim de o süreçte gasp edilen hakkımız teslim edilmiş oldu” dedi
 
SORUN ÇIKMAZ
Yıllardır İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde meclis üyeliği görevinde bulunan Avukat Rıfat Özer, kararı değerlendirdi. Özer, “O dönem idare mahkemesi salt çoğunluk için 16’yı yeterli görmüştü. Sonuçta Danıştay aykırı karar vermiş. Bu kararın düzeltme aşaması var. Uzunca bir süreyi alıyor. Kararın sonuçlanması seçim sürecini zaten aşar. Seçimlere yetişmez. Başkanlığın düşmesi mümkün değil. Danıştay’da bile temyiz süreci artık kısa değil” diye konuştu.
 
NELER YAŞANDI?
2009 yerel seçimlerinin ardından kısa zaman sonra Belediye Başkanı Ensari Bulut kanser hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi. Bulut’un vefatının ardından yapılan başkanlık seçimi öncesinde CHP grubu kendi arasında isim arayışına girdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Milletvekili Mehmet Ali Susam ve İl eski Başkanı Rıfat Nalbantoğlu’nun da katıldığı toplantıda parti Meclis Üyesi Şeref Bektaş’ı aday olarak gösterdi. AK Parti ise aday çıkartmadı. Seçime saatler kala Metin Solak, parti grup kararına karşı çıkarak AK Parti’nin de oylarıyla seçimi kazandı. Partide gerilime neden olan olayın ardından Solak, kısa süre de olsa partiden ihraç edildi.  Solak’ın kendi partisinden 3-4 isim, AK Parti’nin tamamından aldığı destek ile çıktığı yolda konu yargıya taşındı. Uzun süredir mahkemede olan seçim sayısı ve kullanılan oy miktarı ile ilgili yargı süreci de tamamlanmış oldu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
3544 19 Aralık 2013 Perşembe 13:54

Danıştay şu dört bakana da bir el atsa ne güzel olur.Gariban belediyelerle uğraşmak kolay.

Yorumu oyla      12      5  
Burak 19 Aralık 2013 Perşembe 10:00

İzmir'i yorgun düşürdüler. Al gülüm ver gülüm devam ediyor.

Yorumu oyla      11      5  
emre 19 Aralık 2013 Perşembe 00:30

Gecti borum pazari sur esegi nigdeye

Yorumu oyla      13      5  
18 Aralık 2013 Çarşamba 21:55

3.Idare Mah. Bozmaya uyarsa bel.bask.dusecegi gibi aldigi maaş v.s yi iade etmesi gerekmez mi?

Yorumu oyla      19      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Durak’tan muhalefete mesaj: Slogan atma peşinde değiliz
Karşıyaka Belediyesi tarafından yapılan Arşiv Binası’nın açılışında konuşan ...
Edebiyat dünyası Karabağlar’da buluşuyor
Karabağlar Belediyesi, Türk Edebiyatı’nın ünlü ismi yazar Reşat Nuri Güntekin’in ...
Ustaya Saygı’nın konuğu Ertan Kayıtken
Konak Belediyesi’nin her ay iple çekilen ve ustaları sevenleriyle buluşturan ...
 
Çeşme kışın turisti ‘olta’ ile yakalayacak!
Kış turizmi geliştirmek için olta balıkçısı turistleri özendirecek “balık ...
Rana Sındır’dan yaşlılara moral
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın Eşi Rana Sındır, ...
Mimarlardan Büyükşehir’e İnciraltı çağrısı
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, İzmir Büyükşehir Belediye ...
 
Büyükşehir'den İzmir’in içme suyu için dev imza
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı’dan sonra kentin ikinci içme suyu ...
Masada dönüşüm: Kocaoğlu’ndan kanun vurgusu, Demirtaş’tan TOKİ çıkışı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kentsel dönüşüm çalışmalarında ...
Konak’tan temiz dünya için çocuklarla işbirliği
Konak Belediyesi okullarda sürdürdüğü Geri Dönüşüm seminerleriyle, çocukları ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva