HABERLER>POLİTİKA
4 Mart 2024 Pazartesi - 20:30

Cumhur’un adayı Dağ: CHP ve İYİ Parti’den oy alacağım!

Cumhur İttifakı’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, İzmir’in sorunlarının bir beş yıl daha ötelenemeyeceğini belirterek, 31 Mart’taki yerel seçimlerinde başta CHP, İYİ Parti olmak üzere diğer partilerin tabanında da oy alacağını dile getirdi.

Cumhur’un adayı Dağ: CHP ve İYİ Parti’den oy alacağım!

EGEDESONSÖZ – Cumhur İttifakı’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Av. Hamza Dağ, Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı. 

KRONİK SORUNLAR ÇÖZÜLECEK
Dağ’ın konuşmasından satır başları:

"Şimdi ben İzmir'de sahada şunu görüyorum. Artık hemşirelerimiz hizmet edilmesini istiyorlar. Ne yazık ki 25 yıldır Büyükşehir, sadece Büyükşehir de değil, ilçe belediyeleri de... 25 yıldır İzmir Büyükşehir ve 20'nin üzerinde ilçe belediyesi hep Cumhuriyet Halk Partisi’nde oldu. 25 yıldır bir tane ilçe belediyesi veya Büyükşehir Belediyesi'nde başarı hikayesi ortaya koyacak bir durumunuz olamaz mıydı? Yani şu belediye başkanı, şu dönemde şu kadar iyiydi diyecek bir efsane durum ortaya çıkartılamaz mıydı? Çok zor değil! Millet bunu ciddi anlamda sorguluyor. Dolayısıyla bizim siyaset yapma tarzımız hizmet odaklı kesinlikle. Bizim İzmir'in kronik sorunlarını beş yıl daha öteleme lüksümüz yok. Bizim bu kronik sorunları temel hamlelerle çözmek mecburiyetimiz var. Dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi'ne oy vermiş seçmenden de, İYİ Parti’ye vermiş seçmenden de oy alacağımızı düşünüyorum. Diğer siyasi partilere de oy vermiş seçmenlerden de oy alacağımızı düşünüyorum. Buna dair bir inancım var. Çünkü İzmirliler beni Hamza Dağ olarak gayet iyi biliyor. Yani ilde ve ilçelerde tanınırlık olarak sorduğumuzda yüzde 10 ise, aday yaptığınızda bu otomatikman yüzde 70'lere çıkar. Ama ben aday olmadan önce yüzde 70'lerde İzmir'de ismen tanınan, iletişim kurulmuş ya da dolaylı iletişim kurulmuş birisiyim. Dolayısıyla ben çok iddialı laflar söylemeyi değil yapmayı, yaşamayı ve yaşatmayı bilirim. 31 Mart’ta bizzat yaşayarak göreceğiz.

SİYASETEN AYRIM YAPMADIM
Bu bir yerel seçim. Yerel seçime girerken de ben güne kadar da milletvekilliğimi döneminde de siyaseten ayrım yapmadım. Örneklerim de var... Mesela, İzmir Büyükşehir Belediye başkanımızın önünde televizyonda 3-4 defa teşekkür etti. Bizden talep edildi biz ikiletmedik. Biri Buca Metrosu'nun yatırımlarıydı. Yeşillik Caddesi'nin Büyükşehir ağına topluyoruz. Çiğli Tramvayı'nda borçlanma talebi vardı. Çiğli Arıtma Tesisinin 4. Faz borçlanma talebi vardı. En son Narlıdere Metrosu borçlanması vardı. Bizden bir talep olup olmadığı ve bu talep de bir iki ay içinde yerine gelince teşekkür etti.  Abdül Bey'in de bir teşekkürü oldu. Yapmayabilirlerdi, onlar inceliği gösterdiler. Bu şehirde siyasi bir ayrım yapmadık. Bir ayrım yapmadan büyükşehir belediye başkanlığı yapacağımızı buradan belirtelim.

MERKEZİ HÜKÜMET- YEREL YÖNETİM KOORDİNASYONU
Siyasette ayrımcı bakış açısı değil, mevzu bir ilçe belediye başkanının ya da büyükşehir belediye başkanı şehrine yatırım gelmesi noktasında bazı hamleler yapması lazım. Normalde devlet bazı yatırımları planlıyor. 3 büyükşehirde planlamasını yapıyor mesela şu anda biz İzmir-Ankara hızlı tren projesini her halükarda bitireceğiz, takip edeceğiz. Örneğin Çandarlı Limanı ve arka planını yapacağız. Ama bazı işler var ki, kentsel dönüşüm, ikinci çevre yolu, Basmene Çukuru ya da Buca Cezaevi ile alakalı bu tarzda işleri yapmak için sizin bir Ankara mesainiz olması lazım. Ankara mesaisini yaparken de sadece bir resmi yazı yazayım da işte ‘Buca cezaevinin olduğu yer yeşil alan olsun diye ben bakanlığa yazı yazdım. Tamam bunu yaptım’ demenizle bu işler bitmiyor. İşinizi takip etmeniz. Biz burada bunu yaşadık. Kararları alıp Ankara'da biraz mesai yaptığınızda o yatırımların gelmeye başladığını, dönüşmeye başladığını bilirsiniz. Ben de yani en büyük avantajımı da orada görüyorum. Ben İzmir’in sokaklarını karış karış biliyorum, 12 yıllık milletvekilliğimde buna vakıf oldum, ikincisi de Ankara'nın koridorlarını biliyorum. Nerede ne iş çözülür diye. Yoğun olarak çalışacağız. Sadece İzmir’de değil, Ankara’da da mutlaka çalışmamızı yapıp,  hangi bakanla görüşmemiz gerekiyorsa ve de yeri geldiğinde Cumhurbaşkanı ile görüşeceğiz, bunun takibini yapacağız.

TRAFİK BİRİNCİL SORUN
- Hem kamu araştırmaları hem de saha gezilerinde bu birincil mesele hep trafik olarak görüldü ve ki bunu lansman toplantısında ele aldık. Benim normalde İzmir ile ilgili özel ekonomisini büyütmeyle ilgili daha büyük hedeflerim var. Ama önce temel meselelerimizi çözmemiz lazım. Projeye geçecek olursak da bizim ilk evvelde Menemen'den Buca'ya kadar yeni çevre yolumuzla en çok trafiği rahatlatacak bir iş. Bu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yapabileceği bir iş. Belediye başkanı olmasam takip edeceğim. Buna dair şüphe yok. Ama masada AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı olarak oturmak var. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bulunmak var. Aradaki sonuç olarak gücünüz, elinizdeki imkan daha farklı bir şekilde tezahür ediyor. Bizim İzmir'de kavşak ve battıçıktı yapmamız gerekiyor. Sinyalizasyonda düzenlemeler yapmamız gerekiyor. 10 yıldır İzmir'de ne yazık ki battıçıktı yapılmadı. İki tane yapıldı biri Menemen’de diğeri Aliağa Belediyesi’nde onlar da AK Parti’de. Dolayısıyla bu istediğiniz zaman ilçe belediyesince bile yapılabilen bir iş. Bu konuda trafiği rahatlatacak hamleler hızlıca hayata geçirmemiz gerekiyor. Toplu ulaşımda keza yine hamle yapmamız gerekiyor. Eskiden 90 dakika uygulaması vardı, şimdi 90 dakika uygulaması rafa kalktı Tunç Bey zamanında, biz tekrar onu getireceğimizi ifade ettik. İzmir'in tamamında bir asfalt seferberliği sıcak asfalt yapmak zorunluluğumuz var. Metropoldeki yolları yaparken köylerdeki yolları da ihmal etmeyeceğiz.

SOSYAL BELEDİYECİLİK VURGUSU
Biz ikinci sıraya sosyal belediyeciliği koyduk. Temelde altyapı ve birçok sorun çözmüş olsak kentin ekonomisi büyütecek hamleler yapabilelim. Ama bizim önceliğimizi temel işlerimize ayırmamız gerekiyor, sosyal belediyecilikde. Bizim İzmirim Kart şu anda ulaşımda. Biz bunu yaygınlaştıralım istiyoruz. Emeklilerin İzmirim Kart olsun, asgari ücret alan ve başka yerden geliri olmayanlar var. İzmirim Kart’a yıllık 10 bin lira para koyalım ve o para ile vatandaşımız ister doğal gaz ister İZSU ödemesinde kullansın. İster sosyal marketlerde kullanabilsin. İzmir'de bir süredir su parası elektrik parasını geçmiş durumda. Seçildiğimizde yüzde 50 indirime gideceğiz. 5 sene boyunca su parası, elektrik parasını kesin geçmeyecek biz bu kriteri uygulayacağız. Yani biz Büyükşehir Belediyesi olarak herkese bir gelir sunacak imkanın içinde olmayabiliriz çünkü hem bu kadar iş yapacağız, Körfez temizlemesi var, kentsel dönüşüm var ve bu kadar altyapı işi var hem bunları yapacağız hem de herkese bir ödeme yapacağız. Çok kolay değil ama hane halkının giderini düşürerek hane gelirine katkı sağlayabiliriz. İlk defa üniversiteyi kazanan öğrencilere bir can suyu olarak 10 bin lira bir destek ödemesi verelim. Zamanla bu arttırılır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM: SOSYAL KONUT FORMÜLÜ
Kentsel dönüşüm için önce bizim konut yapmamız lazım. Konut yapıp şehrin içindeki popülasyonun o yaptığımız konutlarda yaşamasını sağlamamız gerekiyor. Şehrin içinde yer yok, Kemalpaşa, Çiğli Menemen vs… Önce bir sosyal konut yapıp maliyetine verelim. Bunu İzmir Konut AŞ olarak biz yapalım. İnşaat maliyeti üzerinden insanları ev sahibini yapalım. Dışarıdan göç İzmir’den zorlanacağımız konularda. Fiziki şartlarımız bunu kaldıracak durumda değil. Diğer illerle karşılaştırdığımızda bir göç var. Sosyal konutlar için İzmir’den en az 5 yıl ikamet etme şartı arayacağız. Bizim derdimiz insanların dirençli konutlarda oturması. İzmir’in yüzde 60’ı çarpık kentleşme. 25 yıldır adım atılmayan bir konuda ilerlemek kolay değil ama biz bir yerinden adım atacağız.

30 İLÇEDE BİR
- Benim konstrasyonum büyükşehir ama 30 ilçemin adayları çok kaliteli adaylar. Bunların süreçleri ile sonuna kadar vakıf birisiyim. 40-45 gündür birlikte çalışıyoruz. 30 ilçemizde bir ayrım yapmamız söz konusu değil.

YUMUŞAMA İKLİMİNE İHTİYAÇ VAR
- Zaman zaman muhalefet, rakiplerimiz bazı ifadeler kullansa da ben çok fazla o tarafa yönelmiyorum. İzmir’de bir gerginlik olacağını sanmıyorum. Bizim yumuşama iklimine hep ihtiyaç var. Önümüzde 4 hafta kaldı. 4 haftada yine böyle bir sürecin yürüyeceğini düşünüyorum.

5 YILDA BU SORUNLAR ÇÖZÜLEMEZ
- Sahada ‘ilk defa size oy vereceğiz’ sözü ile çok karşılaşıyorum. Ben de diyorum ki ‘hiç pişma olmayacaksınız. Hatta çok mutlu olacaksınız’. Ben elimdeki imkanlarla bu şehre hizmet etmek istiyorum. Sorunları 5 yılda çözemeyeceğimi biliyorum. 5 yıl insan hayatı için çok ama devlet hayatı için çok kısadır. Hele o 5 yıldır çok kısadır. Bu 5 yılda bu sorunları çözmek çok kolay olmayacak. Körfez’in temizlenmesi, kokuy u konusunu konuşamadık. Düşünün bu kadar işi 45 dakikada özet geçtiğimiz halde bizim yapmamız gereken çok iş var. 5 yıl öteleme şansımız yok. Onun için ilk defa oy kullananların da ilk defa oy verenlerin de pişman olmaması için biz gece gündüz demeden çok çalışacağız.

 

 
Silahla poz vermişti: Sosyal medya fenomenine gözaltı
 
Otomobil ağaca çarptı... 2 kişi yaralandı
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Red Kit 5 Mart 2024 Salı 11:02

120 dakika aktarmanın Ukome'de kaldırılmasına kim ret oyu verdi?

Yorumu oyla      0      0  
mehmet 5 Mart 2024 Salı 10:56

PATIR PUTUR YAPMAYIN SAYIN DAĞ HER KESİMDEN OY ALACAK VE K A ZA N A C A K............

Yorumu oyla      0      0  
BUCALI 5 Mart 2024 Salı 10:48

Emekli ve aileleri size kesinlikle oy vermyecek kendi tabanınızdaki emeklilerden bile oy alamayacaksınız,seçim sonuçlarına emekliler damga vuracak,boşuna çabalıyorsunuz bizim derdimiz geçim seçim değil....

Yorumu oyla      1      0  
Sana izmirli 5 Mart 2024 Salı 10:46

neden oy versin? düşüncesini söyleyen herkese ceza kestirttiniz Millet kirasını elektriğini suyunu gıdasını nasıl ödeyeceğinin peşinde sayenizde.Hele hele emeklilerin hali perişan sana niye versin.Menemeni abidik kubidik ele geçirdiniz.Başkanın ilk yaptığı iş Melihvari tak,çirkinlik abidesi,bizim paralarımızla.Bu mu akbelediyecilik?Hadi canım sende

Yorumu oyla      0      0  
SIRADAN BİR VATANDAŞ 5 Mart 2024 Salı 09:30

Sayın Bulut rumuzlu yorumcu ağzınıza ve kaleminize sağlık. Saygılarımla...

Yorumu oyla      4      1  
:) 5 Mart 2024 Salı 09:27

Kapasiten var Alırsın ..

Yorumu oyla      3      0  
Dayııı 5 Mart 2024 Salı 09:06

Başta emekli ve ailelerı size sandikta Turkiye genelinde iyi bir tokat atacak..

Yorumu oyla      5      2  
Bulut 5 Mart 2024 Salı 08:59

Ev kiraları her hafta gelen akaryakıt zamları önü alınamayan enflasyon artan döviz kuru karşısında küçülen ekonomi işsizlik yoksulluk ülkede artık ulusal sorun haline gelmiş mülteciler, bunların nesinden memnun bu halk pazara çıkın bakalım 40-50 liranın altında bişey yok. En düşük kira 15-16 liradan başlıyor. Bu hamza dağ değilmiydi rte nin avukatlığını yaptığı dönemde hükümeti eleştiren herkese dava açan ceza isteyen şimdi izmir bu insana nasıl oy verir.

Yorumu oyla      6      1  
5 Mart 2024 Salı 08:52

istese alır mı?

Yorumu oyla      1      2  
Cumhuriyetli 5 Mart 2024 Salı 00:40

alırsın alırsın merak etme

Yorumu oyla      3      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka adayı Çiftçioğlu'ndan kararlılık mesajı: Doğru olandan geri adım atmayacağız!
Cumhur İttifakı Karşıyaka Belediye Başkan Adayı İsmail Çiftçioğlu, Karşıyaka’nın ...
Büyükşehir adayı Birdal: CHP Soyer’i gösterseydi aday olmazdık!
DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Akın Birdal, "DEM ...
Cumhur İttifakı Adayı Dağ 'ikinci Çarşı turu'nu değerlendirdi: İlgi alakadan bitiremiyoruz!
Karşıyaka Çarşı'daki saha izlenimlerini anlatan Cumhur İttifakı İzmir ...
 
CHP Genel Başkanı Özel'den 31 Mart çağrısı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Türkiye'nin bütün yoksullarını, bütün işsizlerini, ...
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, gündemindeki konuları görüşmek üzere Cumhurbaşkanı ...
CHP adayı Tugay'dan fair-play ziyareti
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, ...
 
Mustafa Destici'nin makam aracı kaza yaptı
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin de içinde bulunduğu makam aracı, ...
Araştırmacı Yaldız son durumu aktardı: Merkezdeki 4 ilçede başa baş mücadele var!
Gazeteci - Yazar ve İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, ...
Kararsız seçmenlere seslendi: Arada kalma, yanımda kal!
Adalet Partisi  Bayraklı Belediye Başkan Adayı Av. Buse Nur Taşkıran ilçe ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva