HABERLER>SAĞLIK
13 Temmuz 2012 Cuma - 10:02

Çocuklarını dinledi hayatı kurtuldu

Çocukları ısrarcı davranınca Aysel Anaç’ın psikolojik denilen yutma güçlüğünün altından yemek borusu kanseri çıktı, erken tanı sayesinde neştersiz operasyonla kurtuldu.

Çocuklarını dinledi hayatı kurtuldu

İZMİR - İzmirli Aysel Anaç (52) , çocuklarının sözünü dinleyince, adını bile duyduğunda hayatını karartan yemek borusu kanserine erken tanı kondu, hayatı kurtuldu. Prof. Dr. Sinan Ersin tarafından üç santimlik tümörlü yemek borusu kapalı yöntemle çıkarılıp, midesinden yeni yemek borusu yapılan Aysel Anaç, “Eğer çocuklarım ısrar etmeseydi, 10 yıldır çektiğim mide rahatsızlığım gibi bu şikayetlerime de boş verecek, belki iş işten geçecekti. Bugün bu dertten kurtulduysam bunu çocuklarıma ve doktoruma borçluyum” dedi.

İzmir’in Beydağ İlçesi’nde eşi Muhammet Anaç çiftçilik yapan, kendisi ise mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan iki çocuk iki torun sahibi Aysel Anaç’ın kaderini evlatları değiştirdi. 10 yıldan bu yana mide rahatsızlığı çeken, ilaçlarla tedavisini sürdürüp şikayetleri geçince hastalığını unutan Aysel Anaç’ta bir yıl kadar önce yutma güçlüğü başladı.  İlaç içinde iyileşeceğini sanan Anaç boşuna ümitlendi. Şikayetleri azalmadı aksine arttı. Yutma güçlüğü zaman ilerledikçe katı yiyecekleri yemesine bile engel olmaya başladı. Çocukları Ebru Cansızca ve Kadir Anaç, yutma zorluğuna “psikolojik” denmesine karşın, şikayetleri geçmeyen anneleri için çareler aramaya başladı. Doktorlar kesin teşhis için endoskobi tetkiki istedi ama anne Anaç, korktuğunu belirtip tetkik yaptırmayı reddetti. Ulaşabilecekleri herkese, her bilgiye ulaşıp annelerine şifa arayan kardeşler başvurdukları aile hekiminin uyutularak endoskobi yapıldığını söylemesi üzerine soluğu İzmir’de aldı. Oğul Anaç, “Beydağ da İzmir demek ama kent merkezinde olmamanın olumsuzluklarını yaşıyoruz. Endoskobi çekilirken artık hastaların uyutulduğunu bilmiyorduk. Araştırmamıza rağmen bunu geç öğrendik, bizi ilk gittiğimiz hekimler uyarmadı. Eğer böyle bir şeyi öğrenmeseydik annem endoskobiden kaçacaktı ve hastalığını öğrenme imkanımız olmayacak, her şeyde çok geç kalacaktık. Yapılan endoskopide parça alındı, bu tetkik bir kez daha tekrarlandı. Ve yemek borusunda üç santim tümör olduğu ortaya çıktı. Annemi İzmir Kent Hastanesi’ne yatırdık. Genel Cerrah Prof. Dr. Sinan Ersin, erken tanı koyulduğu için şanslı olduğumuzu, anneme kapalı ameliyat yönteminin uygulanabileceğini söyledi. Nitekim bu yöntemle annemin kanserli yemek borusu çıkarıldı, yerine de midesinden yeni yemek borusu yapıldı. Annem şimdi çok iyi ve haftasında taburcu oldu” diye konuştu.
 
KANSERDEN KANSIZ- NEŞTERSİZ KURTULDU
Kızı ve oğlunun ısrarları sayesinde hastalığının ortaya çıktığını belirten Aysel Anaç ise, “Yıllardır midemden yana dertliyim. Yara var, ödem var dediler. Ağrı kesici, koruyucu ilaç içer, şikayetim geçince midemi unuturum. Ama bu defa sorun farklıydı. Lokmalarım küçüldü, katı yiyecekler yiyemez oldum. Haplarımı bile kırarak içer hale gelmiştim. Korkularıma rağmen çocuklarım iyi olayım diye her yola başvurdular. Çok korktuğum endoskopiyi yaptırabilmem için çok araştırdılar. Endoskopide parça alındı, kanser hücreleri görüldü dendiğinde dünyam karardı, bir anda hayata küstüm. Ama çocuklarım bana güç verdi. Bugün iyiysem, sağlıklıysam bunu çocuklarıma ve doktoruma borçluyum” dedi.
 
İYİKİ ÇOCUKLARINI DİNLEMİŞ
Öte yandan İzmir Kent Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Sinan Ersin, hem Aysel Anaç’ın hastalığı ve uygulanan yöntem hem de yemek borusu kanseriyle ilgili bilgi verdi, uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ersin şöyle konuştu:“Hastanın mide şikayetlerinin bu hastalığıyla bir ilgisi yok. Bu sonradan başlayan ayrı bir şikayet. Yutma güçlüğü yemek borusu kanserlerinin en önemli, alarm belirtisidir. Eğer bir kişide yutma güçlüğü varsa mutlaka endoskopik inceleme yapılması gerekir. Şikayet tetkarlarsa, daha önce yapıldı bir şey çıkmadı denmesi son derece yanlıştır, tehlikelidir. Her defasında endoskopi yapılması gerekir. Bu hastanın şansı çocuklarının ısrarcı davranıp annelerine endoskopi yaptırması. Eskiden hasta uyutulmadan endoskopi yapılıyordu. Hala uyutulmadan yapan merkezler var ama sayıları iyice azaldı. Geçmişten kötü bir şöhreti olduğu için hastalar erdoskopiyi sevmiyorlar, korkuyorlar ve kaçıyorlar. Oysa bu hastadaki gibi erken tanıyla hastalık yakalandığında açık operasyona bile gerek kalmadan laparoskobik yöntemle kanserli yemek borusunu çıkarabiliyoruz. Türkiye’de yemek borusu kanseri tanısı hastalara çok geç koyuluyor. Tümör çok büyüdüğü zaman da açık operasyonda bile zor çıkarılıyor. Genel olarak yemek borusu kanserlerinin yarısı yani yüzde 50’si daha tanı anında çıkarılma şansını kaybetmiş oluyor. Kalan yüzde 50’sine cerrahi uygulayabiliyoruz. Bunların içinde laparoskopik cerrahi yöntemi uygulayabildiğimiz hasta da çok az oluyor, çünkü kapalı yönteme uygun erken tanılı hasta çok az oluyor. Aysel Anaç bu yönteme uygundu, kanserli yemek borusunu açtığımız delikten çıkardık, mideden yemek borusu oluşturduk. Ameliyatın haftasında taburcu oldu, ikinci günü sulu gıdalarla beslenmeye başladı. Önümüzdeki hafta yavaş yavaş yumuşaktan daha katı gıdalara geçecek, normale dönecek. Açık yöntemle bu ameliyatı gerçekleştirseydik bu kadar çabuk sonuç alamazdık. Aysel hanım, çocuklarına çok şey borçlu.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege obezitenin pençesinde: En ‘ağır’ Manisa
Ege’de sağlık çalışanlarının yarısının obez ya da fazla kilolu olduğu ...
Hüseyin Bebek: İzmir’de bir tıp mucizesi
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları, kök hücre aşılaması ...
Minik Hüseyin’in kurtuluşu tarihe geçti
Doğuştan ince bağırsağı olmayan minik Hüseyin Yiğit'e, kendi kök hücresi ...
 
Zayıflamak isteyen acı biber yesin
Kırmızı acı biberin zayıflamak isteyenlere çok faydalı olduğu ortaya çıktı
Salatayı yağsız yemeyin!
Salatayı yağsız yemenin değil, yağlı yemenin sağlığa daha yararlı olduğu tespit edildi.
Çok su içtiği için öldü!
İsveç'in Uppsala kentinde, bir saat içinde 6 litre su içen bir genç kız, ...
 
5 hafta önce tam 5 buçuk kilo doğdu
Medical Park İzmir Hastanesi Yeni Doğan Servisi 36 haftalık ve 5 buçuk ...
İzmir’de utanç sırası!
İzmir'de yaşayan otistik çocuklar, bilinen tek tedavi yöntemleri olan ...
20 yıl daha fazla yaşamak ister misiniz?
İngiltere’de yapılan bir araştırma yemeğin azaltılması durumunda çok daha ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva