HABERLER>SAĞLIK
10 Temmuz 2012 Salı - 08:33

Minik Hüseyin’in kurtuluşu tarihe geçti

Doğuştan ince bağırsağı olmayan minik Hüseyin Yiğit'e, kendi kök hücresi ile kadavradan alınan organı birlikte nakleden Tepecik Hastanesi'nin doktorları dünyada bir ilki başardı.

Minik Hüseyin’in kurtuluşu tarihe geçti

İZMİR - Dünyada ilk defa hastanın kendi kök hücresi ile kadavradan alınan ince bağırsağı birlikte nakletmeyi başaran İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki ekip, aynı yöntemle Azrail’e direnen doğuştan ince bağırsağı olmayan 9 aylık Hüseyin Yiğit'i kurtardı. Yeni Asır’dan Erkan Doğan’ın haberine göre Opr. Dr. Cezmi Karaca, Opr. Dr. Selçuk Kılınç ve ekibi, bebeğin daha önceden alınan kök hücreleri ile birlikte Denizli'de organları bağışlanan bir kadının 100 santimerte uzunluğundaki ince bağırsağını başarıyla nakletti. Minicik bedeniyle azraile tokat atmayı başaran ve şimdi hayata gülümseyen Yiğit Bebek, dünyanın en küçük ince bağırsak nakilli hastası ünvanını kazandı.
 
İNCE DEVRİM
İzmir Tepecik Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde görevli Opr. Dr. Cezmi Karaca, Opr. Dr. Selçuk Kılınç ve ekibi 2003 yılında başladıkları ince bağırsak nakillerinde 7 hastadan 6'sının yaşamını yitirmesi üzerine yeni bir çalışma başlattı. Dünyada da ince bağırsak nakillerindeki başarı oranının çok düşük olduğu bilgisinden hareketle İzmirli iki cerrah, ince bağırsak nakli olan hastalara kendi kök hücrelerini nakletmeyi öngeren bir proje geliştirdi. Sağlık Bakanlığı 2009 yılında projeye onay verdi.

İnce bağırsakları çalışmayan hastaların kök hücrelerini alıp Trabzon'daki teknoloji merkezinde çoğaltarak ince bağırsak naklinden sonra hastaya veren ekip, dünyada ilk defa uyguladıkları yöntemle hastalarını yaşatmayı başardı. Ölümün eşiğideyken İzmirli doktorların geliştirdiği nakil yöntemiyle şifa bulan İzmirli Gizem Kılıç (14) iki yıl, Adanalı Burçin Yücel (31) ise 11 aydır sağlıklı bir hayat sürüyor. Sağlık Bakanlığı, tıpta çığır açan çalışmaları sayesinde iki cerrah Opr. Dr. Cezmi Karaca ve Opr. Dr. Selçuk Kılınç'a 'yılın doktoru' ödülünü verdi. Kök hücreli bağırsak nakillerini Amerika'nın başkenti Washinton'da gerçekleştirilen 11. Uluslararası İnce Bağırsak Nakli Birliği Kongresi'nde sunan ekibin çalışması büyük ilgi gördü.

Doğuştan ince bağırsağı olmayan, kalın bağırsağı ise 15 santimetre olan 9 aylık Hüseyin Yiğit, doğduğu günden itibaren İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Çocuk Servisinde tedavi altına alınan bebeğin yaşamı çok zor bir operasyon olan ince bağırsak nakline bağlıydı. Opr. Dr. Karaca ve Opr. Dr. Kılınç, bebeğin yaşaması için çaba gösterirken ailesi de bir umutla uygun organ çıkmasını bekliyordu. Doktorlar Yiğit'in kök hücrelerini alıp çoğaltılmak üzere amacıyla Trabzon'daki bir merkeze gönderdi. Burada çoğaltılan kök hücreler özel koşullar altında İzmir'e gönderildi.
 
100 SANTİM
Bu çalışmalar sürerken Denizli'den mutlu haber geldi. Tedavi gördüğü hastanede ailesi tarafından organları bağışlanan, ismi açıklanmayan 34 yaşındaki bir kadının bağırsakları, hayatta kalmak için çırpınan Hüseyin Yiğit'e uyuyordu. Opr. Dr. Cezmi Karaca, Opr. Dr. Selçuk Kılınç ve ekibi hemen Denizli'den gelen 100 santimetre uzunluğundaki ince bağırsak minik hastaya nakletti. Ardından bağırsağın reddedilmesinin önüne geçmek amacıyla nakil öncesinde alınıp çoğaltılan bebeğin kök hücreleri tekrar kendisine nakledildi.
 
GİZEM KURTULAN İLK HASTA OLDU

Ailesiyle Buca'da yaşayan Gizem Kılıç (14), iki yıl önce geçirdiği trafik kazası nedeniyle ince bağırsağı işlevini kaybetti. Ekip tedavi amaçlı ilk denemeyi 2010 yılı mayıs ayında genç kıza uyguladı. Denizli'de organları bağışlanan bir kişinin ince bağırsağı, daha önce kendisinden alınıp çoğaltılan kök hücrelerle birlikte genç kıza nakledildi. Böylece Gizem, 'ince bağırsak nakliyle birlikte dünyada kök hücre nakli yapılan ilk hasta' oldu. Gizem'in ardından Yiğit ile birlikte 5 hastaya daha aynı yöntemle ince bağırsak nakli yapıldı. (Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
3333 10 Temmuz 2012 Salı 15:28

azraile kimse tokat atamaz cahilliğini gidersen ahiretin için iyi olur..

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zayıflamak isteyen acı biber yesin
Kırmızı acı biberin zayıflamak isteyenlere çok faydalı olduğu ortaya çıktı
Salatayı yağsız yemeyin!
Salatayı yağsız yemenin değil, yağlı yemenin sağlığa daha yararlı olduğu tespit edildi.
Çok su içtiği için öldü!
İsveç'in Uppsala kentinde, bir saat içinde 6 litre su içen bir genç kız, ...
 
5 hafta önce tam 5 buçuk kilo doğdu
Medical Park İzmir Hastanesi Yeni Doğan Servisi 36 haftalık ve 5 buçuk ...
İzmir’de utanç sırası!
İzmir'de yaşayan otistik çocuklar, bilinen tek tedavi yöntemleri olan ...
20 yıl daha fazla yaşamak ister misiniz?
İngiltere’de yapılan bir araştırma yemeğin azaltılması durumunda çok daha ...
 
Korkan kadına sezaryen serbest
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, torba yasa ile “tıbbi gereklilik” şartına bağlanan ...
Yüksek topuk kireçlenme yapıyor
Kireçlenme, bağ yaralanması, menisküs ve omuz yaralanmaları eklem hasarına ...
Bakan Akdağ sezeryan için tek şartı açıkladı!
Sezaryen ile ilgili yasa tasarısı meclisten geçti. Yasa bundan böyle "tıbbi ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kent Üzerine: İzmir için yeni ufuklar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Konserve bamyadan zehirlendi suikast zannetti!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva